Хералдика и њени принципи

Г. Вујадине, оно што морате да разумете јесте да овде није реч о две заставе већ о два начина истицања једне те исте заставе.

Осим тога, сложићете се да Португал и Саудијска Арабија, нпр, никада нису биле комунистичке земље....

Или се љуто варам?

Г. Вујадине, оно што морате да разумете јесте да овде није реч о две заставе већ о два начина истицања једне те исте заставе.

Осим тога, сложићете се да Португал и Саудијска Арабија, нпр, никада нису биле комунистичке земље....

Или се љуто варам?

То сам и ја разумео, али како је онда положај грба друкчији ако је иста застава, јер је грб саставни део заставе?

То сам и ја разумео, али како је онда положај грба друкчији ако је иста застава, јер је грб саставни део заставе?

„Клупко се полако одмотава...“

Ради се о томе да је положај самог грб истоветан како на хоризонталној тако и на вертикалној застави – УСПРАВАН! И како Ви рекоште да "је грб саставни део заставе" тако ми имамо аплициран мали грб Србије и на вертикалној и на хоризонталној државној застави Србије.

У хералдици грб можемо поставити у усправан, искошен или наопак (натрашке) положај. И сваки од тих положаја има неко своје значење.

Мојој маленкости није познат случај када је грб на „боку“ и какву би евентуалну симболику тада имао.

Орб који се налази на врху круне треба да буде усмерен према небу, а не у страну. Самим тим и цео грб треба да буде усправан.

Poslednja izmena:
„Клупко се полако одмотава...“

Ради се о томе да је положај самог грб истоветан како на хоризонталној тако и на вертикалној застави – УСПРАВАН! И како Ви рекоште да "је грб саставни део заставе" тако ми имамо аплициран мали грб Србије и на вертикалној и на хоризонталној државној застави Србије.

У хералдици грб можемо поставити у усправан, искошен или наопак (натрашке) положај. И сваки од тих положаја има неко своје значење.

Мојој маленкости није познат случај када је грб на „боку“ и какву би евентуалну симболику тада имао.
Орб који се налази на врху круне треба да буде усмерен према небу, а не у страну. Самим тим и цео грб треба да буде усправан.

У хералдици грбови приказани на боку су грбови најстаријег порекла. Тако да и наш грб има право да се прикаже у водоравном положају. Међутим он се никада није тако приказивао, бар колико је мени познато. И баш због тих положаја код нас је проблем приказивања грба на застави. Код многих других нација боје не играју улогу по предностима, и онда се могу постављати према грбу на било који начин. Код нас црвена боја је постављена према небу, плава испод ње и бела испод плаве. Има неколико тумачења симболике боја и њиховог положаја. То одређује и положај грба. Као што си навео за грб да мора бити окренут горе, тако и црвена боја на застави мора бити горе, и онда је правилно по симболици и по хералдици. Историјски је увек било тако. Не знам од куда се појавила вертикална застава. Вероватно је дошло до неспоразума кад се улице или пролази ките са заставама због неког важног догађаја и онда се заставе причвшћују за везове од једне стране улице до друге, и постављене су окомито због лепшег изгледа, али се оно на шта су привезане сматра за копље. Јер све три боје морају полазити од копља, код наше тробојнице, а код француске или италијанске и других вертикалних застава оне полазе од копља по почасном реду.

Poslednja izmena:
Нешто нисам сигуран да је тробојница баш наша одавно , јер вечни Карађорђе
није имамо тробојницу већ неку другу заставу.А та тробојница се јавила релативно скоро тако да да је подложна некој могућој промнени .

није имамо тробојницу већ неку другу заставу.А та тробојница се јавила релативно скоро тако да да је подложна некој могућој промнени .

Ни то није проблем. Проблем је како поставити грб на тробојницу па да буде правилно окренута и тробојница и грб?

Vujadin:
  1. У хералдици грбови приказани на боку су грбови најстаријег порекла. Тако да и наш грб има право да се прикаже у водоравном положају. Међутим он се никада није тако приказивао, бар колико је мени познато. И баш због тих положаја код нас је проблем приказивања грба на застави.
    +++
  2. Код многих других нација боје не играју улогу по предностима, и онда се могу постављати према грбу на било који начин. Код нас црвена боја је постављена према небу, плава испод ње и бела испод плаве. Има неколико тумачења симболике боја и њиховог положаја. То одређује и положај грба.
    +++
  3. Као што си навео за грб да мора бити окренут горе, тако и црвена боја на застави мора бити горе, и онда је правилно по симболици и по хералдици. Историјски је увек било тако. Не знам од куда се појавила вертикална застава. Вероватно је дошло до неспоразума кад се улице или пролази ките са заставама због неког важног догађаја и онда се заставе причвшћују за везове од једне стране улице до друге, и постављене су окомито због лепшег изгледа, али се оно на шта су привезане сматра за копље. Јер све три боје морају полазити од копља, код наше тробојнице, а код француске или италијанске и других вертикалних застава оне полазе од копља по почасном реду.

• Ко је баштиник такве хералдике у којој је основни положај грбова онај положај у коме су грбови обаљени на бок? И у ком стољећу су се баштинили такви грбови чији је основни положај био на боку?

• У многим нацијама застава се третира као кафански стољњак. Зар на такве нације треба да се угледамо!?

Код Немаца је на застави редослед боја 1. црна 2. црвена 3. жута и нисам никада имао прилику да видим да Немац или Немачка држава истакну на јарбол тробојку на којој ће редослед боја бити, нпр, 1. црвена 2. жута 3. црна.

• Црвена трака на Српској застави мора бити у надређеном положају у односну на плаву, плава у надређеном положају у односу на белу. Свака правоугаона хоризонтална застава има свој вертикални правоугаони еквивалент који је у складу са вексилолошком естетиком што представља једну рационалну категорију.
    +++
    Правилно истицање заставе мора бити у складу са добром вексилолошком праксом и правилима, са свим овим хералдика нема везе јер се хералдика бави грбовима а не заставама.
    +++
    Појам вертикалне (водоравне) заставе се наводи још у Видовданском Уставу Краљевине СХС из 1922. године у коме се каже: „Државна је застава плава, бела, црвена, у водоравном положају према усправљеном копљу.“

Poslednja izmena:
  • Ко је баштиник такве хералдике у којој је основни положај грбова онај положај у коме су грбови обаљени на бок? И у ком стољећу су се баштинили такви грбови чији је основни положај био на боку?

• У многим нацијама застава се третира као кафански стољњак. Зар на такве нације треба да се угледамо!?

Код Немаца је на застави редослед боја 1. црна 2. црвена 3. жута и нисам никада имао прилику да видим да Немац или Немачка држава истакну на јарбол тробојку на којој ће редослед боја бити, нпр, 1. црвена 2. жута 3. црна.

• Црвена трака на Српској застави мора бити у надређеном положају у односну на плаву, плава у надређеном положају у односу на белу. Свака правоугаона хоризонтална застава има свој вертикални правоугаони еквивалент који је у складу са вексилолошком естетиком што представља једну рационалну категорију.
    +++
    Правилно истицање заставе мора бити у складу са добром вексилолошком праксом и правилима, са свим овим хералдика нема везе јер се хералдика бави грбовима а не заставама.
    +++
    Појам вертикалне (водоравне) заставе се наводи још у Видовданском Уставу Краљевине СХС из 1922. године у коме се каже: „Државна је застава плава, бела, црвена, у водоравном положају према усправљеном копљу.“

Хералдичка правила је покренуо Немачки цар Барбароса, а грбови су постојали и пре тога и нису подлегали тим правилима, али је и онда било неког реда у примењивању тих грбова, јер су се они толико размножили да је почела бити забуна коме чији грб припада. То се највише истицало кад су у 10-ом веку почели турнири витезова. После су дошле на ред и заставе да се користе заједно са грбовима. Кад су застава и грб постављени правилно, онда није важно у ком положају се налази застава, јер се застава поставља према копљу а не према другим одредбама. Према томе и грб кад се постави према застави он следи заставу у свим положајима. Тако је исправно. Симболика Немачких Боја је; Црна, преставља полазак у бој, Црвена преставља, крв проливену у боју, и Златна преставља, слободу добивеној у боју. Што се у симболици наводи. У борбу до смрти или победе.
Кад се неки грб прикаже полегнут то га означује да је из старина. А грб није полегнут, него је због тога разлога тако приказан.

foliranat1 :

Српска тробојка црвено-плаво-бело је из 1838. године.

Ако је неко помислио да се оваква тробојка виорила и на Немањићком двору грдно се преварио. Иначе, националне заставе у модерном смислу какве их данас познајемо су тековина новијег доба као уосталом и сам појам национализма.

Само ради орјентације, данашња Немачка застава је из 1848. године.

Тако да нисам сигуран да у Немачкој неко помишља да је црно-црвена-жута застава подложна каквим сменама, јер је тобоже од скорашњег датума.

Наша тробојка јесте у најновијој историји била подложна драстичним сменама. Пример томе у прилог иде тренутна ситуација у Црној Гори.

Српска тробојка црвено-плаво-бело је из 1838. године.

Ако је неко помислио да се оваква тробојка виорила и на Немањићком двору грдно се преварио. Иначе, националне заставе у модерном смислу какве их данас познајемо су тековина новијег доба као уосталом и сам појам национализма.

Само ради орјентације, данашња Немачка застава је из 1848. године.

Тако да нисам сигуран да у Немачкој неко помишља да је црно-црвена-жута застава подложна каквим сменама, јер је тобоже од скорашњег датума.

Наша тробојка јесте у најновијој историји била подложна драстичним сменама. Пример томе у прилог иде тренутна ситуација у Црној Гори.

Није потребно да застава буде стара колико и грб па да би имала исту вредност. Застава и грб су два обиљежја једног појма, да ли националног или државног и верског не мења њихову вредност. Она су вредна толико колико им се вредности даје. Немачка, као и све друге државе су мењале, у прошлости, своја обилежја. То није умањивало или величало нити знамења нити државе. Однос према тим обиљежјима је мерило њихове вредности. За нас би се могло рећи да имамо доста добру историју грбова и застава. Неке државе воле традицију, као Енглеска, и њима је много важније обиљежје него политичко уређење. Код неких то није случај, него су склони да мењају обиљежје са сваком новом владом. Шта је боље или корисније, зависи од више ствари, и није једнако за све. Има само неколико случајева где су републике задржале обилежја краљевине, из неистоветних разлога. Тако је и са самим политичким уређењем. Негде се мења власт али не и политичко уређење. а негде супротно. Према томе ништа нема вечно постојање, али може имати вечну вредност.

Poslednja izmena:
Кад се неки грб прикаже полегнут то га означује да је из старина.

Признајем да је за мене ово новина.

Имате ли у Вашој богатој архиви неке примере врло интригантнога хералдичкога поступка о којему нам говорите?

Признајем да је за мене ово новина.

Имате ли у Вашој богатој архиви неке примере врло интригантнога хералдичкога поступка о којему нам говорите?

Можда можеш наћи у правилима излагања штитова ( грбова ) у излогу пре почетка турнира. То је један од начина да се препозна који је штит ( грб ) међу најстаријима. Покушаћу да копирам са Француза.

Poslednja izmena:
Izvinte me strucnjaci heraldike, ali dali biste mogli da mi objasnite grb Lazarevica posto moja familija veruje da vucemo korene od njih

svi sigurno znate kako grb izgleda tako da vam slika netreba, ja znam da imaju onog zmaja zbog Reda Zamaja ciji je Knez Lazar bio clan, ali mene zanima koji od Lazarevica je uveo taj grb i sta znace oni rogovi i odakle oni tu i zanima me odakle onaj francuski simobol "Fleur-de-lis" na krajevima plasta

hvala unapred

Izvinte me strucnjaci heraldike, ali dali biste mogli da mi objasnite grb Lazarevica posto moja familija veruje da vucemo korene od njih

svi sigurno znate kako grb izgleda tako da vam slika netreba, ja znam da imaju onog zmaja zbog Reda Zamaja ciji je Knez Lazar bio clan, ali mene zanima koji od Lazarevica je uveo taj grb i sta znace oni rogovi i odakle oni tu i zanima me odakle onaj francuski simobol "Fleur-de-lis" na krajevima plasta

hvala unapred

Boga mi , dobro si pitanjce postavio ?

Као што сам навео, ако нађем, и ево нешто сам нашао на француском.

Пошто ми француски није близак задржао бих се само на слици на којој су поређани грбови.

Ту апсолутно нема ни једног грба који је приказан у хоризонталном положају. Као што и сами видите они су искошени што савакако није исто.

Али кад смо већ беседили о хоризонталном положају штита на националној застава ево и једног "легалног" примера.

sz.gif

Свазиленд

Афрички штитови се од Европских разликују по томе што су симетрични и по хоризонталној оси док су ови потоњи само по ветрикали. Ово свакако није безначајна чињеница.

Back