Хералдика и њени принципи

Da li neko ima fotografiju pecata kralja Vukasina Mrnjavcevica koji se nalazi na povelji Dubrovniku iz 5.aprila.1370 god. na kome je predstavljen najstariji nadjeni grb porodice Mrnjavcevic?

Naravno.

004tkl.jpg

Tandoori Masala,
hvala puno, trazim preko neta ovaj otisak pecata iz Dubrovnika vec dve godine! RESPECT:super:
Gde si nasao sliku?

Nema na cemu. Dvije godine je previse vremena za jedan pecat. :mrgreen:

001sam.jpg

Aleksa Ivic, "Stari srpski pecati i grbovi", Novi Sad, 1910.

Digao sam ti par stranica na IS da vidis o cemu se radi:

http://img13.imageshack.us/img13/5488/0001erq.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/1081/0002tvu.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/4864/0003deo.jpg

Imas i jos jedan izvor, samo ovo nisam pogledao:

Sima Ćirković, Povelja kralja Vukašina Dubrovniku kojom potvrđuje povelje ranijih srpskih vladara, Stari srpski arhiv 4, 2005, 161-172.

Eto, pa uzivaj.....

Da li su stare Maje,Inke i ostali narodi iz Juzne Amerike imali grbove?Ako moze neka slika

Пази требаш разликовати грбове по хералдици, и грбове пре хералдичких правила. Грбове су имали сви народи од кад постоје. Само хералдичка правила су озакониле све грбове. За грб је довољно да има штит. Ако ниси учио у историји о штитовима, могао си их видети у многим филмовима који третирају целу историју. Нарочито у римским легијама и јеврејским ратовима. Хералдика је разрадила правила блазонирања ( кићења ), делења, наслеђивања, обликовања и све друго што се налази на штиту и око штита. Хералдика се развила са крсташким ратовима и проширила на већину средњовековних држава. Има три страшне приче о штитовима пре Христа. Јевреји су победили много јачег непријатеља стим што су тако поставили штитове да су сунчане зраке заслепиле целу војску са коњима и сви су попадали у провалију. Друга прича је из Алзаса, да би установили да је штит заштитник, постављали су новорођенче на њега и пустили га да плови по реци. Трећа прича је римски штит који им је пао са неба и спасио их од куге, да би га сачували направили су још 12 једнаких штитова и дали на чување на 13 различитих места тако да нико није знао који је оригинални. Има тога још много и различито о штитовима и хералдичким грбовима. Прочитај ову тему од почетка и сазнаћеш можда нешто што још ниси знао.

Tražim već duže vreme jednu stvar. Vladar (lokalni) koji je vladao u vreme predturskog doba (od oko 130 do 1463) na teritoriji današnjeg Osata i Ludmera. To su teritorije sadašnje opštine Srebrenica i Bratunac u R.Srpskoj uz samu reku Drinu.Njegov grb-štit?? Mislim da su to bili Dinjičići-Kovačevići, koji su bili podređeni Zlatonosovićima, koji su vladali gradom Zvonik (sadašni grad Zvornik). Ako je ovo tačno onda bi voleo da neko stavi njegov grb U BOJI na forum. A ako ovo nije tačno da kaže šta je tačno a onda i njegov grb u boji na ovaj forum.
Hvala i Pozz:dash:

Ископаћемо нешто за Дињичиће, Ковачиће (?) и Златоносовиће.

За почетак препоручујем оно што је мени познато Властела илирског грбовника - Срђан Рудић. И идите у галерију Дрштва српских грбоносаца "Милош Обилић" и потражите галерију Стематографије и Фојничког грбовника.

Poslednja izmena:
Ископаћемо нешто за Дињичиће, Ковачиће (?) и Златоносовиће.

За почетак препоручујем оно што је мени познато Властела илирског грбовника - Срђан Рудић. И идите у галерију Дрштва српских грбоносаца "Милош Обилић" и потражите галерију Стематографије и Фојничког грбовника.

Hvala Dakice!
Mislim da je u pitanju porodica KOVAČEVIĆ-DINJIČIĆ.
U acovićevoj "Heraldika i Srbi", o ovome nema ništa, sem jednog mesta gde se samo nešto spomilje. A u "Istoriji srpskog grba " od Slovljeva, takođe ništa , sem jednog crno-belog, krokija grba-štita, bez teksta.
Pitanja:
1-Da li je ova porodica vladala sadašnjim područjem opština Bratunac i Srebrenica (područje Osata i Ludmera uz Drinu)?
2-Ako nije koja je to porodica bila?
3-Kakav joj je bio grb-štit?
Hvala
Pozz.

Баш сам брзоплет, ништа не читам...

Да, постоје Ковачевићи.

У књизи коју сам навео пише да се Дињица јавља као сведок на повељи Твртка Првог из 1378.

Дињица је имао четири сина: Драгишу, Ковача, Дладислава и Павла. Ковачеви синови Петар и Твртко се по оцу називају Ковачевићи.

РЅ. Немам скенер, иначе бих поставио целовит спис који није нешто претерано велики.

То је само полуистина. Ђорђе је српског порекла и био је српски јунак док га Турци нису претворили у Албанског ратника борећи се против њега, јер у то време су Срби били већ вазали Турцима. А онај грб Павла Орловића је једноглави орао, а сам Павле је Србин, и ако га је Косовка девојка, која је могла бити и Албанка, спасила рањеног у Боју на Косову.

Da li su stare Maje,Inke i ostali narodi iz Juzne Amerike imali grbove?Ako moze neka slika

Нису.

Тек после њихове коначне пропасти су неки од потомака њихових владарских и аристократских кућа почели да користе грбове, израђене у хералдичкоме маниру окупатора.

Нису.

Тек после њихове коначне пропасти су неки од потомака њихових владарских и аристократских кућа почели да користе грбове, израђене у хералдичкоме маниру окупатора.

Мало си шкрт у објашњењу. Сви народи па и Маје су имали одбранбене штитове. Ти као стручњак занш да је штит најосновнији и наједноставнији грб. А сви штитови свих народа су имали бар нешто на себи шта их је одвајало од других. Друга је прича о хералдичким грбовима, јер по тој причи нико није имао грб пре једанаестог века, шта није тачно, и ако је хералдички тачно. Зато сам и наве у предходном посту да треба разликовати историјске грбове од хералдичких грбова, и ако су и једни и други историјск али одређени по времену и простору.

Dvoglavi orao je dio masonske tajne prenesen od Saladinovih masona krstaskim templarima. Od templara je preko Nemanjica (takodje templara, osim Svetog Save) dospio u Rasku (dvoglavi orao u Zici, a gradnja Zice pocela je vec 1205. godine):

http://img144.imageshack.us/i/labatistojnicgp3.jpg/
(klikni na sliku da zumiras)

Jedini tacno datirani do tada dvoglavi orao, nad ulazom u manastir Zicu, u sklopu Povlje osnivanja Manastira, od strane Stefana Prvovjencanog, 1220. godine, sto ujedno dokazuje da je dvoglavi orao vec duze vremena simbol dinastije Nemanjica.

Nemanjici su dakle prije poceli nositi dvoglave orlove nego li vizantijski Paleolozi.

Poslednja izmena:

Back