Хералдика и њени принципи

Хвала г. Вујадине.

Још нешто фришкије...

24sata-03.jpg

http://www.czipm.org/24sata.html

Драги хералдичари, пре свега да Вас све поздравим и да Вас похвалим на овако занимљивом и преданом раду!!!!

Желео бих да Вас питам, да ли је неко, негде, некада видео или чуо за грб породице Симоновић? Уколико јесте, био бих веома захвалан на обавештењу!!!

Поздрављам Вас, и не заборавите:

"Све за СРБИЈУ, СРБИЈУ НИ ЗА ШТА!!!"

Драги хералдичари, пре свега да Вас све поздравим и да Вас похвалим на овако занимљивом и преданом раду!!!!

Желео бих да Вас питам, да ли је неко, негде, некада видео или чуо за грб породице Симоновић? Уколико јесте, био бих веома захвалан на обавештењу!!!

Поздрављам Вас, и не заборавите:

"Све за СРБИЈУ, СРБИЈУ НИ ЗА ШТА!!!"

Има у грбовници од Бојнићића два Симоновића, првог је краљица Марија Терезија наградила 22-5-1749, а другога краљ Фрањо Први 9-12-1794.

Ево ти и грбови и опис истих, али на немачком језику.

Poslednja izmena:
Хвала Вујадине, проверићу све то.

Него, на пример, када бих ја правио свој грб, и све то, која је процедура за пријављивање и те књиговодствене глупости?

Мислим, да би нам било лакше у Средњем веку да истакнемо свој грб, него сада, хехе!!!

Хвала Вујадине, проверићу све то.

Него, на пример, када бих ја правио свој грб, и све то, која је процедура за пријављивање и те књиговодствене глупости?

Мислим, да би нам било лакше у Средњем веку да истакнемо свој грб, него сада, хехе!!!

Pa i neće biti. Obrati se STEMI.
Inače Stema izvanredan rad svaka čast.

У праву сте!

Морам признати да ја јесам задовољан тиме што је Петровграду враћен грб.

Можда, ипак, то не бих назвао некаквим ''одушевљењем'', али ''радошћу'' – свакако.

Наиме, ово је грб у правоме смислу речи и додељен је благовољењем Царице Марије-Терезије пре безмало два и по века.

Осмишљен је и израђен у складу са правилима и херадичком ''модом'' тога времена и поднебља, док се символ, који је овоме граду наметнут за земана соцреалистичке антихералдичке хистерије (тачније – свеопштега бољшевичкога damnatio memoriae) и не може назвати грбом у правоме смислу речи, јер и није осмишљен уз поштовање основних хералдичких правила и традиције.

Дакле, по моме схватању, овде се радило о нечему што би се, у најбољу руку, могло назвати псевдохералдичким логоом, али никако и грбом...

По моме скромноме мишљењу, град тако богате повести и те величине и значаја за читаву Србију, заслужује далеко више и заслужује да му буде омогућено да чува и развија своју баштину, укључујући и ону хералдичку...

Zanima me i novi grb RS. Možete li dati neko tumačenje uz njega?

Ево како агенције тумаче тај грб:

http://www.czipm.org/RS-novi-grb.html

Пропустили су да кажу, али мислим да је јасно како новим елементима ово решење покушава да укаже на Босну и Херцеговину, кориштењем елемената из грбова Котроманића (љиљанова Круна, која се налази на десноме раунделу и којом је крунисан леви држач) за Босну и Косача (сами држачи, позајмљени из њихове челенке и леви раундел, који је заправо њихов грб) за Херцеговину.

Може се дискутовати о овоме грбу и о његовој оправданости и сврсисходности, али символика јесте јасна...

Poslednja izmena:
Ево како агенције тумаче тај грб:

http://www.czipm.org/RS-novi-grb.html

Пропустили су да кажу, али мислим да је јасно како новим елементима ово решење покушава да укаже на Босну и Херцеговину, кориштењем елемената из грбова Котроманића (љиљанова Круна, која се налази на десноме раунделу и којом је крунисан леви држач) за Босну и Косача (сами држачи, позајмљени из њихове челенке и леви раундел, који је заправо њихов грб) за Херцеговину.

Може се дискутовати о овоме грбу и о његовој оправданости и сврсисходности, али символика јесте јасна...

Захваљујем на детаљном одговору. На шта конкретно мислите у вези оправданости и сврсисходности?

Под ''сврсисходношћу'' мислим пре свега на чињеницу да ће Устави Суд те наказне творевине зване Босна и Херцеговина готово сигурно оспорити уставност и законитост оваквога решења и да ће га, као и предходни грб, етикетирати као ''увредљивога'' и нерихватљивога за друге две заједнице (мањинске) у Републици Српској и да ће га, као таквога, готово сигурно ставити ван закона.

Под ''оправданошћу'' мислим са чисто хералдичке стране, јер је овде реч о грбу идентичноме грбу Србије, јер су им штитови идентични, а знамо да је штит, заправо главни и основни елеменат једнога грба...

Није, наиме, хералдички допуштено да два различита Грбоносца користе идентичан грб...

Потребна ми је Ваша помоћ
Истраживајући моје место становања, Челарево, дошао сам до доста занимљиве литературе али ме је највише заинтригирала тематика око грба, последњи грб, тадашњег " Тcheba " је немачког порекла, тачније Подунавских шваба.
wappen10.gif

Занимљива ствар је, да до дана данашњег, немамо званичан грб нашег места.
Мада би било добро напоменути да ни породица Дунђерски која је овде живела у време Аустроугарске, ако се неварам, нема неки свој грб или се варам.
Молио бих Вас ако неко има неки податак или дај Боже предлог за грб Челарева, који би у најмању руку садашњост мог места. Толико за почетак, стручњаци изволите.

Back