Хералдика и њени принципи

Хвала Богу!

Иначе, колико се ја сећам, тај полу-полумесец, заправо води порекло од металних предмета, који су служили да фиксирају крила уловљених птица, када су (као трофеји) излагане на зиду.

То је прилично ексклузивно немачки хералдички елеменат, мада се проширио и мало даље, па га имате и на староме грбу пољскога града Вроцлава...

Poslednja izmena:
Јован Маркуш

''Грбови , заставе и химне Црне Горе''

grbovi-i-zastave.jpg

Књигу можете да преузмете бесплатно у pdf формату овде: http://www.narodnastranka.com/final.pdf

Верујем да ме у овој гужви од постова, нисте приметили, па
реко да се поновим, пошто идаље имам велико интересовање
и за Хералдику а и за грб свога места.
На незваничним скуповима у нашем месту, било је иницијатива, да се нешто по том питању учини. Првенствено акценат је био око тога, да је сада национална структура у Челареву променула ( 80 % чине Срби, колонизирани из Босанске Крајине 1945 г. и око 15 % Словаци ) док постојећи тј. задњи грб оскликава време Подунавских Шваба и Мађара који су тада били насељени у Челареву.
Предлога је било да поред лавова на уласку у дворац Дунђерски а по њима је и чувено Лав пиво добило свој заштитни знак додамо и неки етно елемент. Ту су и елементи Хазарске птице, јер поред Челарева се налази Хазарско гробље из незнам ни ја ког века.Ево једног од предлога,
ef5hak10.jpg

мада МЗ Челарево треба да објави званично конкурс за идејно решење ......
Лавови се већ користе на Лав пиву ( пивопије то најбоље знају ) али и на дресовима нашег локалног Прволигаша, ЧСК Пиваре
cskgt110.png

Ја стварно не видим ни једнога разлога да мењате грб...

Поготово кад упоредимо постојећи, хералдички исправни, грб и амблем који овде доносите...

Узгред, можда Ваше питање није раније примећено, јер овде сада ретко свраћају они који су се овде хералдиком занимали.

Poslednja izmena od moderatora:
Био би веома захвалан када би ми неко објаснио шта значи то што је на застави Републике Србије грб на првој трећини и додирује све три боје заставе (а не као на пример код Словака или Словенаца).Могуће је да се одговор и налази међу ових 80 страница(које сам помно почео да читам)али пошто ме ово питање прогони дуже време не стрпљив сам за одговором. Велики поздрав!

Не бих да вас оставим без било каквог одговора.

Чудо ли је, али званична симболика не постоји :neutral:

На државној застави Словачке грб додирује све три траке.

sk'.gif

Док је Словеначка заства формата 1:2 за разлику од наше која је 2:3, стим у вези не бих на овај начин упоређивао ове две заставе.

Када се грб Србије налази удаљен за 1/3 дужине од копља онда се ту ради о вертикалној застави и тада грб додирује само две траке.

rs-stv.gif

формата 3:2

Aко сам добро схватио ,не постоји званична симболика у томе да ли се грб налази на средини заставе или на првој трећини.Чудно_!?:think:Ипак хвала на вашем одговору:bye:

На државној застави Словачке грб додирује све три траке.

sk'.gif

Док је Словеначка заства формата 1:2 за разлику од наше која је 2:3, стим у вези не бих на овај начин упоређивао ове две заставе.

Када се грб Србије налази удаљен за 1/3 дужине од копља онда се ту ради о вертикалној застави и тада грб додирује само две траке.

rs-stv.gif

формата 3:2

Мислим да ово није правилно постављено. Без разлике како је застава подигнута, грб не мења положај на њој.

Да ли је познато како је изгледао грб ЗмајОгњеног Вука ( или је једноставно то био грб Бранковића ) и ако може слика и објашњење истог.И обећавам нећу више постављати питања.:bye:

Друштво српских грбоносаца -"Милош Обилић" ;)

Vujadin:
Мислим да ово није правилно постављено. Без разлике како је застава подигнута, грб не мења положај на њој.

Ако ћемо строго по правилима ми и немамо заставу, јер немамо Закон који прописује како она треба да изгледа, како ће се користити и како се према њој треба опходити.
Устав из 2006. Године на оставља могућност да нам држава и народ поседују заставу. Закон о застави се мора донети до 31. децембра 2008. године.

Друштво српских грбоносаца -"Милош Обилић" ;)

Ако ћемо строго по правилима ми и немамо заставу, јер немамо Закон који прописује како она треба да изгледа, како ће се користити и како се према њој треба опходити.
Устав из 2006. Године на оставља могућност да нам држава и народ поседују заставу. Закон о застави се мора донети до 31. децембра 2008. године.

Кад нема закона онда се примењује уредба или стари закон, ако није супротан уставу. Међутим ни једна застава се не може погрешно дизати на јарбол или на неко друго место, али овде није грешка у застави него у положају грба на њој. На Српској застави црвена боја је на врху, а не као Француска или Италијанска, уз копље, зато и круна мора бити на врху а не према копљу или јарболу. Ако се копље постави у хоризонталан положај онда ће боје висити, и грб са њима ће бити у хоризонталном положају као и копље. Врх копља одређује врх боја. Има вертикалних и хоризонталних тробојница, Српска је хоризонтална, према томе овако како је приказано није правилно, са законом или без. Имаш много примера са петокраком на застави.

...
Врх копља одређује врх боја.
...

На жалост ово је уврежено мишљење у нашем народу и по том да назовем правилу се најчешће поступа. Али оно није вексилолошки утемељено!

...
Ако се копље постави у хоризонталан положај...

Копље се не поставља у хоризонтални положај (0 степени) већ по тачно под одређеним углом , који по моји сазнањима треба да износи 45 степени.

...
Имаш много примера са петокраком на застави.
...

Не могу следити комунисте као пример из јасних разлога, али бих у разматрање свакако узео државну заставу Словачке, као и заставе многих других држава из којих се може извући лепа логика.

P.S. На државној хоризонталној застави се грб од копља не налази на удаљености 0,333... (једна трећина) дужине заставе већ 0,357...

Poslednja izmena:
Вертикална застава Португала
pt_v.gif

Вертикална застава Северне Кореје у којој влада стаљинистички поредак
петокрака је заротирана онако "како би требало"
kp_v.gif

Вертикална застава Саудијске Арабије
sa_vert.gif

Вертикална застава Краљевине Камбоџе
kh-vert.gif

Има још примера на http://flagspot.net

Препричава се да је пар пута виђено како се вертикална државна застава Србије истече на прописан начин.

Што се писане речи тиче појављује се и овде http://flagspot.net/flags/rs.html

У сваком случају није ништа необично да једна држава има урађен еталон како за хоризонталну тако и за вертикалну. Док се о томе не буде појавио неки студиознији текст на српском језику поприлична ће се кофузија развити.

Препричава се да је пар пута виђено како се вертикална државна застава Србије истече на прописан начин.

Што се писане речи тиче појављује се и овде http://flagspot.net/flags/rs.html

У сваком случају није ништа необично да једна држава има урађен еталон како за хоризонталну тако и за вертикалну. Док се о томе не буде појавио неки студиознији текст на српском језику поприлична ће се кофузија развити.

Ни то ми није познато. Мислим да о томе треба ипак да размишљају стручни људи, јер није добро да се тумачи било шта. Истини је да нема правилног објашњења и да нико не жели да покрене питање о решењима тих знамења. Ипак ће једног дана и то доћи на ред. Иначе не мислим да постоји нека држава са две заставе или грба.

Поред тога што влада неизречено мишљење да је вексилологија "женска" наука, јер је она тобоже "пупчаном врпцом" везана за кројачки заната; имамо и мишљење да је вексилологија произвољана и неуређена наука.

Како тај стереотип неодговара истини могу изјавити следеће: Вексилологија има одговоре на сва ова постављена и непостављена питања која се провлаче и развлаче као бесне глисте по каљавим сокацима.

Слажем се да ниједна држава нема две заставе, било је тога да поједине државе један извесни период немају нити једну заставу али да се имају две заставе то није бивало по мојим сазнањима.

P.S. Сад се сетих да сам и сам видео званично у употреби вертикалну заставу Србије. То је било у форми столне заставице.

Иначе, по некој мојој произвољној процени свака десета (можда и мање) столна заставица која се услика у медијима је вертикална заставица на којој је грб "усправљен".

Поред тога што влада неизречено мишљење да је вексилологија "женска" наука, јер је она тобоже "пупчаном врпцом" везана за кројачки заната; имамо и мишљење да је вексилологија произвољана и неуређена наука.

Како тај стереотип неодговара истини могу изјавити следеће: Вексилологија има одговоре на сва ова постављена и непостављена питања која се провлаче и развлаче као бесне глисте по каљавим сокацима.

Слажем се да ниједна држава нема две заставе, било је тога да поједине државе један извесни период немају нити једну заставу али да се имају две заставе то није бивало по мојим сазнањима.

P.S. Сад се сетих да сам и сам видео званично у употреби вертикалну заставу Србије. То је било у форми столне заставице.

Иначе, по некој мојој произвољној процени свака десета (можда и мање) столна заставица која се услика у медијима је вертикална заставица на којој је грб "усправљен".

То никако не може бити правилно и ако је то неко тако постављао. То је била грешка или из незнања или техничка због грба. Међутим наше боје имају националну симболику као и грб па се због тога мора тачно по правилу, хералдичком, односити према тим знамењима. Све друго бих описао као неправилност.

Према заставама се треба односити у складу са вексилолошким правилима и начелима.

Према грбовима се треба односити у складу са хералдичким правилима и начелима.

Хоризонтална државна застава Словачке
sk.gif

Вертикална државна застава Словачке
sk_23.gif

У прилогу поруке фотографија вертикалне државне заставе истакнуте на згради.

Prilozi

• P1010027.jpg
    P1010027.jpg
    30,6 KB · Pregleda: 10
Према заставама се треба односити у складу са вексилолошким правилима и начелима.

Према грбовима се треба односити у складу са хералдичким правилима и начелима.

Хоризонтална државна застава Словачке
sk.gif

Вертикална државна застава Словачке
sk_23.gif

У прилогу поруке фотографија вертикалне државне заставе истакнуте на згради.

Могуће је да су неке државе изласком из комунизма направиле неке новотарије из незнања и тако се задржале као погрешне и постале службене. Ипак то не значи да је то правилно.

Back