Хералдика и њени принципи

Prošlo mi kroz glavu kako postoji mogućnost da je Maksimilijan vidia šahovnicu među Bijelim Hrvatima koji su tu živili jer neki su zasigurno bili kakvi plemići koji su taj uzorak mogli imat u svom grbu. Ne vidim zašto bi takvo nešto bilo nerealno, al sve i da nije tako nije smak svita.
Mislim da si ovdje definitivno na tragu nečeg velikog, ovo sad pričam iz glave, ima poodavno da sam pročitao u nekom naučnom radu sledeću legendu (daću sve od sebe da pronađem taj rad, mislim da je od jednog uglednog bijelohrvatskom istoričara, pa ću ga podijeliti na forumu čim ga nađem). Priča ide ovako, car Maksimilan I nakon Krbavske bitke, očajan i neutješan, odlučuje da se preobuče u prosjaka i krene po Štajerskoj, Kranjskoj i Koruškoj da traži Bijele Hrvate. Razlog zašto je to uradio je san koji je usnio u noći prije bitke u kom mu je anđeo božiji savjetovao to da uradi jer u Bijelim Hrvatima leži spas njegovog carstva. Kada su to čuli, njegovi savjetnici su pomislili da je čestiti car poludio, govorili su mu zaboga, gospodaru, Turci su nam pred vratima, imamo važnija posla ali mudri car je ostao uporan. i zaista, hodeći zemljama Štajerskim i Koruškim i Kranjskim, nailazio je na mnoge čistokrvne Bijele Hrvate, sve i jedan plemić je bio jedan od njih sa živim sjećanjem na priče i legende koje su mu njegovi preci pričali o slavi bjelohrvatske države. I listom, bez ijednog izuzetka, svi su mu rekli, odredi za ovu balkansku Hrvatsku naš stari, bjelohrvatski grb, šahovnicu, to će i Frankopanima i svom ostalom plemstvu, koje je potpuno zaboravilo na šahovska obilježja, podsvjesno dati takav žar i srčanost u borbama sa Osmanlijama da ćemo lagano, bez po muke, poraziti neprijatelje vjere i odagnati nevjerničku prijetnju. Kako se istorija dalje odigrala, potpuno sam uvjeren u istinitost ove legende, jer to ne može biti slučajnost

:ok::ok::ok:

Takva su tumačenja danas uglavnom odbačena, a najraniji simboli frizatika prepoznati kao preuzeti s već postojećeg novca koji je u austrijskom gradu Friesachu kovao salzburški nadbiskup. Premda stoga heraldički razvoj i uporaba motiva polumjeseca i zvijezde ne upućuju na njihovu povezanost s hrvatskom vladarskom ili državnom heraldikom, to je znamenje, prepoznato kao »najstariji poznati grb Hrvatske«, 1990. ušlo u službenu uporabu na grbu Republike Hrvatske."
O džizs, pogledaj video, jedan od učesnika kritikuje taj naprečac donijet zaključak o najstarijem hrvatskom grbu, najstariji je onaj koji se danas smatra grbom Dalmacije, preciznije bio je grb Hrvatske i Dalmacije, sa 3 leopardove glave na plavoj podlozi koji, po riječima predavača, potiče ako se ne varam od Arpadovića

Poslednja izmena:
Žvaljko moj ti se rugaš i sprdaš, a kako je krenilo držat ću ja predavanja :kafa:

Za uvod nešto o etnonimu Hrvat u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji i di ga sve pronalazimo, otkada i u kolikom broju čisto da ukažem na prisutnost Hrvata od zarana u tim krajevima.

Names_of_the_Croats_and_Croatia

"U Njemačkoj uz rijeku Saale postojali su Chruuati blizu Hallea 901. godine, Chruuati 981. godine, Chruazis 1012. godine, Churbate 1055. godine, Grawat 1086. godine, Curewate (sada Korbetha ), Großkorbetha ( Curuvadi i Curuuuati 881.-899. godine) i Kleinkorbetha , te Korbetha zapadno od Leipziga ;

Tako se u Koruškoj vojvodstvu mogu naći pagus Crouuati (954.), Crauuati (961.), Chrouuat (979.) i Croudi (993.) uz gornju Muru ; u srednjem vijeku zabilježeni su sljedeći toponimi: Krobathen , Krottendorf , Krautkogel ; Kraut (prije Chrowat i Croat ) blizu Spittala .

U Štajerskoj vojvodstvu postoje toponimi kao što su Chraberstorf i Krawerspach blizu Muraua , Chrawat blizu Laasa u Judendorfu , Chrowat , Kchrawathof i Krawabten blizu Leobena .

Uz srednju Muru Krawerseck , Krowot blizu Weiza , Krobothen blizu Stainza i Krobathen blizu Straganza. U Sloveniji postoje još Hrovate , Hrovača i Hrvatini ."

Dodajem kako je prezime Horvat prvo ili drugo najčešće u Sloveniji, a dodajem i kako je prezime Hrovat na 38. poziciji u toj istoj zemlji, a pronalazimo i Hrvatin , Hrovatin i slično.

Prezime Horvath u Austriji se nalazi u top 100 najčešćih prezimena i šta mi upalo u oko neka druga prezimena koja se pronalaze na tom slavensko-ugarskom prostoru(Nagy, Toth, Kovač, Novak, Polak..) su sto ili više mista iza Horvatha dok su u Mađarskoj ili Slovačkoj sva ta prezimena ili češća ili uz bok Horvathima. Šta se tiče samog porijekla tog prezimena evo šta neke stranice posvećene heraldici govore o tome:

https://wappenvon.com/horvath

"Prezime Horvath ima duboku povijest ukorijenjenu u hrvatskoj kulturi. U prijevodu znači "netko tko je došao iz Hrvatske" i prenosi osjećaj porijekla i baštine onima koji ga nose. Horvathova heraldika istražuje podrijetlo i tradiciju ovog uglednog prezimena i osvjetljava njegovo značenje u svijetu obiteljskih grbova i simbola.

Prema Rječniku američkih obiteljskih imena Elsdona Colesa Smitha, prezime Horvath je plemensko ime Hrvata. Ovo mađarsko ime predstavlja vezu s državom Hrvatskom i odražava migraciju ljudi iz ove regije u druge dijelove svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Iako prezime Horvath ima bogatu povijest, njegov grb je jednako fascinantan. Simboli i boje grba Horvath pričaju priču o hrabrosti, snazi i ponosu. Od zamršenih dizajna do jedinstvenih amblema, svaki element grba ima značenje i važnost za one koji nose prezime Horvath.

Kao i svaki grb, Horvathova heraldika simbol je obiteljskog ponosa i tradicije. Predstavlja lozu koja nadilazi vrijeme, povezujući pojedince s njihovim precima. Boje, simboli i motta na Horvathovom grbu evociraju vrijednosti i vrline koje se prenose generacijama.

Ukratko, heraldika prezimena Horvath svjedoči o bogatoj povijesti i baštini prezimena. Od podrijetla u Hrvatskoj do prisutnosti u Sjedinjenim Državama i šire, prezime Horvath nosi osjećaj identiteta i pripadnosti koji se odražava u njegovom grbu."

https://www.houseofnames.com/horvath-family-crest

"Prezime Horvath prvi put se pojavilo u Austriji, Transilvaniji i Mađarskoj, gdje je postalo poznato po svojim brojnim ograncima u regiji, uključujući Petričevika, Szent-Giorgya i Zsebehaz, pri čemu je svaka kuća stekla status i utjecaj na kojem su joj zavidjeli knezovi regije. U kasnijoj povijesti prezime je postalo sila za sebe i uzdignuto je u plemićki rang kako su rasli u ovu najutjecajniju obitelj."

https://nachnamen.net/nachname-horvat

"Prezime Horvat ima bogatu povijest i slavenskog je podrijetla, točnije hrvatskog. Potječe od riječi "horvati", što na hrvatskom znači "Hrvati". Prezime Horvat uobičajeno je obiteljsko prezime u Hrvatskoj i susjednim zemljama, s varijacijama kao što su Horvath u Mađarskoj i Horvát u Slovačkoj."

Prezime Horvat datira stoljećima unatrag i može se pratiti do srednjovjekovnog Kraljevstva Hrvatske. Hrvati su se doselili u regiju u 7. stoljeću i na kraju osnovali Kraljevstvo Hrvatsko u 10. stoljeću. Prezime Horvat vjerojatno je nastalo kako bi se nekoga identificiralo kao Hrvata ili hrvatskog podrijetla.

Tijekom stoljeća prezime Horvat proširilo se u druge zemlje Europe i šire. Danas je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i drugim balkanskim zemljama. Proširilo se i u zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Australije i Kanade, gdje su se naselili hrvatski imigranti i donijeli svoje prezime sa sobom.

U Sloveniji se prezime Horvat javlja u preko 10 000 slučajeva, što ga čini najčešćim prezimenom u zemlji. U Hrvatskoj je incidencija preko 8 000, što ga čini i tamo jednim od najčešćih prezimena. Učestalost prezimena Horvat značajna je i u Srbiji, Rumunjskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, što ukazuje na njegovu široku upotrebu i popularnost."

Zasad nisam pronaša šahovnicu koja stoji u grbu te obitelji, al bez obzira na to u spomenutim krajevima šahovnica ka uzorak nije nimalo strana , a osim nje neke plemićke obitelji koriste i neke druge "sveslavenske" simbole poput spomenute zvijezde danice, polumjeseca, ali i onih ljiljana(iris/perunika) ili onih "peterolisnih" ruža pa i još nekih simbola koje sam uočava na grbovima plemićkih obitelji danas gradova/općina u mnogim slavenskim državama. Neću stavljat sve grbove sa šahovnicom jer nema smisla već neke koji su mi privukli pozonost radi svog prezimena(većina je germanizirana, al neki su srća zadržali onaj nastavak -itz koji je svojstven Slavenima, a šta je zanimljivo pronaša sam neka prezimena tj. obitelji koje sam uočia nekidan i u dalekoj Poljskoj, a njhove tragove pronalazimo i u Austriji/Bavarskoj pošto su osim prezimena zadržali i istovjetni grb ka u staroj domovini).

Gurowski - Poljska

screenshot-1542-png.1825970

Gurowski - Bavarska ili Austrija
Screenshot (1584).png

Huwald - Poljska
Screenshot (1587).png

Houwald - Austrija/Bavarska
Screenshot (1587).png

Pudwels - Poljska
Screenshot (1552).png

Podewels -Austrija/Bavarska
Screenshot (1592).png

Žvaljko moj ti se rugaš i sprdaš, a kako je krenilo držat ću ja predavanja :kafa:

Za uvod nešto o etnonimu Hrvat u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji i di ga sve pronalazimo, otkada i u kolikom broju čisto da ukažem na prisutnost Hrvata od zarana u tim krajevima.

Names_of_the_Croats_and_Croatia

"U Njemačkoj uz rijeku Saale postojali su Chruuati blizu Hallea 901. godine, Chruuati 981. godine, Chruazis 1012. godine, Churbate 1055. godine, Grawat 1086. godine, Curewate (sada Korbetha ), Großkorbetha ( Curuvadi i Curuuuati 881.-899. godine) i Kleinkorbetha , te Korbetha zapadno od Leipziga ;

Tako se u Koruškoj vojvodstvu mogu naći pagus Crouuati (954.), Crauuati (961.), Chrouuat (979.) i Croudi (993.) uz gornju Muru ; u srednjem vijeku zabilježeni su sljedeći toponimi: Krobathen , Krottendorf , Krautkogel ; Kraut (prije Chrowat i Croat ) blizu Spittala .

U Štajerskoj vojvodstvu postoje toponimi kao što su Chraberstorf i Krawerspach blizu Muraua , Chrawat blizu Laasa u Judendorfu , Chrowat , Kchrawathof i Krawabten blizu Leobena .

Uz srednju Muru Krawerseck , Krowot blizu Weiza , Krobothen blizu Stainza i Krobathen blizu Straganza. U Sloveniji postoje još Hrovate , Hrovača i Hrvatini ."

Dodajem kako je prezime Horvat prvo ili drugo najčešće u Sloveniji, a dodajem i kako je prezime Hrovat na 38. poziciji u toj istoj zemlji, a pronalazimo i Hrvatin , Hrovatin i slično.

Prezime Horvath u Austriji se nalazi u top 100 najčešćih prezimena i šta mi upalo u oko neka druga prezimena koja se pronalaze na tom slavensko-ugarskom prostoru(Nagy, Toth, Kovač, Novak, Polak..) su sto ili više mista iza Horvatha dok su u Mađarskoj ili Slovačkoj sva ta prezimena ili češća ili uz bok Horvathima. Šta se tiče samog porijekla tog prezimena evo šta neke stranice posvećene heraldici govore o tome:

https://wappenvon.com/horvath

"Prezime Horvath ima duboku povijest ukorijenjenu u hrvatskoj kulturi. U prijevodu znači "netko tko je došao iz Hrvatske" i prenosi osjećaj porijekla i baštine onima koji ga nose. Horvathova heraldika istražuje podrijetlo i tradiciju ovog uglednog prezimena i osvjetljava njegovo značenje u svijetu obiteljskih grbova i simbola.

Prema Rječniku američkih obiteljskih imena Elsdona Colesa Smitha, prezime Horvath je plemensko ime Hrvata. Ovo mađarsko ime predstavlja vezu s državom Hrvatskom i odražava migraciju ljudi iz ove regije u druge dijelove svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Iako prezime Horvath ima bogatu povijest, njegov grb je jednako fascinantan. Simboli i boje grba Horvath pričaju priču o hrabrosti, snazi i ponosu. Od zamršenih dizajna do jedinstvenih amblema, svaki element grba ima značenje i važnost za one koji nose prezime Horvath.

Kao i svaki grb, Horvathova heraldika simbol je obiteljskog ponosa i tradicije. Predstavlja lozu koja nadilazi vrijeme, povezujući pojedince s njihovim precima. Boje, simboli i motta na Horvathovom grbu evociraju vrijednosti i vrline koje se prenose generacijama.

Ukratko, heraldika prezimena Horvath svjedoči o bogatoj povijesti i baštini prezimena. Od podrijetla u Hrvatskoj do prisutnosti u Sjedinjenim Državama i šire, prezime Horvath nosi osjećaj identiteta i pripadnosti koji se odražava u njegovom grbu."

https://www.houseofnames.com/horvath-family-crest

"Prezime Horvath prvi put se pojavilo u Austriji, Transilvaniji i Mađarskoj, gdje je postalo poznato po svojim brojnim ograncima u regiji, uključujući Petričevika, Szent-Giorgya i Zsebehaz, pri čemu je svaka kuća stekla status i utjecaj na kojem su joj zavidjeli knezovi regije. U kasnijoj povijesti prezime je postalo sila za sebe i uzdignuto je u plemićki rang kako su rasli u ovu najutjecajniju obitelj."

https://nachnamen.net/nachname-horvat

"Prezime Horvat ima bogatu povijest i slavenskog je podrijetla, točnije hrvatskog. Potječe od riječi "horvati", što na hrvatskom znači "Hrvati". Prezime Horvat uobičajeno je obiteljsko prezime u Hrvatskoj i susjednim zemljama, s varijacijama kao što su Horvath u Mađarskoj i Horvát u Slovačkoj."

Prezime Horvat datira stoljećima unatrag i može se pratiti do srednjovjekovnog Kraljevstva Hrvatske. Hrvati su se doselili u regiju u 7. stoljeću i na kraju osnovali Kraljevstvo Hrvatsko u 10. stoljeću. Prezime Horvat vjerojatno je nastalo kako bi se nekoga identificiralo kao Hrvata ili hrvatskog podrijetla.

Tijekom stoljeća prezime Horvat proširilo se u druge zemlje Europe i šire. Danas je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i drugim balkanskim zemljama. Proširilo se i u zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Australije i Kanade, gdje su se naselili hrvatski imigranti i donijeli svoje prezime sa sobom.

U Sloveniji se prezime Horvat javlja u preko 10 000 slučajeva, što ga čini najčešćim prezimenom u zemlji. U Hrvatskoj je incidencija preko 8 000, što ga čini i tamo jednim od najčešćih prezimena. Učestalost prezimena Horvat značajna je i u Srbiji, Rumunjskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, što ukazuje na njegovu široku upotrebu i popularnost."
Ja ta tvoja predavanja dočekati ne mogu, samo ih najavi, pripremiću kokice, mezu, okupiti rodbinu i tazbinu, kao što sam rekao, tvoja teorija o Bijelim Hrvatima je fantastična, sve koje pozovem će biti oduševljeni, samo javi kad ta predavanja počinju. Posebno mi se ovo dopada, na temi koja se zove Heraldika i njeni principi ti pričaš o prezimenima, i to je sjajno, jer heraldika na starogrčkom znači prezime. Ovo je sjajno, hvala ti na značajnom doprinosu ovoj temi.

Osim ovih za koje mislim kako nema dvojbe da se radi o istim obiteljima koje su se ili razgranale ili preselili iz južne Poljske dalje u Austriju/Bavarsku/Korušku u tim krajevima pronalazimo i neke plemićke obitelji čija imena imaju onaj slavenski sufiks -itz pa ako nema dileme kako su porijeklom Slaveni, a ako je tako onda ne vidim razloga da ove plemićke obitelji možda nemaju i Bijelohrvatske krvi u sebi :np:

Screenshot (1614).png
Screenshot (1608).png

Screenshot (1596).png

Screenshot (1583).png

Ima još more grbova sa šahovnicom (i onim drugim slavenskim simbolima) pa ću naknadno izvuć još poneki zanimljivi primjerak, a usput prilažem i linkovlje odakle sam preuzima ove grbove. A sve u ovo u svega par sati "istraživanja", a ne sumnjam da bi se još toga dalo pronać i saznat vezano kako za porijeklo šahovnice tako i ovih plemićkih obitelji za koje se onda vrlo lako moguće može pronać i daljna poveznica s Bijelim Hrvatima.

J. Siebmachers grosses und allgemeines Wappenbuch / 3,1 Der Adel des Königreichs Preußen

Genealogie und Heraldik bürgerlicher Familien Osterreich-Ungarns

Wappenverzeichnis - Orginal historische Familienwappen nach Namen sortiert

Zasad nisam pronaša šahovnicu koja stoji u grbu te obitelji, al bez obzira na to u spomenutim krajevima šahovnica ka uzorak nije nimalo strana , a osim nje neke plemićke obitelji koriste i neke druge "sveslavenske" simbole poput spomenute zvijezde danice, polumjeseca, ali i onih ljiljana(iris/perunika) ili onih "peterolisnih" ruža pa i još nekih simbola koje sam uočava na grbovima plemićkih obitelji danas gradova/općina u mnogim slavenskim državama. Neću stavljat sve grbove sa šahovnicom jer nema smisla već neke koji su mi privukli pozonost radi svog prezimena(većina je germanizirana, al neki su srća zadržali onaj nastavak -itz koji je svojstven Slavenima, a šta je zanimljivo pronaša sam neka prezimena tj. obitelji koje sam uočia nekidan i u dalekoj Poljskoj, a njhove tragove pronalazimo i u Austriji/Bavarskoj pošto su osim prezimena zadržali i istovjetni grb ka u staroj domovini).

Gurowski - Poljska

screenshot-1542-png.1825970

Gurowski - Bavarska ili Austrija
Pogledajte prilog 1827673

Huwald - Poljska
Pogledajte prilog 1827674

Houwald - Austrija/Bavarska
Pogledajte prilog 1827675

Pudwels - Poljska
Pogledajte prilog 1827676

Podewels -Austrija/Bavarska
Pogledajte prilog 1827677
Čini mi se kad se zidu obraćam da i on više pažnje posvećuje od tebe. Molim te, samo nastavi, doprinos koji donosiš heraldici je neupitan

Ja ta tvoja predavanja dočekati ne mogu, samo ih najavi, pripremiću kokice, mezu, okupiti rodbinu i tazbinu, kao što sam rekao, tvoja teorija o Bijelim Hrvatima je fantastična, sve koje pozovem će biti oduševljeni, samo javi kad ta predavanja počinju. Posebno mi se ovo dopada, na temi koja se zove Heraldika i njeni principi ti pričaš o prezimenima, i to je sjajno, jer heraldika na starogrčkom znači prezime. Ovo je sjajno, hvala ti na značajnom doprinosu ovoj temi.

Pa zar ti nije čudno da se na prostoru Austrije i okolice pronalaze iste plemićke obizelji ka u južnoj Poljskoj koje imaju grb sa šahovnicom? Jel Maksimilijan i u Poljsku odnia šahovnicu ili samo u Hrvatsku? :np:

Ili da plemićke obitelji kojima prezime završava na -itz također učestalo imaju šahovnicu u svom grbu? Ne znam koliko je svaka od tih obitelji stara, al teško da su baš sve nastale u 15.st. ili da su sve odlučile baš tad uzet šahovnicu za svoje obilježje radi cara Maksimilijana :np:

Pa zar ti nije čudno da se na prostoru Austrije i okolice pronalaze iste plemićke obizelji ka u južnoj Poljskoj koje imaju grb sa šahovnicom? Jel Maksimilijan i u Poljsku odnia šahovnicu ili samo u Hrvatsku? :np:

Ili da plemićke obitelji kojima prezime završava na -itz također učestalo imaju šahovnicu u svom grbu? Ne znam koliko je svaka od tih obitelji stara, al teško da su baš sve nastale u 15.st. ili da su sve odlučile baš tad uzet šahovnicu za svoje obilježje radi cara Maksimilijana :np:
Tko sam ja da evaluiziram tvoje upise, ti kad nešto napišeš, meni postaje kanon, svaka ti je ka Njegoševa. Naravno da mi je čudno i da je najlogičnije objašnjenje njihovo bjelohrvatsko podrijetlo...
Ne budi preskroman, to što nešto ne znaš ne znači da nisi u pravu, intuicija te vodi pravim putem, samo nastavi, logika i činjenice su na tvojoj strani

Tko sam ja da evaluiziram tvoje upise, ti kad nešto napišeš, meni postaje kanon, svaka ti je ka Njegoševa. Naravno da mi je čudno i da je najlogičnije objašnjenje njihovo bjelohrvatsko podrijetlo...
Oni iz HAZU su smarači. Nisu zaronili u priču o hrvatskim grbovima dovoljno duboko kao mi ovdje. Dok nam ovakvi školovani akademici kroje istoriju nema nade za hrvatski narod. Tek će se u školskim udžbenicima učiti o ovome!!!

Za početak mala ispravka jer one poljske plemićke obitelji nisu spomenute u kontekstu austrijskih ili bavarskih zemalja već ipak šleskih (uglavnom) međutim to ne minja nešto previše na stvari jer sam pronaša par zanimljvih podataka pa da ih iznesem dok se ne pogubim u svemu.

Baš sam među tim šleskim plemićima naiša na jedno ime i šahovnicu koja je starijeg datuma od Ferdinanda ili Maksimilijana, a osim toga naiša sam na još neke obitelji iz Bavarske i Koruške koje su imale šahovnicu za svoj grb pa čak i na neke hrvatske plemićke obitelji koje u imale posjede u potonjoj zemlji ili su od tamo porijeklom.

E sad, ako se šahovnica javlja na području di su obitavali Hrvati i to znatno prije nego je Maksimilijan "uvea" u Hrvatsku, a javlja se i na području di je Maksimilijan živia i vlada, a na tom istom području pronalazimo i drevne hrvatske plemićke obitelji, kako i na koji način onda Maksimilijan može "osmislit" šahovnicu ako taj isti grb već postoji od ranije? A vrlo vjerovatno je da postoji i u njegovom okruženju od ranije samo to još moram nečim potkrijepit. S tim da ako se radi o starim plemičkim obiteljima čiji korijeni znaju sezat u 12. st. onda sam poprilično siguran da su im i grbovi sa šahovnicom ka uzorkom također vrlo stari baš poput onog iz Šleske za koji imamo potvrdu iz sredine 15.st.

Još ću malo to prokopat o tome, al sad više ne dvojim ni milimetra da tu ima neke poveznice jer ne može se šahovnica pronalazit u tolikoj mjeri u krajevima di su obitavali Bijeli Hrvati, a da oni nisu u to upleteni pa i zaslužni zašto je Maksimilijan zamjetia i doživia je ka simbol Hrvata.

Loeben (plemićka obitelj)

"Izvorna domovina obitelji još nije u potpunosti utvrđena. Prema Genealoškom priručniku plemstva, obiteljsko sjedište vjerojatno je bila današnja četvrt Löben (također Loeben) u gradu Annaburgu , sjeverno od Torgaua . Starija literatura sugerira šlesko podrijetlo. Prema tome, obiteljsko domovina bilo je selo ili dvorac Loeben u blizini Neisse u Gornjoj Šleskoj .

U ranoj fazi pojavile su se dvije grane obitelji, mlađa i starija, čija genealoška veza nije sigurna. Starija grana vjerojatno je ostala u svojoj saksonskoj domovini. Njezino dokumentirano podrijetlo počinje 1448. s Kasparom von Loebenom. Mlađa grana naselila se u Donjoj Lužici , gdje se Conradus de Lovene prvi put spominje u dokumentu već 1253."

500px-KM_St_Marien5.jpg

Ulomak epitafa Kaspara von Loebena u glavnoj crkvi sv.Marije u Kamenzu

Neke plemićke obitelji iz Koruške koje imaju šahovnicu u svom grbu (ne znam točno otkad, al čisto sumnjam da su je svi uzeli za svoj simbol nakon te 1529.) :

Cobenzl (plemićka obitelj)

Abele zu Lilienberg

Hungersbach

Fellner

Hoheneck

Walterskirchen zu Wolfsthal

Ulm Erbach

Neke plemićke obitelji iz Koruške s hrvatskim predznakom iako neke nisu iz tih krajeva (Fešetić i Drašković), a koliko sam povata između redaka prve dvi bi tribale bit izvorno baš iz Koruške)

Grassalkovich
"Obitelj je hrvatskog podrijetla, a car Rudolf II. ju je prvi put plemićirao 20. rujna 1584. Politički, ugled obitelji vrlo je brzo rastao, a kasnije su dobili i titulu kneza ."

Kollonitz von Kollograd
"Grofovi Kollonitz od Kollograda bili su vrlo stara, izvorno hrvatska, zatim austrijska, a ujedno i mađarska plemićka obitelj."

Festetics
"Festetics (mađarski) ili Feštetić, ime je stare hrvatske i austrougarske plemićke obitelji, podrijetlom iz Turopolja , hrvatske regije između gradova Zagreba i Siska ."

Drašković
"Obitelj Drašković (francuski: Draskovich ili njemački: Draskowitsch ) stara je hrvatska plemićka obitelj koja je bila moćna i utjecajna u Hrvatskoj za vrijeme Habsburške Monarhije . Grane obitelji danas žive u Mađarskoj i Hrvatskoj."

Jurišić:
Screenshot (1633).png

Popis plemićkih obitelji Austrije

PS predavanje je 21.12. u KC Požarevac u 20 časova, a dotaknit ćemo se i vaših starih :kava:

Penzig
"Gospodari Penziga bili su drevna plemićka obitelj iz Gornje Lužice , čije se rodovsko sjedište nalazilo u Penzigu (danas Pieńsk ). Prvi spomen njih, iz 1241. godine, spominje se kao svjedok Reinhardus de Pinzig .

Obitelj je posjedovala opsežno zemljište i niz sela s obje strane Lužičke Nise . Godine 1329., gospodari Penziga dobili su značajne privilegije za cijelo područje Görlitz Heath između rijeka Neisse i Queis . Godine 1390. stekli su i imanje Muskau . Godine 1395. šumsko područje između rijeka Neisse i Male Tschirne postalo je dio imanja Penzig kao Penzig Heath ."

330px-Penzig_family_coat_of_arms.png

Grb obitelji von Penzig

Back