Kako sam u zadnje vrime nešto sitno "proučava" ovu tematiku tako šta sam malo pregledava grbove raznih gradova/mista/regija za oko su mi zapeli neki detalji pa ću sad malo o tome.
Ka šta smo mogli vidit u mom prethodnom upisu grbovi Bosne u razdoblju od 16. do početka 20.st., ne računajući ovaj grb Hercegovine, su ili s motivom zvijezde/polumjeseca ili ovaj s oklopljenom rukom naoružanu mačem. Obzirom da se ti motivi znaju često viđat u znakovlju raznih slavenskih zemalja pa i plemenitaških obitelji iša sam provjerit kakvo je stanje u Srbiji i Hrvatskoj s tim motivima odnosno i koliko se često susreću.
Šta se tiče Fojničkog grbovnika koliko sam ja uspia pobrojat najmanje tri vaše plemenitaške obitelji su imale neke od simbola Bosne, a za još nekih 10ak obitelji se pretpostavlja da bi mogle bit, al za to nema nikakvih dokaza(tako je nažalost za većinu navedenih u grbovniku). Mogu i njih uvrstit u ovu priču jer postoji i 10ak obitelji za koje se pretpostavlja da imaju veze s Hrvatskom tako da smo tu ajmo reć podjednaki(s tim da neki grbovi imaju čak i šahovnicu pa ću ih zasad držat po strani).
Grb Vojnovića
Grb Zlatonosovića
Grb Sokolović
Ne znam jel ima koja bolja stranica s vaši plemenitašima iz Srbije pa ću se poslužit ovim šta sam dosad naiša da vidimo kako stoje stvari s ovim simbolima na tlu Srbije:
СРПСКЕ ПЛЕМИЋКЕ ПОРОДИЦЕ И ХЕРАЛДИЧКА ТРАДИЦИЈА СРПСКЕ ВОЈВОДИНЕ
Beogradski Grbovnik
Категорија:Српске породице (ovu stranicu bi tribalo prigledat za svako navedeno prezime pa ko od vas ima volje neka malo prokopa da vidimo jel se tu šta nudi)
Šta se tiče vaših gradova/općina (bar iz današnje perspektive) samo na tri grba sam primjetia zvijezdu danicu i/ili polumjesec (
Sombor,
Čajetna i
Smederevska Palanka ) dok dva donekle odgovaraju ovom simbolu ruke koja u ruci drži mač/sablju samo šta je kod vas na primjeru
Kikinde i
Vršca na sablji nabijena glava, pretpostavljam, nekog Osmanlije
Toliko zasad o vama iako ne dvojim da zasigurno postoji još pokoja općina ili grad čiji grbovi odgvoraju zadanim karakteristikama, a sudeći po Fojničkom grbovniku takvi bi se tribali nać i kod ponekih vaših plemićkih obitelji(vama prepuštam daljnju potragu jer ipak je na vama da kroz ove simbole "potvrdite vašu prisutnost i vlast" u Bosni).
U sljedećem upisu ću se dotaknit nas i koliko se takvog znakovlja može pronaći na tlu Hrvatske i da je vezano za hrvatske plemićke obitelji i naše gradove/regije.