Sreten Žujović
Elita
- Poruka
- 24.255
Ево мене није била кутара направит, па ево и мали preview.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Браво, Жујовићу! Одлично си урадио! Мајстор си.Ево мене није била кутара направит, па ево и мали preview.
![]()
Хвала на овоме, ово ћу сад да ширим по нетуЈедна веродостојна реконструкција дворске заставе Краља Николе која се чува у цетињском музеју. Нашао сам на reddit-u. Мислим да је неки Цетињанин у питању по коментарима.
![]()
![]()
Да га питамо да направи реконструкцију империјалне круне и хермелинске порфире?![]()
Vazi, Rade? Naglasi samo da je rekonstruisao brat *********. Gresni rab Sreten ce nastaviti ovo herojsko delo brata sa Cetinja.Хвала на овоме, ово ћу сад да ширим по нету
Ne razumem se mnogo u heraldiku, ali mi onaj grb Čuvara Hristovog groba izgleda prilično amaterski.Ово је добар пример како неко не разуме хералдику. Такође, ово је и добар пример како данас свако може нешто да направи, и да то одмах постане јавно широко доступно. Питам се одакле је аутору уопште дошла идеја да прави грб, кад ништа о грбовима и хералдици не зна, баш ништа...![]()
Interesantni su mi ovi naizmenični grbovi Kosača i Kotromanića na grbu Dušanovog/Uroševog carstva.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jesu li ovi grbovi po heraldičkim pravilima?
То све јесу саставни симболи грба Косача, али у овом распореду, и у овом случају, то је грб Котроманића. Мавро Орбин је то исправно протумачио у свом Краљевству Словена, када даје приказ грба цара Душана, а по времену Орбин је и најближи настанку Илирског грбовника.Да, нисам обраћао пажњу на изворе у којима сам то нашао. Само сам приметио да златно-сребрни штит са црвеним лавом приписују Косачама.
Друге варијанте се приписују Котроманићима.
Ne razumem se mnogo u heraldiku, ali mi onaj grb Čuvara Hristovog groba izgleda prilično amaterski.
такав и треба. јер чим неко из нормалног света погледа ово, одмах му је јасно да ту нешто озбиљно није у реду, и са “грбом” и са оним кога представља. а наш национални циљ није да се та разбојничка псеудо држава прикаже у лепом светлу.
Ovaj biser koji je ne znam kojim cudom jos uvek vazeci mozda je i jedini pandan ovim sprdnjama s KiMтакав и треба. јер чим неко из нормалног света погледа ово, одмах му је јасно да ту нешто озбиљно није у реду, и са “грбом” и са оним кога представља. а наш национални циљ није да се та разбојничка псеудо држава прикаже у лепом светлу.
Погледај рецимо овај пример, како је дизајнерски и хералдички коректно урађен, иако је настао у најсмутнија времена деведесетих.
![]()
Па шта би с овим?Познат је ово пример. Током израде овог новог грба, тј. у току конкурса, појавило се заиста доста материјала.![]()
И јесте али је мађарска хералдика прилично китњаста за мој укус.A ja mislio da je heraldika ozbiljna stvar
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coa_Hungary_Family_Várallyay_(1599).svg
Китњаста хералдика.И јесте али је мађарска хералдика прилично китњаста за мој укус.![]()