Хералдика и њени принципи

Ево мене није била кутара направит, па ево и мали preview.

KWKdkSB.png

Једна веродостојна реконструкција дворске заставе Краља Николе која се чува у цетињском музеју. Нашао сам на reddit-u. Мислим да је неки Цетињанин у питању по коментарима. :lol:

rMml4sV.jpg

eDT0HHi.jpg

Да га питамо да направи реконструкцију империјалне круне и хермелинске порфире? :lol:
Хвала на овоме, ово ћу сад да ширим по нету

Ово је добар пример како неко не разуме хералдику. Такође, ово је и добар пример како данас свако може нешто да направи, и да то одмах постане јавно широко доступно. Питам се одакле је аутору уопште дошла идеја да прави грб, кад ништа о грбовима и хералдици не зна, баш ништа... :(
Ne razumem se mnogo u heraldiku, ali mi onaj grb Čuvara Hristovog groba izgleda prilično amaterski.

Interesantni su mi ovi naizmenični grbovi Kosača i Kotromanića na grbu Dušanovog/Uroševog carstva.

VgK2UIY.jpg
65nIsln.jpg
HUbj6Cc.jpg
60LaXrI.jpg
9hLu0OJ.jpg

SX6eNeT87UlnhO39eVUJGtPZ67NDgiCOGVcNoNkKkoM4k1LRk5Hg6cska_Y4dWLr__zmByjKOtNn6FKryD1BD0uz1xOEwQGIjiDJxQcwdCbSTidGuZ5qWuSFvQ-K0kXuUq8fDMA
CoA_Kosa%C4%8De_%28Illyria%29.png

Jesu li ovi grbovi po heraldičkim pravilima?

А зашто мислиш да је то комбинација грбова Косача и Котроманића, ако је у грбовнику за написано само Котроманић (додуше, између овог уметнутог и оног породичног, увек има неких разлика у погледу тинктура)?

Да, нисам обраћао пажњу на изворе у којима сам то нашао. Само сам приметио да златно-сребрни штит са црвеним лавом приписују Косачама.
Друге варијанте се приписују Котроманићима.
То све јесу саставни симболи грба Косача, али у овом распореду, и у овом случају, то је грб Котроманића. Мавро Орбин је то исправно протумачио у свом Краљевству Словена, када даје приказ грба цара Душана, а по времену Орбин је и најближи настанку Илирског грбовника.

Ne razumem se mnogo u heraldiku, ali mi onaj grb Čuvara Hristovog groba izgleda prilično amaterski.

Погледај рецимо овај пример, како је дизајнерски и хералдички коректно урађен, иако је настао у најсмутнија времена деведесетих.

Screen-Shot-09-11-20-at-01-13-PM.jpg

Poslednja izmena:
Novi uzasan i uzurpatorski grb Pristine, omiljen antisrpskim lazovima.

Pogledajte prilog 747315
такав и треба. јер чим неко из нормалног света погледа ово, одмах му је јасно да ту нешто озбиљно није у реду, и са “грбом” и са оним кога представља. а наш национални циљ није да се та разбојничка псеудо држава прикаже у лепом светлу.

такав и треба. јер чим неко из нормалног света погледа ово, одмах му је јасно да ту нешто озбиљно није у реду, и са “грбом” и са оним кога представља. а наш национални циљ није да се та разбојничка псеудо држава прикаже у лепом светлу.
Ovaj biser koji je ne znam kojim cudom jos uvek vazeci mozda je i jedini pandan ovim sprdnjama s KiM
00482898-C905-49E3-A9B3-022846DABF03.png

Поводом значајног јубилеја - 75 година од оснивања Историјског архива Београда - позивамо Вас да преузмете каталог изложбе Архивa под називом Грбови Београда и београдских општина.
https://www.arhiv-beograda.org/rs/a...M7Xb-EGoBp4N51PIpZdr8GdsMrj53U1cpBNeWe5DWbMlk
https://www.arhiv-beograda.org/images/publikacije_elektronske_pdf/GRB Beograda katalog web.pdf
Screenshot_2020-09-26 GRB Beograda katalog web pdf.png

Био сам на изложби пре пар месеци и било је врло интересантних експоната.

Жао ми је што сви нису могли ући у каталог, макар и као мале сличице, то ми је увек без везе са каталозима.

Мало хералдичких симбола са гроба почившег митрополита Амфилохија Радовића.
123403420_1821329454674813_3830639037671155759_o.jpg

Орао је симбол епископске власти и приказан је како бди над градом тј. паством. На подним гробницама се не ставља крст како се не би газило по њему.
Иначе у теологији орао је знак Светог Јована Богослова и представља духовне висине до којих се винуо овај писац Еванђеља и Апокалипсе.

ЉУДИ!
Листах старе новине и пронађох ову БОМБУ од вести:

Изгледа да је Бања Лука имала грб и пре Другог Светског рата!!!
Новине су од 25. децембра 1937. Новине Правда су у питању.

Prilozi

• Pravda, 25-12-1937.jpg
    Pravda, 25-12-1937.jpg
    47,4 KB · Pregleda: 419

Back