Хералдика и њени принципи

Крушевац не да је срамота, него је срамотчина и шамар у лице сваком љубитељу хералдике.

Već sam rekao da to nije grb, nego amblem, kao i da je izabran na konkursu gde je pobedio akademski slikar. Taj amblem sadrži sve bitno što se tiče istorije grada i to je meni dovoljno. Sa druge strane, ovo što je heraldički ispravno meni deluje jednolično, po principu da sto raznih mesta ima dve zastave i dve životinje koje ih drže, plus još par nekih drugih slika unutra i to mu dođe to, veoma inovativno i zanimljivo...

Проблем је у томе што је на штиту, што имлицира да је грб, а није представљен према хералдичким правила. Није реткост да су такве грбове радили академски сликари, али нису их радили по хералдичким правилима, и због тога ти њихови радови испадају лоши.

Jasno mi je šta pričaš, ali čisto prema ličnim afinitetima, uvek ću pre gledati suštinu nego formu. Zašto bi Kruševac morao da ima neke lavove i veprove na grbu, ako te životinje nemaju nikakve veze sa istorijom grada? Ili, koje zastave staviti na grb Kruševca? Neki barjak sa kokardom ili vizantijskim orlom? Ni to nema veze sa istorijom grada. Hoću da kažem kako se ne treba na silu gurati nešto u grb, samo da bi se zadovoljila forma...

Šta mislite o insignijama Vojske Srbije i o grbovima kopnene vojske, te ratnog vazduhoplovstva i PVO?
Ja nešto mislim da su sami grbovi veoma naivni, kao i znatan broj obeležja branši i brigada/bataljona.
Čak se ni oficirske epolete nisu, očigledno, pravile da izgledaju kao poput onih iz predkomunističkog perioda.

Ceo set vojnih grbova je, po meni, bio mnogo bolji u periodu VJ (one koje je pre par poruka pomenuti Labat dizajnirao).

Jasno mi je šta pričaš, ali čisto prema ličnim afinitetima, uvek ću pre gledati suštinu nego formu. Zašto bi Kruševac morao da ima neke lavove i veprove na grbu, ako te životinje nemaju nikakve veze sa istorijom grada? Ili, koje zastave staviti na grb Kruševca? Neki barjak sa kokardom ili vizantijskim orlom? Ni to nema veze sa istorijom grada. Hoću da kažem kako se ne treba na silu gurati nešto u grb, samo da bi se zadovoljila forma...

Свет хералдичких симбола је довољно велик да човека само мањак маште и воље може ограничити да не смисли најбољи грб за његовог носиоца. Можемо говорити о томе да симбол града не мора бити хералдички изражен. Али у том случају треба заборавити и на штит као носиоца симбола или шта се већ одлучи да представља симбол града. То онда неће бити лош грб, и уопште неће бити предмет хералдике, постојаће у неком свом свету симбола.

Иначе, кад смо код лавова, у Народном музеју у Крушевцу чува се медаљон из 15. века, на коме је приказан лав. Неком властелину у средњовековном Крушевцу није било двојбе да изабере лава за украсни предмет на својој одежди. И то још са палмом! ;)

Screen-Shot-04-20-20-at-08-35-PM.png

Već sam rekao da to nije grb, nego amblem, kao i da je izabran na konkursu gde je pobedio akademski slikar. Taj amblem sadrži sve bitno što se tiče istorije grada i to je meni dovoljno. Sa druge strane, ovo što je heraldički ispravno meni deluje jednolično, po principu da sto raznih mesta ima dve zastave i dve životinje koje ih drže, plus još par nekih drugih slika unutra i to mu dođe to, veoma inovativno i zanimljivo...
кад год се појављујемо у неком јавном простору, или на јавном догађају, од нас се очекује да смо прикладно обучени. шта више, за врло свечане прилике постоје и врло строга и крута правила одевања (dress code). нема никакве сумње да бисмо се на неком званичном пријему осећали комотније и удобније (али не и пријатније) у некој лежерној или спортској одећи. али кад бисмо се појавили у таквом издању, били бисмо или избачени напоље, или враћени са улаза. ако би нас и пустили унутра, сви би нас посматрали као простаке или некакве чудаке. како год, у очима присутних били бисмо проблем. у том смислу и амблем Крушевца је у очима европског човека- проблем. можда се ваш град у погледу свог визуелног симбола обукао маштовито, храбро, другачије.. или шта већ.. али не прати dress code, који се, са много разлога, очекује од једног старог европског града. у том смислу, ви о себи шаљете једну лошу поруку, а да тога вероватно нисте ни свесни.

Ово мало личи на она решења војних ознака која је предлагао СХД "Бели орао".
Pa da, zato sam i postavio. Sasvim slučajno nađoh, a veoma lepo izgleda.
Šteta je da jedan od tih tadašnjih predloga nisu prihvatili i kao rešenje za VS. Ova trenutna naša vojna obeležja izgledaju prilično amaterski, neozbiljno za jednu vojsku.

Сјајно и сасвим моћно... Зар не? Чак су главе орлова веома добре, морам да кажем да је штета што нису такве или бар мало сличније њима на данашњем државног грбу Србије. Некако је тих година наша држава имала далеко више стила, чак и у дизајну новчаница, а тек у оваквим стварима, попут овога на слици да и не говорим.
1085468_1._Grb_kraljevine_SHS.jpg

Сјајно и сасвим моћно... Зар не? Чак су главе орлова веома добре, морам да кажем да је штета што нису такве или бар мало сличније њима на данашњем државног грбу Србије. Некако је тих година наша држава имала далеко више стила, чак и у дизајну новчаница, а тек у оваквим стварима, попут овога на слици да и не говорим.
Pogledajte prilog 699588
Мислим да је ово цртао Драгутин Инкиостри.
Био је добар илустратор.
И ово је његов рад.

55_31.jpg

Мислим да је ово цртао Драгутин Инкиостри.
Био је добар илустратор.
И ово је његов рад.

55_31.jpg
Да, да... Изванредни радови. Заиста нешто чиме се може похвалити... Штета је што нико данас не ради овакве ствари, јер, овакве илустрација би овом времену заиста утицале на обликовање националне свести код млађих људи, а вероватно би их привукло и да прочитају нешто.
Видим да наше албанске комшије веома експлоатишу лик и дело Скендербега. Безброј илустрација, слика... док је код нас то реткост, видети да неко ради шта слично да афирмише наше хероје, историју.
Jugoslavija_na_Jadranu.jpg

Да, да... Изванредни радови. Заиста нешто чиме се може похвалити... Штета је што нико данас не ради овакве ствари, јер, овакве илустрација би овом времену заиста утицале на обликовање националне свести код млађих људи, а вероватно би их привукло и да прочитају нешто.
Видим да наше албанске комшије веома експлоатишу лик и дело Скендербега. Безброј илустрација, слика... док је код нас то реткост, видети да неко ради шта слично да афирмише наше хероје, историју.
Pogledajte prilog 699593
Они сада живе нешто што смо ми већ проживели у 19. и почетком 20. века. Ми смо нажалост прошли катастрофу рата и револцуије, што је узело свој данак. Србима предстоји редефинисање својих позиција и циљева. Али нећемо имати превише толеранације за враћње у прошлост. Треба из ових позиција извући највише што се може и наставити даље. Нема више ни 19. ни почетка 20. века. Сурово је, али мора се ићи напред по правилима 21. века.

Из дела Vita S. Sabbæ Abbatis Stephani Nemaniæ Rasciæ Regis Filii
https://onb.digital/result/1093785B
Браво, Волфи! :)

Ово сам једном давно видео, али у монохроматском приказу. Овако је много лепше. То је Иван Томко Мрнавић. Има он још дела са занимљивим хералдичким прилозима. Ту у књизи има и родослов, који нажалост није приказан у дигиталном облику, а вредело би га имати таквог. Уопште, било би добро на једном месту сакупљати све те старе родослове. :)

Браво, Волфи! :)

Ово сам једном давно видео, али у монохроматском приказу. Овако је много лепше. То је Иван Томко Мрнавић. Има он још дела са занимљивим хералдичким прилозима. Ту у књизи има и родослов, који нажалост није приказан у дигиталном облику, а вредело би га имати таквог. Уопште, било би добро на једном месту сакупљати све те старе родослове. :)
Још у некој књизи сам видео да фали родослов. Некако, увек те ствари стављају на крају, а задње странице се увек поцепају, и тако...

Грб који је краљ Лајош II Јагелонац доделио Јакову Бошњаку 20. фебруара 1526. године.

Screen-Shot-06-14-20-at-10-37-AM.png

Овај грб одсликава дух времена жестоких борби с Османлијама. У августу исте те године одиграће се чувена Мохачка битка, у којој ће живот изгубити и сам краљ Лајош II, који ће у пуном оклопу пасти с коња у поток и удавити се.

Грб који је краљ Лајош II Јагелонац доделио Јакову Бошњаку 20. фебруара 1526. године.

Screen-Shot-06-14-20-at-10-37-AM.png

Овај грб одсликава дух времена жестоких борби с Османлијама. У августу исте те године одиграће се чувена Мохачка битка, у којој ће живот изгубити и сам краљ Лајош II, који ће у пуном оклопу пасти с коња у поток и удавити се.
Хм, шта ли овим грбом покушава да се каже? :)

Grboslovlje | Slovenska heraldika

kronologija1340-1460grbiceljskih.jpg
zemljevid.jpg
kronologijastajerska.png
goriska.png
gradiska.png
istra.png
kronologijakoroska.png
kronologijakranjska.png
zala.png
zelezna.png
trst.png