Хералдика и њени принципи

Јесте да није тема о вексикологији, али ме занима да ли је ова застава из филма "Невесињска пушка" фикција или има историјско утемељење?
EqpvONQ.png
Мој покушај реконструкције
W8YzZR0.png

Pozdrav svima pre svega:super::super:.Moje poznavanje heraldike je vrlo povrsno da kazem nikakvo hehe, konkretno procitao sam clanak na vikipediji i to je sve sto znam,shodno tome sam resio da potrazim odgovore na nekom forumu gde nadam se postoje strucnjaci na tu tematiku.Kolega sa posla poseduje u svom vlasnistvu odredjeni predmet i uprkos nasoj zelji i sveobuhvatnoj pretragazi po internetu nismo naisli na nisto sto bi nam pomoglo u resavanju enigme.

Prilozi

• IMG-15ba6488a9408699aee5c72cc3248b0d-V.jpg
    IMG-15ba6488a9408699aee5c72cc3248b0d-V.jpg
    95,2 KB · Pregleda: 22
Pozdrav svima pre svega:super::super:.Moje poznavanje heraldike je vrlo povrsno da kazem nikakvo hehe, konkretno procitao sam clanak na vikipediji i to je sve sto znam,shodno tome sam resio da potrazim odgovore na nekom forumu gde nadam se postoje strucnjaci na tu tematiku.Kolega sa posla poseduje u svom vlasnistvu odredjeni predmet i uprkos nasoj zelji i sveobuhvatnoj pretragazi po internetu nismo naisli na nisto sto bi nam pomoglo u resavanju enigme.
То су симболи Влашке и Молдавије који су саставни део савременог грба Румуније.
https://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Romania

Ово би могла бити нека од варијанти грба из времена Уједињених кнежевина (1859-1866).
https://en.wikipedia.org/wiki/Armorial_of_Romania

StemaCuza4.jpg

За све љубитеље хералдике, учеснике ове теме, и оне који ће тек да се баве хералдиком и њеним принципима. Александар Гајшек је поред плејаде других изврсних личности из српског народа недавно снимио и две епизоде Агапе са Драгомиром Ацовићем, нашим највећим савременим познаваоцем хералдике, а можда и свих времена, откако се у научном смсилу у континуитету бавимо овом занимљивом науком.

Има ли неко идеју ко би могао бити Јаков Деспот (Jacobus Despoth)?

Screen-Shot-04-05-22-at-06-04-PM.png

Због главе бика на грбу подсећа на грбове деспота Бранковића, Јована и Ђорђа.

Иначе, у питању је Грбовник Хенрика Франкелинса (линк: Henrik Frankelins Stammbuch), за који се претпоставља да је настао крајем 16. или почетком 17. века. Цео грбовник је транскрибован и по свом садржају доноси већи број грбова са необичним садржајем. Издвојићу два примера, оклопљени носорог у челенци и соко који носи расцепљен двоструки љиљан.

Има ли неко идеју ко би могао бити Јаков Деспот (Jacobus Despoth)?

Screen-Shot-04-05-22-at-06-04-PM.png

Због главе бика на грбу подсећа на грбове деспота Бранковића, Јована и Ђорђа.

Иначе, у питању је Грбовник Хенрика Франкелинса (линк: Henrik Frankelins Stammbuch), за који се претпоставља да је настао крајем 16. или почетком 17. века. Цео грбовник је транскрибован и по свом садржају доноси већи број грбова са необичним садржајем. Издвојићу два примера, оклопљени носорог у челенци и соко који носи расцепљен двоструки љиљан.

Koliko vidim na Vikipediji, grb povezuju sa Jakovom Heraklidisem, nazvanim i Despot Voda, moldavskim princem koji je tvrdio da ima porodične veze sa Brankovićima

Heraclid forged his genealogy several times, claiming to be a member of the Branković dynasty; he was more reliably related to the Byzantine nobility in Rhodes, and claimed the titular lordship of Samos.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Датотека:Jacob_Despoth._Wappen_(Gouache)_-_crop.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Iacob_Heraclid

Размер флага, поднятого на испанском корабле во время Трафальгарской битвы, 1805 год.

RQTg-Rl0-Tpa-M.jpg

Этот флаг был поднят на Сан-Ильдефонсо. Корабль перевозил 80 пушек и гаубиц. В ходе боя был захвачен британским королевским флотом.

Флаг размером 10 на 14,5 метра с 1907-го хранится в фондах Королевского военно-морского музея Великобритании и последний раз выставлялся в 2005 году.

После захвата его вывесили в соборе святого Павла для панихиды по генералу Горацио Нельсону, который погиб во время того самого Трафальгарского сражения.

Није ли импресивна? :heart:

Back