Хералдика и њени принципи

Поштовање, драги пријатељи хералдике, ево и мене поново са благо измењеним именом.

Хтео бих вам усмерити пажњу на предивни сајт главног ирског хералда. Грбови су прелепи, грбовне повеље још лепше, мени најлепше оне на којима је текст на мом љубљеном ирском и енглеском

http://www.nli.ie/fr_offi.htm

go han-deas ar fud!

FILODUX MARINUS:
NISAM VIDEO LAVA NA GRBU MRNJACEVICA,ALI ZNAM DA NJIHOVI PECATI SADRZE SAMO SLEM SA METALNOM PRECAGOM ODAKLE SE IZDIZE TELO KRUNISANE ZENE,POPRSJE ZENA SE JAVLJA KAO KRESTA PO ZAPADNOJ EVROPI,I PREDSTAVLJALA JE HIMERU,ZA LAVA MRNJACEVICA NEZNAM,ZA KOTORSKI GRB ZNAM DOBIJEN JE VALJDA OD MLETAKA..
ZNAM GRB MRNJACEVICA IZ FOJNICKOG GRBOVNIKA,TU JE KRST SA OCILOM I UNUTRA KRSTA ORAO.
MILE,DVOGLAVI ORAO PRVI PUT STAVLJA SE NA PECAT POCETKOM XV.VEKA,CAR SIGISMUND,PRE TOGA JE KORISCEN JEDNOGLAVI,RIMSKI ORAO,KOJEG I SAD VIDIS NA GRBU NEMACKE,A DVOGLAVI JE PREUZET OD VIZANTIJE,IMA NOVCA SA SICILIJE IZ XIIIVEKA,U VREME HOENSTAUFOVACA,ALI ON NIJE USAO U UPOTREBU U TO VREME,VEC POD SIGISMUNDOM.
DVOGLAVI ORAO CRNOJEVICA MOZE VUCI SAMO OD NEMANJICA,ALI SAM CITAO DA JE GRB ALBANIJE USTVARI DOBIJEN SREDINOM XIXVEKA,KATOLICKI POBUNJENICI KOJE SU FINANSIRALE SRBIJA I CRNA GORA,I ZASTVA JE DOBIJENA UGLEDANJEM NA GRB KASTRIOTA,SRPSKOARBANASKE PORODICE.

Đe sam ga tačno viđeo ne znam ali opisaću ga :srebrni štit crveni lav uspravljeni i sa obje strane po crveni (ili plavi?) rog bika.

Srebrena:
Da ne zaboravim:
Molim te da mi objasniš i presudiš (botanika mi nije jača strana)- da li se trolisni simbol na grbovima nemanjića npr. može smatrati perunikom ili ne- ostaju lilijani ?
Hvala za Kolesnicu( moje rečnik opisuje sviralu)..
I još, molim te, moguću simboliku petolatično oblika razazanajem, ali desetolatični ? šta bi bilo to?Gledala sam više puta amblem-ne ide 10 latica iz istog korena, nego kao da je dupliran krug oko "petice"..

U grbu Srbije kao i na svim drugim grbovima je heraldički ljiljan koji po mom mišljenju predstavlja peruniku.
Ono je ruža kako se predstavlja u heraldici. Pet latica u manjem i pet uvećem koncentričnom krugu. Ovđe tačno što znači ne znam inače ruža ima složenu simboliku naročito po broju latica. Možda nijesi znala jedna latica ruže predstavlja čovjeka a crta se u obliku "srca" kao herc u kartama (gore dva polukruga ispupčena prema gore i spojena u jednoj tački i dolje preostale dvije tačke spojene obrnutim "rogovima (krovna konstrukcija)" kao slovo V.

Gráthas Ó Domhnálainn:
Поштовање, драги пријатељи хералдике, ево и мене поново са благо измењеним именом.

Хтео бих вам усмерити пажњу на предивни сајт главног ирског хералда. Грбови су прелепи, грбовне повеље још лепше, мени најлепше оне на којима је текст на мом љубљеном ирском и енглеском

go han-deas ar fud!

Добродошао назад!

FILODUX MARINUS:
MILE,DVOGLAVI ORAO PRVI PUT STAVLJA SE NA PECAT POCETKOM XV.VEKA,CAR SIGISMUND,PRE TOGA JE KORISCEN JEDNOGLAVI,RIMSKI ORAO,KOJEG I SAD VIDIS NA GRBU NEMACKE,A DVOGLAVI JE PREUZET OD VIZANTIJE,IMA NOVCA SA SICILIJE IZ XIIIVEKA,U VREME HOENSTAUFOVACA,ALI ON NIJE USAO U UPOTREBU U TO VREME,VEC POD SIGISMUNDOM.
DVOGLAVI ORAO CRNOJEVICA MOZE VUCI SAMO OD NEMANJICA,ALI SAM CITAO DA JE GRB ALBANIJE USTVARI DOBIJEN SREDINOM XIXVEKA,KATOLICKI POBUNJENICI KOJE SU FINANSIRALE SRBIJA I CRNA GORA,I ZASTVA JE DOBIJENA UGLEDANJEM NA GRB KASTRIOTA,SRPSKOARBANASKE PORODICE.

Хвала!

Радгост:
У питању је мали грб германско-татарског царства.

Хвала и вама, као и осталима који су ми одговорили!

Знао сам да су двоглавог орла користиле Византија и Србија на својим културним просторима и територијама, али ово за германе и татаре први пут чујем.
Како се каже – човек учи док је жив....

Gráthas Ó Domhnálainn:

go han-deas ar fud!

Super link. Meni su zapali za oko ovi:

http://www.nli.ie/backreg/full/984S2224.jpg
984S2224.jpg

(zbog dvoglavog orla)

http://www.nli.ie/backreg/full/984S2342.jpg
984S2342.jpg

(zato što uopšte nema štita ili nečeg sličnog. nisam znao da to može)

FORMICA:
Izvinjavam se :oops:
Mislio sam na zastavu. :)

Колико сам Вас двојицу разумео, Света Гора има грб, а нема заставу?
Застава: жута са црним двоглавим орлом на средини је византијска, јел тако?

Ако се не варам, овде је раније било помена о некој застави која се чува на Светој Гори... Она не представља обележје Свете Горе?

mmmile:
Извинињавам се, моја грешка

Немаш зашто да се извињаваш, јер Света Гора нема ни грб ни заставу.

Ово на слици је застава Грчке Православне Цркве, која је израђена по узору на заставу Источноромејскога Царства.

То, дакле, није нарочита застава Свете Горе...

http://img338.imageshack.us/img338/4927/gerbarmeniakg5.gif[/url]

Има јако лепих женских грбова.Они се углавном приказују на штитовима ромбоидног (Lozenge) и овалног (Cartouche),типа.Мада,негде сам прочитао,да шкотланђанке,на пример,користе и грбове конвенционалних облика.Жена може наследити грб од свога оца ако нема мушких потомака.
Ево неколико примера:

Да,грб Јерменије је јако леп.То је њихов званични грб.
Симболику грба можеш да видиш овде:

http://www.crwflags.com/fotw/flags/am).html

Шкотланђанке такође корисе лозанже, али Канађанке користе дизајн сасвим једнак мушкоме (штит, шлем, челенка, плашт, мото).

Иначе веома поштујем канадску хералдику, али је то једна од оних њихових новотарија са којима се не слажем...

FILODUX MARINUS:
pa to je grb despota Lazara Brankovica,na grbu je lav izmedju bivoljih rogova,javlja se na pecatima,kod despota Lazara,sina Djurdjevog.
Grb Mrnjacevica je moguce videti,ali nema slicnosti sa grbom Brankovica

Да, то је већ речено у горњој дискусији...

Само, то је из почетка била само челенка Бранковића, као што је било и уобичајено у генези средњевековне српске хералдике.

Као такав, овај символ се у породици Бранковића јавља далеко пре Деспота Лазара Бранковића! Бар један век раније...

Наиме, документовано је да га је користио још Севастократор Бранко Младеновић почетком XIV века., а доцније и Војвода Вук Бранковић и Деспот Ђурађ Бранковић.

FILODUX MARINUS:
Interesuje me da li postoji neka nasa kruna iz srednjeg veka,osim krune u Cetinju,da li zna neko nesto vise o ovoj kruni,istorijat krune.Nemislim na krunu Stefana Bockaja u Becu,jer ona bas i ne deluje kao srednjovekovna kruna.Da li se zna gde su nestale krune,i ima li ostalih regalija.

Осим те две Круне, нема ничега више што је сачувано од регалија.

Но, даће Бог, па ће нешто још ''испливати''. Ето, сетимо се само прстена Кнеза Стројимира...

Иначе, за Круну из Цетињскога Манастира (коју предање повезује са Светим Краљем Стефаном Урошем III Немањићем - Дечанским) постоји оправдана сумња да је аутентична, док је управо сумња у аутентичност Круне Стефана Бочкаија (коју предање доводи у везу са Светим Великомучеником Великим Кнезом Стефаном Лазаром Хребељановићем - Косовским) далеко мање утемељена.

Наиме, то је средњевековна Круна типа стеме без перпендулија, док је цетињска, изгледа, само једна (не толико древна) Владичанска Митра...

Pa sad neslazem se bas,jer kruuna Stefana B.je ima intarzije i filigran vezan za Persiju,slicne krune postoje u Jermeniji,skoro indeticne,sa istim oblikom zatvorena stema,dok kod krune Sv.Stefana mozda ima detalja koji su sa prave krune,mozda delovi metalnog obruca,pogledaj detalj sa mitre Kantakuzine ,na kojoj se nalazi deo metalne krune,ima oblik ljiljana,koje i danas mozemo videti po Zap.Evropi.

Nisam ni mislio da pocinje od despota Lazara,vec takav grb se nalazi na njegovom pecatu,a porodicni grb,lav,javlja se i na pojasu Branka oca Vukovog,pa i oslikan je sa detaljom na odeci u Ohridu,naime ima u kolastoj azdiji umesto orla,lava,okrenutog ka levoj heraldickoj strani.Na novcu koji je kovao Vuk Brankovic,medjutim nema celenke sa lavom,samo sa precagom i paunovim perom,koja se javlja na novcu kraljeva

Back