Хералдика и њени принципи

Слуго односно Србине од куда ти тај линк, где се Слуга пише великим словом. Прочитао сам на прескоке и видео дело босанског Деретића, то у ствари имају сви повратници из Титине Југославије у своје ново рухо народа којима су се одрекли за време Тите, а сада им је срамота вратити се пореклу па измишљају нова историчка обележја, ништа чудно, надам се да ће то излапити са временом.

Evo nesto za moje drage heraldicare...

dbt/dar ZEM-VOJSKA-OZNAKE Uvedene nove oznake Vojske Srbije BEOGRAD, 8. februara 2007. (Beta) - Vojska Srbije je danas zvani~no predstavila svoja nova obele`ja i oznake, koja se oslanjaju na srpsku heraldi~ku tradiciju iz vremena pre formiranja prve jugoslovenske dr`avne zajednice - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Zvezde petokrake kojima su do sada obele`avani ~inovi zamenjene su rozetama u oznakama svih vidova i rodova osim mornarice, a temeljni znak vojske zasnovan je na sada{njem grbu Republike Srbije.
Znak je predstavljen u formi heraldi~ke kompozicije dvoglavog belog orla sa zlatnim krinovima i krunom, i sa dve ukr{tene sablje koje ga defini{u kao vojnu oznaku. Iz tog znaka proizlaze sve ostale vidovske i rodovske oznake.
Predstavnik stru~nog tima koji je dizajnirao oznake, major Jovica Milak izjavio je na konferenciji za novinare da su oznake usagla{ene sa standardima NATO-a, kako bi bile prepoznatljive i pripadnicima drugih armija.
U sklopu uskla|ivanja sa NATO standardima, nacrtom novog zakona o vojsci predvi|eno je ukidanje ~ina kapetana prve klase i uvo|enje dva nova ~ina: brigadnog generala i komodora, {to je mornari~ki ekvivalent brigadnom generalu. Za nove ~inove su u nomenklaturi novih obele`ja predvi|ene oznake.
Tvorci novih oznaka su uzeli u obzir desetogodi{nji plan reforme sistema odbrane, tako da su uvedene i oznake za sve~ane uniforme vojnika, iako trenutno ne postoje vojni~ke sve~ane uniforme.
Novina je i to {to }e vojnici Vojske Srbije ubudu}e umesto metalnih kokardi na kapama nositi platnene oznake, a sve oznake, kako vojni~ke tako i podoficirske i oficirske, ra|ene su u dve varijante - za sve~ane i maskirne uniforme.
Nove oznake objavljene su u Slu`benom vojnom listu, ~ime su i zvani~no uvedene. Uskoro bi trebalo da se prikupe ponude proizvo|a~a, nakon ~ega }e po~eti izrada zna~ki, dugmadi i pri{ivki, koje bi na uniformama Vojske Srbije trebalo da se na|u od leta.
(kraj)

Није ми јасно зашто су се у Министарству одбране устручавали да консултују праве стручњаке? Била је ово добра прилика да се ствари поставе на своје место а, колико видим, једини критеријум је био да ознаке буду по НАТО стандардима. Некад Црвена армија данас НАТО. Сјаши Курта да узјаши Мурта, реко'' би наш народ.
Питање за Стему али и остале који можда знају одговор. Налетох на један веома чудан грб ( никад раније ништа слично нисам видео). Армигер је, некакав принц Николас де Верес. Како слабо стојим и са племићким и владарским породицама , молим за објашњење.
Унапред хвала

Prilozi

• meroveredragon07.jpg
    meroveredragon07.jpg
    56,9 KB · Pregleda: 23
Kha:
Није ми јасно зашто су се у Министарству одбране устручавали да консултују праве стручњаке? Била је ово добра прилика да се ствари поставе на своје место а, колико видим, једини критеријум је био да ознаке буду по НАТО стандардима. Некад Црвена армија данас НАТО. Сјаши Курта да узјаши Мурта, реко'' би наш народ.
Питање за Стему али и остале који можда знају одговор. Налетох на један веома чудан грб ( никад раније ништа слично нисам видео). Армигер је, некакав принц Николас де Верес. Како слабо стојим и са племићким и владарским породицама , молим за објашњење.
Унапред хвала

То је, свакако, неки самозванац, којих је Интернет препун...

Упак, користио би линк према извору ове слике...

Kha:
=.... Армигер је, некакав принц Николас де Верес. Како слабо стојим и са племићким и владарским породицама , молим за објашњење.
Унапред хвала

Vidim da u 1 i 4 pole je realno postojaci grb porodice De Vere, koji su bile grofovi Oxforda, a nekoi daze i Irski vojvodi, i su imale veliku ulogu u istoriju Engleske.

Извињавам се што упитах за онај грб. Накнадном провером утврдих да су у питању, како рече Стема, потпуни шарлатани који се, уз пут, баве и ђавољим работама.
Зато, сада. шаљем интересантан грб фамилије Маргутић из Фојничког грбовника. О њима само знам да су живели у ооколини Фојнице и да су били у сродству за познатијом породицом Охмучевић.

Prilozi

• margutic.jpg
    margutic.jpg
    18,9 KB · Pregleda: 9
*Државна застава – користе је државне институције на копну
Народна застава – за све сврхе на копну

*преузето са: http://zeljko-heimer-fame.from.hr/hrvat/use.html

Недавно сам прочитао да неправедно запостављамо народну заставу. Како имамо народну и државну заставу, а испред министарства правде су истакнуте обе. Баш тим редом.
Не могу да кажем да баш разумем употребну разлику између народне и државне заставе, осим да се државна неупоредиво више користи.

Да ли државну заст. користи само држава, а сви остали народну заставу?
Да ли је то стриктно или је то произвољно?

Ја сам збуњен по овом питању, али не знам да ли је то без разлога.

dakica:
*Државна застава – користе је државне институције на копну
Народна застава – за све сврхе на копну

*преузето са: http://zeljko-heimer-fame.from.hr/hrvat/use.html

Недавно сам прочитао да неправедно запостављамо народну заставу. Како имамо народну и државну заставу, а испред министарства правде су истакнуте обе. Баш тим редом.
Не могу да кажем да баш разумем употребну разлику између народне и државне заставе, осим да се државна неупоредиво више користи.

Да ли државну заст. користи само држава, а сви остали народну заставу?
Да ли је то стриктно или је то произвољно?

Ја сам збуњен по овом питању, али не знам да ли је то без разлога.

То би требало да је регулисано Законом о застави.
Имамо ли ми такав Закон?

Мислим да испред државних иституција иде државна застава,а може и народна...а могу и обе...уопште мислим да је то код нас произвољно..ко како хоће...као и у многим другим стварима...

Знам да је некад у Аргентини било забрањено "обичном свету" да истиче државну заставу (плаво,бело,плаво са сунцем у белом),већ им је дозвољена била употреба само народне заставе (без сунца).

Радгост:
То би требало да је регулисано Законом о застави.
Имамо ли ми такав Закон?

Мислим да испред државних иституција иде државна застава,а може и народна...а могу и обе...уопште мислим да је то код нас произвољно..ко како хоће...као и у многим другим стварима...

Знам да је некад у Аргентини било забрањено "обичном свету" да истиче државну заставу (плаво,бело,плаво са сунцем у белом),већ им је дозвољена била употреба само народне заставе (без сунца).
Мислим да је постојала некаква препорука али за државне установе. Даље се од тога се није могло.
Волео бих да се код нас то правило поштује. Јер, нема тог спортског догађаја где наши навијачи не окрену заставу контра. И то ми "боде" очи. Пошао бих од себе, у треницима славља грб би ми лако могао бити на левој страни.

Истина, али та Препорука је јасно одредила употребу државне заставе у званичне сврхе и од стране државних органа, а народне у све остале (свадбе, утакмице, митинзи...).

Но, не поштујемо ми ни важније одредбе и законе Божије и људске...

CTEMA:
Но, не поштујемо ми ни важније одредбе и законе Божије и људске...

Истина....

Него, Стемо, да вас приупитам, раније је већ било помињано на форуму то да нам је државна застава, заједно са грбом, траљаво урађена (колико се сећам помињали сте грешке код типа орла и круне, која је шпанска, као и врат орла и померање грба за 1/7 улево). Шта би Ви урадили по питању заставе да имате неким случајем моћ одлуке, тј. како би изгледала застава која би достојно историјски представљала Србију, а која би била хералдички исправна? Да ли би била слична застави Српске Крајине из 90-их година прошлог века?

П.С. Унапред се извињавам ако сам "лупио" нешто....

Back