До недавно, најстаријим приказом шахираног хрватског грба, сматрао се онај на сводовима трема куће оног градског суца у Инсбруку (1495), где је шеснаест поља (4х4) сребрних и црвених. Нешто ранији приказ, али са зеленом уместо црвене, и нешто већим бројем поља, имали смо на оном портолану из 1492. године.
Недавно, у
раду Божића и Ћосовића, који је Славен овде поставио, видех да су на још једном зидном приказу, пронашли старији нешто приказ грба Хрватске од оног у Инсбруку, а датира се у период од 1490-1494. године. Не виде се боје на црно-белој фотографији, али вероватно да је у питању црвено(!)-сребрна комбинација.
Ту је и Грбовник Јорга Ругена (1495/98), где се шахирани грб Хрватске јавља мислим неколико пута... али ми то још нисмо детаљније истраживали. То је иначе ваљда неки каснији његов препис, питање је да ли има нечега таквог у оригиналу (оба је радио Руген).
1. То би могла бити ова из Циришког грбовника (1340), а вероватно би се могла наћи и нека друга, али мораћу то да погледам (нисам раније обраћао пажњу на овај грб).
2. Ако налети
Statler and Waldorf ових дана, можда би он могао погледати, има ли тог новца у нашој нумизматичкој литератури. Разумем зашто си питао, али хералдички посматрано, исувише је натегнуто да грб Течких доводимо у везу са грбом Хрватске. Из овог ковања, ниједан иоле писмен хералдичар, никада не би закључио да су на штиту квадрати, а не ромбови.
Питање оријентације елемента који се јављају на грбу често је проблематично. Ту су неред уносили највероватније печати, за које се некад није тачно знало да ли су урезани у негативу, или у позитиву?Неки грбоносци сами о томе изгледа нису много водили рачуна, па су за живота баштинили различите верзије грба са истом садржином. Кад се такви примери нађу пред нама, често деломично претекли, ми смо онда у проблему да их реконструишемо.
Наравно, испупчено, односно утиснуто на рељефном грбу, требало би да значи, прво за метал, друго за емајл; под условом да је уметник примењивао то правило.
Такође, и када је у питању оријентација, увек бих дао предност овде приложеним приказима из грбовника. Ове модерне или савремене реконструкције су очигледно настале по новцу, а где је тај грб изгледа био искован у негативу.
Као што рекох, то би било изузетно натегнуто да се тврди, бар на основу виђених примера новца Николе Илочког.
Ево овде неких примера, с почетка XVI века:
1525