Хералдика и њени принципи

Nazalost, o Crnogorskom grbu sam procitao na Wikipediji. Sto se tice lava, pored simbola Svetog Marka, on isto predstavlja Gospoda, i pleme Judino. Nekada se taj simbol koristijo za grb Etijopije, a sad je u grbu grada Jerusalima.
http://keep4u.ru/full/061206/85237c30c3b3a21928/jpg
85237c30c3b3a21928.jpg

CTEMA:
То је пристојан почетак стварања грба, али би му користиле следеће сугестије:

1. Ако је штит подељен ''quarterly'', онда треба вертикалну линију поделе подићи на средину висине штита.

2. Уклонити непотребни и невешти венац (можда га ''упослити'' у челенци)

3. Уместо читавога знака у срцу штита, издвојити само неки његов препознатљиви елеменат, који би било могуће блазонирати

4. Ленту за мото спустити како не би прекривала штит

5. Грб снабдети кацигом, плаштом и челенком

Да ли би онда тај симбол који би се издвојио са амблема остао у средини штита или би могао да се стави на неки од кантона (нпр. први)?
Било би добро када би mmmile поставио,ако има,тај симбол који је некад био знак Политехничке Академије,да га боље видимо....

Било би лепо када би се на грб поставио и неки симбол Новог Београда?Академија је ипак на територији те општине.

Gráthas:
Ако бих могао да додам и са језичке стране, Трансилванија је, рецимо, румунско име, од латинског trans - преко, silva - шума, и онда додатак (морфема) -ia за земље. Прекошумска, што би се рекло, је л. Мађари је зову Ердељ, а Немци из ових крајева Siebenbürgen, што би и објаснило седам замака на грбу.

Мени је интересантно како Србија има заправо латинску морфему за земљу, словенска би била -ска, и онај ко се сетио да Српску (што је именица, не придев, као што су и Пољска, Чешка, Енглеска...) тако назове је прави геније. Нисам сигуран, али мислим да је то био Никола Кољевић, по мени један од најтрагичнијих људи наше новије историје.

Grathas dobro si primjetio. Dodao bih, da poslije olimpijade u Atini, mi je bilo nešto jasnije. Tada je tadašnja država SCG na na grčkom jeziku bila nazivana Serbija Mavrounija. I sve druge države su bile naziva koji su se završavali na -ija. Ja mislim da je to grčki običaj. Po mom mišljenju bio bi ljepšie da se naziv države završava na -ska jer je to i prirodno. Ali izgleda da nam je to ostalo iz starih vremena kad smo bili pod kulturnom dominaciom Grka. :)

Korisnik2:
Nazalost, o Crnogorskom grbu sam procitao na Wikipediji. Sto se tice lava, pored simbola Svetog Marka, on isto predstavlja Gospoda, i pleme Judino. Nekada se taj simbol koristijo za grb Etijopije, a sad je u grbu grada Jerusalima.
http://keep4u.ru/full/061206/85237c30c3b3a21928/jpg
85237c30c3b3a21928.jpg

Korisnik 2 pored poznate heraldičke simbolike lava postoje bezbrojne asocijacije i značenja lava i tu si potpuno u pravu. Ja sam ovđe mislio na heraldičko značenje a sa ostalim se potpuno slažem :)

Imam dva pitanja za sve učesnike.

1. Kosovski krst; u tekstu na CZIPM sajtu (STEMA je postavio link) sam pročitao da se
nalazio na barjaku Boška Jugovića, konkretno me interesuje da li neko zna kako je izgledao taj barjak?

2. Ukrajinski trozub; da li mi neko može pojasniti značenje čudnog simbola na ukrajinskom državnom grbu. Samo mi nemojte reći da je u pitanju stilizovano slovo U ili Ш.

Unapred hvala.

Тачно, Формице!

Лав може да има још милион других значења.

Сразмерно ретко представља Господа, јер Он има доста доминантнијих символа.

Уосталом, ''Лав Јудин'' има превасходно старозаветну символику, о чему сведочи управо и грб Јесрусалима, где лав нипошто не представља Господа Исуса Христа. То, ваљада, не треба елаборирати?

Слично је и са грбом Црне Горе, где лав представља само и једино Светога Марка! То је толико ноторна чињеница да јој не вреди поклањати више пажње.

Уосталом, мало је глупости и бесмислица на овоме свету, које нису поновљене и у тој несрећној Википедији...

CTEMA:
Тачно, Формице!

Лав може да има још милион других значења.

Сразмерно ретко представља Господа, јер Он има доста доминантнијих символа.

Уосталом, ''Лав Јудин'' има превасходно старозаветну символику, о чему сведочи управо и грб Јесрусалима, где лав нипошто не представља Господа Исуса Христа. То, ваљада, не треба елаборирати?

Слично је и са грбом Црне Горе, где лав представља само и једино Светога Марка! То је толико ноторна чињеница да јој не вреди поклањати више пажње.

Уосталом, мало је глупости и бесмислица на овоме свету, које нису поновљене и у тој несрећној Википедији...

Evo vidiš da se neđe možemo i složiti:)
A za Vikipediju si u pravu. Ona je zanimljiva ali je nikad ne bih izimao za ozbiljno. ;)

FORMICA:
Evo vidiš da se neđe možemo i složiti:)
A za Vikipediju si u pravu. Ona je zanimljiva ali je nikad ne bih izimao za ozbiljno. ;)
Koliko se meni čini ona i ne sme da se uzima za ozbiljno, jer ona samo predstavlja alternativu klasičnim enciklopedijama.
Na kraju krajeva Vikipediju prave i dopunjavaju laici svakodnevno.
Nije pouzdana, ali je dobro da postoji.

Otkrivenje svetoga Jovana bogoslova, glava 5.
5. I jedan od staresina rece mi: Ne placi, evo je nadvladao lav, koji je od kolena Judinog, koren Davidov, da otvori knjigu i razlomi sedam pecata njenih.

Iz ovih rijeci Svetog Pisma, Gospod se pominje kao lav od jude. Naravno da jeverji nisu stavili tog lava u grb Jerusalima, da simbolizuje, Isusa Hrista. Ali ja sam samo htijo reci da je to jedan od simbola Gospoda Isusa Hrista, ne jedini naravno. Ja se slazem sa svim sto je rekao korisnik CTEMA, ali zato postoji ovaj forum, da vidimo prava znacenja Herladike.

Корисниче2, нисам ни рекао да Господ Исус Христос није Лав Јудин. То би било неозбиљно од једнога Вероучитеља, макар био и најгори и последњи од свих.

Ипак, Господ се на небројено више места у Светоме Писму помиње и као Јагње Божије (што би рекли Латини - Agnus Dei) и зато и јесте у томе облику далеко заступљенији у хералдици него као лав.

У томе смислу је далеко доминантнији чак и символ пеликана, а цитат који Ви љубазно наводите не мења чињеницу да у грбу Црне Горе лав представља оно што представља...

Иначе, Формице, Ти и ја се, очигледно, слажемо по далеко више питања него што бих и себи желео да признам...

Pijanista:
Imam dva pitanja za sve učesnike.

1. Kosovski krst; u tekstu na CZIPM sajtu (STEMA je postavio link) sam pročitao da se
nalazio na barjaku Boška Jugovića, konkretno me interesuje da li neko zna kako je izgledao taj barjak?

2. Ukrajinski trozub; da li mi neko može pojasniti značenje čudnog simbola na ukrajinskom državnom grbu. Samo mi nemojte reći da je u pitanju stilizovano slovo U ili Ш.

Unapred hvala.

Негде сам прочитао да трозубац датира још из времена Кијевске Русије када је био грб династије Рурика.
На територији Украјине нађени су трозубци који датирају и из 1.века.,а претпоставља се да су представљали симбол моћи у једном од племена од којих је настао народ Украјине.
То је колико ја знам.Није много.

Имаш понешто и овде: http://www.president.gov.ua/en/content/10417_e.html

Сада кад смо већ дубоко отишли у грбове да ли би се могли вратити мало и на Србију и њезин грб, који још увек нема објашњења или описа, а по мом мишљењу грб без објашњења није грб него значка.

Вујадин

silvije:
pozdrav svima!

nov sam na forumu, a hteo sam da cujem misljenje ljudi oko grba koji sam uradio sa prijateljem...

inace, to bi trebalo da bude grb firme koju planiramo da otvorimo... :)

Грб је врло леп. Свака част!

Ваљало би само ускладити тинктуру и метал на плашту, као што рече Man from Orient.

Осим тога, још би само ваљало додати још један црни чвор на венцу, јер је уобичајено да их буде шест.

Још једном честитам!

Hvala svima na pohvalama i savetima!!!!!! :razz: :razz:

Kha:
Izgleda korektno, a šta piše na lenti?

na lenti pise: Nec Hercules contra duos

to jest: NI HERKULES NE BI MOGAO PROTIV DVOJICE

isli smo na to, posto nas je dvojica, da nam niko nista ne moze :lol: :) :D

P. S. Ako mogu samo da dobijem malo detaljnije objasnjenje za znacenje - tinktura? Nisam ni najbolje shvatio koji odnos boja bi trebalo uskladiti... Jel rec o slemu ili?

HVALA!

Не!

Ствар је у томе да плашт треба да буде црн постављен сребрним. Значи - црно споља, а сребрно изнутра.

Шлем је у реду, али није венац на њему (између шлема и челенке), јер има пет превоја (чворова), а треба да има шест. Зато и велим да додате још један црни превој са леве хералдичке стране.

silvije:
Hvala svima na pohvalama i savetima!!!!!! :razz: :razz:

na lenti pise: Nec Hercules contra duos

to jest: NI HERKULES NE BI MOGAO PROTIV DVOJICE

isli smo na to, posto nas je dvojica, da nam niko nista ne moze :lol: :) :D

P. S. Ako mogu samo da dobijem malo detaljnije objasnjenje za znacenje - tinktura? Nisam ni najbolje shvatio koji odnos boja bi trebalo uskladiti... Jel rec o slemu ili?

HVALA!

Stema je dobro primjetio. A vidi jeli ono vuk na grbu?

Сада кад смо већ дубоко отишли у грбове да ли би се могли вратити мало и на Србију и њезин грб, који још увек нема објашњења или описа, а по мом мишљењу грб без објашњења није грб него значка.

Вујадин

Vujadine na nekom drugom forumu jedan od učesnika je počeo da navodi djelove teksta iz ranije pomenute knjige u vezi "Sajma knjige" o porijeklu srpskog grba. Vrlo zanimljiv početak. Bilo bi zanimljivo da i ovđe, oni koji imaju knjigu postave poneki podatak. Tamo sam pročitao nešto o grbu koji je uspravno podijeljen popola i na jednoj polovini je bio dvoglavi orao a na drugoj krst od drveta kojem su posječene dvije grane (Propast Vizantije i Srbije i njihovo padanje pod tursku vlast) sa četiri ocila. Nijesam znao za taj grb. Imali ko sliku tog grba?

Жао ми је али немам ништа о томе грбу, мислим исто тако да би било добро да нешто добијемо од тога форумаша ако је у могућности да нам то учини, ако имаш линк за тај форум добро би дошао. Хвала на поруци.

Вујадин

Back