Хералдика и њени принципи

mmmile:
Ја сам направио један грб за школу, па ме чисто занима да ли је хералдички исправан. Јел хоће неко да му га пошаљем пошто не могу да га поставим овде (фајл је велик, а конекција ми је спора)?

Слободно пошаљите мени, ако сматрате за сходно...

mmmile:
Извините Стемо, али ја мислим да јесте. Крајина никад није призната као самостална држава, али је за време свог(нажалост) кратког трајања имала и грб и заставу, а и Устав!

Ја сам разумео да Корисник2 мисли на Војну Крајину, или Војну Границу - област под директном управом Хабсбурга, а не на Републику Српску Крајину, која, наравно, има и грб и заставу...

FORMICA:
Zar nije i Kraljevina SHS ili Jugoslavija imala istu oznaku, zapravo sličnu; sa drugačijim rasporedom boja. A kakva je ruska oznaka?
Tačno tako, imala je.
Oznaka kao oznaka i nije problem, naprotiv. Po mom skromnom mišljenju ona izgleda veoma moćno. Jedini problem je u tome što je napravljen pogrešan raspored boja. Kao kada bi na primer okrenuli srpsku zastavu naopačke, dobili bismo rusku zastavu. U tom smislu sam mislio da imamo rusku kokardu na našim avionima.

CTEMA:
Ја сам разумео да Корисник2 мисли на Војну Крајину, или Војну Границу - област под директном управом Хабсбурга, а не на Републику Српску Крајину, која, наравно, има и грб и заставу...

Ако је тако онда сте у праву...

CTEMA:
Ово, у принципу и уз мале интервенције и није неприхватљиво.

Шта представља елеменат у средишту штита?

Елемент у средини представља стари школски грб или амблем (као што претпостављате из времена комунизма, када је школа била раднички универзитет), па сам хтео и њега да убацим, како бих показао традицију школе, која је за наше услове прилично дуга. Да ли су боје добро постављене и да ли је у реду што сам ставио венац?

Које би исправке требало урадити и зашто?

Korisnik CTEMA je bio u pravu kad je rekao da sam mislijo na Austrisku Vojnu Krajinu, a uvjek cu navesti da je Srbska, jer to je bila i bice. Sto se tice grba krajine, pogledo sam neke grbove Austro-Ugarskih oblasti, i samo mogu navesti, da grb ilirije, se moze navesti za tu oblast, jer krajina je bila dio u sastavu austriske oblasti ilirija. To je grb, na kojem se nalazi rimski brod, zlatne boje, na plavoj pozadini. Grbovi Banat, Virovitice i Kikinde se mogu navesti kao grbovi vojne krajine, sva tri grba imaju zlatnog lava sa macem, na crvenoj pozadini. Ja neznam sta ti grbovi predstavljaju, ali ja vidnim neku simboliku, u macu kao zastita granica, a lava kao simbol Gospoda Isusa Hrista, Lava od Jude; zastita Hriscanskih granica od Turaka i muslimana. U Crnogorskom grbu, lav prestavlja Gospoda Isusa Hrista, koji je vaskrsao iz mrtvih, kao Crna Gora, prva Srbska zemlja, koja je vaskrsnula iz Turske okupacija, i propalog Srbskog carstva.

Grb Ilirije
http://keep4u.ru/full/061205/1774b32d4bafabbcca/jpg
bf471e615cd55ce4be.jpg

Korisnik 2 evo sam na brzinu pokupio nekoliko grbova iz moje arhive sa kratkim objašnjenjima koliko da se upoznaš. Viđećeš da je grb Vojne Krajine štit podijeljen popola vodoravno (nekad sa nekad bez crvene grede). U gornjoh polovini je na plavom crni orao kojemu se ne vide kandže I rep a desno od njegove glave je zlatno sunce a lijevo srebrni mjesečev srp. U donjem dijelu na zlatnom u dva reda sedam crvenih kula 4+3. Ja sam ovoliko našao.

http://keep4u.ru/full/061205/37891fcb7abd8a8492/jpg

Grb Rumunije je prihvaćen u parlamentu 1992, godine. Na grbu je na plavom štitu zlatni orao koji u kljunu drži zlatni krst, u desnoj kandži srebrni mač a u lijevoj srebrni topuz. Na grudima orla je manji štit na kojem su grbovi zemalja Rumunije. Na prvom polju je grb Vlaške, na drugom Moldavije na trećem Banata na četvrtom Vojne Krajine (štit podijeljen vodoravno, u gornjoj polovini na plavom crni orao sa zlatnim suncem desno i srebrnim mjesečevim srpom lijevo, na donjoj polovini na zlatnom crvene tvrđave 4+3) i na petom Dobrudže

http://keep4u.ru/full/061205/2c596f0c27b0f4586f/jpg

8.11.1868. – 9.2.1874.
U grbu Mađarske od 1868. godine je na prvom jestu grb Dalmacije, na drugom grb Hrvatske, na trećem grb Slavonije i na četvrtom To je bio neki njemački izraz koji sam ranije prevodio kao “Garancija prava”, tek sam kasnije ukopčao da se radi o Vojnoj Krajini. Štit je prepolovljen vodoravno crvenom gredom, u gornjoj polovini je na plavom pola crnog orla sa zlatnim suncem desno I srebrnim mjesečevim srpom lijevo, a na donjoj polovini na zlatnom u dva reda kule crvene boje 4+3

http://keep4u.ru/full/061205/cba0503387be75a4ab/jpg

9.2.1874. – 15.10.1915.
Od 1874, godine se u petom polju uvodi grb Banata

http://keep4u.ru/full/061205/98b043ef1f5f287e63/jpg

15.10.1915. – 3.1919.
Od 1919. se uvodi I grb Bosne pored grba Banata.

Korisnik2:
Nazalost, to je grb Transilvanije, rumunske pokrajine gde ima dosta Madjara, a ne vojne Krajine. Taj gornji deo grba, polumesec i sunce, simbolizuju Madjare.

Тачно! То је грб Трансилваније.

Војна Граница није имала грб, јер је то била променљива територија, тренутно изузета из наслежности угарске Круне и подчињена непосредно Бечу. Није, дакле, била реч о посебној територијалној јединици у саставу Хабсбургшке Империје, већ је формално била део Угарске, а практично и привремено изузета из њенога састава...

Иначе, лав у грбу Црне Горе не представља Господа, већ Светога Апостола и Евангелисту Марка!

О томе смо већ дискутовали на овоме форуму - Потражите мало напред...

Još samo ovo o oznakama srpskog vazduhoplovstva.
Po pravilu kada su boje na zastavi postavljene vodoravno u centar kokarde ide boja prva od gore, kada su boje postavljene uspravno u centar ide boja do koplja.
Tu nema nikakve velike mudrosti, ali što da bude ispravno kada može nakaradno.
Malo sam pogledao kakva je situacija u drugim zemljama, i koliko vidim nismo usamljeni u neznanju i gluposti.

Slika:
1. oznaka iz vremena između dva rata
2. ovako bi po tom modelu to trebelo da izgleda (što naravno nije slučaj)

Korisnik2:
Grbovi Banat, Virovitice i Kikinde se mogu navesti kao grbovi vojne krajine, sva tri grba imaju zlatnog lava sa macem, na crvenoj pozadini. Ja neznam sta ti grbovi predstavljaju, ali ja vidnim neku simboliku, u macu kao zastita granica, a lava kao simbol Gospoda Isusa Hrista, Lava od Jude; zastita Hriscanskih granica od Turaka i muslimana. U Crnogorskom grbu, lav prestavlja Gospoda Isusa Hrista, koji je vaskrsao iz mrtvih, kao Crna Gora, prva Srbska zemlja, koja je vaskrsnula iz Turske okupacija, i propalog Srbskog carstva.
Grb Kikinde nema lava, ali verovatno misliš na grb Velikokikndskog dištrikta koji ima lava sa krunom i turskom glavom. Taj grb je ujedno i grb Banata, prema tome identičnost sa grbom Virovitice odpada zbog navedenih detalja. Verovatno je u pitanju samo ''sličnost'' između ta dva grba koja nema veze sa Vojnom Krajinom. Što ne znači da ona nije imala neki svoj nezvanični simbol, a zvanični koliko ja znam nije imala. Da ga je imala već bi se odavno pojavio na ovom forumu. :)

mmmile:

Ја бих предложио неки мото уместо натписа «Политехника».
Која је симболика боја?

Можда су чланови «стручне» комисије рачунали да је МИГ руски авион па треба да има и руску ознаку?Шалим се наравно...морам...не знам шта друго да кажем на ту глупост.

FORMICA:

Ако бих могао да додам и са језичке стране, Трансилванија је, рецимо, румунско име, од латинског trans - преко, silva - шума, и онда додатак (морфема) -ia за земље. Прекошумска, што би се рекло, је л. Мађари је зову Ердељ, а Немци из ових крајева Siebenbürgen, што би и објаснило седам замака на грбу.

Мени је интересантно како Србија има заправо латинску морфему за земљу, словенска би била -ска, и онај ко се сетио да Српску (што је именица, не придев, као што су и Пољска, Чешка, Енглеска...) тако назове је прави геније. Нисам сигуран, али мислим да је то био Никола Кољевић, по мени један од најтрагичнијих људи наше новије историје.

mmmile:
Елемент у средини представља стари школски грб или амблем (као што претпостављате из времена комунизма, када је школа била раднички универзитет), па сам хтео и њега да убацим, како бих показао традицију школе, која је за наше услове прилично дуга. Да ли су боје добро постављене и да ли је у реду што сам ставио венац?

Које би исправке требало урадити и зашто?

То је пристојан почетак стварања грба, али би му користиле следеће сугестије:

1. Ако је штит подељен ''quarterly'', онда треба вертикалну линију поделе подићи на средину висине штита.

2. Уклонити непотребни и невешти венац (можда га ''упослити'' у челенци)

3. Уместо читавога знака у срцу штита, издвојити само неки његов препознатљиви елеменат, који би било могуће блазонирати

4. Ленту за мото спустити како не би прекривала штит

5. Грб снабдети кацигом, плаштом и челенком

Back