Znali iko dali je Vojna(Srbska) Krajina imala svoj gib i zastavu?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Korisnik2:Znali iko dali je Vojna(Srbska) Krajina imala svoj gib i zastavu?
mmmile:Ја сам направио један грб за школу, па ме чисто занима да ли је хералдички исправан. Јел хоће неко да му га пошаљем пошто не могу да га поставим овде (фајл је велик, а конекција ми је спора)?
Korisnik2:Znali iko dali je Vojna(Srbska) Krajina imala svoj gib i zastavu?
CTEMA:
mmmile:Извините Стемо, али ја мислим да јесте. Крајина никад није призната као самостална држава, али је за време свог(нажалост) кратког трајања имала и грб и заставу, а и Устав!
mmmile:
Tačno tako, imala je.FORMICA:Zar nije i Kraljevina SHS ili Jugoslavija imala istu oznaku, zapravo sličnu; sa drugačijim rasporedom boja. A kakva je ruska oznaka?
CTEMA:Ја сам разумео да Корисник2 мисли на Војну Крајину, или Војну Границу - област под директном управом Хабсбурга, а не на Републику Српску Крајину, која, наравно, има и грб и заставу...
CTEMA:Ово, у принципу и уз мале интервенције и није неприхватљиво.
Шта представља елеменат у средишту штита?
Korisnik2:Nazalost, to je grb Transilvanije, rumunske pokrajine gde ima dosta Madjara, a ne vojne Krajine. Taj gornji deo grba, polumesec i sunce, simbolizuju Madjare.
Grb Kikinde nema lava, ali verovatno misliš na grb Velikokikndskog dištrikta koji ima lava sa krunom i turskom glavom. Taj grb je ujedno i grb Banata, prema tome identičnost sa grbom Virovitice odpada zbog navedenih detalja. Verovatno je u pitanju samo ''sličnost'' između ta dva grba koja nema veze sa Vojnom Krajinom. Što ne znači da ona nije imala neki svoj nezvanični simbol, a zvanični koliko ja znam nije imala. Da ga je imala već bi se odavno pojavio na ovom forumu.Korisnik2:Grbovi Banat, Virovitice i Kikinde se mogu navesti kao grbovi vojne krajine, sva tri grba imaju zlatnog lava sa macem, na crvenoj pozadini. Ja neznam sta ti grbovi predstavljaju, ali ja vidnim neku simboliku, u macu kao zastita granica, a lava kao simbol Gospoda Isusa Hrista, Lava od Jude; zastita Hriscanskih granica od Turaka i muslimana. U Crnogorskom grbu, lav prestavlja Gospoda Isusa Hrista, koji je vaskrsao iz mrtvih, kao Crna Gora, prva Srbska zemlja, koja je vaskrsnula iz Turske okupacija, i propalog Srbskog carstva.
mmmile:
FORMICA:
mmmile:Елемент у средини представља стари школски грб или амблем (као што претпостављате из времена комунизма, када је школа била раднички универзитет), па сам хтео и њега да убацим, како бих показао традицију школе, која је за наше услове прилично дуга. Да ли су боје добро постављене и да ли је у реду што сам ставио венац?
Које би исправке требало урадити и зашто?