Хералдика и њени принципи

Јеси Ти неки ''враголан'', Пијанисто! И мене си бацио у ''збун''!

Код мене се појављују Војводине и Формицине слике.

Иначе, Вујадине, Грофови Драшковићи су се декларисали као хрвати, а не Срби...

CTEMA:
Јеси Ти неки ''враголан'', Пијанисто! И мене си бацио у ''збун''!

Код мене се појављују Војводине и Формицине слике.

Иначе, Вујадине, Грофови Драшковићи су се декларисали као хрвати, а не Срби...

Јесте, тако пише али су ипак некад били Срби. Сад из кога разлога су постали, мислим прво Мађари па онда Хрвати па их сада опет има као Срба. Вероватно су онда бежали од Турака, или се повлачили пред турском најездом, као и сада од комунизма и постали држављани оних земаља где су се окућили. Сећам се кад сам тражио по Америци Србе емигранте, нисам их могао наћи као Србе него као Аустријанце. Мислим да се у хералдици, фамилијарној не истиче националност, него презиме и име фамилије, и ако то није правило, него уобичајност. Због тога хералдика се сматра историјским извором.

Вујадин

Хвала, дакице.

На основу онога што сам ја ''ископао'' .- то је, заправо, једна књига:

МАРУШИЋ, Бранко
О основним питањима српске хералдике / Бранко Марушић. - Београд : Књижевна омладина Србије, 2005 (Београд : Сипа). - 142, 49 стр. : илустр. ; 24 cm. - (Посебно издање / Књижевна омладина Србије)

Насл. стр. приштампаног текста: О фиктивном грбу Херцеговине / Бранко Марушић. - Оба текста штампана у међусобно обрнутим смеровима. - Тираж 200. - Напомене и библиографске референце уз текст.
ISBN 86-7343-074-7 (брош.)

Одлично, Пијанисто!

Надам се да нећеш имати ништа против да је понекад употребимо и на нашем сајту, као илустрацију? Наравно, у ''alt''-у би навели ко је аутор реконструкције...

Иначе, ја сам имао прилике да видим и шивене минијатурне копије те заставе (стоне). Нпр, Владика Артемије држи једну на своме столу у Манастиру Грачаници...

+ + +

Нешто мало о Бранку Марушићу - аутору књиге о којој смо писали: http://www.czipm.org/marushich.html

Pijanista:
Nemojte mi zameriti, ali prethodna poruka je izmišljotina, ništa vam se ne pojavljuje, jer ništa nisam ni poslao. To sam uradio, misleći da su Formica i Duke of Serbia to isto učinili (jer kod mene se ne pojavljuju slike). Još jednom se izvinjavam svima.

Pijanista ne zamjeram, sve je u redu. Zašto se tebi slike ne javljaju ne znam. I meni se često to dogodi. Desnim klokom na kvadratić sa X i izaberi da pokaže sliku. Obično se pojavi slika, a ako ne onda nije nešto u redu sa vezama koje ne mogu propuštiti sve podatke. Na žalost tu ti ne umijem pomoći. Od sad ću ispod slika ostavljati link adresu za direktni pristup slici, pa ako nema slike preko linka ćeš je dobiti.
Dakica i Stema bravo za izdavača i druge podatke pokušaću naručiti preko knjižare.
:)

Naravno da nemam ništa protiv, biće mi drago. Inače sve što od svojih radova postavim na ovom forumu može da koristi svako u neograničenim količinama i bez navođenja imena autora.

CTEMA sajt vam je što se tiče heraldike odličan (svaka čast), dok su vam neke političke teme po mom mišljenju malo radikalnije. Ali to već nije tema ovog foruma.

Formice, hvala za nove slike. Ova varijanta slanja funkcioniše.

Ја се извињавам што јуче нисам оставио ову поруку, иако сам обећао. Имам упалу грла од петка увече и јуче ми није било добро, а данас пре подне сам провео у Дому здравља.

Бранко Марушић „О ОСНОВНИМ ПИТАЊИМА СРПСКЕ ХЕРАЛДИКЕ“
Уредник Новица С. Јевтић
Издавач Књижевна омладина Србије, Добрињска 11, Београд, Тел/Факс: 011/657-737
Штампа СИПА, Београд

Copyright © by Branko Marušić
Copyright © za SCG Književna omladina Srbije, 2005.

DukeofSerbia:
Ја се извињавам што јуче нисам оставио ову поруку, иако сам обећао. Имам упалу грла од петка увече и јуче ми није било добро, а данас пре подне сам провео у Дому здравља.

Бранко Марушић „О ОСНОВНИМ ПИТАЊИМА СРПСКЕ ХЕРАЛДИКЕ“
Уредник Новица С. Јевтић
Издавач Књижевна омладина Србије, Добрињска 11, Београд, Тел/Факс: 011/657-737
Штампа СИПА, Београд

Copyright © by Branko Marušić
Copyright © za SCG Književna omladina Srbije, 2005.

Оздрави што пре.

Пијанисто, хвала за комплименте, мада се (наравно) не бих сложио са не-хералдичким делом Твојих опаски. Но, слободно Ти је да расуђујеш по своме схватању...

Иначе, Богу хвала, пријатељ који је данас ишао на Сајам је купио две последње Марушићеве књиге (једна је за мене!) и то по 350 дин.

Хвала Војводи Српскоме на информацији! Тако је мало хералдичке литературе на српскоме...
Придружујем се жељама за оздрављење!

To što su nam različiti stavovi treba shvatiti kao prednost, ne bi valjalo da svi mislimo isto. Kakva je knjiga?
Radgoste da nemaš možda fotografiju zastave cara Dušana iz Hilandara? Hteo bi da je rekonstruišem, ali opis koji si priložio na ovom forumu mi je malo konfuzan. Ako bi uz opis imao i sliku, to bi bio pun pogodak. Ako nemaš, nema veze probaću ovako pa ćemo se konsultovati.

Pijanista:
To što su nam različiti stavovi treba shvatiti kao prednost, ne bi valjalo da svi mislimo isto. Kakva je knjiga?
Radgoste da nemaš možda fotografiju zastave cara Dušana iz Hilandara? Hteo bi da je rekonstruišem, ali opis koji si priložio na ovom forumu mi je malo konfuzan. Ako bi uz opis imao i sliku, to bi bio pun pogodak. Ako nemaš, nema veze probaću ovako pa ćemo se konsultovati.
Слажем се да је опис мало збуњујући.
Фотографију на којој се види део заставе која се чува на Хиландару је поставио Вујадин пре извесног времена.
Ја сам,такође,успео да се "докопам" Марушића,оно мало што сам прелистао,делује ми јако добро,нарочито део о грбу Херцеговине.

Back