Kha prijatelju budući da sam ja iz Crne Gore, na određeni način sam se osjetio „prozvanim” da ti odgovorim na ovo zaista zanimljivo pitanje. Inače heraldika Crne Gore je tek u povoju (krajem prošle godine su pokrenute akcije na osnivanju “Crnogorskog Heraldičkog Društva”), a ono heraldičke literature što ima teško je sakupiti. O peraštanskim familijama si dobro rekao sve I o njima se može naći u časopisu Boka ponešto. Ljetos sam sa familiom bio na jednodnevnom izletu u Perastu. Dok su se oni kupali ja sam krenuo u istraživanje. Fotografisao sam grbove na peraškim palatama. Na žalost nemam teleobjektiv za visočije i udaljene palate, no za moje potrebe slike su zadovoljavajuće. Naravno obišao sam i muzej. I ako je u njemu zabranjeno slikavanje, a budući da nije bilo gužve fotografisao sam sve eksponate iz muzeja na kojima su bili prikazani grbovi. Primjetio sam vrlo zanimljivi eksponat za koji mogu reći da je najstariji veksilološki atlas u Crnoj Gori. Radi se o jednom listu na kojem su prikazane pomorske zastave tadašnjih zemalja svijeta. List je štampan a zastave su rukom slikane. Na žalost eksponat je dosta visoko postavljen a staklo kojim je pokriven nije dozvolilo fotografisanje. Drugom prilikom sam obišao Stari Bar gdje sam takođe slikao poveću količinu grbova u kamenom reljefu. Pored ova dva grada i ostali gradovi crnogorskog primorja su neistraženi heraldički „majdani” koji zaslužuju daleko veću pažnju od one koja im se poklanja.
Stema možeš li preporučiti neku literaturu iz ove oblasti? Bio bih zahvalan na razumjevanju.
I da dodam za novi grb Karađorđevića, milo mi je da su vratili starigrb, a ovaj je vrlo lijepo urađen. Čestitke