Хералдика и њени принципи

Тачно! На тој реконструкцији ни један од четири обласна грба није исправан...

Иначе, комбиновани грб, који помињеш (онај са: '' три звезде'') имаш на једноме од линкова које сам Ти раније навео...

Ево грба са три звезде.

Наравно,под утицајем љигаша намерно је склоњен грб Барање и избијена је турска глава из лавље шапе са данашњег такозваног грба Војводине.Вероватно зарад неке политичке коректности,ма шта то значило.....
Милслим да квазигрб Војводине није више у употреби?

Био је ту и други проблем са тим обележјима,а то је истицање поменутих.
Неколико пута сам видео како је истакнута такозвана застава Војводине, без српске државне тробојке.Исто важи и за грб.
Ваљда се грбови и заставе регија истичу заједно са државним обележјима,тј. у подређеном положају на њих?
Замислите кад би неко у Америци испред државне институције истакао нпр. заставу Калифорније,а скинуо Америчку заставу...мислим да би брзо завршио у затвору.

Kha:
Odavno na jednom forumu nisam ovako uživao čitajući zanimljivu diskusiju. Dosta toga sam naučio ali sada tek znam koliko ne znam. Vratio sam se juče iz Crne Gore pa bih molio upućene diskutante da, ako znaju, kažu nešto više o grbovima 12 peraštanskih plemena koje se nalaze u Zavičajnom muzeju u Perastu. Mislim da su vrlo zanimljiva i da bi trebalo posvetiti posebnu pažnju grbovima Srba - primorca u Boki.
Naravno, ova diskusija je još jedna potvrda kako je potrebno posatviti poseban sajt za ljubitelje heraldike pa čak i posebno udruženje koje bi bilo dostupnije "širim narodnim masama" od SHD "Beli orao".

Добродошли!

Ја познајем само једнога нашега хералдичога посленика, који се бави превасходно нашом хералдиком у Боки Которској. То је срамота, јер је то, уједно, и наша најстарија и једина аутохтона хералдичка традиција. Наиме, она вуче корене из времена самога настанка хералдике у Европи (XII в.), а није ''увознога'' порекла из Италије, Мађарске, Аустрије, Русије и сл, а далеко превасходи и нашу ''илирску'' хералдичку традицију.

Можда би Вам он могао бити од помоћи по овоме питању. Питаћу га...

Još ovo o grbu Vojvodine, i neću više da gnjavim:
Na zastavi Zemunske narodne garde se kao grb Baranje pojavljuje grb Sent Andreje, dok se na nekim rekonstrukcijama ili "rekonstrukcijama" nalazi grb Baranje koji je i danas u upotrebi u Mađarskoj.
Inače prilikom usvajanja bilo je polemika po medijima i oko vrste drveta na grbu Srema.
Odličan primer nepravilnog isticanja državnih i pokrajinskih simbola se može videti ispred zgrade izvršnog veća Vojvodine u Novom Sadu, gde pored pokrajinske zastave stoji (narodna) zastava Srbije bez grba na njoj.
Evo još dva primera (drugi je predlog arh. M. Stojnića):

Kha:
Odavno na jednom forumu nisam ovako uživao čitajući zanimljivu diskusiju. Dosta toga sam naučio ali sada tek znam koliko ne znam. Vratio sam se juče iz Crne Gore pa bih molio upućene diskutante da, ako znaju, kažu nešto više o grbovima 12 peraštanskih plemena koje se nalaze u Zavičajnom muzeju u Perastu. Mislim da su vrlo zanimljiva i da bi trebalo posvetiti posebnu pažnju grbovima Srba - primorca u Boki.
Naravno, ova diskusija je još jedna potvrda kako je potrebno posatviti poseban sajt za ljubitelje heraldike pa čak i posebno udruženje koje bi bilo dostupnije "širim narodnim masama" od SHD "Beli orao".

Kha prijatelju budući da sam ja iz Crne Gore, na određeni način sam se osjetio „prozvanim” da ti odgovorim na ovo zaista zanimljivo pitanje. Inače heraldika Crne Gore je tek u povoju (krajem prošle godine su pokrenute akcije na osnivanju “Crnogorskog Heraldičkog Društva”), a ono heraldičke literature što ima teško je sakupiti. O peraštanskim familijama si dobro rekao sve I o njima se može naći u časopisu Boka ponešto. Ljetos sam sa familiom bio na jednodnevnom izletu u Perastu. Dok su se oni kupali ja sam krenuo u istraživanje. Fotografisao sam grbove na peraškim palatama. Na žalost nemam teleobjektiv za visočije i udaljene palate, no za moje potrebe slike su zadovoljavajuće. Naravno obišao sam i muzej. I ako je u njemu zabranjeno slikavanje, a budući da nije bilo gužve fotografisao sam sve eksponate iz muzeja na kojima su bili prikazani grbovi. Primjetio sam vrlo zanimljivi eksponat za koji mogu reći da je najstariji veksilološki atlas u Crnoj Gori. Radi se o jednom listu na kojem su prikazane pomorske zastave tadašnjih zemalja svijeta. List je štampan a zastave su rukom slikane. Na žalost eksponat je dosta visoko postavljen a staklo kojim je pokriven nije dozvolilo fotografisanje. Drugom prilikom sam obišao Stari Bar gdje sam takođe slikao poveću količinu grbova u kamenom reljefu. Pored ova dva grada i ostali gradovi crnogorskog primorja su neistraženi heraldički „majdani” koji zaslužuju daleko veću pažnju od one koja im se poklanja.

Stema možeš li preporučiti neku literaturu iz ove oblasti? Bio bih zahvalan na razumjevanju.

I da dodam za novi grb Karađorđevića, milo mi je da su vratili starigrb, a ovaj je vrlo lijepo urađen. Čestitke :D

Evo jednog sajta sa srpskim grbovima (uglavnom već viđeno), možda bi mogli da kontaktiramo čoveka. Smatram da bi lepo bilo da mu šaljemo grbove, a on da ih postavlja na sajt, pa onda lepo svako skida šta mu treba.
Poslednji put na ovom sajtu sam bio pre godinu dana, i vidim da je napredovao, ali to još nije ni blizu onoga kako bi to trebalo da izgleda. Zbog toga mislim da bi našim povezivanjem svi bili na dobitku.

http://grb.zbrka.net/index.htm

Vujadine, hvala na grbovima.
Odlični su i redovno ih skidam.

Pijanista:
Evo jednog sajta sa srpskim grbovima (uglavnom već viđeno), možda bi mogli da kontaktiramo čoveka. Smatram da bi lepo bilo da mu šaljemo grbove, a on da ih postavlja na sajt, pa onda lepo svako skida šta mu treba.
Poslednji put na ovom sajtu sam bio pre godinu dana, i vidim da je napredovao, ali to još nije ni blizu onoga kako bi to trebalo da izgleda. Zbog toga mislim da bi našim povezivanjem svi bili na dobitku.

http://grb.zbrka.net/index.htm

Vujadine, hvala na grbovima.
Odlični su i redovno ih skidam.

Знам за тај сајт,стварно се доста поправио али као што ти рече може бити и још бољи.
Вујадине и од мене хвала за лепе грбове.

FORMICA:
Stema možeš li preporučiti neku literaturu iz ove oblasti? Bio bih zahvalan na razumjevanju.

I da dodam za novi grb Karađorđevića, milo mi je da su vratili starigrb, a ovaj je vrlo lijepo urađen. Čestitke :D

Хералдички истраживач (писао сам му и очекујем да ће ми се јавити), којега сам помињао је објавио запажену студију у једноме научноме часопису баш на ту тему, али сумњам да постоји превелика библиографија на српскоме језику о нашему бокељскоме хералдичкоме наслеђу.

Ко зна, можда се некада формира и једно бокељско хералдичко удужење, које ће се компетентније позабавити тим непресушним нашим благом?

+ + +

Што се, пак, тиче нове верзије грба Кнеза Александра Павла Карађорђевића, већ је у току израда репрезантивних изображења у електронскоме и сликаноме виду и у степену основнога, средњега и великога грба.

Било је и крајње време да се оваква измена учини!

Треба да видимо што нам треба за сајт, ја мислим да нам треба један добровољац који може створити сајт и водити бригу о њему, онда би требали имати више добровољаца да му помаже, материјално и технички по потреби. Такођер, ако би се нашло добровољних десинатера за пребацивање грбова на боје. И о свему другоме требали би се споразумети унапред. Ако неко не жели да се ангажује а има жељу да учествује, ја мислим да то није проблем, сви који могу нешто допринети су добродошли. За грбове више није проблем , јер смо пронашли више извора о њима. Али треба пазити на копирајт да нам неко не подметне кору од банане. Пошто се ја надам да је то за вашу корист, ви се договорите и мени јавите о свему.
Сада ево још 5 грб ова.

Вујадин

Здраво свима! Ја сам Горан Обрадовић, аутор сајта Српски Грбови (grb.zbrka.net). Док ме нисте контактирали, нисам био свестан постојања овог места за окупљање заљубљеника у хералдику. Били сте исувише љубазни по питању мог скромног сајта.. и сам сам свестан његових многих недостатака, рупа и проблема. На жалост, већ доста дуго није унапређиван, тако да је постао чак и неажуран (државе у којима живимо се мењају брже него што ја стижем то да покријем на сајту :-( ).

У последње време сам веома заузет студијама, а највећи део свог слободног времена посвећујем раду на српској Википедији, тако да је то још један од разлога недоречености мог сајта. Тек сам добио писмо са линком на ову тему, тако да још нисам стигао да ишчитам целу (позамашну) архиву разговора, али видим да сте почели да расправљате о прављењу сајта. Ово је сјајна идеја, и ја је најискреније поздрављам.

Поменута су и питања ауторских права. На разним местима, и често сам слушао о ауторским правима над грбовима, и неки најчешћи и најлогичнији закључак би био следећи: блазон грба није заштићен ауторским правима - ауторским правима могу да буду заштићени само конкретни цртежи грбова. Графички приказ великог броја грбова, међутим, сигуран сам, се може наћи у прихватљивој лиценци. Ако међу вама пак има сарадника који су уметнички надарени, и који би могли да нацртају/прецртају грбове, онда никаквих проблема неће бити.

Pijanista:
Vujadine šta misliš o ideji koju sam predložio, sajt već postoji, i mislim ako bi kontaktirali čoveka možda bi moglo nešto i da ispadne od toga, ukoliko bi se mi sa ovog foruma malo uključili. Po mom mišljenju sramota je da ne postoji ni jedan adekvatan sajt sa temom srpske heraldike.

Да ли је то Челични који се јавио, изгледа да је добар само ми није позната његова идеја, има ли он боравак у Србији или је као и ја у иностранству, неко му је већ писао и он се на то јавио, али није описао могућу сарадњу, треба видети, то препуштам вама који се боље изјашњавате.

Ево још 5

Вујадин

vujadin:
Да ли је то Челични који се јавио, изгледа да је добар само ми није позната његова идеја, има ли он боравак у Србији или је као и ја у иностранству, неко му је већ писао и он се на то јавио, али није описао могућу сарадњу, треба видети, то препуштам вама који се боље изјашњавате.

Ево још 5

Вујадин

Јесте,то је човек,ја сам био слободан да га контактирам.Нисам Челичном предлагао никакву конкретну сарадњу,чекам да се сви усагласимо....
Челични добродошао.
Стемо,честитам на добро урађеном послу око измене грба Кнеза Александра.Хвала Богу па су непотребна знамења са његовог грба отишла у канту.

FORMICA:
Kha prijatelju budući da sam ja iz Crne Gore, na određeni način sam se osjetio „prozvanim” da ti odgovorim na ovo zaista zanimljivo pitanje. Inače heraldika Crne Gore je tek u povoju (krajem prošle godine su pokrenute akcije na osnivanju “Crnogorskog Heraldičkog Društva”), a ono heraldičke literature što ima teško je sakupiti. O peraštanskim familijama si dobro rekao sve I o njima se može naći u časopisu Boka ponešto. Ljetos sam sa familiom bio na jednodnevnom izletu u Perastu. Dok su se oni kupali ja sam krenuo u istraživanje. Fotografisao sam grbove na peraškim palatama. Na žalost nemam teleobjektiv za visočije i udaljene palate, no za moje potrebe slike su zadovoljavajuće. Naravno obišao sam i muzej. I ako je u njemu zabranjeno slikavanje, a budući da nije bilo gužve fotografisao sam sve eksponate iz muzeja na kojima su bili prikazani grbovi. Primjetio sam vrlo zanimljivi eksponat za koji mogu reći da je najstariji veksilološki atlas u Crnoj Gori. Radi se o jednom listu na kojem su prikazane pomorske zastave tadašnjih zemalja svijeta. List je štampan a zastave su rukom slikane. Na žalost eksponat je dosta visoko postavljen a staklo kojim je pokriven nije dozvolilo fotografisanje. Drugom prilikom sam obišao Stari Bar gdje sam takođe slikao poveću količinu grbova u kamenom reljefu. Pored ova dva grada i ostali gradovi crnogorskog primorja su neistraženi heraldički „majdani” koji zaslužuju daleko veću pažnju od one koja im se poklanja.

Да ли био добар па да са нама поделиш бар неке од фотографија које си направио.
О овој теми,на жалост,знам јако мало :-(

Pijanista:
Šta mislite o grbu Sremskih Karlovaca, stari ili novi?
Овај грб са куном је грб Славоније...да ли је он сада у употреби у Карловцима?

Ја гласам за грб са Архангелом Михаилом,овде је реконструисан по печату Привилеговане вoјне општине карловачке

Само што на печату Архангел седи а на овом грбу који је дао Пијаниста,стоји.
Требало би га мало естетски дотерати и додати држаче и остале ствари.

Радгост:
Овај грб са куном је грб Славоније...да ли је он сада у употреби у Карловцима?

Ја гласам за грб са Архангелом Михаилом,овде је реконструисан по печату Привилеговане вoјне општине карловачке

Само што на печату Архангел седи а на овом грбу који је дао Пијаниста,стоји.
Требало би га мало естетски дотерати и додати држаче и остале ствари.

Tačno tako, zato su ga i menjali. U zvaničnoj upotrebi je od 2004. godine, i postavljen je na obnovljenoj zgradi magistrata (tako sam i saznao da su ga uopšte i menjali).
Više o ovom grbu možete pročitati na:
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2004/07/22/srpski/V04072102.shtml
Čelični dobrodošao na ovaj forum.
Šta misliš da li je izvodljivo da ti šaljemo grbove, a ti da ih stavljaš na svoj sajt kako bi svima bili dostupni.

Ја сам, лично, против промене старих грбова. Поздрављам једино њихово саображавање важећим хераличким стандардима, али не и њихову потпуну измену.

Тим пре што стари грб Сремских Карловаца није истоветан (већ само - сличан) грбу Славоније, који Вам овде доносим ради поређења.

Ипак, код овога грба Сремских Карловаца (тј. ове његове верзије) је проблем у нарушавању хералдичких правила, јер је постављена тинктура на тинктуру, а и појављују се две нијансе плаве (''Azure'' и ''Bleu Celeste'')...

Поздрав за Челичнога, са којим сам једном раније већ имао задовољство да контактирам!

ahslbt2.gif

Eto još jednog razloga za pravljenje sajta o srpskoj heraldici. Jer sam se i ja kao i Radgost (i verovatno kao većina Karlovšana) upecao na priču o slavonskom grbu, što nije istina. Ctema je tu u pravu, on je samo sličan, dok je pravi problem u heraldičkoj nepravilnosti što se tiče boja. Meni je u principu novi grb sasvim u redu, ali sam kao i Ctema protiv promena starih grbova. Međutim, mene nervira jedino to što su ga menjali na zgradi magistrata, iako je ona ako se ne varam pod zaštitom države.

PS. Док се не реализује идеја о евентуалноме покретању новога сајта - отворене су Вам странице сајта ЦИПМ-ОХГС. Свако ко има шта да допринесе нашој хералдичкој науци је добродошао!

Back