Хералдика и њени принципи

Радгост:
Молио бих Стему да ме упути где могу да нађем нешто више о грбу Далмације.
Ја сам успео само да нађем блазон (исправан?): у плавоме,три крунисане леопардове главе,те да је повезан са кућама Анжујаца или Луксембуржана.

Колико се ја сећам (а, право да Ти кажем, сада ме мало мрзи да "копам" по литератури - мада, верујем да ћеш наћи нешто код Соловјева), то је грб са прелаза између XIV и XV века. Везује се и за Краља Сигисмунда (Жигмунда) Луксембургшкога и раније се односио на територију знатно већу од данашње Далмације. Наћи ћеш га често и у апокрифним ("илирским") грбовима Цара Стефана Уроша IV Душана Немањића - Силнога...

Колико је мени познато, искључиво Далмацију (доцније - Краљевину Далмацију) представља од 1525. године Господње.

Надам се да ће ме неко допунити...

Што се тиче "грбова" из ере комунизма, ја то не бих назвао ни грбовима, ни "хералдичким беџевима", већ просто - амблемима.

Истини за вољу, ознака СР Србије и СР Хрватске би се, можда и могле да "провуку" као некакви грбови, јер су, ипак, садржале и штитове.

Остале (кон)федералне јединице нису биле те "среће".

Слично је било и са СССР-ом, Кином и осталим земљама које је задесило то зло...

Нема штита - нема грба!

Радгост:
Основа сваког грба је штит.Пошто комунистички грбови(?),углавном,немају штитове,могли би можда,да их сврстамо у неку врсту хералдичког беџа?Комунизам је и целу хералдичку науку сматрао за нешто назадно и беспотребно.Мада,читао сам негде покушај блазонирања грба СФРЈ где се каже (отпилике) "...на белом округлом штиту,шест бакљи..итд..."

Socijalističke zemlje odnosno zemlje pod vlašću KP su polagali veliku pažnju na heraldiku kao potvrdu svoje državnosti. Zar grb nije znak vršenja vlasti. Ali komunisti su prekinuli veze sa klasičnom heraldikom jer su nju smatrali reakcionarnom i mogućnošću uticaja reakcionarnih rojalističkih snaga. Pa i francuska je poslije buržoaske revolucije prekinula veze sa rojalistima izbacivanjem grba . Pa ni danas francuska nema grba, beć bedž sa liktorskim svežnjem. Komunisti unose nove elementa grba i novu simboliku. Grbovi su okrugli jer je krug savršena geometrijska slika. Okolo osnovnog prizora koji po pravilu ima izlazeće sunce slobode, poljoprivredne alatke (srp, motika, ralo) što znači seljaštvo, i alat (čekić, nakovanj, zupčanik, fabrički dimnjaci i postrojenja, hidrocentrale) što znači radništvo, ima i vijenčeve. Vijenci su po pravilu od žitarica lokalne prirode, žito, oriz, kukuruz. Žitarice treba da simbolično predstavljaju jedinstvo naroda u državi. Svako zrno znači čovjeka a klas je država. Isto značenje ima i grožđe. Ostale biljke iz vijenca su obično preovlađujuće industrijske kulture. Kod evropskih zemalja je često običaj da se zadržava tradicionalni grb. Meni lično se ovi grbovi sviđaju jer su po pravilu vizuelno vrlo lijepo načinjeni. Ovo ukratko :)

Kad smo vec kod grba Dalmacije on je sadrzan i u hrvatskom grbu u kruni. S desna na levo:Slavonija, Istra, Dalmacija, Dubrovnik i pretenzioni deo hrvatskog grba - simbol Ilirije (u koju spada i Srbija) tj. simbol velikohrvatke ideje. Kad im prigovaraju za taj simbol, Hrvati isticu da je to najstariji hrvatski grb, sto nije tacno. Taj simbol je preuzet sa jednog nadgrobnog spomenika za simbol Ilirije (velikohrvatske ideje) ciji program je izneo Vitezovic u delu Croatia redivive (Ozivela Hrvatska)

200px-Croatian_Coat_of_Arms.svg.png

Једана лепа хералдичка вест данас!

Најављује се престанак употребе онога поражавајућега грботворнога фалсификата у Војводини.

Било је и крајње време!

Узгред, у горњој поруци су грбови у круни грба Републике Хрватске наведени с' лева на десно, а не с' десна на лево.

"Elementary, my dear Watson!"

CTEMA:
Колико се ја сећам (а, право да Ти кажем, сада ме мало мрзи да "копам" по литератури - мада, верујем да ћеш наћи нешто код Соловјева), то је грб са прелаза између XIV и XV века. Везује се и за Краља Сигисмунда (Жигмунда) Луксембургшкога и раније се односио на територију знатно већу од данашње Далмације. Наћи ћеш га често и у апокрифним ("илирским") грбовима Цара Стефана Уроша IV Душана Немањића - Силнога...

Колико је мени познато, искључиво Далмацију (доцније - Краљевину Далмацију) представља од 1525. године Господње.

Надам се да ће ме неко допунити...

Хвала.Видим и да се исти појављује на аустроугарским царским грбовима,што је и логично.
Од Жељка Хајмера сам добио препоруку за још једну књигу која се детаљније бави грбом Далмације.А то је:
Маријан Гакалић
"Хрватски грб",Накладни завод матице Хрватске,Загреб 1990.
Само гте то овде наћи?

FORMICA:
Socijalističke zemlje odnosno zemlje pod vlašću KP su polagali veliku pažnju na heraldiku kao potvrdu svoje državnosti. Zar grb nije znak vršenja vlasti. Ali komunisti su prekinuli veze sa klasičnom heraldikom jer su nju smatrali reakcionarnom i mogućnošću uticaja reakcionarnih rojalističkih snaga. Pa i francuska je poslije buržoaske revolucije prekinula veze sa rojalistima izbacivanjem grba . Pa ni danas francuska nema grba, beć bedž sa liktorskim svežnjem. Komunisti unose nove elementa grba i novu simboliku. Grbovi su okrugli jer je krug savršena geometrijska slika. Okolo osnovnog prizora koji po pravilu ima izlazeće sunce slobode, poljoprivredne alatke (srp, motika, ralo) što znači seljaštvo, i alat (čekić, nakovanj, zupčanik, fabrički dimnjaci i postrojenja, hidrocentrale) što znači radništvo, ima i vijenčeve. Vijenci su po pravilu od žitarica lokalne prirode, žito, oriz, kukuruz. Žitarice treba da simbolično predstavljaju jedinstvo naroda u državi. Svako zrno znači čovjeka a klas je država. Isto značenje ima i grožđe. Ostale biljke iz vijenca su obično preovlađujuće industrijske kulture. Kod evropskih zemalja je često običaj da se zadržava tradicionalni grb. Meni lično se ovi grbovi sviđaju jer su po pravilu vizuelno vrlo lijepo načinjeni. Ovo ukratko :)
Лепо.
Хвала ти.

CTEMA:
Једана лепа хералдичка вест данас!

Најављује се престанак употребе онога поражавајућега грботворнога фалсификата у Војводини.

Било је и крајње време!

Узгред, у горњој поруци су грбови у круни грба Републике Хрватске наведени с' лева на десно, а не с' десна на лево.

"Elementary, my dear Watson!"

То је заиста добра вест.
А она смешна застава?

CTEMA:
Што се тиче "грбова" из ере комунизма, ја то не бих назвао ни грбовима, ни "хералдичким беџевима", већ просто - амблемима.

Истини за вољу, ознака СР Србије и СР Хрватске би се, можда и могле да "провуку" као некакви грбови, јер су, ипак, садржале и штитове.

Остале (кон)федералне јединице нису биле те "среће".

Слично је било и са СССР-ом, Кином и осталим земљама које је задесило то зло...

Нема штита - нема грба!

Ја сам напрвио овде грешку-хтео сам рећи хералдички амблеми,а не хералдички беџеви.Беџеви су сасвим нека друга ствар.
Извињавам се.

Баџеви и други знакови нису хералдички, они се могу правити као неко присуство нечега или некога, као Кока-Коле, Буша, Петокраке, Тите, Цигаре, Кастра и за шта већ се нису користили баџеви, али за њих не постоје правила и може их правити и носити ко хоће. Хрватски грб који сте приказали није правилан по хералдици, јер сви они грбови су требали стајати на једном штиту а хрватски у средини, али кад је Баварска била самостална она је имала сличан распоред да би се разликовала од других али није преживела новотарију. И још нешто на десној страни тог грба није илирски грб него босански, Правилно читање грба је кад се Хералд постави иза грба и онда се по његовој десној страни почне читање. Округли штит не постоји у хералдици него овални што није случај са југословенским ознакама.

Вујадин

Вујадине, хералдички баџеви и те како постоје и не треба их мешати са беџевима у колоквијаноме смислу речи.

Хералдички беџеви се нису користили у нaшој хералдичкој пракси у прошлости. Нису били честа појава у европској континенталној хералдици уопште, па ми и немамо прави израз за њих. У Енглеза то је ''badge'' и није синоним за беџ у смислу значке (''pin'').

У последње време се употреба хералдичких беџева полако прихвата и код нас.

CTEMA:

Da, to je OK. Posto sam levak, ceo svet mi je naopacke i imam strasnih problema sa tim sta je levo sta je desno. Kad mi neko kaze kreni desno, treba mi tri puta da razmislim gde treba da krenem.

Da ne bude zabune, u mom gornjem postu radi se o heraldickim stranama pa je dakle s leva na desno, a za laike obrnuto.

Беџеви и пинови нису хералдички знакови него копије које су се појавиле после рата, и по правилу нису у ничему сређени, а баџеви у Енглеској су Грбови школа, Оксфорда Итона и других којих смо и ми имали за време Краљевине Југославије и који се носе на школским униформама као обиљежје тих школа, и то се сада злоупотребљује ,тако да можете видети некога са блазером и окаченим баџом Оксфорда или Елизабете друге, што нема везе са хералдиком. То би се у најбољем случају могло успоредити са безвредним копијама правих грбова.

Вујадин

Вујадин

Хералдички беџеви су средњевековни ''изум''. То су нешто простији хералдички знамени, који углавном нису постављени на штит. Често су састављени од појединих елемената са самога грба, а понекад и нису. Некада садрже и челенку грба или мото или...

Врло леп хералдички беџ, који није изведен из грба, има и наш Хералд (можда ће га и поделити а нама?). Мој, нпр, није тако леп и састоји се од модификованога елемента са штита и слободнога мотоа (http://www.czipm.org/Grafika/Foto/gal_her28.jpg). Могуће комбинације су разнородне и неизбројне...

Дакле, херадички беџеви нису ''послератна'' новотарија!

Користиле су их на одећи нпр, слуге некога Господара, како би се током турнира знало чије су то слуге (пажеви, шитоноше, ковачи...). Постављани су и на делове опеме Витеза, где није било могуће или прикладно истицање комплетнога грба, како би се означио власник...

Често су део хералдичких застава (''pennon''-a и др.) Армигера. Користе се и у мање званичним приликама. Нпр. на опреми за јахање, на вратима аутомобила, на одећи, на разним привесцима и печатном прстењу и сл.

У Енглеској, као и другде, школе (и било који други еклисијални, корпоративни или приватни Армигер) могу имати и грбове и хералдичке беџеве. Управо, у Енглеској их најчеће и имају.

У Шкотској их доста користе њихови кланови, као заједничку ознаку свих чланова клана, док они могу имати и своје личне (као и грбове, наравно). Носе их у форми кокарди на традиционалним шкотским капама и сл...

Велим, код нас се такође користе у последње време. Ето, Епископ Тимочки Г.Г. Јустин, поред Валдичанскога грба, располаже и личним хералдичким беџом...

Радгост:
Добар пример хералдичких беџева су бела и црвена ружа које су користиле енглеске куће Јоркових и Ланкастера.
Свако ко поседује грб,требало би да има хералдички беџ.Бар ја тако мислим.

У реду, али није обавезно.

Многи радије користе монограме или сигнуме уместо њих...

vujadin:
Баџеви и други знакови нису хералдички, они се могу правити као неко присуство нечега или некога, као Кока-Коле, Буша, Петокраке, Тите, Цигаре, Кастра и за шта већ се нису користили баџеви, али за њих не постоје правила и може их правити и носити ко хоће. Хрватски грб који сте приказали није правилан по хералдици, јер сви они грбови су требали стајати на једном штиту а хрватски у средини, али кад је Баварска била самостална она је имала сличан распоред да би се разликовала од других али није преживела новотарију. И још нешто на десној страни тог грба није илирски грб него босански, Правилно читање грба је кад се Хералд постави иза грба и онда се по његовој десној страни почне читање. Округли штит не постоји у хералдици него овални што није случај са југословенским ознакама.

Вујадин

Vujadine ono jeste grb Ilirije samo su boje drugačije. Štit je crven a mjesečev srp i zvijezda su neđe srebrni a neđe zlatni. Bosanski grb su ukrštene grane na kojima su crnačke glave. Međutim ilirija je širok pojam pa je njen grb bio i na grbu Bosne isto kao što je i na grbu Hrvatske

CTEMA izvanredno jasno i kratko u vezi bedža.

Хвала, Формице.

Потписујем све што Ти рече.

Једино бих Те исправио у вези грба Босне, ако дозвољаваш.

Нису у питању гране, већ кључеви са етиопским главама.

Иначе, предиван пример је био и на комбинованоме грбу Његовога Високопреподобија, Војводе Сокоскога, Архимандрита и Игумана Рачанскога о. Хаџи-Мелентија (Стефановића) из 1807. године Господње...

Back