Да се накратко вратимо на
136. страну. Изгледа да се овој причи о грбу Далмације ипак не назире крај. Наиме, у Грбовнику Лорда Маршала (енг. Lord Marshal's Roll) из 1295. године имамо
грб Славоније (ориг. Le Roy de Esclevoni), на плавом три
људске главе природне крунисане златно.
Приказан је на првој страни под бројем три:
Lord Marshal's Roll (Azure three human heads proper crowned argent)
С обзиром да овај грбовник није дигитализован, већ су овде приказане само реконструкције, у прилогу је грб Славоније (ориг. Rei de Clavomnia) из
Livro do Armeiro-Mor из 1509. године (стр.
49) :
http://1.***************/-6HO6eT_siSM/UOV0U7uJ-VI/AAAAAAAAEDo/_cAqY_J3cc4/s320/LAM_049_Rei-de-Clavomnia_1509_det.jpg
Иначе, преко овог грба сам сто пута прешао, увек га запазио, али у уверењу да је реч о једној од француских провинција, никада нисам проверавао на коју се тачно односи, а мислио сам и да је таква случајност, каква је испала, немогућа. Међутим, изгледа да ипак није.
Требало би поново прелистати и остале грбовнике, па утврдити где се још јавља овај грб и како је описан, али мислим да нема дилеме да се односи на Славонију (наравно, у најширем њеном смислу). Питања се сад сама намећу, јер је временска граница знамења познатијег као грб Далмације, померена у назад за скоро цео један век. - Коме је могао припадати овај грб у XIII веку? - Како су се људске главе преобразиле у лавље? - Која је симболика трију крунисаних глава?