Henri Matis - umetnik koji je voleo boje

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
341.514
201415matisse21.jpg

Kada gledate njegove slike dan vam postaje obojen,suncan, veseo i razdragan a na licu vam je osmeh .Hvala Matis, jedan si od mpojih omiljenih slikara
Herni Matisse bio je francuski slikar, grafičar, vajar i dekorater.

Matis se obično smatra, zajedno sa Pablom Pikasom, jednim od umetnika koji su najbolje pomogli da se definišu revolucionarni razvoj vizuelnih umetnosti tokom prvih decenija dvadesetog veka, odgovoran za značajan razvoj slikarstva i vajarstva.

Rođen je 31. decembra 1869. godine u malom industrijskom mestu Boen an Vermandoa, na severu Francuske. Tokom svoje karijere, koja je trajala više od šest dekada, izražavao se pomoću gotovo svih medija – od slikanja pejzaža, portreta, enterijera, zatim skulptura i crteža, pa sve do kolaža u jarkim nijansama po kojima je postao poznat i zauzeo poziciju jednog od najuticajnijih i najprepoznatljivijih ljudi 20. veka.

Intenzivan kolorizam dela koja je naslikao između 1900. i 1905. doneo mu je poznatu slavu kao jednog od fovista . Mnoga od njegovih najboljih dela nastala su otprilike deceniju nakon 1906. godine, kada je razvio rigorozan stil koji je naglašavao spljoštene forme i ukrasne šare

Međutim, priča o ovom umetniku počinje vrlo neumetnički. Kao mladić, Matisse je bio pripravnik u advokatskoj kancelariji, a 1889. i zvanično je postao pravnik – dobivši diplomu u Parizu. Nakon diplomiranja, Matisse radi u advokatskoj kancelariji u gradiću Sen Kenten, gde uporedo polazi na časove crtanja. Puni 21 godinu, počinje da slika i shvata da je to zapravo njegov životni poziv.

Matisse je umro 3. novembra 1954, u 84. godini, u Nici gde je i živeo. Upravo ta njegova kuća danas je pretvorena u veoma lep muzej ispunjen raznovrsnim vibrantnim i optimističnim radovima koji emituju neopisive emocije, inspirišu i govore da je svet radosnije mesto kada se oboji lepim nijansama.
 

Back
Top