Ja sedim na poslu između 8 - 10, a ponekad i 12 sati, sa prekidima. Sa hemoroidima sam se prvi put susreo pre jedno 2-3 godine kada sam pojeo neku ljutu sardinu i od tada povremeno imam tegobe. Od letos sam, pa do Nove godine, skoro isključivo pio gazirane napitke, imao dosta nerviranja na poslu koji je sedeći. Mesecima mi je relacija stan - auto - posao - auto - stan i svega možda par stotina metara šetnje. Zbog ovakvog načina života imam višak kilograma, barem 10 -15. Ne pijem, ne pušim, sada više ne jedem ni ljuto, ali evo sada opet imam tegobe. Imam redovnu stolicu, mislim svakodnevno, bez proliva. Tegobe su se pojačale kada sam pre oko dva mesec i po bio na službenom putu nekoliko dana, i to se poremeti ishrana sa manje čorbaste hrane. Posle jedne veoma tvrde stolice nikako da se potpuno vratim u normalo. Krvarenje - svetlo crveno, kao trag na izmetu i papiru, bilo je tada i još možda dva puta nakon toga na samom početku pražnjenja. Koristio sam Faktu čepiće, pio Detralex tablete, i prilagodio ishranu.
Sve je to imalo polovične efekte do nedavnog odlaska sa porodicom na odmor kada nisam sedeo dnevno više od 60 minuta, i kada sam mnogo šetao. Tegobe su potpuno nestale u roku od 5 dana. Tada i kada sam stavljao čepiš od kantariona i nevena mogao sam lagodno da ga stavim, osetio sam da vene nisu otečene i bez problema sam prstom mogao da ga gurnem i dublje - bez ikakvih tegoba.
Nakon povratka sa odmora, počeo sam da radim i opet sedenje od najmanje 8 sati, jedna malo tvrđa stolica i verovatno povreda hemoroida. Znači imam svakodnevnu, redovnu stolicu koja ne zaudara i nije tamne boje. Krvarenja su retka, a neprijatnost osećam prilikom dugog sedenja - osećam kao da me nešto žari. Nemam lažne nagone za pražnjenje, ali me sve ovo ipak brine jer mi se čini prosto neverovatno da se hemoroid tako lako povredi nekim tvrđim pražnjenjem. Zapravo to je samo neprijatan trenutak kada je pražnjenje započeto i kada dolazi u kontakt sa valjda, hemoroidom. Taj trenutak, ako je stolica tvrđa, na momenat zapoli, a onda štipa ili potom svrbi. Redovno održavam higijenu nakon svakog pražnjenja i sada koristim i neke čepiće od nevena i kantariona da ne bih preterao sa Faktuom, za koga predpostavljam da je hortikosterioid. Možda izgleda neobično, ali mi prija, kada imam tegobe i kada treba da dugo sedim, da namažem bebi kremom ili Pavlovićevom **** jer mi se prosto"osuši" i imam utisak da otečena vena kao da ima neki ožiljak i grebe.
Da li je neko imao slična iskustva, i da li ovo možda ukazuje na nešto drugo, ne daj Bože, tumor?