Svidja mi se kako je jedan od clanova poceo pricu pa cu i ja tako...
Cao svima i ja sam jedan od pacenika koji muku muci sa hemoroidima
Hemoroide sam dobio jos u srednjoj skoli ali tada nisam nista znao o tome jer nije bilo zastupljenosti interneta kao danas a i retko mi se desavalo da na wc papiru ostane trag krvi pa nije bilo bas velike brige oko toga.Sada imam 28 godina a od 2003/2004 poceo sam da imam upale hemoroida, da ispadaju vani i da se javlja tromb te da promene boju u tamno plavo i budu tvrdi, otekli i bolni kada budes nesposoban za bilo sta i po dve nedelje. Tada sam prelistao sve stranice interneta i razgovarao sa jednim doktorom kome ova tema nije struka ali ipak zna puno vise od mene o tome i dosao sam do jednog zakljucka.
Pojava hemoroida zavisi od:
- Genetskih predispozicija (nasledno je)
i
- Poremecaja krvnog pritiska (Los rad srca, stresovi, visoki krvni pritisak, stalni fizicki pritisak na vene koje se nalaze na izlazu debelog creva takodje izazivaju pritisak u krvi pa krv pravi cepice na venama sto su upravo hemoroidi)
Ovo govorim o uzrocima za POJAVU tj NASTANAK hemoroida tj. prosirenih vena u predelu anusa. A o upalama hemoroida je na ovom forumu vec sve receno a glavne stavke koje dovode do upale hemoroida su:
- Nedovoljno kretanje tj. isuvise sedenje ili stajanje na jednom mestu, voznja biciklom
- Alkohol
- Ishrana
-Dugo sedenje na wc solji
Neko je rekao da hemoroide imamo svi i da je to normalno? Ja bih na to odgovorio da i krvni pritisak imamo svi ali ne patimo svi od povisenog ili niskog krvnog pritiska.
Ono sto je istina koju ni ja kao ni vecina ovde mozda nije prihvatila i sprovela u delo to je da se pri i samo najmanjem simptomu ove bolesti treba javiti lekaru tj.specijalisti za tu oblast Gastroenterologu ili Proktologu. Ako se to uradi na vreme hemoroidi se mogu na laksi nacin izleciti a ako ne onda je sve teze i teze i na kraju ostaje samo operacija.
Neko je vec napisao na forumu HEMOROIDI se ne lece mastima i kremama, CAJEVIMA i ostalim stvarima, hemoroidi se lece iskljucivo u bolnici kod specijaliste SKLEROZACIJOM (ubrizgavanje sklerozantnog sredsva putem sprica u oboleli hemoroid koji se vremenom zgrusi pa se smanji ili osusi i sam odpadne), PODVEZIVANJEM (vezivanje gumice na dno hemoroida pa se vremenom zbog neproticanja krvi osusi i odpadne) i OPERACIJOM (hirurski zahvat u lokalnoj ili totalnoj anesteziji posle koga hemoroida vise nema).
Neophodan je pregled debelog creva pre lecenja hemoroida, da se ne ispostavi da je neka TEZA BOLEST u pitanju, kao sto je rak debelog creva,tumor, ciroza jetre ili jos i gore bolesti...Posto je po iskustvu nekih sa ovog foruma a i po prici drugih koje sam imao priliku da cujem, taj pregled neprijatan i bolan kao RESENjE ostaje samo PRIVATNA BOLNICA tj. privatni lekar i lokalna anestezija! Stvar je jednostavna SKUPLJAJ PARE i resavaj problem pod hitno! Odprilike ja sam saznao cenu za svaki postupak i pregled debelog creva sa i bez anestezije i sklerozacija i podvezivanje i hirurski zahvat....sve ima svoju cenu i ne bih da pisem ovde ali moze se naci na netu. Drzavne lekarske sluzbe NECE da pomognu i savetuju te glupostima a to su kreme, masti, drugacija ishrana itd....To je kao kad si otisao kod babe vracarke pa ti da da pijes caj.....Drzavne lekare ne interesujes osim ako im ne platis ili ako nemas neku vezu....ali zar nije bolje privatna afirmisana bolnica?
Ja trenutno skupljam pare za neku privatnu ordinaciju ili bolnicu i resio sam a i ubedjen sam da samo tako mogu izleciti hemoroide. Citao sam i inostrane linkove o ovome i hemoroidi su definitivno izlecivi i ne treba ih trpeti jer to su babske price o zalecenju ali ne i izlecenju.
Mene interesuje, ono sto nisam mogao da nadjem na netu...a to je misljenje i iskustvo nekog ko je hemoroide izlecio operativnim putem ili sklerozacijom ili podvezivanjem. Neko mi je rekao da i posle operacije ako nastavis sa starim rezimom zivota posle 10-tak godina mogu ponovo da se pojave.(znam podatak da se zamajeni Vojislav Seselj operisao hemoroida u mladosti pa su za vreme operacije stajala 2 njegova telohranitelja na ulazu od operacione sale

Sto se tice onih koji imaju probleme sa hemoroidima a jos nisu spremni da odu lekaru iz bilo kog razloga pa hoce da se samo privremeno zalece iz mog iskustva mogu da posavetujem:
- Zaboravi na WC papir (posle SVAKE defekacije mlaka voda i sapun)
- Posle pranja, obrisati peskirom a onda mazati mastima koje ima na hiljade (AH-mast,
Faktu, Delmeson, Hepathrombin...kome sta pomaze... ja koristim AH-mast) I to i kad su hemoroidi oteceni i kad NISU!
- Rucno vratiti ispali hemoroid prstom i uz pomoc masti (ako nije pod upalom,ici ce bez problema, a ako jeste onda malo teze jer boli i stalno ispada ali budi uporaz na svakih pola sata vracaj. HEMOROIDI ne trpe da budu spolja jer tada dolazi do upale i samo moze da bude gore i gore...
- Alkohol ne! Ljuto nikako! Biber sto manje! Supe obavezno i brza hrana sto manje kao i suhomesnato jer to pravi tvrdu stolicu a to iritira hemoroide.
- Sto vise pesacenja i sto manje sedenja, ne veliki fizicki napori, ne dizanje tereta i ne voznja biciklom kao i sto manje stajanja u mestu...
- Ukoliko hemoroidi ispadnu ne vezano za defekaciju, ODMAH rucno vratiti jer ce doci do manje ili vece upale.
Ja se nadam da ce nekom ovo pomoci a isto tako se nadam da ukoliko nesto nisam u pravu da me ispravite. Jos jednom pitam sve one kojima je radjena neka PRAVA lekarska intervencija da napisu svoja iskustva.
PS. Hemoroidi su progresivna bolest pa tako da kom se jednom to desi pa se privremeno kremicama zaleci.....velike su sanse da ce ga to u kasnijem dobu zivota ponovo zadesiti sve cesce i ucestalije....