Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

1. Израчунај густину 60 %-тног раствора супстанце ако се зна да се 16,8 g супстанце налази у 25 cm3 раствора.

израчунао сам густину 0,672 г/цм3 а требам добити 1,12 г/цм3 како да дођем до правог рјешења ??? молим помоћ

поздрав

1.) Жарењем 8,01 g карбоната двовалентног метала настаје 6,69 g оксида. Колика је релативна атомска маса тог метала?

незнам како доћи до рјешенја 207?

2.) При разлагању калцијум-карбоната издвоји се 22 g угљеник(IV)-оксида.
а) Колика маса калцијум-карбоната је разложена?

б) Колико грама калијум-хидроксида је потребно за потпуно везивање насталог
угљеник(IV)-оксида?
под а) сам добио 50 грама калцијум карбоната а под б) сам добио 28 а рјешење је 56. Незнам гдје се крије грешка.

поздрав

Poslednja izmena:
1.) Жарењем 8,01 g карбоната двовалентног метала настаје 6,69 g оксида. Колика је релативна атомска маса тог метала?

незнам како доћи до рјешенја 207?

2.) При разлагању калцијум-карбоната издвоји се 22 g угљеник(IV)-оксида.
а) Колика маса калцијум-карбоната је разложена?

б) Колико грама калијум-хидроксида је потребно за потпуно везивање насталог
угљеник(IV)-оксида?
под а) сам добио 50 грама калцијум карбоната а под б) сам добио 28 а рјешење је 56. Незнам гдје се крије грешка.

поздрав

1. Obelezicemo taj dvovalentni metal sa M. Imamo reakciju:

MCO[SUB]3 [/SUB]-----> MO + CO[SUB]2
[/SUB]8,01g 6,69g
Iz jednog mola soli dobijamo jedan mol oksida.
Molarne mase:
M (MCO[SUB]3[/SUB]) = x + 12 + 3*16 = x + 60
M (MO) = x + 16
n (MCO[SUB]3[/SUB]) = 8,01/x+60
n (MO) = 6,69/x+16
8,01/x+60 = 6,69/x+16
Resenje ove jednacine daje x=207

Drugi zadatak si dobro uradio.

Poslednja izmena:
dobar dan...molio bih vas za pomoc aako neko hoce da mi izadje u susret ova nasa nastavnica ne zna nista i nista ne objasnjava a sledece nedjelje imamo kontrolni iz alkohola zadatke i ostalo...a ja nista ne znam i ne shvatam molio bih vas da mi pomognete i objasniteee malo te formule reakcije itd...hvala unapred.. :besna::dash:
Niko neće da piše lekcije iz bilo koje oblasti za tebe.Sedneš, otvoriš knjigu i učiš pa ako naiđeš na neke nejasnoće u gradivu ti nas pitaj i dobićeš odgovor.Ovo je prvi put da neko traži lekciju a pa pre toga nije otvorio knjigu :(

1. Користећи укупно 13 атома угљеника и 22 атома водоника, напиши три молекулске формуле
угљоводоника тако да један буде ароматични, а два са међусобно једнаким бројем
угљеникових атома.

могу ли ове формуле C6H6, C6H12, CH4

2. У 100 g раствора плавог камена процентне концентрације 31,9 % додато је 200 g
раствора живе соде процентне концентрације 16 %. Колико молова талога је настало
у реакцији ?
добио сам 0,4 а треба 0,2 незнам гдје је грешка

3. Смеша магнезијум-карбоната и магнезијум-оксида, укупне масе 51 g, загревањем губи 19,8 g
своје масе. Израчунај састав почетне смеше у моловима.
овај сам радио по реакцији MgCO3 = MgO + CO3 добио рјешење 37,8 у ствари немам појма како да урадим.
поздрав

1. Користећи укупно 13 атома угљеника и 22 атома водоника, напиши три молекулске формуле
угљоводоника тако да један буде ароматични, а два са међусобно једнаким бројем
угљеникових атома.

могу ли ове формуле C6H6, C6H12, CH4

2. У 100 g раствора плавог камена процентне концентрације 31,9 % додато је 200 g
раствора живе соде процентне концентрације 16 %. Колико молова талога је настало
у реакцији ?
добио сам 0,4 а треба 0,2 незнам гдје је грешка

3. Смеша магнезијум-карбоната и магнезијум-оксида, укупне масе 51 g, загревањем губи 19,8 g
овај сам радио по реакцији MgCO3 = MgO + CO3 добио рјешење 37,8 у ствари немам појма како да урадим.
поздрав
Konsultuj malo i nastavnicu.Ona svakako prima platu za edukovanje dece u osnovnoj školi.
1)U redu je zadatak.
2)Zadatak sa viškom (manjkom) supstance.Odgovor i jesne 0,2 mol-a jer je NaOH u višku tako da podatak o njegovoj masi ne možeš da koristiš.Iz podatka za masu CuSO4 (m(CuSO4)=W*mr) nađeš broj molova bakar(II)-sulfata koji je jednak broju molova Cu(OH)2- to je talog.
3)Još jedan od onih zadataka koje sam ti već objašnjavao ali si rekao da ti i dalje nisu jasni.

Poslednja izmena:
покушаћу поново трећи задатак да радим, а ако не успијем нема везе, шта ћу не разумијем их. предходна два сам урадио.
у сваком случају хвала и велики поздрав.

Nije nema veze, nego pitaj profesorku za to je placena :)

Немам ја никакве помоћи од моје професорице, кад је питам како се ради задатак она увијек избјегне, каже други пут ћу објаснити и тако је...да имам од ње помоћ сигурно неби тражио помоћ на форуму. Искрено интересује ме хемија, трудим се колико могу а и досађујем вама кад зашкрипи, шта ћу тако је.
поздрав

Кажем немам помоћи од младе професорице, а интерес за хемијом је од предходне професорице која је отишла. Сад ми остаје само да тражим помоћ од оних који желе да одвоје своје вријеме да помогну.
велики поздрав!!!

1. Смеша магнезијум-карбоната и магнезијум-оксида, укупне масе 51 g, загревањем губи 19,8 g
Ovde ne bi trebalo da imaš bilo kakve probleme jer tih 19,8g su ustvari masa CO2 jer je on gas i zagrevanjem smeše odlazi iz sistema.
Napišeš reakciju razlaganja MgCO3, izračunaš broj grama MgCO3 preko podatka za masu CO2 (19,8g) i prevedeš ih u molove.Izračunatu masu MgCO3 oduzmeš od ukupne mase i dobiješ masu MgO.Broj molova MgO dobiješ iz n=m/M.

Poslednja izmena:
Kako da dam naziv ovom alkanu na slici???
Photo0286.jpg

1. Колико има укупно молекула, а колико и којих јона у раствору који је добијен растварањем
49,9 g бакар(II)-сулфата пентахидрата у 90 g воде?
Како да дођем до рјешења?
Да ли се ради по формули N= n*NA, у рјешењу пише 3,6 *10 на 24 молекула воде

2.Сагоревањем једног мола угљеника настало је укупно 37,6 грама смеше гасова. Напиши формуле и израчунај масе сваког од насталих гасова.
Знам да су у питању СО, и СО2 добио сам 14,62 г и 22,98 г али мислим да то није тачно.
Молим за помоћ
поздрав
.

Svesna sam da ovo u stvari i nema veze bas sa zadatkom ali ipak...Počela sam da se pripremam za takmičenje iz hemije,inače sad sam prvi srednje i u osnovnoj sam se takmicila i stekla interesovanje za hemiju...Ali i ne idu mi nesto zadaci ove godine jer mi u skoli radimo samo najosnovnije primere,a sekcija nema.Zato bih zamolila nekog koje radio zadatke i ima ih sredjenje sa sve postupkom jer ja samo od resenja nemam nista da ih iskopira i posalje mi ih postom jer tako cu shvatiti sistem rada...Ovo trazim da ne bih postavljala pitanje za ,pa skoro svaki zadatak koji budem radila.Mozda je ovo vrlo neobican zahtev,ali rekoh da pokusam... Ako se neko odazove ,poslacu moju postansku adresu privatnom porukom...Unapred hvala...

да ли се овако ради први задатак?

CuSOP4 *5H2O H2O
49,9 g 90 g
249,5 g/mol 18g/molu

m1=0,2 mola m2 = 5 mola
N(H20)=6*6*10 na23 = 36*10na23
N(Cu 2+)=2*6*10na23
N(SO4 2-)=2*6*10na23 jona
ако ко зна помозите да урадим правилно.
други задатак немам појма како да урадим осим што знам да се издвајају CO i CO2
Поздрав

Poslednja izmena: