Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

DA LI JE JONSA VEZE IZMEDJU METALA I NEMETALA A KOVALENTNA IZMEDJU NEMETALA I NEMETALA,

treba mi pomocu sutra ujutru imam kontrolni da li postoje molekulska,elektronska i strukturna formula ili samo molekulska i strukturna,ako postoji i strukturna formula koja je to naprimer ovog elementa N

da li postoji samo molekulska i elektronsak formula ili i strukturna ako postoji strukturna koja j to naprimer N elementa

Poslednja izmena od moderatora:
DA LI JE JONSA VEZE IZMEDJU METALA I NEMETALA A KOVALENTNA IZMEDJU NEMETALA I NEMETALA,

treba mi pomocu sutra ujutru imam kontrolni da li postoje molekulska,elektronska i strukturna formula ili samo molekulska i strukturna,ako postoji i strukturna formula koja je to naprimer ovog elementa N

da li postoji samo molekulska i elektronsak formula ili i strukturna ako postoji strukturna koja j to naprimer N elementa
Da li ti imaš knjigu???Tamo sve piše.

Evo imam neke zadatke iz chemije koje nerazumem:
1.Kad se treba izračunati brzina chemijske reakcije a formula je V = +- 1/VB * ∆c/∆t
a) nerazumem tamo šta znači VB, i kako da znam koji broj ide, jer u zadatku nepiše, ili možda zavisi da li računam reaktant ili proizvod? u većinu zadataka imam VB da je ponekad 1 i ponekad 2.
b) A da li +- zavisi o tom da li računam proizvod ili reaktant sa ∆c?
c)I kad računam ∆c/∆t mora da bude c2 - c1/t2 - t1 ili c1 - c2/t1 - t2
2. Na osnovu Le Ša Teljeovog principa predvidi kako će na sistem u ravnoteži uticati.
4HCl + O2 ->/<- Cl2 + 2H2O ∆rH < 0
a) povećanje t <-
b) povećanje p ->
c) povećanje koncentracije O2 ->
E sad tu je zadata reakcija, i treba dati strelicu pod a,b,c zadatku i tamo je već rešen zadatak.. ali neznam prema čemu treba da dam te strelice, i šta one znače, povećanje i smanjenje možda??
Ako bi neko mogao da mi objasni ovo bio bih zahvalan!

Evo imam neke zadatke iz chemije koje nerazumem:
1.Kad se treba izračunati brzina chemijske reakcije a formula je V = +- 1/VB * ∆c/∆t
a) nerazumem tamo šta znači VB, i kako da znam koji broj ide, jer u zadatku nepiše, ili možda zavisi da li računam reaktant ili proizvod? u većinu zadataka imam VB da je ponekad 1 i ponekad 2.
b) A da li +- zavisi o tom da li računam proizvod ili reaktant sa ∆c?
c)I kad računam ∆c/∆t mora da bude c2 - c1/t2 - t1 ili c1 - c2/t1 - t2
2. Na osnovu Le Ša Teljeovog principa predvidi kako će na sistem u ravnoteži uticati.
4HCl + O2 ->/<- Cl2 + 2H2O ∆rH < 0
a) povećanje t <-
b) povećanje p ->
c) povećanje koncentracije O2 ->
E sad tu je zadata reakcija, i treba dati strelicu pod a,b,c zadatku i tamo je već rešen zadatak.. ali neznam prema čemu treba da dam te strelice, i šta one znače, povećanje i smanjenje možda??
Ako bi neko mogao da mi objasni ovo bio bih zahvalan!

A sto se ne posavetujes sa profesorom oko tih problema sto te muce?

http://sr.wikipedia.org/sr/Ле_Шатељеов_принцип

1. Izračunajte konstantu ravnoteže reakcije:

Cl2 (g) ---> 2Cl (g) (povratna reakcija je u pitanju)

, ako je polazna koncentracija Cl2 bila 0,04 mol/dm^3, a tokom reakcije se 5% molekulskog hlora razložilo na atome.

2. Koliko će grama HI(g) nastati pri reakciji 0,1mol H2(g) sa 0,2mol I2(g)? Pri reakciji temperatura i pritisak su takvi da se 20% H2 pretvara u HI.

3. Kako će na položaj ravnoteže sistema:

Ag+(aq) + Cl-(aq) ---> AgCl(s) (povratna reakcija)

uticati dodatak viška AgCl(s)?

Ako može za sva 3 zadatka postupak... Potrebno večeras. :)
Unapred hvala

1. Izračunajte konstantu ravnoteže reakcije:

Cl2 (g) ---> 2Cl (g) (povratna reakcija je u pitanju)

, ako je polazna koncentracija Cl2 bila 0,04 mol/dm^3, a tokom reakcije se 5% molekulskog hlora razložilo na atome.

2. Koliko će grama HI(g) nastati pri reakciji 0,1mol H2(g) sa 0,2mol I2(g)? Pri reakciji temperatura i pritisak su takvi da se 20% H2 pretvara u HI.

3. Kako će na položaj ravnoteže sistema:

Ag+(aq) + Cl-(aq) ---> AgCl(s) (povratna reakcija)

uticati dodatak viška AgCl(s)?

Ako može za sva 3 zadatka postupak... Potrebno večeras. :)
Unapred hvala
Imaš dovoljno vremena do večeras da pronađeš odgovore :P Prvi zadatak sam već radio na ovom pdf.Pregledaj stranice.
Drugi zadatak je klasična stehiometrija.Tebi se samo petina početnog broja molova H2(koji je inače limitirajući reagens jer ga ima manje u odnosu na n(Cl2)) tako da ćeš u odnosu na tu petinu početnog broja molova H2 izvršiti proračun.
Treći zadatak je trik.U stvari povećanje mase AgCl neće uticati na ravnotežu koja je uspostavljena u sistemu jer je to teško rastvorno jedinjnjenje koje se rastvara shodno svojoj molarnoj rastvorljivosti i preko toga ne može tj. dalji dodatak čvrstog AgCl neće uticati na pomeranje ravnoteže u smislu povećanja koncentracije Ag+ i Cl- jona što bismo na osnovu LeŠateljeovog prinicipa mogli i očekivati.
Pozdrav.

1. U reakciji 10,2 g smješe magnezijuma i aluminijuma sa hlorovodoničnom kiselinom izdvaja se 3 . 10 na 23 molekula vodonika. Izračunati procentni sastav smješe?

Ja sam pokušavao ali nisam dobio rješenje 47,06 % Mg nego 42,5 % a za aluminijum sam dobio kako piše u rješenju. Molim za pomoć

Radio sam prema reakcijama

Mg + 2HCl = MgCl2 + H2 I 2Al + 6HCl = 2AlCl3 + 3 H2

Ako rastvaram AgCl u vodi (primjer iz knjige) vremenom ce doci do hemijske ravnoteze. Dalje rastvaranje ne mijenja koncentraciju jona u rastvoru. To sam shvatio kao da vise nema prostora da se rastvore joni.
Zanima me da li dalje rastvaranje AgCl povecava masu taloga?
Nova masa AgCl koju dodaš u zasićen rastvor AgCl-a (shodno molarnoj rsatvorljivosti) će povećati masu već postojećeg taloga koji se nalazio u sistemu i koji je u ravnoteži sa rastvorenim AgCl-om (tačnije sa Ag+ i Cl- jonima).

Poslednja izmena:
Pa dobro dragi ljubitelji hemije zar mi nećete pomoći oko rješenja ovog zadatka, znam da sam malo dosadan ali bi mi mnogo značilo. Interesuje me kako se radi iako sam odustao od takmičenja. Nema mi ko pomoći, profesorica uvijek negdje žuri i nikad ne objašnjava..
U reakciji 10,2 g smješe magnezijuma i aluminijuma sa hlorovodoničnom kiselinom izdvaja se 3 . 10 na 23 molekula vodonika. Izračunati procentni sastav smješe?

Ja sam pokušavao ali nisam dobio rješenje 47,06 % Mg nego 42,5 %. Molim za pomoć

Mg + 2HCl = MgCl2 + H2 2Al + 6HCl = 2AlCl3 + 3 H2

Pa dobro dragi ljubitelji hemije zar mi nećete pomoći oko rješenja ovog zadatka, znam da sam malo dosadan ali bi mi mnogo značilo. Interesuje me kako se radi iako sam odustao od takmičenja. Nema mi ko pomoći, profesorica uvijek negdje žuri i nikad ne objašnjava..
U reakciji 10,2 g smješe magnezijuma i aluminijuma sa hlorovodoničnom kiselinom izdvaja se 3 . 10 na 23 molekula vodonika. Izračunati procentni sastav smješe?

Ja sam pokušavao ali nisam dobio rješenje 47,06 % Mg nego 42,5 %. Molim za pomoć

Mg + 2HCl = MgCl2 + H2 2Al + 6HCl = 2AlCl3 + 3 H2
Ajde, neću biti na kraj srca pošto ti je takmičenje sutra.Uradiću zadatak ali stvarno ne mogu da kucam detaljno objašnjenje.I postupak oduzima mnogo vremena.Inače, ne dobija se potpuno tačno rešenje kao što je navedeno u zbirci:
Imaš reakcije:
Mg + 2HCl = MgCl2 + H2
2Al + 6HCl = 2AlCl3 + 3 H2​
Imaš 3*10[SUP]23[/SUP]molekula H2 a to je n(H2,ukupno)=0,5mol-ova.To je ukupna količina H2 koja se izdvoji i pri reakciji sa Mg-om i pri rekaciji sa Al-om.
1)Prva r-ja: n(Mg):n(H2)=1:1=>n(Mg)=n(H2)
2)Druga j-na: n(Al):n(H2)=2:3=> n(Al)=2/3n(H2); n(H2,koji se izdvoji u r-ji sa Al-om)=n(H2)uk-n(H2iz r-je sa Mg-om)
n(Al)=2/3*(n(H2)uk-n(H2,od Mg-a))
Iz stavke 1) vidimo da je n(H2, od Mg-a)=n(Mg).Odatle je:
n(Al)=2/3(0,5mol-n(Mg-a))
m(Al)=2/3*M(Al)*(0,5mol-m(Mg)/M(Mg))
m(Al)=18g/mol*(0,5mol-m(Mg)/24g/mol)
m(Al)=9g-0,75*m(Mg)
Znamo da je m(Al)+m(Mg)=10,2g=> m(Mg)=10,2g-m(Al).To zamenimo u gornju j-nu i dobijemo:m(Al)=9g-0,75*(10,2g-m(Al))
m(Al)=9g-7,56g+0,75*m(Al)
0,25m(Al)=1,44g=>m(Al)=5,76g
W(Al)=5,76g/10,2g*100%=>%(Al)=56,47%=> %(Mg)=100%-56,47%=> %(Mg)=43,53

Poslednja izmena:
Ucenik sam druge godine gimnazije prirodnomatematickog smera.Potrebna mi je pomoc iz hemije da ne bih otisao na popravni.Hemiju jako slabo znam,takoreci ne znam nista.
Hitno mi je potrebno da mi neko objasni potpunu i nepotpunu neutralizaciju za 4,5,6,7 grupu.Odnosno u knjizi su naslovi 14,15,16 i 17 grupa.
A najhitnije mi je potrebna nepotpuna neutralizacija sa kiselinama.Ako sam dobro zapisao.Da napomenem da hemiju jako slabo znam.
Pomagajte ljudi

Kojom reakcijom FeSO[SUB]4[/SUB] prelazi u Fe(OH)[SUB]3[/SUB] kao mrki talog? xD
Ovaj se prelazak spominje u jednom gravimetrijskom zadatku, a nzm formulu. Oksidoredukcija?
Postoji dosta načina da se to uradi.Ja ne znam na koji su tačno mislili u knjizi ali ti to nije važno za zadatak.Iz mase Fe[SUB]2[/SUB]O[SUB]3[/SUB] izračunaš broj molova Fe.Taj broj molova je isti kao u FeSO[SUB]4[/SUB]...i dalje znaš sam.
Inače, gravimetrijsko određivanje bi praktično moglo da se izvrši dodavanjem H[SUB]2[/SUB]O[SUB]2[/SUB] zakišeljenom (H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB] npr.)rastvoru FeSO[SUB]4[/SUB] uz zagrevanje pri čemu se on oksiduje do Fe[SUB]2[/SUB](SO4)[SUB]3[/SUB].Iz tako dobijenog rastvora Fe3+ se taloži na toplo pomoću rastvora amonijaka NH[SUB]3[/SUB](ag) u obliku Fe(OH)[SUB]3[/SUB], zatim ispira rastvorom NH[SUB]4[/SUB]NO[SUB]3[/SUB], suši,spaljuje (papir u redukcionom plamenu), žari i meri do konstantne mase.
R-ja je:
Fe[SUP]2+[/SUP] + H[SUB]2[/SUB]O[SUB]2 [/SUB]+ H[SUP]+[/SUP] ------> Fe[SUP]3+[/SUP] + H[SUB]2[/SUB]O​
Naravno. potrebno je da izjednačiš reakciju.

Poslednja izmena:
Ucenik sam druge godine gimnazije prirodnomatematickog smera.Potrebna mi je pomoc iz hemije da ne bih otisao na popravni.Hemiju jako slabo znam,takoreci ne znam nista.
Hitno mi je potrebno da mi neko objasni potpunu i nepotpunu neutralizaciju za 4,5,6,7 grupu.Odnosno u knjizi su naslovi 14,15,16 i 17 grupa.
A najhitnije mi je potrebna nepotpuna neutralizacija sa kiselinama.Ako sam dobro zapisao.Da napomenem da hemiju jako slabo znam.
Pomagajte ljudi
Da si postavio pitanje kako treba verovatno bih ti sad odgovorio.Stvarno ne znam o kakvim neutralizacijama elemenata 14,15,16 i 17 grupe pričaš.Neutralisati elemente??? i to još nepotpuno????????????????
Inače, koji su razlozi zbog kojih ne znaš NIŠTA???? i kako je moguće da učenik koji je bio na časovima ne zna ništa????Zašto nisi pitao drugove da ti pomognu.Verovatno ima neko ko zna NEŠTO.

1. U 150 grama 16% rastvora bakar (II) sulfata dodato je 3,25 grama cinka. Izračunaj masu bakra koji se izdvaja u ovoj reakciji.

radio sam po reakciji CuSO4 + Zn = ZnSO4 + Cu
i dobio rješenje 9,55 g Cu ali to mi se ne uklapa u rješenje 3,175 g.
Ako neko može da mi pomogne gdje sam pogriješio

unaprijed zahvalan pozdrav

Koji reaktant je u visku, CuSO[SUB]4 [/SUB]ili Zn? Razmisli. Tu si pogresio.

Back