Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Укупна маса реaктаната, елемената за синтезу амонијака, била је 180 g. Након реакције осим амонијака било је и 112 g азота који није изреаговао. Колико је било молова реактаната у смеши?

Znači, bukvalno ti se traži da prevedeš ovih 180 g u molove:).

Ok, vi ste u pravu, ali jos uvek, ja ne bih uzeo taj visak u obzir. :)

Ima li jos nekih zadataka, Winkler? ;)
O bre kako ne bi uzeo u obzir.Moraš jer i taj višak ulazi u polaznu količinu reaktanata.Kad kaežemo da je nešto reaktant ne mislimo da mora sve da izreaguje da bi ga tako nazvali.Reaktant je bilo koja vrsta koja učestvuje u hemijskoj reakciji bez obzira na broj molova.E sad, nekad je neki reaktant u višku ali svakako i taj višak sčinjava početnu količinu nekog reaktanta.
Zad.2.:Na nekoj temperaturi HBr disosuje na vodonik i brom.Sve komponente sistema su u gasovitom agregatnom stanju.Konstanta ravnoteže za ovaj proces iznosi 4.Izračunati procenat HBr-a koji se razložio posle uspostavljanja ravnoteže u sistemu.
Zad.3.: Узорак чистог SrX2 масе 0,652 g реагује са вишком H2SO4 дајући чврст SrSО4 масе 0,755 g. Наћи формулу полазног халогенида.

Nije da se vadim, ali mislim da ovakve zadatke nismo radili u skoli, kad nam je data samo Kr (U svesci sam nasao neke zadatke ali nisu ni slicni ovom). Mozes da ga uradis, bas me interesuje kako se radi?

Razmisli još malo, lak je zadatak. Samo napiši jednačinu za konstanu ravnoteže, pa ćeš tako nekako dobiti neke kvadratnu jednačinu itd.

Neka je HBr bilo n molova u početku. Neka je izreagovalo x posto, onda je izreagovalo nx molova HBr. Ostalo ih je n-nx=n(1-x).

To čudo disosuje ovako:
2HBr->H[SUB]2[/SUB]+Br[SUB]2[/SUB]

Ako je disosovalo nx molova HBr, onda se dobilo po nx/2 molova molekula broma i vodonika.

Konstanta ravnoteže je:
K=([H[SUB]2[/SUB]][Br[SUB]2[/SUB]]/[HBr][SUP]2[/SUP])
Sa koncentaracije možemo preći na broj molova, n se krati i dobije se:
K=x[SUP]2[/SUP]/4(1-x)[SUP]2
[/SUP]
Pošto je K=4, onda je 4= x[SUP]2[/SUP]/4(1-x)[SUP]2

[/SUP]Tako se dobije kvadratna, kad se reši dobije se x=4/5 (dobije se još jedno, ali je veće od 1, pa nema smisla) , pa je onda traženi procenat 80%.

Evo ga jedan lakši zadatak :D
Kroz smesu H2,Cl2 i O2 čija je ukupna zapremina 44,8dm3 (mereno pri n.u.) propuštena je električna varnica.Posle hlađenja smeše produkata reakcije u posudi su bili gas i tečnost.Za neutralizaciju tečnosti bilo je potrebno 3,2g NaOH.Gas koji je zaostao u posudi u potpunosti je izreagovao sa zagrejanim CuO, pri čemu se masa čvrste faze smanjila za 1,92g.Odrediti zapreminske udele gasova u polaznoj smeši.

Poslednja izmena:

Back