Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Je l moze neko da mi resi ova tri zadatka? Bicu mu zahvalna do kraja zivota...;D Treba mi za sutra...

1.Iz 250g mermera zagrevanjem je dobijeno 53.4 dm[SUP]3[/SUP] CO[SUB]2[/SUB](p.n.u).Izracunajte maseni udeo CaCO[SUB]3[/SUB] u mermeru.

2.U 1 dm[SUP]3[/SUP] vode na 20 stepeni rastvara se 3.8*10[SUP]-2[/SUP]mol CO[SUB]2[/SUB].Izracunajte koliko je to grama i kubnih centimetara?

3. Koliko se silicijuma dobija pri redukciji aluminijumom 1kg SiO[SUB]2[/SUB] koji sadrzi 16.6 % primesa?

Treći...

Reakcija:

4Al+3SiO2->3Si+2Al2O3

E sad, tu u SiO2 imaš 16,6 % primesa, znači ne reaguje čitav taj 1kg već ono što nisu primese, dakle:
1*((100-16)% / 100%)=834g.

E sad, znaš kolika je molarna masa SiO2... Onda podeliš običnu sa molarnom masom i dobiješ broj molova SiO2.

Pošto je molski odnos 1:1 broj molova nastalog silicijuma je isti kao i broj molova SiO2. Na kraju to pomnožiš sa molarnom masom od Si i dobićeš rešenje.

Prvi. Znači, imaš u mermeru sve i svašta, ali te zanima samo CaCO3. Zagrevanjem CaCO3 dobijaš:
CaCO3->CaO+CO2

Molski odnos je 1:1, znači koliko molova CO2 imaš toliko i CaCO3. Broj molova CO2 možeš naći ako pomnožiš zapreminu sa 22,4 mol/dm3. Toliko imaš molova i CaCO3. Onda izračunaš molarnu masu CaCO3 i pomnožiš to sa brojem molova. Dobićeš koliko CaCO3 ima u mermeru, a procenat ćeš odrediti deljenjem te mase sa ukupnom masom mermera puta 100%.

ove zadatke nije niko uspeo da resi, profesor slabo objasnjava...:(:(

1. Koliko se milimolova O-2(kiseonika) nalazi u 1 dm 3(kubni) vazduha pri normalnim uslovima ako je zapreminski udeo kiseonika u vazduhu 21 posto? (resenje - 9,4 mmol)

2. U zatvorenom sudu izmesano je 7,3 grama gasovitog HCl sa 4,0 g gasovitog NH3.Izracunajte koliko je grama NH4Cl nastalo pri reakciji i odredite masu nesjedinjenog jedinjenja. (resenje - 10,71 g NH4Cl , 0,6 g NH3 ostalo nesjedinjeno)

vise puta sam pokusala da ih resim, ali nisam uspela......

ove zadatke nije niko uspeo da resi, profesor slabo objasnjava...:(:(

1. Koliko se milimolova O-2(kiseonika) nalazi u 1 dm 3(kubni) vazduha pri normalnim uslovima ako je zapreminski udeo kiseonika u vazduhu 21 posto? (resenje - 9,4 mmol)

Pošto su ovi hemičari nešto slabo aktivni, ja ću malo da ti pomognem. Evo, prvi. Znači, imaš zapreminski udeo kiseonika koji je 0,21, pa onda u jednom dm kubnom imaš 0,21* 1 dm na 3 kisenika. Dakle svega 0, 21 dm^3.

Sad to množiš sa 22,4 mol/dm^3 dobijaš broj molova i jednostavno prevedeš u milimolove.

2. U zatvorenom sudu izmesano je 7,3 grama gasovitog HCl sa 4,0 g gasovitog NH3.Izracunajte koliko je grama NH4Cl nastalo pri reakciji i odredite masu nesjedinjenog jedinjenja. (resenje - 10,71 g NH4Cl , 0,6 g NH3 ostalo nesjedinjeno)

vise puta sam pokusala da ih resim, ali nisam uspela......

Hajde, i drugi ću ja...

Znači reakcija je:
NH[SUB]3[/SUB]+HCl->NH[SUB]4[/SUB]Cl

NH[SUB]3 [/SUB]ostaje u višku, znači gledaj za HCl koliko ima molova. Izračunaš molarnu masu, podeliš datu masu sa molarnom i nađeš broj molova HCl. Pošto je maseni odnos 1:1, toliki je i broj molova NH[SUB]3[/SUB] kao i NH[SUB]4[/SUB]Cl. Množenjem sa odgovarajućim molarnim masama dobija se koliko je nastalo proizvoda reakcije, kao i koliko je NH[SUB]3 [/SUB]učestvovalo u njoj. Oduzimanjem od mase date u zadatku dobija se traženi višak.

Pošto su ovi hemičari nešto slabo aktivni, ja ću malo da ti pomognem. Evo, prvi. Znači, imaš zapreminski udeo kiseonika koji je 0,21, pa onda u jednom dm kubnom imaš 0,21* 1 dm na 3 kisenika. Dakle svega 0, 21 dm^3.

Sad to množiš sa 22,4 mol/dm^3 dobijaš broj molova i jednostavno prevedeš u milimolove.
Nismo slabo aktivni nego čekamo neke izazovnije zadatke i pitanja :-) Ovakvih sam se naradio u životu tako da mi nisu ni najmanje zanimljivi a ima vas koji to takođe dobro radite.PozZ

Nismo slabo aktivni nego čekamo neke izazovnije zadatke i pitanja :-) Ovakvih sam se naradio u životu tako da mi nisu ni najmanje zanimljivi a ima vas koji to takođe dobro radite.PozZ

I meni je ovo igra, no nije zgoreg pomoći ljudima. Samo što ja to već standardno radim i iz fizike i iz matematike, a sad hoćete i hemiju da mi natovarite:lol:.

1. Izračunajte standardnu entalpiju stvaranja CuO (s), ako se pri redukciji 20g CuO pomoću ugljenika vezuje 11,11kJ toplote.
2. Kada se kaže da npr. Zn sagoreva u čistom kiseoniku, to je onda O? Ili O2?
3. H2O2 (l) ---> H2O (l) + 1/2 O2 (g)

delta rH = -98,2kJ/mol

Izračunati koliko se toplote oslobađa pri razlaganju 1g H2O2.
Ja dobijem -2,89kJ, a u knjizi je rezultat isti, ali pozitivan?

1. Izračunajte standardnu entalpiju stvaranja CuO (s), ako se pri redukciji 20g CuO pomoću ugljenika vezuje 11,11kJ toplote.
2. Kada se kaže da npr. Zn sagoreva u čistom kiseoniku, to je onda O? Ili O2?
3. H2O2 (l) ---> H2O (l) + 1/2 O2 (g)

delta rH = -98,2kJ/mol

Izračunati koliko se toplote oslobađa pri razlaganju 1g H2O2.
Ja dobijem -2,89kJ, a u knjizi je rezultat isti, ali pozitivan?

1. Reakcija izgleda ovako:
CuO+C -> CO + Cu

Molarna masa CuO je 80 g/mol, znači broj molova je 20 g / 80 g/mol =0,25 mol.

Na redukciju jednog mola se dakle troši 11,11 kJ* 4 = 44,44 kJ.
Promena entalpije je 44,44 kJ/mol.

Promena entalpije = entalpija nastajanja CO - entalpija nastajanja CuO
entalpija nastajanja CuO = entalpija nastajanja CO - promena entalpije = -110, 5 kJ/mo -44,44 kJ =- 154,9 kJ/mol

2. Molekulski oblik, a reakcija je ova:
2Zn + O[SUB]2 [/SUB]-> 2ZnO

3. Predznak za promenu entalpije baš i govori o tome da li se ta toplota oslobađa ili prima, tj. da li je reakcija endotermna ili egzotermna.

Poslednja izmena:

Back