Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Šta je to standardni rastvor? A kakav je ako je primarni ili sekundarni?
Standardni rastvor je rastvor tačno poznate koncentracije.Koristi se u najčešće u Volumetrijskim metodama analize i koncentracija mu se zaokružuje na četiri decimale (npr. C(KMnO4=0,0986mol/l). Primarni standardni rastvori se pripremaju od supstanci koje nazivamo primarnim supstancama a sekundarni od sekundarnih supstanci.
Šta to znači? Primarni rastvori se pripremaju od supstanci koja mora da zadovolji sledeće uslove:1.da je p.a. čistoće,2.da se ne menja stajanjem (da se ne raspada,isparava, nije higroskopna, ne reaguje sa npr. CO2 iz vazduha... tako da se konc. rastvora napravljenog od takve supstance ne menja tokom dužeg perioda). Primarni rastvori se pripremaju direktnim rastvaranjem primarne supstance u određenoj zapremini rastvarača tako da se dobije određena zapremina rastvora tačno poznate koncentracije.
2.Sekundarni rastvori se pripremaju od sekundarnih supstanci (to su sve one koje ne zadovoljavaju kriterijume navedene za primarne) odmeravanjem određene mase i rastvaranjem u rastvaraču (najčešće vodi) ali se tačna koncentracija mora utvrditi postupkom standardizacije tj. postupkom titracije tako napravljenog rastvora nekim drugim standardnim rastvorom uz odgovarajući indikator........ima tu još par sitnica.
Standardni rastvori se pripremaju u normalnim sudovima a merenje se vrši na analitičkoj vagi.
Primeri primarnih standardnih supstanci:NaCl, Na2CO3,natrijum-ftalat...
Primeri sekundarih st. supst.: AgNO3,Na2S2O3,HCl,NaOH...
To je nešto ukratko o standardnim rastvorima.
Nisam znao da to neko traži u gimnaziji iz Hemije???
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Hvala na opširnom odgovoru. Kako znaš ovako puno o hemiji, hemijski fakultet? ;)
Nisam u gimnaziji, već u medicinskoj (farm. tehn.), pa imam analitičku. :D
:D Logično je da jedan hemičar zna hemiju pogotovo Analitičku ako je to njegova oblast interesovanja.PozZ i srećno sa učenjem Analitike :)

Poslednja izmena:
Prvi zadatak resi preko proporcija, razmisli malo, veoma je prost.
2. Kad izracunas molarne mase, vidis da reaguje 64 g O i 28 g N. Posto su ti obe mase po 6g, znaci da je u visku ona supstanca koje ima manje, tj azota. Tako da, prvo racunas koliko reaguje azota sa 6g kiseonika. 28:64=x:6. x=2,63g N2. U visku ti je 6-2,63=3,37g N2. Zatim racunas koliko se dobije g NO2. 28:92=2,63:x. x=8,62g NO2.

Imam ispit iz hemije i zamolila bih za pomoc u vezi nekih zadataka:
1)racionalna formula 2-metil butanamida pa sta to daje sa vodom
2)metiletilamin i azotna kiselina i koju hemijsku osobinu pokazuje ova reakcija
3)koliko vode treba dodati u 350g 30 % rastvora NaOH da bi se dobio 10 % rastvor NaOH
4)koliko je potrebno cm3 rastvora KOH koncentracije 6 mol/dm3 da bi se napravilo 1800cm3 rastvora koncentracije 0,56g/dm3

HVALA UNAPREED!!!

1. Колико cm3 36%-ног раствора хлороводоничне киселине, густине ρ=1,18 g/cm3 треба да
реагује са металним цинком да би се целокупна количина издвојеног гаса адирала на 4,2 g
пропенa?

pozdrav!!!

Dopuna: 11 Feb 2012 8:49

2. Стари бронзани топ тежак 1,2 t претопљен је да би се од те бронзе излила звона тежине по
720kg. За колико звона је било довољно бакра из топовске бронзе, ако она садржи 90% бакра, а
бронза за звона садржи 25% бакра. Који се елемент, осим бакра, налази у овој легури? Напиши
његов назив или симбол.

ako znaš uradi bilo bi mi od velike pomoći

veliko h v a l a

Dopuna: 11 Feb 2012 8:51

3. Одређивањем процентног састава елемената у 800 g смеше гипса и кречњака утврђено да
смеша садржи 1,8% угљеника. Колико молова ових соли се налази у смеши?

1. Колико cm3 36%-ног раствора хлороводоничне киселине, густине ρ=1,18 g/cm3 треба да
реагује са металним цинком да би се целокупна количина издвојеног гаса адирала на 4,2 g
пропенa?

pozdrav!!!

Dopuna: 11 Feb 2012 8:49

2. Стари бронзани топ тежак 1,2 t претопљен је да би се од те бронзе излила звона тежине по
720kg. За колико звона је било довољно бакра из топовске бронзе, ако она садржи 90% бакра, а
бронза за звона садржи 25% бакра. Који се елемент, осим бакра, налази у овој легури? Напиши
његов назив или симбол.

ako znaš uradi bilo bi mi od velike pomoći

veliko h v a l a

Dopuna: 11 Feb 2012 8:51

3. Одређивањем процентног састава елемената у 800 g смеше гипса и кречњака утврђено да
смеша садржи 1,8% угљеника. Колико молова ових соли се налази у смеши?

1. M(propena)=42,08g/mol
n=m/M=4,2g / 42,08gmol[SUP]-1[/SUP]=0,1mol propena
Na 1 mol propena adira se 1mol H[SUB]2[/SUB] a na 0,1 mol propena-0,1mol H[SUB]2
[/SUB]Zn + 2 HCl ----> ZnCl[SUB]2[/SUB] + H[SUB]2
[/SUB]2mol HCl : 1mol H[SUB]2 [/SUB]= Xmol HCl : 0,1 mol H[SUB]2[/SUB]
X=0,2 mol HCl
M (HCl)=36,46g/mol
m=n*M=0,2mol * 36,46g*mol[SUP]-1[/SUP] = 7,292g HCl
100g : 36g = Xg : 7,292g
X= 20,255g
V=m/ρ = 20,255g / 1,18g*cm[SUP]-3[/SUP] = 17,166cm[SUP]3

[/SUP]2. 1,2t=1200kg
90*1200/100 = 1080kg Cu
25*720/100 = 180kg Cu
1080kg / 180kg = 6

3. 1,8*800/100 = 14,4g C u smesi
M (CaCO[SUB]3[/SUB]) = 100,086g/mol
100,086 CaCO[SUB]3[/SUB] : 12,011g C = Xg : 14,4g C
X = 119,99g CaCO3
n = m/M = 119,99g / 100,086g*mol[SUP]-1
[/SUP]n=1,199mol CaCO3

800g - 119,99g = 680,01g CaSO[SUB]4[/SUB] x 2 H[SUB]2[/SUB]O
M ( CaSO[SUB]4[/SUB] x 2 H[SUB]2[/SUB]O ) = 172,17g/mol
n = m/M = 680,01g / 172,17 g*mol[SUP]-1
[/SUP]n = 3,95 mol CaSO[SUB]4[/SUB] x 2 H[SUB]2[/SUB]O

1. У ерленмајер који садржи 4 грама натријум- хидрогенкарбоната додато је 20 грама раствора етанске киселине. Послије реакције остало је 1.48 грама натријум хидрогенкарбоната неизреаговано. Колики је масени удио етанске киселине?

2.За неутрализацију 15.6 грама смјеше натријум хидроксида и магнезијум хидроксида утрошено је 0,5 мола етанске киселине. Израчунај количински састав смјеше.

Од срца хлала!!!

1. У 72 грама воде додато је 4,6 грама натријума. Колико се укупно налази честица у добијеном раствору?

2. Koliko moloova hidroksilnih jona ima u 50 grama rastvora kalcijum hidroksida masenog udela 0,074?

3. Koliko je grama kalcijum oksida nastalo ako je pri potpunom žarewu kalcijum karbonata masa čvrste supstance smanjena ya 5,5 grama?

4. На цистерни пуној воде постоји рупа кроз коју капље вода брзином 1 кап/5 мин.
Колико атома водоника се налази у води која исцури за 2 часа, ако једна кап има
запремину 0,5 cm3 а густина воде је ρ= 1 g/cm3 ?

veoma ću vam biti zahvalan ako uradite ove zadatke jer mi se ne uklapa rješenje.

cao

Poslednja izmena:
1. Koliko se grama neutralne soli dobija reakcijom fosfor(III)-oksida sa 20 g natrijum-hidroksida? R:7,875g
Hvala unapred!
U redu je da ne znaš neke zadatke ali ove klasične stehiometrijske moraš znati.
1.CH3COOH + NaHCO3 ----> CH3COONa + CO2 + H2O
Od poečtne mase natrijum-hidrogenkarbonata oduzmeš ono što je ostalo i dobiješ masu izreagovalog.Prema tom podatku radiš stehiometrijski proračun mase kiseline koja je izreagovala a potom i masenog udela kiseline u tih 20g koji su dodati.
2.Ovaj je za nijansu složeniji:
Oba hidroksida reaguju sa kiselinom prema- j-ni:
a)NaOH + CH3COOH -----> CH3COONa + H2O
b)Mg(OH)2 + 2CH3COOH ----> Mg(CH3COO)2 + 2H2O
a) iz j-ne se vidi da je: n(NaOH):n(kiseline)=1:1 tj. n(NaOH)=n(kiseline)
n(NaOH)=n ukupno(kiseline)-n(kiseline utrošene za reakciju sa Mg(OH)2)
b) n(Mg(OH)2):n(kis.)=1:2 tj. n(kis.)=2n(Mg(OH)2)
Kada izzraz za n(kiseline) utrošene za reakciju sa magnezijum-hidroksidom zamenimo u izraz pod a) dobijemo:
n(NaOH)=0,5mol - 2n(Mg(OH)2); n(Mg(OH)2)=m/M
n(NaOH)=0,5mol- 2*m(Mg(OH)2)/M(Mg(OH)2);
Znamo da je m(NaOH) + m(Mg(OH)2)=15,6g=> m(Mg(OH)2)=15,6g-m(NaOH).Tu vrednost za masu Mg(OH)2 zameniš u izraz za broj molova NaOHi i dobiješ:
n(NaOH)=0,5mol- 2*(15,6g-m(NaOH))/M(Mg(OH)2)
m(NaOH)=M(NaOH)*[0,5mol- 2*(15,6g-m(NaOH))/M(Mg(OH)2)]
Ostatak je rutinska stvar.
Kada nađeš masu NaOH, masu Mg(OH)2 dobiješ oduzimenjem mase NaOH od 15,6g.
Procenat jednog i drugog hidroksida dobiješ iz jednačine %(hidroksida)=m(hidroksida)/15,6g*100%
3.Ovo je klasična stehiometrija.Nema potrebe za detaljnjim objašnjavanjem zadatka.Reakcija je: 6NaOH + P2O3 -----> 2Na3PO3 + 3H2O
To je onako kako vas uče u školi.Istina je malo drugačija.P2O3 je anhidrid fosforaste kiseline čija je prava formula H2PHO3 tako da je ona dvo bazna kiselina pa bi neutralna so te kiseline bila Na2PHO3 a ne Na3PO3 ali je za nivo osnovne škole dovoljno napisati Na3PO3.
Pozdrav

Poslednja izmena:
ako biste mogli uraditi i predhodna 4 zadatka do neba bi bio zahvalan.
koliko god se trudio ne dobijam pravo rješenje kako je u zbirci

p o z d r a v!!!
Mogu da ih uradim ali ne želim.Koja je korist od toga ako ti uradimo sve zadatke.Ti se, koliko se ja sećam, spremaš za takmičenje.Zato sedi,, radi i kad ne budeš znao kako dalje postavi konkretno pitanje.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
znam ljuti ste pa zašto bi i radili onako zadatke, ali Vas ipak molim nije da nisam pokušavao uraditi ali ipak ne uspjevam doći do tačnog rješenja.

1. u zbirci je rješenje 25,2*10na 23 a ja sam dobio rješenje 25,5 *10 na 23 pa neznam gdje je greška.

2. rješenje je 0,01 mol a ja sam dobio 0,1

3. zadatak ne dobijem 7 grama kalcijum oksida kako je u rješewu nego 3,5 e zato mi je neophodna pomoć

4. neznam

koliko se god trudio nemogu rješiti sam, blokada

puno pozdrava

Poslednja izmena:
znam ljuti ste pa zašto bi i radili onako zadatke, ali Vas ipak molim nije da nisam pokušavao uraditi ali ipak ne uspjevam doći do tačnog rješenja.
1. u zbirci je rješenje 25,2*10na 23 a ja sam dobio rješenje 25,5 *10 na 23 pa neznam gdje je greška.

3. zadatak ne dobijem 7 grama kalcijum oksida kako je u rješewu nego 3,5 e zato mi je neophodna pomoć

4. neznam
koliko se god trudio nemogu rješiti sam

puno pozdrava
1.Kad se preračuna greška koju si napravio u odnosu na rešenje vidiš da ona iznosi svega 1,2% što je zanemarljivo malo tako da možeš računati da si zadatak tačno uradio.Pa ne misliš valjda da je zadatak jedino tačno urađen ako se tvoje rešenje 100%-tno poklapa sa navedenim u knjizi.
2.Neću ti direkton pomoći ali ću ti reći da ako se smanji masa čvrste faze posle reakcije tj. masa kalcijum oksida za 5,5g onda to može jedino značiti da se izdvojila neka gasovita supstanca kao što je u ovom konkretnom slučaju CO2 tako da je to masa CO2.Jednačina hemisjke reakcije je:
CaCO3 ----> CaO + CO2
Odatle vidiš da se pri izdvajanju 1mol-a (44g) CO2 dobija 1mol(56g) CaO dok će se pri izdvajanju 5,5g CO2 dobiti Xg CaO:
44g------56g
5,5g-----XgCaO=> m(CaO)=7g
3. 1kap-----5min
Xkapi------120min(2h)=>broj kapi=24kapi
1kap------0,5cm3
24kapi---Xcm3=>V(24kapi)=12cm3
gustina=m/V=>m=gustina*V=>m(H2O)=12cm3*1g/cm3=>m=12g
H2O je formula vode.Odatle možeš zaključiti da se u 1mol vode(m=18g) nalazi 2*6*10exp23atomaH tj. 12*10exp23atomaH dok ćešu tvoji 12g imati X atoma:
18g-----12*10exp23 atoma H
12g----X atoma H=>N(H)=8*10exp23 atoma H.
Toliko od mene.
Vežbate li vi u školi sa nastavnicom za takmičenje?Interesuje me razlog zbog koga si se ti prijavio za takmičenje iz Hemije?
Pozdrav.

Profesorica me odabrala jer sam prošao školsko takmičenje, Trudim se iako ne izgleda tako, Sa profesoricom ne radim zadatke nema vremena da nas bolje sprema tako da se snalazim kako znam, tj vama dosađujem. Ove zadatke koje ste mi uradili od velike su mi pomoći, nije mi imao ko pokazati. Sad su mi jasni.
Imam želju za učenjem, trudiću se još više.

mnogo vam hvala na odvojenom vremenu.
p o z d r a v

Profesorica me odabrala jer sam prošao školsko takmičenje, Trudim se iako ne izgleda tako, Sa profesoricom ne radim zadatke nema vremena da nas bolje sprema tako da se snalazim kako znam, tj vama dosađujem. Ove zadatke koje ste mi uradili od velike su mi pomoći, nije mi imao ko pokazati. Sad su mi jasni.
Imam želju za učenjem, trudiću se još više.

mnogo vam hvala na odvojenom vremenu.
p o z d r a v
Nema na čemu. Prvo pogledaj zadatak, onda zamisli situaciju,sagledaš je i vidiš šta je ponuđeno od podataka a šta se traži.Ne bi trebalo da imaš probleme sa rešavanjem zadataka.
Srećno sa pripremom.
Pozdrav.

Back