1. Rastvoru koji sadrži 1g KOH dodat je rastvor u kome se nalazi 1g čiste HNO3. Koja supstanca će ostati u višku? Kolika je njena masa?
2. U zatvorenom sudu izmešano je 7,3g gasovitog HCl sa 4g gasovitog NH3. Izračunajte koliko je grama NH4Cl nastalo pri reakciji. Takođe odredite masu nesjedinjenog gasa.
3. Koliko se kubnih decimetara etina, C2H2, pri normalnim uslovima može dobiti reakcijom 0,8kg kalcijum-karbida, CaC2, sa vodom?
Treba mi sutra (odnosno danas) do podneva (sa postupkom), pošto imam kontrolni danas!
Hvala unapred
1)KOH+HNO[SUB]3[/SUB]->KNO[SUB]3[/SUB]+H[SUB]2[/SUB]O
Sad treba da vidiš koliko molova ima kod koje supstance. Od KOH broj molova je 1g/molarna masa. Ova druga se može lako naći kao (1+39+16)g/mol=56g/mol, pa je onda broj molova KOH koji može reagovati priblžno 0,018 mol. Sa druge strane, kada je reč o azotnoj kiselini, njena molarna masa je (14+3*16+1) g/mol=69 g/mol. Nje ima isto 1 g, što je u molovima 1g/69 (g/mol)=0,014 mol. Pošto iz reakcije vidimo da je molski odnos 1:1, jasno je da će u reakciji učestvovati isti broj molova od obe supstance, što dalje znači da je taj broj molova 0,014 mol. U višku je preostalih 0,004 mol KOH. To da je KOH u višku moglo se i odmah zaključiti pošto su mase iste, a molarna masa pomenutog manja nego kod azotne kiseline. Onda preostaje da se taj višak od 0,004 mol (ne bi bilo loše da izračunaš tačnu vrednost, pošto sam ja zaokruživao) prevede u grame. Za to treba pomenuti broj molova pomnožiti sa M(KOH)=56 g/mol i tako se dobija tražena masa.
2)
HCl+NH[SUB]3[/SUB]->NH[SUB]4[/SUB]Cl
Radi se slično. Dakle, nađeš koliko je molova HCl ušlo u reakciju, a koliko od NH[SUB]3[/SUB]. Od prve je 7,3 g / 36,5 g/mol =0,2 mol, od druge 3 g /17 g/mol =0,18 mol. Molski odnos je 1:1, isti broj molova obe supstance stupa u reakciju, prema tome HCl, ostaje u višku. Taj višak je 0,2 mol - 0,18 mol, i onda pomnožiš to sa M(HCl)=36,5 g/mol, da bi dobio traženi višak u gramima. Broj molova NH[SUB]4[/SUB]Cl nastalih u reakciji je isti kao i broj molova pojedinačnih reagenasa, tj. približno 0,18 mol. To onda pomnožiš sa M(NH[SUB]4[/SUB]Cl) i tako dobiješ i to.
3)
CaC[SUB]2[/SUB]+2H[SUB]2[/SUB]O->C[SUB]2[/SUB]H[SUB]2[/SUB]+Ca(OH)[SUB]2[/SUB]
800 g CaC[SUB]2[/SUB] je u molovima n=800 g/ 64 g/mol =12,5 mol. Iz reakcije se lako da zaključiti da je broj molova nastalog etina isti. Onda se tražena zapremina dobija (pošto su uslovi normalni) množenjem tog broja sa 22,4 dm[SUP]3[/SUP]/mol.