Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Imam nekoliko, verovatno prostih, pitanja iz analiticke hemije.
1. Zasto rastvor CH3COOH ima veci pH od rastvora HNO3 iste koncentracije?
2. Zasto vodeni rastvor NH4NO3 reaguje kiselo, a rastvor NH4CN iste koncentracije reaguje bazno?
3. Sta ce se dogoditi kada se zasicenom rastvoru BaSO4 doda H2SO4?

1. Yato [to je stepen disocijacije HNO3 ve'i od stepena disocijacije CH3COOH, pa samim tim u rastvoru HNO3 ima ve'i broj H[SUP]+[/SUP] jona, odnosno pH rastvora HNO3 je manje.
2. Soli jakih baza i slabih kiselina usled hidroliza reaguju bazno.
Soli slabih baza i jakih kiselina usled hidroliza reaguju kiselo.
Neutralne soli jakih baza i jakih kiselina ne hidrolizuju i njihov rastvor je neutralan.
Rastvor kiselih soli jakih baza i jakih kiselina reaguje kiselo.
Rastvor baznih soli jakih baza i jakih kiselina reaguje bazno.
Ako je so slabe baze i slabe kiseline kiselost rastvora yavisi od toga da li je ja;a kiselina ili baza.

NH4NO3 je so slabe baze i jake kiseline pa reaguje kiselo.
NH4CN je so slabe baze i slabe kiseline, ali je NH4 kao baza jaci nego sto je HCN kao kiselina ( konstante kiselosti i baznosti )
3.Do reakcije nece doci ako na to misli[.
 
treba mi pomoc nekog hemicara.previm alat za peglanje lima na kolima uz pomoc co2,imam bocu ali me zanima kako da dobijem -80c pri izlazu co2 iz boce i koliko di trebalo to crevo ili crevce da bude debelo da bi postigao ovako nest:
neko pogleda ovo i moze mi pomoci pri konstrukciji neka mi javi

Ako si gledao klip za koji si ostavio link CO2 je u tecnom stanju, sto znaci da je pritisak mnogo veci od atmosferskog unutar boce, da bi CO2 bio u tecnom stanju (primera radi na 58 atm i 20 stepeni C je tecan). Bocu okrece naopacke (ovo je pretpostavka) da bi CO2 tekao ka izlazu. E sad ja mislim da bi sa duzim crevom (nisam se bas puno upustio u razmisljanje) izgubio taj efekat jer CO2 pri normalnim uslovima je gas (ako bi u crevu vladali normalni uslovi).
 
Čisto iz znatiželje, zašto ne postoji meten? :D
I na primer, imamo 2 metil 4 etil 3 heksen. Da li bi to moglo biti i 2 etil 4 metil 3 heksen ili ne?
Odgovor je jako jednostavan.Za stvaranje kovalentne veze (bilo jedno-,dvo- ili trostruka) potrebna su dva atoma između kojih se ta veza stvara.Između kojih atoma bi se u hipotetičkom metenu stvorila dvostruka veza kad imaš samo jedan atom. Da "štrči" u vazduhu ne može sigurno.
Pozdrav.
 
Poslednja izmena:
Odgovor je jako jednostavan.Za stvaranje kovalentne veze (bilo jedno-,dvo- ili trostruka) potrebna su dva atoma između kojih se ta veza stvara.Između kojih atoma bi se u hipotetičkom metenu stvorila dvostruka veza kad imaš samo jedan atom. Da "štrči" u vazduhu ne može sigurno.
Pozdrav.

Hvala.
A, za ovo drugo pitanje?
 
Možel li to da mi obrazložiš. Ne znam, npr, imamo samo strukturnu formulu jedinjenja 2 metil 4 etil 3 heksen. Kako ja da znam sa kog kraja niza da pocnem brojanje C atoma. Da li sa onog kraja gde se nalazi metil ili etil grupa?

Ponovi nomenklaturu tu je sve objasnjeno, kako i odakle se broji. Pitanje je vise nego tivijalno. A pitanje za tebe da li bi poceo brojati da ti ispadne npr 10 metil, ili 2 metil? Sta ti je logicnije?
 

Back
Top