Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Имам питање у вези оваквих задатака. Ево, конкретан пример:

"За колико грама ће се променити маса бакарних електрода приликом електролизе воденог раствора Бакар(II)-хлорида концентрације 1,0 mol/dm^3 струјом јачине 3,5А током 90min?"

Е сад, ја имам релативно поступно решење и разумем све осим тога како ја да знам ово:

"НА АНОДИ ТЕОРИЈСКИ МОЖЕ ДА ДОЂЕ ДО СЛЕДЕЋИХ ПРОЦЕСА ОКСИДАЦИЈЕ
1) 2H20 -> 02 + 4H+; E=1.23V
2) 2Cl- -> Cl2 + 2e-
3) Cu -> Cu2+ + 2e-"

Исто то и за катоду,
НА КАТОДИ МОЖЕ ТЕОРИЈСКИ ДА ДОЂЕ ДО СЛЕДЕЋИХ ПРОЦЕСА РЕДУКЦИЈЕ:

1) 2H20 + 2e- -> h2 + 2OH- E=-0.83V
2) Cu2+ + 2e- -> Cu E=0.34V

Е, мени једино није јасно како да знам које су то могуће реакције на аноди, односно катоди. :/

Хвала унапред!

Vec dve nedelje pokusavam da resim ove zadatke, pa me je ocaj naterao da zatrazim strucnu pomoc :D a ispit je sutra, pa je malko hitno :/

1. Izracunati pH rastvora pri titraciji 35ml amonijaka koncentracije 0,1 mol/l standardnim rastvorom HCl koncentracije 0,13 mol/l kada je potroseno 15ml HCl. pKa(NH4+)=9,25. Sta je zavrsna a sta ekvivalentna tacka titracije?

2. Za titraciju rastvora u kome se nalazi 0,316g CuSO4 potroseno je 20ml rastvora EDTA. Odrediti koncentraciju kompleksona.

3. Za odredjivanje sadrzaja Ca i Mg u vodi, proba od 50ml je titrovana na pH=10 rastvorom EDTA c=0,1mol/l, pri cemu je potroseno 48ml titracionog sredstva. Druga proba zapremine 75ml se titruje na pH=12 i pri tome se trosi 30ml titracionog sredstva. Izracunati sadrzaj Ca i Mg u vodi. Koji se indikatori koriste za ove titracije?

4. Izracunati koncentraciju Ba2+ jona u

a)zasicenom vodenom rastvoru

b)rastvoru u kome je c(SO42-)=0,02mol/l. Ksp(BaSO4)=1,1.10-10 (uzeti u obzir jonsku silu rastvora)

I na ovo pitanje ne mogu da nadjem odgovor: Koji indikator bi izabrali za titraciju NaOH standardnim rastvorom HCl? Koji za titraciju NH3? Objasniti izbor indikatora.

Može li mi netko pomoći uraditi ovaj zadatak. Rešenje je 553 g, a nikako ne mogu da dobijem:

Koliko grama koncentrirane H2SO4 (98%-tna) treba dodati u 2L vode da bi se dobio rastvor koncentracije 2.5 mol/dm3 (ro=1.154 g/cm3)?

Izračunao sam maseni udeo u konačnoj kiseline po formuli:

w=c*M/ro=21.2%

i onda:

w(H2SO4)=m(kiseline) /m(kiseline) + m(H2O)=

iz ovog izraza izračunam masu čiste kiseline s tim da mi masa vode iznosi:

m(H2O)=V(H2O)*ro(vode)=2000cm3*1g/cm3=2000g=2kg

Kada to sve uvrstim dobijem 620 g, znači opet mi nije ispalo točno po rešenju.

Molim da netko svoj postupak rešavanja prikaže. Hvala

Dobar ti je način rešavanja, samo si s brojkama negde pogrešio.
Maseni udeo je ispravno određen. Odatle moraš naći masu kiseline, ali tu si se negde spetljao s brojkama...
Ne zaboravi da je ta kiselina 98%-na, tj. ono što dobiješ za masu kislene iz te formule s masenim udelom, posle podeli sa 0,98...
I onda ćeš dobiti ispravan rezultat.

zasto naglasavas da ne zaboravim da je to 98%-tna kiselina?

w(H2SO4)=m(kiseline) /(m(kiseline) + m(H2O))
1/
w(H2SO4) = (m(kiseline) + m(H2O))/ m(kiseline)
1/w(H2SO4) = 1+ m(H2O)/ m(kiseline)
m(H2O)/ m(kiseline)= 1/w(H2SO4) -1
m(H2O)/ m(kiseline) = 3,71
m(kiseline)/m(H2O)= 0,26954
m(kiseline) =
0,26954 * 2 kg = 539, 08g
E sad, pošto je kiselina 98%-tna, sledi da je masa čiste H2SO4:
539,8 / 0.98 = 550, 08 g

E sad, to se razlikuje malo do pravog rezultata jer sam malo slobodnije zaokruživao... Formula bi bila:
m = m(H2O) / (0.98( 1/w(H2SO4) -1))
m = m(H2O) / 0.98( ro/cM -1)

Pozdrav svima, prvi sam razred srednje skole i imam probleme, osnovne probleme koje nisam naucio a volio bih da mi vi pomognete koliko god mozete...

Vazda nam zadatci u skoli glase tipa;

Napisi forumulu natrijum hidroksida (ili bilo cega drugo cega zada) i napisi hemijsku jednacinu dobijanja natrijum hidroksida(ili bilo cega sta nam ona zada)

Uglavnom formule se nauce, e sad to dobijanje me zanima i ako mi isto neko moze pomoci oko Elektronske konfiguracije..

Pa i dobijanje bi trebalo naučiti, kao i same formule jedinjenja.
A što se elektronske konfiguracije tiče...
Ona prikazuje raspored elektrona po orbitalama u atomu datog elementa...
Za ugljenik bi recimo elektronska konfiguracija glasila ovako 1s[SUP]2[/SUP]2s[SUP]2[/SUP]2p[SUP]2
[/SUP]Slova s,p,d,f označavaju orbitale, ove brojke gore broj elektrona na njima, a brojke ispred navedenih slova odogovarajuće energetske nivoe.
Na prvom energetskom nivou postoji samo s orbitala, na drugom s i p, na trećem s, p, d ,a na četvrtom s, p, d, f.
s orbitala prima najviše 2, p najviše 6, d najviše 10, a f najviše 14 elektrona.
Prilikom pisanja elektronskih konfiguracija moraš voditi računa o principu minimuma energije, Paulijevom principu, Hundovom pravilu...
Eto, to je prilično skraćena priča, detaljniju možeš naći u knjigama ili netu, a ako ti nešto konkretno nije jasno, pitaj, pa ću objasniti.

Da li bi mi neko mogao pomoći riješit ova tri zadatka (oni su sa prijemnog za medicinu)? :)
1. 200mLvodenog rastvora neke hipotetski dvohidroksilne jake baze, koncentracije 0,0020mol/L se pomiješa sa 300mL vodenog rastvora neke troprotonske jake kiseline koncentracije 0,000833 mol/L. Izračunati pH vrijednosti nastalog rastvora!

2. Nakon balansiranja hemijske jednačine koja opisuje proces:
kaliju permanganat+hidrogen sulfid +sulfatna kiselina nastaje mangan(II)-sulfata+kalij sulfat+sumpor+voda. Izračunati koliko će nastati mola mangan(II)-sulfata ako reaguje 560mL redukcionog sredstva (računati na STP)?

3.Koliko mL rastvora kalijum hidroksida masene koncentracije 14g/L a koliko vode treba odmjeriti da bi se dobilo 100mL vodenog rastvora koncentracije 0,050mol/L?

Ovaj prvi sam riješila međutim nisam sigurna da li je tačno...

Unaprijed velika Hvala! :)

Moze li mi neko pomoci da mi objasni kako se izjednacavaju hemijske reakcije ?

Npr.

C2H5OH + 3 O2 --------->2 CO2 + 3 H2O

Leva i desna strana moraju biti iste (gledano za svaki element posebno ), znači

levo C2 / desno 2 C
levo H5 + H (ukupno 6) / desno 3 H2 (ukupno 6)
levo O + 3O2 (ukupno 7) / desno 2 O2 + 3 O (ukupno 7)

Princip je isti, nema tu mnogo hemije već sabiranje i množenje dok se ne izjednače leva i desna srana.

Poslednja izmena od moderatora:

Back