HARIZMA

Pa bas mi palo na pamet da mislis i za mene da sam harizmatican kad si me boldovala pored Putina:) Inace, tesko da sam ovaku u stvarnosti harizmaticna licnost. A da jesam...;)

Ne znam da li je Putin harizmatičan... Mislim, nikada o njemu nisam razmišljala na taj način.
Šta ti to znači: "teško da sam u stvarnosti harizmatična ličnost"?
Otkud znaš da li jesi ili nisi harizmatičan?
Odraz u ogladalu je često lažna predstava o nama samim. Možda te drugi vide drugačije nego što ti vidiš sebe?

Pa kako covek zna da li je harizmatican. Na osnovu toga da li ima uticaja na druge...

Zar nemaš uticaja na druge? Zar nikada nisi promenio nečije mišljenje? Ne mislim na konstantno i agresivno ubeđivanje (jer tako, zapravo, nikad i ne uspeš da utičeš na tuđe stavove), već na argumentovanu diskusiju. Lični šarm takođe igra veliku ulogu.
Ako nekome prija tvoje društvo, za njega si harizmatičan. Što više različitih ljudi oko tebe, to si harizmatičniji.
Barem ja tako mislim.

Predrasuda br. 1: harizmatični ljudi su lepi.
Predrasuda br.2: harizmatični ljudi su popularni samo u širokoj masi.
Moj dobar prijatelj, koji ima blizu 50 godina i nikada nije bio lep, izuzetno je harizmatičan čovek.
Drugarica, nekadašnji foto-model (koji se dobro drži u srednjim tridesetim), nije harizmatična.
Oboje su inteligentni i obrazovani.
Razlika je u tome što on isijava šarm i neverovatnu količinu pozitivne energije, dok je ona prazna. S njim možeš da razgovaraš o svemu i svačemu, sa njom - ni o čemu. Njegov glas i mimika odaju unutrašnje raspoloženje; njen je ravan, monoton, bez intonacije.
Njega svi vole; nju primete na prvi pogled, a posle je ignorišu.

Šta podrazumevaš pod "inteligentim" ? ( "oboje su inteligentni")
Ja sam uvek mislila da harizmatični ljudi moraju biti inteligentni. Sad vidim da to nije dovoljno ... Moraju imati emocionalnu inteligenciju, valjda. Ja bih to tako nazvala.

I donekle bih se složila sa Trumanom, jer političari po definiciji moraju imati neku vrstu harizme da bi uopšte izbili u prvi plan u javnosti, i tamo se održali. Ipak su ljudi ti koji ih biraju, podržavaju, održavaju na "sceni".
Naravno, ta "političarska harizma" najčešće ne uključuje fizičku privlačnost :lol:

Šta podrazumevaš pod "inteligentim" ? ( "oboje su inteligentni")
Ja sam uvek mislila da harizmatični ljudi moraju biti inteligentni. Sad vidim da to nije dovoljno ... Moraju imati emocionalnu inteligenciju, valjda. Ja bih to tako nazvala.

Da, dobro si primetila. Kad sam rekla da su "inteligentni", pod tim sam mislila na uobičajen atribut za ljude koji se uspešno snalaze u životu (učenje, karijera, brak, porodica). Nisam mislila na sposobnost adaptacije, jer "adaptacija" podrazumeva i snalaženje u međuljudskoj komunikaciji.
Moj prijatelj poseduje emocionalnu inteligenciju.
Ona ne.
Kada malo bolje razmislim, razlika je u tome što on tačno zna kako da priđe nekom koga prvi put vidi; moja drugarica to ne ume. Dalje, on je vrlo opušten; ona - kruta.
"Emocionalna inteligencija" i jeste pravi termin; postoji knjiga o njoj.

Emocija je za mene seme dobra...a znam ljude koji vladaju situacijom i manipulišu ljudima na jeziv način,i plene takvom harizmom...kada sa njima uđeš u priču imaš osećaj da nisi baš svoj...

Mož' da bude da si donekle u pravu.
Hitler, Čarls Menson (i da ne nabrajam vođe raznih destruktivnih sekti) - i oni su nekome bili "harizmatični".
Niko ovde nije rekao da je "harizmatičan" čovek neminovno i dobar.
A emocije... Eh, emocije... Svašta one čine...

purr.gif

Vidi kako sam ja harizmatična. Vidi, vidi!

Back