halloween vs sv luka

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To si mogla isto da pitaš Slovene kad im je doneto hrišćanstvo i silom nametnuto.

Tada su Sloveni pričali isto to što i ti sada.

Ukoliko hoćemo da budemo nepristrasni, treba da vratimo svoju staru religiju, a ne ovu koja nam je nametnuta. U suprotnom, ako smo već odlučili da prihvatamo tuđe, onda nemoj da se niko buni.

Та стара је исто наша, немам ништа против ње, поготово што је доста од те старе на нашим просторима инкорпорирано у нову.

То је био услов да нова религија буде прихваћена.

Та стара је исто наша, немам ништа против ње, поготово што је доста од те старе на нашим просторима инкорпорирано у нову.

То је био услов да нова религија буде прихваћена.

Da. Problem je to što kad se jednom otvoriš da prihvataš novine, nema zaustavljanja.

apsolutno se slazem sa tobom
i bila sam protiv uvodjenja veronauke u skole
mesto za religiju je u crkvi, a ne u skoli
deca treba da imaju domacinstvo i oto, treba da nauce kako da spreme jednostavnu hranu sebi i kako da ukucaju ekser i zamene sijalicu
crkva treba narod da privuce na drugaciji nacin
kao svestenik steknes poverenje svog stada svojim smernim i duhovnim stilom zivota
koja god da je religija u pitanju
svaka osoba ima potrebu da zadovolji i svoj duhovni deo
ja sam rodjenjem i krstenjem pravoslavka, verujem u boga, ali ne verujem u one koji propagiraju odredjenu religiju a zive raskalasnim zivotom
ne moze ni jedan pop, ni jedan patrijarh da prica o religiji u zemlji u kojoj proscan stanovnik jedva sastavlja kraj sa krajem, gde deca umiru jer nema para za njihovo lecenje, a da oni budu redovni posetioci i prvi kupci izlozbenih najnovijih modela najskupljih automobila
jednostavno religija koju propagiraju se direktno kosi sa njihovim bahatim nacinom zivota
namerno nisam upotrebila izraz vera, jer vera ostaje onima koji imaju potrebu za duhovnoscu i kojima izrodi samo obuceni u mantije ne mogu da budu nikakva duhovna uteha
ako je neko izabrao da mu zivotni put bude duhvnost, onda ne moze nikako da svoj zivot zivi kao najveci materijalisticki kapitalisticki potrosac, kao najveci kupoholicar

a na to sve tek ne podnosim da mi neko preko javnih medija gura tudji verski praznik, koji nema nikakve veze sa ovom zemljom i da to sve pakuje u sareni papir maskenbala gadjajuci u najosteljiviju populaciju - decu

svako ko se zabavi o sebi i svojoj porodici njemu ne treba ni pop ni hodza da bi se osjecao bolje...evo prvi ja nisam bio dobar zgloovom, bio sam totalno nesvjesno bice, i nisam bas bio zadovoljan zivotom. mogao sam i ja kao ostatak pravoslavne bratije da i dalje pravim sranja, budem zao, pa da odem u crkvu, malo postim i tako da operem grijehe. ali nisam odabrao taj put..odabrao sam da budem dobro bice. (koliko je to moguce)
inace, i bozic je isto paganski obicaj kao i noc vjestica...sve je ok dok su ljudi fokusirani na sebe a ne na druge ljude

ja ovde ne pricam o tome sta deca rade, nego sta drzava preko svog javnog medija promovise..ne smeta mi ako se neka manja grupa organizuje i napravi maskenbal..smeta mi kad drzava na nacionalnoj televiziji posveti citave emisije tome kako da se napravi maskenbal za taj dan..ne smeta mi kad se na drzavnoj tv cestita nekome dan vesticastica, dan drzavnosti, bajram, kineska nova godina, dan pedera, ne smeta mi kad pojedinac ima svoj izbor da radi sta hoce, smeta mi kad to drzava provlaci preko javnog medija kao dan koji je zvanicno usvojen i suptilno ,,obucava,, kako takav dan treba da se obelezi..da zivim u americi, obelezavala bih ga i ja iz postovanja prema zemlji u kojoj zivim, to je toliko normalno..ne vidim da neka amerika obelezava moju svetu petku..
Da li bi ga zaista obeležavala da si u americi? I to iz poštovanja?
Recimo, da li očekuješ da sve manjine iz poštovanja obeležavaju sve tradicionalne praznike većine? I to iz poštovanja, pogotovo ako većina na nacionalnoj televiziji ne želi da vidi tradiciju koja se tiče te manjine?

svako ko se zabavi o sebi i svojoj porodici njemu ne treba ni pop ni hodza da bi se osjecao bolje...evo prvi ja nisam bio dobar zgloovom, bio sam totalno nesvjesno bice, i nisam bas bio zadovoljan zivotom. mogao sam i ja kao ostatak pravoslavne bratije da i dalje pravim sranja, budem zao, pa da odem u crkvu, malo postim i tako da operem grijehe. ali nisam odabrao taj put..odabrao sam da budem dobro bice. (koliko je to moguce)
inace, i bozic je isto paganski obicaj kao i noc vjestica...sve je ok dok su ljudi fokusirani na sebe a ne na druge ljude

:ok: Dobro rečeno.

Poznato je da postoje bar dva načina kojima se ljudi menjaju na bolje, na nivou čitavog društva revolucijama ili na individualnom nivou evolucijama (radom na sebi).

Razumem ja šta ti hoćeš da kažeš, i da su nam bolnice kako treba, dečije prvenstveno, potom škole, ne bih zucnula, a kamo li se protivila novim znamenitostima, bili to religijski objekti ili ne.
Ali ovako je stvarno apsurdno. Po meni je to luksuz za koji će ili izdvojiti država jednom kada to dođe na red ili izdvojiti dobrotvori koji to žele i mogu.
A ne da bude obavezujuće za sve građane ove, još uvek sekularne, države.

Ali nikad siromaštvo ne možeš da iskoreniš, niti će sve terapije za sve bolesti moći da uđu na pozitivnu listu.
Za bolnice... mnogo je javašluka. Jednostavno nikog ne zanima da bude bolje. A kad se neko pojavi sa iole entuzijazma, njega izmore u svakom pokušaju da nečemu doprinese.

Recimo, da li očekuješ da sve manjine iz poštovanja obeležavaju sve tradicionalne praznike većine? I to iz poštovanja, pogotovo ako većina na nacionalnoj televiziji ne želi da vidi tradiciju koja se tiče te manjine?

Da, sigurno bih obelezavala sve koje zvanicno obelezava drzava koju sam izabrala za zivot, a obelezavala bih i sve svoje.
To mi je sasvim u redu.
Ali mi nije u redu nametanje tudjeg u mojoj drzavi.

Ali nikad siromaštvo ne možeš da iskoreniš, niti će sve terapije za sve bolesti moći da uđu na pozitivnu listu.
Za bolnice... mnogo je javašluka. Jednostavno nikog ne zanima da bude bolje. A kad se neko pojavi sa iole entuzijazma, njega izmore u svakom pokušaju da nečemu doprinese.

Ne pričam o siromaštvu nego o nečemu što bi trebalo biti dostupno svima, ako se već hram svetog save posmatra kao objekat od nacionalnog interesa nisu li onda bolnice i neki dobri dijagnostički centri još, da se tako nesrećno izrazim, interesantniji?

- - - - - - - - - -

Ok, možda ja previše razmišljam u fazonu u se, na se i poda se, ali dok se završi izgradnja hrama Srbija će biti pusta zato što nemamo osnovno za život.

Dive, mnogi nisu videli šta se to desilo na televiziji...meni samo smeta stav negiranja sveta kojim smo fakat okruženi, hteli mi to ili ne, svet se globalizuje. Kada je posao da se ide oko sveta vidi se jasno ujednačavanje. Žmurećki mogu da potrefim gde se u glavnoj ulici nalazi Zara, gde je H&M, na uglu je Pandora, jedan ili dva Starbucks-a, jedan veći jedan manji, Mek, neke toboz suvenirnice sa robom iz Kine, ukrasi zavisno od globalnih praznika i svuda je tako...čim neka zemlja prestane da bude haos ona se uklopi u to...neke Indije i Bangladeši su drugačiji ali je i to diskutabilno koliko je bolje...e u tom kontekstu je i Noc veštica...potrošačko društvo i momenat u kom živimo...na tim praznicima se profitira, prodavci prodaju bundeve, Starbucks prodaje pumpkin latte, butici daju popust koji koriste od Arapa do Indijaca svi redom dok se kesira novac Švedjanima za kostime od najgoreg poliestera u H&M-u. To nema veze ni sa katolicizmom ni sa paganizmom a ponajmanje sa pre dva dana izguglanim Keltima. Radi se o konzumentskom društvu.

Tako nije ugrožen ni sv. Trifun crvenim srcima jer se mogu opkladiti u sve ili ništa da bar jedna polovina Srba nije ni čula za njega dok ga nisu izvukli iz crkvenog kalendara kao opozit crvenim srcima a sa njima je ista prica kao i sa bundevama odozgo, briga CEO koka kole sa Deda Mraza u crvenom kaputiću ali mami svake godine milione ljudi otvarajući sezonu praznika na televizijama širom sveta sa rumenim dekicom koji stiže u snegom ušuškan grad.
to bi bilo to, potrosacko drustvo zombirano marketingom.

Ја не бих обележавала, али ми не би ни сметало.

На крају крајева, не примећујем да се у Америци, рецимо, сви придружују Јом Кипуру, али очекују да се сви маскирају у зомбије.

Молим лепо, онда исти систем и овде, нека свако обележава како хоће и у складу са сопственом вером и традицијом, али не на силу или сублиминално убацивати бубу у мозгове.

С тим што Срби никога не терају да слави славу, нити то очекују од њега.

Овде ми смета, нарочито пропагирање, наметање, силовање мозга које свакодневно трпимо пренело се и на духовно.

a to sto ti napomenes mora da bude opste prihvaceno?
u mom zivotu postoje stvari, dani, ljudi, dogadjaji koji ga oznacavaju kao moj
ovaj nametnuti dogadjaj ne osecam kao svoj ni kao prijatan, nego ga dozivljavam kao agresivno nametnut

Verujem ti. Samo ti kažem da su se i tvoji preci isto tako osećali pre hrišćanstva, ali su ga prihvatili. Nisu se pitali oni, ne pitamo se ni mi.

Добро Бранимире шта каже историја колико дуго је трајала христијанизација Словена?

И шта каже историја која је то најпаганскија православна црква на свету?

Добро Бранимире шта каже историја колико дуго је трајала христијанизација Словена?

Не постављај безобразна питања :zcepanje:

Zašto ja sad da prepričavam ili da ređam linkove? To je javna informacija danas dostupna svima koji imaju internet. Svi podaci su tu.

Istorija se ne bavi najpaganskijom crkvom na svetu, tj. nivoima paganstva, pa verujem da nema taj podatak.

"Srbi, to je SATANIZAM, slavite Svetog Luku": Pravoslavni sveštenik otkrio šta crkva misli o Noći veštica

- Noć veštica nije nikakav dečiji karneval, to je paganski praznik! Tu noć se odigravaju satanistički rituali gde se dešavaju stravična žrtvovanja ljudi. Mnogi u ovom prazniku ne vide ništa strašno, međutim, pravoslavna crkva je već upozoravala na to da se na ovakav način vrbuju deca - kaže sveštenik Jova, koji smatra da nije slučajnost to što Noć veštica pada baš na 31. oktobar, crkveni praznik velikog hrišćanskog svetitelja i apostola Svetog Luku.

- Većina Srba misli sledeće: "Pa šta je tu strašno, deca se malo igraju i maskiraju. To je sve samo dobra zabava. Ništa tu nije opasno, vi samo preterano brinete!" Teško je objasniti da su takve manifestacije demonstracija satanizma koja vrbuje svoje nove podanike. Problem je što su ljudi tolerantni do te mere da će sutra reći: "Baš je kul biti veštica" - dodao je sveštenik Jova.

Crkva ima velike razloge da vekovima zabranjuje obeležavanje Noći veštica.

- Današnja situacija se izmakla kontroli, crkvene zabrane su pale pod razne uticaje. Ako smatrate da su vaša deca jaka i da neće pasti pod uticaj satanizma onda ste zaista naivni. Fotografije demona, đavola i duhova su svuda oko nas, svuda je dominantno natprirodno, to je u modi - ističe sveštenik.

Hrišćanstvo se vekovima borilo da ljude otrgne od paganstva, bajanja, magije i da kod ljudi neguje zdrav razum i pronicljivost.

- Nekada su samo poludele žene bile veštice, danas je to modni trend koji se nudi devojčicama. Zapitajte se samo kako se vaspitava vaše dete kroz takvu kulturu. Praznik na početku nije bio popularan, ali je polako bio prihvaćen jer je predstavljen kao dečija razbibriga.

- Postalo je dopadljivo to što su deca počela da šetaju od kuće do kuće, maskirana u razna demonska bića. Tako je preko igre i naivnog dečjeg osmeha satanizam počeo da se širi - dodao je on.

Drugi razlog za popularizaciju praznika Noć veštica je bila mogućnost zarade, koju su dovitljivi trgovci brzo uočili.

- Počeli su da prodaju kostime i rekvizite za Noć veštica, gurajući dalju popularizaciju festivala. Danas je to čitava i ozbiljna industrija koja je izgrađena oko tog morbidnog praznika i koja svojom propagandom snažno forsira dalji razvoj ove manifestacije - zaključio je sveštenik Jova.

Prema paganskom keltskom predanju, duše umrlih bi potpuno pripale vlasti boga Samhaina, kneza smrti, koga je valjalo umilostiviti žrtvoprinošenjem na dan nove godine, a Samhain bi dozvoljavao da toga dana duše umrlih posećuju domove svojih porodica.

Otuda običaj "maskiranja" u kosture, duhove, veštice i demone. Na taj način bi živi stupali u "mističnu" zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku.

Prema verovanju, duše mrtvih koje bi dolazile u "posetu" bile su iznurene glađu i molile su za hranu, pa ih je valjalo nahraniti. Ukoliko neko od živih ne bi ugostio duše umrlih, stigla bi ih osveta boga Samhaina.

Dakle, kada ste pročitali ovaj tekst gde smo predstavili i Noć veštica i Svetog Luku, na vama je da odlučite kojoj kulturi ćete se povinovati i da li ćete se uopšte maskirati na današnji dan.

Srbija Danas

poslednjih godina me grebucka, ali ovih dana mi iskreno bas smeta
najava proslave halloween-a u srbiji
postujem ga kao dan koji obelezavaju amerikanci.da zivim u usa, dubila bih i ja tikvu
dok zivim u srbiji mogu da odem samo kod prijatelja na slavu tog dana
da li ste ga usvojili ili imate otpor?
da li se osecate kao da vam neko na silu, podmuklo uzima nesto sto je bilo vase, tradicionalno i na silu vam gura nesto sto vam nije blisko
da li mislite da je ta izdubljena tikva mnogo ozbiljnija od obicnog maskembala

imam unapred utvredjene obaveze za svetog luku...cale mi slavi stoga tikve idu u tikvenjak :manikir:
no uvek ostaje vremena za belu nedelju...poklade su tradicionalne nashem narodu

"Srbi, to je SATANIZAM, slavite Svetog Luku": Pravoslavni sveštenik otkrio šta crkva misli o Noći veštica

- Noć veštica nije nikakav dečiji karneval, to je paganski praznik! Tu noć se odigravaju satanistički rituali gde se dešavaju stravična žrtvovanja ljudi. Mnogi u ovom prazniku ne vide ništa strašno, međutim, pravoslavna crkva je već upozoravala na to da se na ovakav način vrbuju deca - kaže sveštenik Jova, koji smatra da nije slučajnost to što Noć veštica pada baš na 31. oktobar, crkveni praznik velikog hrišćanskog svetitelja i apostola Svetog Luku.

- Većina Srba misli sledeće: "Pa šta je tu strašno, deca se malo igraju i maskiraju. To je sve samo dobra zabava. Ništa tu nije opasno, vi samo preterano brinete!" Teško je objasniti da su takve manifestacije demonstracija satanizma koja vrbuje svoje nove podanike. Problem je što su ljudi tolerantni do te mere da će sutra reći: "Baš je kul biti veštica" - dodao je sveštenik Jova.

Crkva ima velike razloge da vekovima zabranjuje obeležavanje Noći veštica.

- Današnja situacija se izmakla kontroli, crkvene zabrane su pale pod razne uticaje. Ako smatrate da su vaša deca jaka i da neće pasti pod uticaj satanizma onda ste zaista naivni. Fotografije demona, đavola i duhova su svuda oko nas, svuda je dominantno natprirodno, to je u modi - ističe sveštenik.

Hrišćanstvo se vekovima borilo da ljude otrgne od paganstva, bajanja, magije i da kod ljudi neguje zdrav razum i pronicljivost.

- Nekada su samo poludele žene bile veštice, danas je to modni trend koji se nudi devojčicama. Zapitajte se samo kako se vaspitava vaše dete kroz takvu kulturu. Praznik na početku nije bio popularan, ali je polako bio prihvaćen jer je predstavljen kao dečija razbibriga.

- Postalo je dopadljivo to što su deca počela da šetaju od kuće do kuće, maskirana u razna demonska bića. Tako je preko igre i naivnog dečjeg osmeha satanizam počeo da se širi - dodao je on.

Drugi razlog za popularizaciju praznika Noć veštica je bila mogućnost zarade, koju su dovitljivi trgovci brzo uočili.

- Počeli su da prodaju kostime i rekvizite za Noć veštica, gurajući dalju popularizaciju festivala. Danas je to čitava i ozbiljna industrija koja je izgrađena oko tog morbidnog praznika i koja svojom propagandom snažno forsira dalji razvoj ove manifestacije - zaključio je sveštenik Jova.

Prema paganskom keltskom predanju, duše umrlih bi potpuno pripale vlasti boga Samhaina, kneza smrti, koga je valjalo umilostiviti žrtvoprinošenjem na dan nove godine, a Samhain bi dozvoljavao da toga dana duše umrlih posećuju domove svojih porodica.

Otuda običaj "maskiranja" u kosture, duhove, veštice i demone. Na taj način bi živi stupali u "mističnu" zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku.

Prema verovanju, duše mrtvih koje bi dolazile u "posetu" bile su iznurene glađu i molile su za hranu, pa ih je valjalo nahraniti. Ukoliko neko od živih ne bi ugostio duše umrlih, stigla bi ih osveta boga Samhaina.

Dakle, kada ste pročitali ovaj tekst gde smo predstavili i Noć veštica i Svetog Luku, na vama je da odlučite kojoj kulturi ćete se povinovati i da li ćete se uopšte maskirati na današnji dan.

Srbija Danas

Ili je paganski ili je satanistički. Ne može oba. Paganizam je religija koja nije zla. Satanizam je hrišćanaska sekta, koja nema veze sa paganizmom.

Back