Gubici Wehrmachta u Jugoslaviji '41 ?

Partizanski filmovi Mirko i Slavko,Kapetan Lesi,Caplja... sve izmisljeni likovi.Ko je na Neretvi bio rame uz rame sa ustasama ???
Sta ste vi komunisti radili,upropastili ste ovu zemlju,upropastili !!! Tito Kosovo dao Albancima,rasturio Srbiju.Kako te nije sramota da baljezgas ??? Ako nisi zna Draza Mihajlovic je odlikovan od Amerike,a status CETNIKA i partizana je izjednacen.
Ziveo Draza Ziveo RAVNOGORSKI POKRET !!!

Klenu jedan,Draza je streljan jos 1946 tako da nije i nikada nece biti ziv!Tito je bio car kome se divio ceo svet,i na ciju su sahranu dosle delegacije skoro svih zemalja sveta.Sto se tice Kosova,mi smo ga sami poklonili Albancima svojom nesposobnom politikom,ako nisi znao,a vidim da nemas pojma!Draza je odlikovan od Amerike...jel to od one iste Amerike koja je tri meseca besomucno bombardovala `Drazinu` Srbiju i ubijala decu u narucju svojih roditelja?Jel to ta Amerika???Ona Amerika koja je za vreme II svetskog rata bombardovala Beograd,Nis,Leskovac...mnogo krvavije nego Hitler 1941,jel ta Amerika odlikovala Drazu????Neznalico!
Sto se tice izjednacavanja cetnika sa partizanima,pa i dinastija Karadjordjevic se vratila u zemlju posle petooktobarskih promena pa nikad nece biti na vlasti.Tako da ti savetujem da ne lupetas vise gluposti,jer dolazis u situaciju da ti se ovde ljudi smeju!SMRT FASIZMU!!!

Nije konkretan odgovor na temu ali svakako korisno...Radi se o veoma vrednim podacima:

Do kraja 41. u oslobadjanju gradova od strane cetnika Draze Mihailovica, koliko je poznato:

Nemci - 44 poginulih, 73 ranjenih, 423 zarobljenih

Radi otklanjanja svake sumnje u to da su borci JV oslobađali gradove i varošice od Nemaca, prema dostupnosti podataka, dokumenata, izvora, knjiga, kao i na osnovu sačuvanih izjava učesnika tih događaja, ta oslobađanja su se dešavala na ovaj način:

1.Oslobođenje Loznice

Datum oslobođenja: 31.avgust 1941

Četnici (Podrinjski, a kasnije Jadarski odred): 8 poginulih, 10 ranjenih
Nemci: 12 poginulih, 93 zarobljenih

(Dojčilo Mitrović, Zapadna Srbija 1941, Beograd, 233,234; IaN, (p),AVII, NA, 44 X—6/1—132; National Archives Microfilm Publication, Roll 132, Declasified D-1978, CIA-HR 70-2 (Biografija Dragoslava Racica-dokument se nalazi u posedu našeg najboljeg poznavaoca Ravnogorskog pokreta Miloslava Samardžića)

2.Oslobođenje Bogatića

Datum oslobođenja: 1.septembar 1941.

Četnici Cerskog odreda su napali Bogatić zapravo 31.avgusta, kada je napadnuta i Loznica od četnika Jadarskog odreda i zauzeli ga 1.septembra. Grad su samo jedan dan držali, pošto su naišle Ustaše i potisle ih. Krvave borbe sa Ustašama i Nemcima su se vodile oko Bogatića u vremenu od 1-3.septembra kada je Račić potisnut na Cer.

Četnici (Cerski odred)(1-3.9): 25 poginulih, mnogo ranjenih
Nemci (1-3.9): 1 poginuli, 8 ranjenih
Ustaše: nepoznato

(ZB.NOR, I/1—385; Dušan Trbojević, Cersko-majevička grupa korpusa Dragoslava Račića, str.28-32)

3. Oslobođenje Krupnja

Datum oslobođenja: 4.septembar 1941 (greška u kucanju moja tamo gde stoji da je varošica oslobođena 1.septembra)

Četnici:
Brojnost snaga: 300 četnika popa Vlade Zečevića i poručnika Ratka Martinovića, 100 četnika Dragoslava Račića i Budimira Ilića
Partizani:
100 partizana iz Valjevskog odreda pod komandom Miloša Dudića.
Nemci: 9 poginulih, 30 ranjenih, 130 zarobljenih
Četnici (Vojno-četnički odred „Martinović-Zečević“): 3 poginulih (3.četa)
Partizani (Valjevski odred): 3 poginulih
U plen palo: 12 puškomitraljeza, 250 pušaka, 6 lakih i jedan teški bacač, dve radio-stanice, dvadeset motornih vozila, hrana i odeća.

(Stanko Mladenović, Pop Vlada Zečević, Loznica, 1975, str.97; Glas Javnosti, 17.2.2004 )

4.Oslobođenje Banje Koviljače

Datum oslobođenja: 6.septembar 1941.

Četnici su za Banju Koviljaču vodili teške borbe od 1-6.septembra naročito na brdu Kozluku i prilazima gradu i sa Nemcima i sa Ustašama.

Četnici (Cerski odred) (1-6.9): 29 poginulih i 12 streljanih, ukupno 41 poginulih
Nemci (16.9): 9 poginulih, 24 ranjenih, 51 zarobljenih
Ustaše: nepoznati

(AVII, NAV, T—312, R—452, S—8037512-3)

5.Oslobođenje Gornjeg Milanovca

Datum oslobođenja: 29. septembar 1941.

Četnici (Takovski odred): 3 poginulih
Partizani (Takovski odred): 1 poginuo 3 ranjena
Nemci: 1 poginuo 1 ranjen, 105 zarobljeno

(AVII, NAV. T—501, R—250, S—1318—9; Zvonko Vučković, Sećanja iz rata, str.124; Narodni ustanak i borbe za Kraljevo 1941. godine –Zbornik radova naučnog skupa, Beograd, 1985, str.461)

6.Oslobođenje Čačka

Datum oslobođenja: 1.oktobar 1941.

Četnici (Jelički i Čačanski odred): 20-30 poginulih, više ranjenih
Nemci: 10 poginulih i 10 ranjenih

(AVII, NAV. T—501, R—250, S—1356—7)

7.Oslobođenje Stragara

Datum oslobođenja: 4.oktobar 1941

Četnici (Takovski odred): bez gubitaka
Nemci: 2 poginula, 40 vojnika i 4 oficira zarobljena.

(AVII, NAV. T—312, R—425, S—8003015; Z.Vučković, n.d, str.138)

8.Oslobođenje Ljubovije

Datum oslobađanja: ?oktobar 1941

Četnici (Cerski odred): nepoznato
Nemci: nepoznato

(National Archives Microfilm Publication, Roll 132, Declasified D-1978, CIA-HR 70-2 (Biografija Dragoslava Racica-dokument se nalazi u posedu našeg najboljeg poznavaoca Ravnogorskog pokreta Miloslava Samardžića)

Četnički odredi Jugoslovenske vojske su za vreme ustanka na području Srbije bezuspešno pokušavali da zauzmu sledeće gradove: Bor (septembar-oktobar 1941), Veliko
Gradište(septembar-oktobar 1941), Majdanpek (septembar-oktobar 1941), Kostolac (septembar 1941), Požarevac (oktobar 1941), Valjevo (24.9-3.11), Kraljevo (1.10-3.11.1941), Kruševac (23.9), Novi Pazar (29.10-3.12), Šabac (23-25.9.1941), Mačvansku Mitrovicu (24.9). Svi ovi gradovi su branjeni jedino od Nemaca, osim Novog Pazara gde su Nemci dovukli kao pojačanje Muslimane, Aranute, a takođe i Italijane. Specijalno za četnike su dovukli i krvavog zločinca i banditskog razbojnika Aćif-Efendiju koji je naređivao da se zarobljeni četnici kucaju za drveća kao slike. U svim ovim pokušajima izginulo je na hiljade četnika i isto toliko ranjeno.Nemci su mnoge ranjene četnike pronalazili i na licu mesta ubijali. Nemački gubici su bili mnogo manji, a komunistički ukupno: 5 streljanih, 11 poginulih i 7 ranjenih.
Samo na opsadi Novog Pazara pali su u borbama 125 četnika, na opsadi Kraljeva njih 601, u borbama za Kruševac njih 41, u borbama oko Mačvanske Mitrovice njih 69, u borbama oko Bora njih 80, u borbama oko Majdanpeka, Velikog Gradišta i Kostolca njih 109 itd.

U svim borbama za oslobođenje gradova i varošica od strane cetnika do dolaska Crvene Armije 1944. okupator je imao sledeće gubitke:

Nemci: oko 678 poginulih (minimum), više od 465 ranjenih (uključujući i Ustaše iz Višegrada), zarobljeno: 3.883 (sa Italijanima iz Priboja),
Ustaše: oko 654 poginulih, mnogo ranjenih
Bugari: 300 zarobljenih
Arnauti: 300 zarobljenih.

Za 4 godine rata cetnici su u Srbiji uspeli da ubiju 678 Nemaca????:hahaha: Nisi trebao ovo da objavljujes uopste.OVO JE SAMO JOS JEDAN DOKAZ `BORBE` CETNIKA DRAZE MIHAILOVICA PROTIV OKUPATORA!:hahaha:

Za 4 godine rata cetnici su u Srbiji uspeli da ubiju 678 Nemaca????:hahaha: Nisi trebao ovo da objavljujes uopste.OVO JE SAMO JOS JEDAN DOKAZ `BORBE` CETNIKA DRAZE MIHAILOVICA PROTIV OKUPATORA!:hahaha:

i posle se pitas zasto niko ne replicira tvoje postove...valjda je ljudima ispod casti, evo ja cu da se ne osetis zapostavljenim....

Da ova totalna glupost ne bi napravila zabunu, jasno je da je rec o oslobadjanju gradova u Srbiji od strane cetnika Draze Mihailovica do dolaska Crvene Armije 44. Podaci su kao sto sam rekao vredni jer pokazuju ko je oslobadjao gradove, a navedeni gubici odnose se na konkretno ta oslobadjanja...

To sto neki izrodi, umesto da oda pocast ovim ljudima, svojim sunarodnicima koji su polozili svoje zivote za slobodu svoje otadzbine, iznose ovakve banalnosti, je greh sam po sebi...

Takodje ovo vazi samo za Srbiju jer nemacki dokumenti koji govore o prilikama u Bosni, Hercegovini, Dalamaciji, Lici nedostaju u AVII

U zapadnim krajevima četnici su oslobađali gradove od ustaša - Doboj, Maglaj, Gračanicu, Bratunac, Srebrenicu, Han-Pijesak, Foču, Goražde, Srbac, Modriču...

U svim ovim borbama za oslobođenje gradova i varošica, dakle iskljucivo se odnosi na ta oslobodjenja u Srbiji, a ne na citav rat, borci JV su imali sledeće gubitke:

Poginulo: oko 283 boraca
Ranjeno: preko 167 boraca
Izbačeno iz stroja: preko 450 boraca.

Cetnici Draze Mihailovica su u tim borbama ukupno izbacili iz stroja: 5.326 Osovinskih vojnika i 954 kvislinških, sve ukupno: 6.280 neprijateljskih vojnika (prema dostupnim dokumentima i knjigama).

Srbin koji nema postovanja prema ovome bolje da ne komentarise nego gresi dusu uzalud...

Poslednja izmena:
Manite se ljdi toga, nije to ovde tema.
Nego, koliko su nasi hrabri piloti srusili aviona aprila 1941?

dosta retka slika. steta sto ne znam kad i kako je oboren avion.

DeutschesFlugzeugBitoljcopy-1.jpg

Da li neko od vas ima tacne (nove) podatke o tome koliko je Nemaca poginulo u aprilu 1941?

Partizanski filmovi Mirko i Slavko,Kapetan Lesi,Caplja... sve izmisljeni likovi.Ko je na Neretvi bio rame uz rame sa ustasama ???
Sta ste vi komunisti radili,upropastili ste ovu zemlju,upropastili !!! Tito Kosovo dao Albancima,rasturio Srbiju.Kako te nije sramota da baljezgas ??? Ako nisi zna Draza Mihajlovic je odlikovan od Amerike,a status CETNIKA i partizana je izjednacen.
Ziveo Draza Ziveo RAVNOGORSKI POKRET !!!

druze (veliki srbine):D prvo lepo sto si sklonio guzu u ameriku (ako je to tacno da pises iz wasingtona) drugo ti si sigurno mlad pa samo rasudjujes po pricanjima onih koji mrze komuniste, i ja ih ne volim ali ne grdim ih kao ti a verujem da i neznas sta ke komunista i komunizam ali nema veze kada budes odrastao i progledao kazat ce ti se samo do tada slusaj sta ti drugi pricaju.trece i naj vaznije niko nije prodao kosovo smi smo mi srbi krivi sto je na kosovu tako 60tih godina i 70tih godina kada su nasi srbi prodavali kucu i ognjiste siptarima po vise puta vecim cenama nego sto su vredene siptari su placali svaku cenu za srbsko ognjiste i odmah katastarski prevodili na sebe da bi doslo do ovoga sto se desava danas da su uzeli kosovo i niko im nemoze zameriti kao sto rekoh sami mi srbi smo za to krivi li sta ces mi trazimo uvek krivicu kod nekog drugog samo da mi srbi nismo krivi. A koliko vidim po ovoj reci (ZNA) a i u americi zivis mora da si crnogorac a vama crnogorcima mislim da nije lose bilo kod tita beogradski ekonomski fakultet bio je pun crnogoraca pa prema tome ti si izgleda ovde jedan od puno provokatera koji kao srbi se ovde muva nego hajd budi fini pa malo procitaj istoriju a ne samo da slusas sta ti drugi prica i ti kao tice zines i gutas sve sto ti se kaze, zamisli drug da nije sve sto leti da se jede puno pozdrava od mene. PS: normalno ne upustam se u razgovore na forumu jer shvatio sam da su ovde samo provokateri ali nisam semogao uzdrzati da ti ne napisem ovo i kao uvek ti neces sigurno odgovoriti na ovo jer ovde su argumenti bez ikakvih fraza.:D:per:

i posle se pitas zasto niko ne replicira tvoje postove...valjda je ljudima ispod casti, evo ja cu da se ne osetis zapostavljenim....

Da ova totalna glupost ne bi napravila zabunu, jasno je da je rec o oslobadjanju gradova u Srbiji od strane cetnika Draze Mihailovica do dolaska Crvene Armije 44. Podaci su kao sto sam rekao vredni jer pokazuju ko je oslobadjao gradove, a navedeni gubici odnose se na konkretno ta oslobadjanja...

To sto neki izrodi, umesto da oda pocast ovim ljudima, svojim sunarodnicima koji su polozili svoje zivote za slobodu svoje otadzbine, iznose ovakve banalnosti, je greh sam po sebi...

Takodje ovo vazi samo za Srbiju jer nemacki dokumenti koji govore o prilikama u Bosni, Hercegovini, Dalamaciji, Lici nedostaju u AVII

U zapadnim krajevima četnici su oslobađali gradove od ustaša - Doboj, Maglaj, Gračanicu, Bratunac, Srebrenicu, Han-Pijesak, Foču, Goražde, Srbac, Modriču...

U svim ovim borbama za oslobođenje gradova i varošica, dakle iskljucivo se odnosi na ta oslobodjenja u Srbiji, a ne na citav rat, borci JV su imali sledeće gubitke:

Cetnici Draze Mihailovica su u tim borbama ukupno izbacili iz stroja: 5.326 Osovinskih vojnika i 954 kvislinških, sve ukupno: 6.280 neprijateljskih vojnika (prema dostupnim dokumentima i knjigama).

Srbin koji nema postovanja prema ovome bolje da ne komentarise nego gresi dusu uzalud...

Pa ovo i nije za komentarisanje!Od 678 smo odjednom dosli na 5.326,ne znas ni sam kako.A sta to znaci `izbaceno iz stroja`?Verovatno nisu stajali mirno dok je staresina vrsio smotru!:hahaha:Ove brojke mozes da okacis macku o rep,to mogu da ti porucim,upetljate se sami u svojim lazima...

Kada sam iznosio prve podatke hteo sam da se ogranicim na temu, a tema je 1941. Podaci su bili sledeci:

@halix

Vec iz tog posta si mogao da zakljucis sta znaci ''Izbaceno iz stroja''. Kako ono ide sabiranje:

Poginuli (283) + Ranjeni (preko 167) = Izbaceno iz stroja (preko 450)

U sledecem postu sam izneo podatke koji se ne ogranicavaju na 41. vec vaze za period do ulaska Crvene Armije 1944. I ponavljam sve se to odnosi iskljucivo na oslobadjanje gradova.

Nemci: oko 678 poginulih (minimum), više od 465 ranjenih (uključujući i Ustaše iz Višegrada), zarobljeno: 3.883 (sa Italijanima iz Priboja),

Izbaceno iz stroja = Poginuli + Ranjeni + Zarobljeni = 6280 neprijateljskih vojnika

Za tablicu mnozenje konsultuj nekog drugog....:D

Poslednja izmena od moderatora:

Srbin koji nema postovanja prema ovome bolje da ne komentarise nego gresi dusu uzalud..

cetnici se nisu borili protiv nemaca , jer je njihova politika bila cekanje iskrcavanja saveznika na balkanu, pa da onda stupe na stranu pobednika . to je bil i politika krlajevske vlade, koju je draza sledio . cak sta vise njegova taktika se nije nista razlikovala od taktike pecanca za vreme toplickog ustanka.sa talijanima su imali kolaboraciju od pocetka, sa ustasama prema potrebi i sa nemcima vrlo intenzivnu od 1944. niti jedan od ovih gradova cetnici nisu oslobodili, mozda u knjigama, ali bez dokumenta
citiranje da su oslobodili focu , je crna komedija. u foci su napravili jedan od vecih masakara

Kada sam iznosio prve podatke hteo sam da se ogranicim na temu, a tema je 1941. Podaci su bili sledeci:

@halix

Vec iz tog posta si mogao da zakljucis sta znaci ''Izbaceno iz stroja''. Kako ono ide sabiranje:

Poginuli (283) + Ranjeni (preko 167) = Izbaceno iz stroja (preko 450)

U sledecem postu sam izneo podatke koji se ne ogranicavaju na 41. vec vaze za period do ulaska Crvene Armije 1944. I ponavljam sve se to odnosi iskljucivo na oslobadjanje gradova.

Izbaceno iz stroja = Poginuli + Ranjeni + Zarobljeni = 6280 neprijateljskih vojnika

Za tablicu mnozenje konsultuj nekog drugog....:D

.

Jaka ste sila bili nema sta! Hitler je drhtao pred jurisnim brigadama!:rotf: Samo jos da mi objasnis kad ste vi `naneli toliko stete neprijatelju`,kako ste uspeli da izgubite rat????

Zbog tvoje optuzbe da lazem sam ti i odgovorio na post....Kad budes prestao da posmatras ovu temu kao ''Zvezda-Partizan'', i odas pocast svima onima koji su zivote polozili za tvoju otadzbinu, tj budes ponosan kad shvatis da je tvoja zemlja u II sv.ratu imala dva antifasisticka pokreta, a tvoj srpski narod daleko vise od drugih doprineo antifasistickoj borbi i ''saveznickoj stvari'', onda mozemo da pricamo...

do tad, zivi u grehu...a diskusiju slobodno nastavi na nekoj sportskoj navijackoj temi ili pdf Politika...:bye:

Zbog tvoje optuzbe da lazem sam ti i odgovorio na post....Kad budes prestao da posmatras ovu temu kao ''Zvezda-Partizan'', i odas pocast svima onima koji su zivote polozili za tvoju otadzbinu, tj budes ponosan kad shvatis da je tvoja zemlja u II sv.ratu imala dva antifasisticka pokreta, a tvoj srpski narod daleko vise od drugih doprineo antifasistickoj borbi i ''saveznickoj stvari'', onda mozemo da pricamo...

do tad, zivi u grehu...a diskusiju slobodno nastavi na nekoj sportskoj navijackoj temi ili pdf Politika...:bye:

Ja sam postavio prosto pitanje:ZASTO SU CETNICI IZGUBILI RAT KAD SU BILI TAKO JAKA VOJSKA I ZADAVALI OVAKO `TESKE` GUBITKE OKUPATORU??? Cemu sad zabadanje glave u pesak?Daj odgovorite vec jednom na to pitanje,zasto ste izgubili rat kad ste imali sve uza sebe,narod,velikog vojskovodju Drazu,saveznike....DAKLE OCEKUJEMO ODGOVOR OVDE OD JEDNOG SIMPATIZERA POKRETA DM,DA NAM ODGOVORI NA KRUCIJALNO PITANJE,ZASTO SU CETNICI IZGUBILI RAT KAD SU BILI TOLIKO POSTENA I SUPERIORNIJA VOJSKA OD `BANDITA` IZ REDOVA NOP?CEKAM ODGOVOR?

cetnici se nisu borili protiv nemaca , jer je njihova politika bila cekanje iskrcavanja saveznika na balkanu, pa da onda stupe na stranu pobednika . to je bil i politika krlajevske vlade, koju je draza sledio . cak sta vise njegova taktika se nije nista razlikovala od taktike pecanca za vreme toplickog ustanka.sa talijanima su imali kolaboraciju od pocetka, sa ustasama prema potrebi i sa nemcima vrlo intenzivnu od 1944. niti jedan od ovih gradova cetnici nisu oslobodili, mozda u knjigama, ali bez dokumenta
citiranje da su oslobodili focu , je crna komedija. u foci su napravili jedan od vecih masakara

:hahaha::rotf:

Umesto pitanja ko se više borio protiv okupatora treba razmotriti pitanje smisla srpskog učešća u WW II uopšte ,tj. koji nacionalni interes je trebalo tim učešćem ostvariti jer države i narodi ne ulaze u rat tek tako nego gledaju svoje interese.Stav DM prema borbi protiv okupatora i ostalih treba sagledati takođe iz ugla narodnih i državnih interesa.

i to stoji ali jedno je jasno, Srbi su narod koji iznad svega ljubi slobodu. Nismo mi Hrvati da ljubimo tudju cizmu, bacamo cvece pod tenkove okupatora, a onda se preko grbace drugih stavimo na stranu pobednika...

cinjenica je i da su cetnici do dolaska Crvene Armije 44. oslobodili 34 mesta u Srbiji, partizani 0.

Na ozbiljnim forumima, gde se barata svim ovim cinjenicama i samim tim samo podsmeva onima sa kojima se ja raspravljam ovde, bez sanse da se udje u polemiku sa tim jednim te istim splacinama i glupostima koje ovde citamo, a koje su davno prevazidjene, nudilo se 1000e da se navede jedna bitka koju su partizani poveli protiv Nemaca...

Poslednja izmena:

on ceka....:hahaha:

mislio sam da te ignorisem, tako mi govori zdrav razum ali shvatio sam da ovo pitanje daje odgovore za dalje razbijanje komunjarske propagande....

redom...pitanja i odgovori:

1. Koji su činioci, sem strane pomoći i masovnih ubistava Srba, doprineli tome da je Tito preuzeo kontrolu nad Srbijom? Nisu partizani ni ratovali, a zemlja je pala u njihove ruke.

Da li sam dobro razumeo da su glavni razlozi koji slede:

- Srbija je bila obesnažena genocidom;
- Sovjetska i britanska pomoć Brozu...

Ima li još nekih razloga?

Glavni razlog je ulazak Crvene Armije u Srbiju.

Američka vojna misija, kapetan Mensfild i potpukovnik Sajc 1943/44 pišu:
"Danas Mihailović ima jaku podršku srpskih seljaka. Gde god smo pukovnik Sajc i ja putovali na našoj turi kroz sever centralne Srbije ljudi iz sela kroz koje smo prolazili su mu oduševljeno mahali. U privatnim razgovorima oni kovore o njemu kao što neki govore o Mesiji. .... Za njih Mihailović predstavlja simbol njihovog duha i otpora okupatoru. Takođe predstavlja i stvari za koje su oni, Kralja i demokratiju."

Tek krajem 1944 komunisti prodiru u Srbiju. Do tada su četnici, zaista herojski, sprečavali upad komunista u Srbiju.
neke jedinice Crvene Armije bile dočekane od četnika kao savezničke snage. Četnici su oslobodili Kruševac i zajedno sa Rusima ušli u grad. Četnički oficir pukovnik Piletić je otišao na razgovor sa Sovjetskim oficirima, ali je na prevaru razoružan.
U svakom slučaju Crvena armija je poslušala Staljina i stavila se na stranu partizana.

2. Šta znači ova "ne previše agresivna borba", tj. kako u takvim uslovima četnici vodili rat? Imali li neke bitke?

Citiram američki izveštaj:
"Mihailovićeva generalna politika je ista kako kod bilo koje gerile na okupiranoj teritoriji, otpor saznovan na neminovnoj pobedi Saveznika."

Četnici su vodili kalkulisane borbe, tj. napadali su onda kada su mogli da postignu uspeh, a da pri tome ne ugroze život svojih vojnika i civilnog stanovništva. Nemci su jedino u Sbiji sprovodili kaznenu politiku: za jednog ubijenog Nemca, streljali su 100 Srba.
Recimo četnici su u napadu na Višegrad ubili u prvom anapdu 100 Nemaca i imali 14 svojih gubitaka, u kasniim operacijama još 200.

Partizani su na Sutjesci ubili 492 nemaca i imali 15 000 mrtvih (petnaest hiljada). Partizane i komunističko rukovodstvo nisu zanimali gubitci srpskih partizanskih jedinica. Četnike su vodili školovani oficiri i oni su smisleno napadali.

3. Koji su bili pravi razlozi zašto je Čerčil podržao Broza, a ne Dražu?
Od kakve to im bilo koristi?
Da li sam dobro razumeo da nisu Englezi hteli da iskrcaju na Balkan, a čekali su dok komunisti ne proteraju Nemce cenom stotina hiljada srbskih žrtava?

Kao što Natalija Naročnickaja piše, čitava mudrost engleske, a može se dodati i američke, politike u prvoj polovini 20. veka svodila se u okretanju Nemačke protiv Rusije, tj. u izazivanju rata među njima.
To je bila i osnova politike Londona i Vašingtona u vođenju 2. sv. rata. Njihov cilj je bio da Rusi i Nemci imaju što veće ljudske i materijalne žrtve, kako posle rata ne bi imali konkurenciju u vladanju svetom, u jednom dugom vremenskom periodu.
Staljinu su 1943. obećali celu Istočnu Evropu kao mamac, da bi sovjetske trupe sve do ''gvozdene zavese'' ratovale sa Nemcima, a da oni, Amerikanci i Englezi, to što su toliko želeli samo gledaju sa strane i potom ubiru plodove. Kao što ih još i sada ubiru.
Partizani i Tito sa tim jednostavno nemaju veze. Oni su bili amaterske paravojne formacije, bez značaja u vojnim operacijama na Balkanu. Na žalost, bili su značajni u izazivanju velikih srpskih civilnih žrtava, najpre u sprezi sa ustašama i drugim Hrvatima, a na kraju i uz pomoć Zapada.

Mora se razumeti da su interesi Britanije uvek bili u suprotnosti sa srpskim interesima. Britanija je bila protiv nezavisnoti Srbije na Berlinskom kongresu. Britanija nije želela da pomogne srpskoj vojsci posle prelaska Albanije i na Ruski ultimatum da će separatno izaći iz rata pristala da pomogne Srbima, a to zakašnjenje je koštalo Srpsku vojsku desetine hiljada mrtvih (i to najboljih).

Britanci su od Tita napravili marionetu, što se najbolje videlo po tome kako je Tito u hladnoratovskom periodu formirao "Pokret nesvrstanih" i bivše kolonije usmeravao na nesvrstavanju, a ne protiv kolonijalnih sila. Britanski su izdjestvovali i martovski puč 1941.
Sem toga Britanci su insistirali na samoubilačkim akcijama. Na primer od 10 mostova na Drini ili Uvcu, oni izričito zahtevaju napad na najači garnizon koji se nalazi na poziciji koju je praktično nemoguće zauzeti (zbog konfiguracije terena). Četnici nude bilo koji drugi most, ali to ne vredi Britancima. Četnici su iskreno priželjkivali savezničko iskrcavanje u Dalmaciji, dok su komunisti bili protiv toga:

Koča Popović, Milovan Đilas i Vladimir Velebit, prvi pod svojim imenom a druga dvojica pod pseudonimima "Marković" i "Petrović", u prvi mah su istupili sa zahtevom da se partizanima prizna status zaraćene strane. Potom su partizanski predstavnici izričito saopštili da se ne bore protiv hrvatske države, a još manje protiv Nemaca kao takvih, već da su im glavni neprijatelji Mihailovićevi četnici. Prema beleškama pukovnika Fafenrota, načelnika štaba generala Litersa, Titovi opunomoćeni izaslanici čak su izjavili da će se NOV sa oružjem u ruci suprotstaviti Britancima, ukoliko se ovi iskrcaju u Dalmaciji!

4. Ustaše su 1943 i 44 shvatile da nemačka gubi rat. Ustaše nisu mogle da računaju da će preći na savezničku stranu iako su to nudili Britancima, nisu mogli da očekuju milost ni od četnika i Mihailovića zbog zločina koje su počinili. Zato su odlučili da masovno pristupaju partizanima. Partizani su na taj način ojačavali, jer su znali da su im četnici glavni protivnici, a da će padom Nemačke pasti i ustaše. (ovo je parafraziran deo američkog izveštaja).

Ključne partizanske "bitke" izgledaju ovako:
1. Kadinjača uništen partizanski bataljon 0 mrtvih Nemaca
2. Neretva - nisu se ni borili protiv Nemaca
3. Drvar - 0 mrtvih Nemaca
4. Diverzije u Beogardu - o Nemaca
Sve je to deo komunističke mitomanije, Nemci u u Jugoslaiji u borbi sa partizanima i četnicima izgubili nešto preko 4000 vojnika.

5. Imalo li slučajeva manje-više masovnih prelaza partizana na stranu četnika?

Bilo je na početku rata u Srbiji i Dalmaciji.

6.
a) Komunisti spremaju napade na Nemce, koji, strateški gledano, su uzaludni i u datim okolnostima mogu samo da isprovociraju nemačke masakre nad narodom;
b) Narod traži odmazdu i diže pobunu;
v) Komunisti šire lažnu propagandu da četnici protiv Nemaca ne ratuju;
g) Tako partizani pokušavaju da stvore iluziju kao da su jedina snaga koja se bori protiv Nemaca:
- da bi se što više Srba pridružilo partizanima;
- da bi saveznici prekinuli veze sa četnicima i podržavali samo partizane.

Četnici su imali taktiku gerilskog ratovanja. Znači držali su se planina i napadali su okupatore. Partizani su pravili "Sovjetske republike" zauzilami su strateški nebitne gradove i gradili komunističko uređenje. Niakda nisu mogli da sačuvaju te oblasti i na prvi jači napad su bežali, a stanovništvo je ispaštalo.
Postoji dokument gde partizanski generali izržavaju bojazan da će neke delove NDH preuzeti Italijani i da će Srbi imati snošljive uslove za život.
Gde god su bili partizani Srbi su žestoko stradali. Četnici su pre svega čuvali narod.
Prekid saveznika sa četnicima je posledica podele interesnih sfera na Jalti kad aje Jugoslavija pripala Staljinu, ali su Britanci preko Tita to izmanipulisaali tako da je 1948 Tito okrenu leđa Staljinu.
Partizani su se prema Srbima ponašali kao prema poraženom narodu. Zabranili su srpskim izbeglicama povratak na Kosovo.

Poslednja izmena:
7. Navedite, molim, SVE važne bitke četnika protiv Nemaca i ustaša u Drugom svetskom ratu, da bih imao potpunu sliku i kompletnu listu.

10 najvećih operacija
1. Oslobađanje Mačve 1941
2. Oslobađanje Gornjeg Milanovca,
3. Napadi na Čačak, Kraljevo
4. Oslobađanje istočne Bosne 1941
5. Zuzimanje Višegrada 1943
6. Zauzimanje Rogatice i Foče
7. Priprema za napad na Sarajevo
Američki izveštaj:
Mihajlović je u to vreme bio uznemiren (ljut), njegove trupe otele su Rogaticu od Nemca početkom oktobra, i prikupljao je jake snage za napad na Sarajevo, ali bio je napadnut sa leđa od strane partizana. U isto vreme BBC je objavio da su partizani oteli Rogaticu od Nemaca, i ako su u to vreme četnici kontrolisali grad.
8. 1942 i 1943 veliki broj napada na komunikacije i ometanje Nemačkog snabdevanja u Africi.
Sam Hitler je rekao da je jedan od uzroka poraza u Africi, ometeno snabdevanje kroz Srbiju. Nekoliko stotnina vozova i lokomotiva.
9. Spašavanje 500 Američkih pilot aoborenih nad Srbijom. Ni jedan pilot nije prodat ili predat Nemcima, često su spasavani uz veliku borbu. Zamisli samo logistiku za spašavanje. čuivanje, paravljenje aerodroma i transport ovoliko ljudi,.
10. Oslobađanje Kruševca...
Konstantne borbe protiv ustaša
Zanimljivo je pomenuti da su partizani, ustaše i Nemci imali nekoliko združenih napada na četnike: na primer u istočnoj Bosni, Ozrenu.
Poistoji takođe (i na ovom sajtu postoji kopija) sporazuma koji su Nemci i partizani napisali, o nenapadanju, pri čemu partizani PRIZNAJU NDH, i tvrde da s eprotiv Nemaca neće boriti i da su im četnici glavni protivnici.
11. Operacija Kopaonik, kada je lično HIMLER rukovodio ofanzivom na četnike, to je jedini put da je Himler ili neko tog ranga bio u Srbiji. On je lično rukovodio ofanzivom protiv četnika.

Poslednja izmena:
I ti si jos jedan iskompleksiran ravnogorac koji ne vidi dalje od svog nosa.I koji naravno ne moze iz sebe da izbaci gubitnicki mentakitet.Sta ja tu mogu da ti radim,pokusaj nekako toga da se oslobodis inace ti nema spasa.
Kazes da crpim istorijske cinjenice iz partizanskih filmova,e tu si se malo zajebao.Cak kad se pomislim mozda si u pravu,jer u partizanskim filmovima je 95% tacno ono sto je prikazivano.Ako nisi znao,ti filmovi su prikazivani i u inostranstvu i dobijali raznorzne nagrade (npr film `Bitka na Neretvi`,u kome se vide cetnici kako rame uz rame sa svojim vernim saveznicima ustasama,domobranima i Nemcima jurisaju na one koji brane svoju zemlju od okupatora),i kako to da niko tada nije rekao da je to laz?
Ne znam zasto vi ne snimite neki film o borbama cetnika protiv okupatora,kad ste toliko bili junaci?Daj snimite nesto pa da vidimo gde je to bilo i sta.Ali nemate sta da snimite!Ja tebe zalim i tebi slicne koji samo lupetaju gluposti ovde,uce nas istorije iz ravnogorske citanke i memoara cetnika koji su pobegli zajedno sa nemcima na kraju rata,pa sada prodaju muda za bubrege ovom narodu.

aaaaaaaaa, ne verujem sta sam propustio:hahaha::rotf::hahaha::rotf::hahaha::rotf::hahaha::rotf::hahaha::rotf::rotf::hahaha::rotf:

ti nas u stvari zajebavas sve vreme....ili ne verujem kome sam se trudio da odgovorim...:dash::dash::dash:

Sto se tice nemackih gubitaka u aprilskom ratu, ne znam, ali cu potraziti...

Kad smo vec kod aprilskog rata....

Ovo je jedna od retkih slika predaje Jugoslovenskih vojnika u aprilu 1941.

predaja.jpg

Fotograf Vermahta ispod svog snimka ne zapisuje da je to predaja jugoslovenskih vec srpskih vojnika iako ne zna koje su nacionalnosti ti ljudi, mozda Hrvati ili Slovenci, on zna da su mu jedini protivnici koje treba zarobiti Srbi. Ubrzo se to potvrdilo jer svi koji su se izjasnili kao Hrvat, Slovenci, Bugari, itd. pusteni su kucama, a u logore su odvedeni samo Srbi.

Klenu jedan,Draza je streljan jos 1946 tako da nije i nikada nece biti ziv!Tito je bio car kome se divio ceo svet,i na ciju su sahranu dosle delegacije skoro svih zemalja sveta.Sto se tice Kosova,mi smo ga sami poklonili Albancima svojom nesposobnom politikom,ako nisi znao,a vidim da nemas pojma!Draza je odlikovan od Amerike...jel to od one iste Amerike koja je tri meseca besomucno bombardovala `Drazinu` Srbiju i ubijala decu u narucju svojih roditelja?Jel to ta Amerika???Ona Amerika koja je za vreme II svetskog rata bombardovala Beograd,Nis,Leskovac...mnogo krvavije nego Hitler 1941,jel ta Amerika odlikovala Drazu????Neznalico!
Sto se tice izjednacavanja cetnika sa partizanima,pa i dinastija Karadjordjevic se vratila u zemlju posle petooktobarskih promena pa nikad nece biti na vlasti.Tako da ti savetujem da ne lupetas vise gluposti,jer dolazis u situaciju da ti se ovde ljudi smeju!SMRT FASIZMU!!!

Taj tvoj Tito je zabranio povratak Srba koje su siptari proterali za vreme rata,ostavio zemlju u dugovima,a ceo svet mu dosao na sahranu jaka stvar.
Koliko znam neznalice na kvadrat ,ti mesas babe i zabe,Drazu je odlikovao americki predsednik Hari Truman 1946,a ne Bil Klinton.
Tebi se ljudi smeju,tako mali ,a duvas lepak.
SMRT TITU I KOMUNIZMU. ZIV JE DRAZA UMRO NIJE DOK JE SRPSTVA I SRBIJE.

Back