Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Onda nisi temu trebala postaviti na politiku i sa političkim pitanjem. Slažem se i ja da je rat glupost i ludost. Ljudski rod je još jako daleko od nekog stupnja razvoja na kojem bi trebao biti.
Kao da nam nisu dovoljne bolesti, potresi i ostale prirodne nepogode, još se sami ubijamo. Ali to je tako. Nekako mislim da je bilo najbolje još tamo u doba Neandertalaca ili za nekih 500-1000 godina (ako ljudi prežive do tad).
Pa zašto ne bih? Tema se stavlja tamo gde pripada, a pitanje je politike.
Ja sam , pošto već većina piše svašta, napisala ti i moju polaznu tačku u tim razgovorima, da se ne misli da sam ja neki nacionalista, jer nisam. Zanima me politika kao ozbiljna delatnost, mislim onako kao hobi, nije mi to zanimanje.

Nije ni povijesna ni kulturološka činjenica. Bila bi da su se svi štokavci u 19. stoljeću svojevoljno nazivali Srbima. Budući da to nije bio slučaj i da su se u udaljenim područjima i neovisno jedni o drugima mnogi štokavci uredno izjašnjavali Hrvatima, a uzmi u obzir da se nije radilo o školovanim ljudima i da je sam Karadžić napisao da se svi štokavci ne izjašnjavaju Srbima, onda tvoja tvrdnja ne stoji.

Svi hrvatski, bosanski i srbijanski stokavci poticu iz plemena danasnje Crne Gore.

Заправо је једина грешка била што се нисмо довољно потрудили и што смо прихватили компромис

Тако је настала она распала краљевина Шугославија и након тога само проблеми

Jasan je naslov. Dobila ideju za temu: skoro bila u Sloveniji, pa se nešto mislila o svemu tome dok sam se uveče šetala Ljubljanom.

Evidentno je da je ceo 20. vek politika Srpske države takva, da budem fina, da ne zna šta hoće, tj da ne budem fina - kao lud čovek, ne zna gde udara. Velika stradanja, razaranja, gubitak stanovništva, prihvatanje komunizma, granice autonomnih pokrajina, odbacivanje raznih planova, do na kraju sukoba sa najvećim svetskim vojnim savezom. To je ono što se dešavalo. Ali ima onih koji sve to vide kao niz uspeha, neki vide kao niz neuspeha.

Glupo je odmah u prvom postu da ja kažem već neke od tih grešaka, prema mom sudu a i ne samo mom, ali je pitanje za korisnike ovog foruma da nabroje ne uspehe, to je uglavnom poznato, već neuspehe, političke promašaje, loše odluke srpske države itd.. koje su dovele do situacije koju imamo u 21. veku.

Zašto bi to moglo biti važno? Pa jednom bismo i mi mogli imati državu koja zna kuda ide? Ili nikad?

(p.s. ako je bila neka ovakva tema slobodno je spojite. Ili ako je za drugi pdf, prebacite. Ali jeste tema politička.)
Skrati priču seka!Srbijanska politika je greška od 18-21 stoljeća.De mi neki primjer šta je srbijanska politika učinila dobro?Samo krv i suze!

Заправо је једина грешка била што се нисмо довољно потрудили и што смо прихватили компромис

Тако је настала она распала краљевина Шугославија и након тога само проблеми
Ali zato je nastao preporod 1993. kad se usvojio Wagner pravac

I kako se tema o greškama srpke politike sada svela na glupava srpsko-hrvatska prepucavanja? Dajte ljudi, to su teme za tomove i tomove strana. Ali tema je greške onih koji su vodili državu u 20. veku. Samo jedno pitanje je to pitanje stvaranja jugoslavije.
Manje više, svaka slicna tema se svede na srpsko-hrvatsko prepucavanje.

A svakako da je najveća greška 20.veka jugoslavija (vidi se iz priloženog, mi vucemo na jednu starnu,hrvati na drugo,takva država ne može nikako opstati).
Iako to znamo i dalje bi neki Srbi stvarali neke jugoslavije,federacije,konfederacije ..... kao da se svi stidimo Srbije,kao da nam je to majka koju ne želimo.
Mislim da nam je to najveći problem.

Evo alternativne istorije Srbije u 20. veku.
Posle pobede u WW1 stvara se Srbija okvirno u granicama Londonskog ugovora i dve nezavisne satelitske države, Hrvatska i Slovenija, gde bi Srbija kao pobednica bila garant postojanja istih. Makedonija bi bila neka vrsta polunezavisne države sa ciljem osamostaljenja u budućnosti.
Srbija potpisuje ugovor o neutralnosti sa Nemačkom svesna da nema šta da traži u sudaru divova. Nastavlja put trećeg puta (to je pozitivno bilo u Titovoj Jugoslaviji), ne priklanjajući se ni Moskvi ni Vašingtonu, 90-te ulazi u EU ali ne i u NATO i tako ostaje i dan danas. Sugestije i primedbe molim.

Poslednja izmena:
Sve srpske greske 20. vijeka na jednoj slici:

slobodan-slobo.jpg

Back