Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evidentno je da je ceo 20. vek politika Srpske države takva, da budem fina, da ne zna šta hoće, tj da ne budem fina - kao lud čovek, ne zna gde udara. Velika stradanja, razaranja, gubitak stanovništva, prihvatanje komunizma, granice autonomnih pokrajina, odbacivanje raznih planova, do na kraju sukoba sa najvećim svetskim vojnim savezom. To je ono što se dešavalo. Ali ima onih koji sve to vide kao niz uspeha, neki vide kao niz neuspeha.

Glupo je odmah u prvom postu da ja kažem već neke od tih grešaka, prema mom sudu a i ne samo mom, ali je pitanje za korisnike ovog foruma da nabroje ne uspehe, to je uglavnom poznato, već neuspehe, političke promašaje, loše odluke srpske države itd.. koje su dovele do situacije koju imamo u 21. veku.

Zašto bi to moglo biti važno? Pa jednom bismo i mi mogli imati državu koja zna kuda ide? Ili nikad?
Одлична тема, и добро постављена питања, која дају простор за здраву полемику.:ok:
Прво- не бих се сложио да српска политика није била смислена и јасна; до лутања је долазило само зато што је спољни утицај најчешће био прејак, да би циљеви српске политике били оствариви; отуд и та изнуђена "лутања"...
Ако се фокусирамо само на резултате у 20-ом веку, свакако да ће већина помислити како је то све само серија промашаја и грешака, и да смо страховито и непотребно пострадали, као мало који народ у историји; опет, када узмемо у обзир какве су историјске поразе доживели неки много већи и моћнији народи, и какве су државе нестајале- имамо пуно право на понос, што уопште и постојимо, шта нам се све издогађало...:think:
Не треба бити препаметан и схватити да нас је Велики рат највише коштао, али и баш тај сукоб нас је неопозиво поставио на мапу света као народ који је своје право на државу и постојање трајно заслужио својим понашањем у том полому; мало је народа који се таквим достигнућем могу поносити.
Но, погрешне и наивне процене новонастале ситуације после тог рата скоро да су уништиле то постигнуће у неколико наредних деценија, српски експеримент са "југославијама" неславно се завршио; Србија је поново "сама", и чини се да је то било и услов за њен бржи опоравак и напредак, ма шта ко о томе мислио, причао или у чије име или за чији интерес агитовао.
У свету који је поново на ивици свеопштег сукоба- Србија је опет тамо где је била и где јој је једино место- ван свих политичких кланова, банди, пактова или интересних група.
Моје дубоко уверење је да је сваки други пут не само опаснији, него и погрешан; и све док нам је политика само српска- без ичијих придодатих интереса- ми смо на оптималној могућој стази. И боље не може бити, јер смо све друго пробали, са много горим исходима...

Poslednja izmena:
Jedini mehanizam bi bilo da se formira srpske etnicka drzava od CG, Srbije i BiH. Ali beogradski megalomani tada kao i danas uniste sve.
Beogradski megalomani dolaze iz seoskih sredina, vaspitani kaao podredjeni dok ne postanu nadredjeni. Frustracije nesposobnih se prenose s kolena na koleno. Tako da u selu uspesni ne dolaze u Beograd, nego oni neuspesni i frustrirani koji prodaju i oca i majku za dobru veceru

Требали смо да узмемо Босну која нам је обећана и да кажемо здраво ђаци
тзв. Бошњаци су ипак бољи људи од Хрвата
nismo mi trebali nista.Nas problem je sto smo kao narod bili rasprseni na velikom prostoru,preko milion Srba je ostao u Rumuniji Madjarskoj i Albaniji.Nasa politicka elita je imala svega tri generacije da od turskog podanika izraste u modernu evropsku.Previse malo vremena da se politicki opismenimo i ovladamo vestinom politike .Za samo pola veka,takoreci jedan ljudski zivot,imali smo dve dinastije od kojih je jedna zatrta
Realno nama je nedostajalo bar pedeset godina mira od uspostavljanja Kraljevine Srbije do 1.Sv.Rata,da za to vreme izgradimo funkcionalnu i stabilnu drzavu, ekonomiju iz agrara prebacimo na industrijsku proizvodnju.Ekonomija i politicka stabilnost u samoj Srbiji su preduslov za teritorijalno prosirenje.Siromasna Srbija koja je povratila Kosovo i Makedoniju je samo navukla probleme sa gomilom sirotinje,identicna stvar je i sa tamnim vilajetom.

Jedini mehanizam bi bilo da se formira srpske etnicka drzava od CG, Srbije i BiH. Ali beogradski megalomani tada kao i danas uniste sve.
Nema od toga ništa, bar što se Bosne tiče, ne bi hteli Bošnjaci, a ni Hrvati u BiH, jer se devedesetih svašta izdešavalo. To je moglo posle WW1 kad su Srbi bili relativna većina negde oko 44 %, sada je to neizvodljivo. Sada su Bošnjaci negde malo preko apsolutne većine, odnosno preko 50%.

Poslednja izmena:
Beogradski megalomani dolaze iz seoskih sredina, vaspitani kaao podredjeni dok ne postanu nadredjeni. Frustracije nesposobnih se prenose s kolena na koleno. Tako da u selu uspesni ne dolaze u Beograd, nego oni neuspesni i frustrirani koji prodaju i oca i majku za dobru veceru

Dosljaci su se asimilovali u beogradsku kulturu. A beogradska kultura je kvazi kosmopolitski polusvijet, vazda bila.

Одлична тема, и добро постављена питања, која дају простор за здраву полемику.:ok:
Прво- не бих се сложио да српска политика није била смислена и јасна; до лутања је долазило само зато што је спољни утицај најчешће био прејак, да би циљеви српске политике били оствариви; отуд и та изнуђена "лутања"...
Ако се фокусирамо само на резултате у 20-ом веку, свакако да ће већина помислити како је то све само серија промашаја и грешака, и да смо страховито и непотребно пострадали, као мало који народ у историји; опет, када узмемо у обзир какве су историјске поразе доживели неки много већи и моћнији народи, и какве су државе нестајале- имамо пуно право на понос, што уопште и постојимо, шта нам се све издогађало...:think:
Не треба бити препаметан и схварири да нас је Велики рат највише коштао, али и баш тај сукоб нас је неопозиво поставио на мапу света као народ који је своје право на државу и постојање трајно заслужио својим понашањем у том полому; мало је народа који се таквим достигнућем могу поносити.
Но, погрешне и наивне процене новонастале ситуације после тог рата скоро да су уништиле то постигнуће у неколико наредних деценија, српски експеримент са "југославијама" неславно се завршио; Србија је поново "сама", и чини се да је то било и услов за њен бржи опоравак и напредак, ма шта ко о томе мислио, причао или у чије име или за чији интерес агитовао.
У свету који је поново на ивици свеопштег сукоба- Србија је опет тамо где је била и где јој је једино место- ван свих политичких кланова, банди, пактова или интересних група.
Моје дубоко уверење је да је сваки други пут не само опаснији, него и погрешан; и све док нам је политика само српска- без ичијих придодатих интереса- ми смо на оптималној могућој стази. И боље не може бити, јер смо све друго пробали, са много горим исходима...
Verovatno nismo naucili od Grka kako se uspostavlja drzava.

Dosljaci su se asimilovali u beogradsku kulturu. A beogradska kultura je kvazi kosmopolitski polusvijet, vazda bila.
Obrnuto je, ambicije nesposobnih su prejak izazov, pa deluju na domacina da se prilagodjava.
Seljoberi ne biraju sredstva jer im moral vise nije vazan kada se zagube iz vidika svog sela, dok Beogradjanina svako zna u Beogradu i moral je vazan

1676315468201699.png

АХАХАХАХАХАХАХАХА

Obrnuto je, ambicije nesposobnih su prejak izazov, pa deluju na domacina da se prilagodjava.
Seljoberi ne biraju sredstva jer im moral vise nije vazan kada se zagube iz vidika svog sela, dok Beogradjanina svako zna u Beogradu i moral je vazan

Beogradska kultura nema veze sa Likom, Bosnom i tim mjestima odakle su dosljaci tamo sljegli. Primili su naglasak, primili su kulturu.

A ta kultura beograda je: biti ,,boem", raspravljati dnevno o Putinu i Americkoj politici, globalne teorije zavjere protiv Srba, i o tome kako je srpska istorija falsifkovana. To su glavne odlike beooogradske ,,kulture" tebra.

Verovatno nismo naucili od Grka kako se uspostavlja drzava.
Од њих нисмо ни могли да то научимо, јер је то сасвим другачије време, доба, политичка клима; од старих Грка смо учили о етици, моралу, философији, а од тог материјала се гради држава и друштво; и у томе смо испред велике већине света, данас; и само зато смо још увек ту.
Данашња Србија је, са свим својим манама и грешкама- бакља слободе и смисла за огроман део света.

Nisam ih uopšte prespavala. Ali pišeš sve onako zadojeno, milion puta ispričana istina ne znači da je istina.
Promeni ploču malo. Znaš kako, lako je samo tko nešto napisati potpuno neistinito.. pa Srbija nema nikakv plan, a kamoli da posrbljava. Nikada i nije bila u toj poziciji, osim možda posle 1 sv rata. Tako da to je kao da čoveku pred smrt govoriš da je ništarija.
Izdvojeno iz teme, ali mozes li mi reci sta je netocno sta je sin tisutljecne kulture napisao? Jesi li ti prisustvovala dogadajima '90 u Hrvatskoj?

Не треба бити препаметан и схварири да нас је Велики рат највише коштао, али и баш тај сукоб нас је неопозиво поставио на мапу света као народ који је своје право на државу и постојање трајно заслужио својим понашањем у том полому; мало је народа који се таквим достигнућем могу поносити.
ponos je jedno, rezultati su drugo. ali o tome si i ti pisao.
od ponosa se ne živi, a niti od stare slave, što naši nikako ne mogu da shvate.
Kada sam jednom Francuzu pričala nešto, on mi kaže pa naravno da znamo za srpsku istoriju i sve se ceni 1 sv rat, ali je ono vezivanje vojnika unprofora u Bosni zauvek promenilo pogled na sve. Granatiranje Sarajeva od godinu dana. Drugim rečima, mi pričamo o onome što je nekada bilo, za ceo svet to je bilo pre više od 100 godina. Nemačka je izgubila dva rata, ali sada je glavna u Evropi. Stvari se menjaju, ali u našim glavama je svet tamo negde... davno. Hoću da kažem još jednom: od stare slave se ne živi. I politika to stalno mora imati u vidu. Ko još priča o nekom tamo teniseru koji je pre 100 god osvojio Vimbldon?
Но, погрешне и наивне процене новонастале ситуације после тог рата скоро да су уништиле то постигнуће у неколико наредних деценија, српски експеримент са "југославијама" неславно се завршио;
i to nije koštalo malo.
Србија је поново "сама", и чини се да је то било и услов за њен бржи опоравак и напредак, ма шта ко о томе мислио, причао или у чије име или за чији интерес агитовао.
Mislim isto tako da treba da bude svoja zemlja. To je tako trebalo biti svih proteklih 100 godina.
I nije samo problem sa granicama i ratovima. Već smo bili izgubili onaj prirodni patriotizam, tako da kada se on "vratio", vratio se u potpuno neprikladnom obliku, prepun strahova, besa, osećaja niže vrednosti pomešane sa osećajem više vrednosti, lažno verništvo, sve ono što čeka kada se nešto pusti sa lanca ili zanemaruje duže vreme, potiskuje. Potrebno je vreme da klackalica ide tamo vamo, pa da se smanjuje amplituda... i onoga da zapravo Beogradom retko koji Šumadinac da je vladao ili Beograđanin, što bi bilo prirodno, jel. I desilo bi se da smo dugo sami sa sobom, da kao država imamo jasne granice već 100 godina.

Recimo da je Srbija od 1919 bila samostalna zemlja sa svojim jasnim granicama, cela istorija po nju bi bila drugačija. Bila bi kao Grčka, uvek svoja, i bez ovih ratova separatisanja. Na primer.
То не можемо знати; у ратовима који су уследили- било је напада и на оволику Србију, јер колонијалне силе не хају за праду, закон, ред и гаранције које дају док су принуђене.
Разлика је у томе што би Србија имала историјски и политички заокружену своју државност, са свим својим територијама, и врло вероватно не би било тих локалних сукоба золико, колико их је било; но, не би их било ни овако- да стране силе нису "пујдале" балкански комшилук на Србију.
Сви знамо да ником од њих то не би падало на памет без подршке колективног запада...

Izdvojeno iz teme, ali mozes li mi reci sta je netocno sta je sin tisutljecne kulture napisao? Jesi li ti prisustvovala dogadajima '90 u Hrvatskoj?
Pisao je neke pamflete. Prežvakane 100 puta, kako su Srbi hteli da posrbljuju sve redom itd. mislim nigde veze sa ozbiljnim razgovorom. To ti meni, ja tebi, to slušam 30 godina i muka mi je. Tema nije takva.

Greške XX vijeka počinju i završavaju sa Jugoslavijom, pri čemu je prva uvod u katastrofu druge, crvene Jugoslavije.
Slabljenje ili gubitak srpskog nacionalnog osjećaja na uštrb novih nacija i/ili geografskih odrednica je nešto što nas i danas proganja, a sve se moglo izbjeći prostim ujedinjenjem Srba u srpsku, a ne jugoslovensku državu.

Koliku korist su ostali izvukli iz toga, ne moramo ni da komentarišemo, devedesetih su po Sloveniji i Hrvatskoj ubijali klince a ne vojnike, i zapad im je klicao, doduše ni deseti dio onoga koliko im danas kliču sa pojedinih beogradskih adresa.

Ako smo ranije napravili tu grešku da preskočimo korak konsolidacije snaga, na svakom mogućem, a naročito ekonomskom nivou, sledeći put se to ne smije dozvoliti.

Današnja teritorija Srbije, Crne Gore i Republike Srpske će u budućnosti činiti srpsku državu, ali joj onda treba pružiti priliku da zaživi i ojača, prije nego što se okolni narodi još jednom pokušaju nakačiti na nju, kako bi se spasili od prijetećeg nestanka.

Pisao je neke pamflete. Prežvakane 100 puta, kako su Srbi hteli da posrbljuju sve redom itd. mislim nigde veze sa ozbiljnim razgovorom. To ti meni, ja tebi, to slušam 30 godina i muka mi je. Tema nije takva.
Tebi je mozda prozvakano i na tome su te tvoji roditelji odgojili. Pitao sam te jesi li sudjelovala u dogadajima '90 u Hrvatskoj. Ja jesam jer za razliku od tebe nisam slusao nego prozivio i u tome je bitna razlika izmedu mene i tebe.

Razumijem da nije tema zato sam i napisao da je izdvojeno.

Од њих нисмо ни могли да то научимо, јер је то сасвим другачије време, доба, политичка клима; од старих Грка смо учили о етици, моралу, философији, а од тог материјала се гради држава и друштво; и у томе смо испред велике већине света, данас; и само зато смо још увек ту.
Данашња Србија је, са свим својим манама и грешкама- бакља слободе и смисла за огроман део света.
a niko ti nije rekao o genocidu Grka nad Makedoncima na severu Grcke i zasto je toliko brane sada?
Da li znas, kako je izgledalo osvajanje Makedonije od strane Otocana?

То не можемо знати; у ратовима који су уследили- било је напада и на оволику Србију, јер колонијалне силе не хају за праду, закон, ред и гаранције које дају док су принуђене.
Разлика је у томе што би Србија имала историјски и политички заокружену своју државност, са свим својим територијама, и врло вероватно не би било тих локалних сукоба золико, колико их је било; но, не би их било ни овако- да стране силе нису "пујдале" балкански комшилук на Србију.
Сви знамо да ником од њих то не би падало на памет без подршке колективног запада...
na to sam i mislila... pretpostavljam da bi bio napad recimo u 2 sv ratu. No znalo bi se jasno gde su joj granice, tj ne bi bilo separatizma naroda koji hoće svoju državnost. I ne bi bilo jugoslovenstva u samom Beogradu, nekoga ko bi potpisao 74 one granice KiMa, usotalom ne bi bilo ni te autonomne pokrajine. Ko zna kako bi se albansko pitanje rešilo, ali bi bilo teže menjati granice kada je država zaokružena i još pride ako ima podršku većih sila pametnom politikom.

No za ovu drugu stvar ipak je to pitanje političke veštine, kako voziti i kuda brod koji je na burnom moru. Strane sile su mogle da komšije pujdaju i drugačije.. to je zavisilo od naše odluke gde želimo da budemo. Znamo svi ponude koje su nam bile nuđene, i pisalo se o tome.

Kada sam jednom Francuzu pričala nešto, on mi kaže pa naravno da znamo za srpsku istoriju i sve se ceni 1 sv rat, ali je ono vezivanje vojnika unprofora u Bosni zauvek promenilo pogled na sve. Granatiranje Sarajeva od godinu dana.
Гос'н Француза бих питао само једно- да се није зајебунио?
Да ли је то био "војник УН-профора", или пилот авиона који је бомбардовао војску РС, и како се дошло до тог "гранатирања"?
Сит сам тих западњачких фора, молим те, не почињи са тим... :think:

. Nemačka je izgubila dva rata, ali sada je glavna u Evropi.
Немачка данас није главна ни у Немачкој; то је само једна велика војна испостава САД...
Potrebno je vreme da klackalica ide tamo vamo, pa da se smanjuje amplituda...
Тачно.
То је процес "зрења".

Ocigledno da ce stvari tek da se menjaju, dva neuspela pokusaja na Rusiju svakako deluju na frustraciju aanglosaksonaca i francuza, a nemci nisu glavni ni u svojoj kuci.
Mozda su austrijanci i Talijani neki narodi, ali nemci su ostali dresirane zivotinje koje slusaju sta im se kaze da rade i cute naravno.

Back