Greške srpske politike 20. veka

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da, to je ta razlika između Hrvata i Srba u 20. stoljeću. Hrvati su iskoristili baš sve šanse, a Srbi su uspjeli dobre šanse pretvoriti u poraz.
I mnogi iz Srbije su ljubomorni na to. I ima i zašto.
JEndostavno, kako je uspelo Hrvatskoj i posle 1 sv rata i posle 2 da naprave onakve granice, uzmu delove Italije, dalmaciju celu, i posle odigrati dobro 90tih godina.. stvarno svaka čast. Mora se reći.

pa da, ali je ovo daleko korisnije
jer te greške mogu ukazati na dalji put.
Da preskočimo godine neuspeha.. samo da vidimo koje su to godine i šta je bio neuspeh?

(mada, koga to briga. Kod nas i danas nikoga nije briga za Srbiju, samo za svoje dupe)
Mentalitet Srba.Kao i uvek Srbi nisu u stanju da se dogovore oko najvaznijih nacionalnih pitanja,bez obzira na opredeljenje,veru,status,.. udruze snage kada su vitalni interesi u pitanju.Kod nas bi svako hteo da bude vladika,tri Srbina tri misljenja
Iz tog razloga verujem da cemo uvek biti na dnu gde i pripadamo ,jer smo sami sebi najveci neprijatelji

Jasan je naslov. Dobila ideju za temu: skoro bila u Sloveniji, pa se nešto mislila o svemu tome dok sam se uveče šetala Ljubljanom.

Evidentno je da je ceo 20. vek politika Srpske države takva, da budem fina, da ne zna šta hoće, tj da ne budem fina - kao lud čovek, ne zna gde udara. Velika stradanja, razaranja, gubitak stanovništva, prihvatanje komunizma, granice autonomnih pokrajina, odbacivanje raznih planova, do na kraju sukoba sa najvećim svetskim vojnim savezom. To je ono što se dešavalo. Ali ima onih koji sve to vide kao niz uspeha, neki vide kao niz neuspeha.

Glupo je odmah u prvom postu da ja kažem već neke od tih grešaka, prema mom sudu a i ne samo mom, ali je pitanje za korisnike ovog foruma da nabroje ne uspehe, to je uglavnom poznato, već neuspehe, političke promašaje, loše odluke srpske države itd.. koje su dovele do situacije koju imamo u 21. veku.

Zašto bi to moglo biti važno? Pa jednom bismo i mi mogli imati državu koja zna kuda ide? Ili nikad?

(p.s. ako je bila neka ovakva tema slobodno je spojite. Ili ako je za drugi pdf, prebacite. Ali jeste tema politička.)
Nema gde nije pogrešila , prvo sa tom Jugoslavijom , druga Jugoslavija već nije bila njena volja , to je čist izgubljen rat gde je pobednik okupator postavljao uslove . No već Milošević je mogao da bira i on je izabrao otpor prema kapitalizmu i očuvanje komunizma.
I danas biramo gubitničku stranu , one koji su nas okupirali i oteli deo teritorije.

Upravo tako. Srbi su vam i stvorili državu, ukrali ste jezik od Srba pa ga svojatate, bezmali broj Srba katolika je ušao u sastav moderne hrvatske nacije. Stvarno trebate biti puno zahvalni Srbima.
Zar nije Karadžić "posudio" višestoljetne hrvatske rječnike i pomoću njih stvorio standardni "srpski jezik"? Pokatoličavanje je još jedan mit. Dan danas postoje većinski srpska sela okružena hrvatskim. Da je bilo pokatoličenja ta sela i zaselci bi odavno nestali. Ne bi dočekali 21. stoljeće.

I mnogi iz Srbije su ljubomorni na to. I ima i zašto.
JEndostavno, kako je uspelo Hrvatskoj i posle 1 sv rata i posle 2 da naprave onakve granice, uzmu delove Italije, dalmaciju celu, i posle odigrati dobro 90tih godina.. stvarno svaka čast. Mora se reći.
zato sto su pet vekova ucili od Madjara i Hasburgovaca na svojoj kozi,i kako su ovi sedlali njih tako su oni na kraju nas.Sa druge strane mi smo imali posla sa Turcima gde nije vazila politika nego gola sila i uglavnom smo politiku vodili preko kolena "Gde vojnicka cizma stane,..."
Znaci,oni su morali da se slihtaju i pretvaraju,kod nas je bilo ili rajinski mentalitet ili gola sila.Nije cudo da smo vidjenije srpske glave sami skracivali za glavu

Nema gde nije pogrešila , prvo sa tom Jugoslavijom , druga Jugoslavija već nije bila njena volja , to je čist izgubljen rat gde je pobednik okupator postavljao uslove . No već Milošević je mogao da bira i on je izabrao otpor prema kapitalizmu i očuvanje komunizma.
I danas biramo gubitničku stranu , one koji su nas okupirali i oteli deo teritorije.
da li danas ima izbora?
pogledaj kartu NATOa. Geografsku mislim.

nedavno ti saznam da je Franc Ferdinand, suocen sa zahtevima slovenskih naroda za vecom autonomijom, bio resen da Hrvate ukljuci u imperiju kao jednak narod i napravi trojnu monarhiju, a bio je cak zainteresovan i da Hrvatima da da obrazuju "Jugoslaviju".
Da, ljudi donose neočekivane odluke kada se nađu u škripcu iz kojeg se žele izvući.

Nije on izabrao ništa što mu nije dato kao zadatak.

zato sto su pet vekova ucili od Madjara i Hasburgovaca na svojoj kozi,i kako su ovi sedlali njih tako su oni na kraju nas.Sa druge strane mi smo imali posla sa Turcima gde nije vazila politika nego gola sila i uglavnom smo politiku vodili preko kolena "Gde vojnicka cizma stane,..."
Znaci,oni su morali da se slihtaju i pretvaraju,kod nas je bilo ili rajinski mentalitet ili gola sila.Nije cudo da smo vidjenije srpske glave sami skracivali za glavu
e to ti je dobro zapažanje, mislim meni :)

Back