Borovo: Počelo uklanjanje kapele srpske porodice Šoškoćanin

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
410.130
Nakon godina kontroverzi i rasprava o kapeli srpske porodice Šoškoćanin na groblju u Borovu, započeli su radovi na njenom uklanjanju.
Kapela porodice, čiji je najpoznatiji član ratni komandant Borova 1991. godine Vukašin Šoškoćanin, godinama je bila predmet napada desničarskih struja u Hrvatskoj.
Ovaj objekat je tokom proteklih godina nekoliko puta skrnavljen, a poslednji put je to bilo 18. novembra 2018. godine, kada je crvenim sprejom bilo ispisano ustaško slovo "U" i ustaški poklič "za dom spremni".

Krajem juna ove godine predsednik Domovinskog pokreta Ivan Penava podneo je županijskoj upravi zahtev za uklanjanje ovog i još deset srpskih spomenika u Hrvatskoj, jer kako kaže, vređaju nacionalna osećanja Hrvata.

Zahtev je podnet u skladu sa Zakonom o grobljima u kojem se predviđa uklanjanje nadgrobnih spomenika podignutih posle 30. maja 1990. godine koji, kako se navodi, vređaju osećanja Hrvata i "veličaju agresorsku vojsku".

U međuvremenu je sa porodične kapele uklonjena ploča na kojoj je pisalo:

"Ovde počiva Vukašin-Vule Šoškoćanin tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15. maja 1991. komandant odbrane Borova sela. Za narodnog junaka proglašen na Velikoj narodnoj srpskoj skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine. I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću, sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje".

Vukašin Šoškoćanin stradao je 13 dana nakon sukoba u Borovu, u kojem je stradalo 12 policajaca iz vinkovačke policijske stanice.
Udavio se u Dunavu kada je čamcem prelazio iz Srbije.
Prvobitno je bio sahranjen u porodičnoj kapeli u Borovu, a kasnije je njegovo telo preneseno u manastir Bođani.
Radovi na rušenju kapele počele su juče, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.link

U međuvremenu je sa porodične kapele uklonjena ploča na kojoj je pisalo:

"Ovde počiva Vukašin-Vule Šoškoćanin tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15. maja 1991. komandant odbrane Borova sela. Za narodnog junaka proglašen na Velikoj narodnoj srpskoj skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine. I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću, sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje".

Vukašin Šoškoćanin stradao je 13 dana nakon sukoba u Borovu, u kojem je stradalo 12 policajaca iz vinkovačke policijske stanice.
Udavio se u Dunavu kada je čamcem prelazio iz Srbije.
Prvobitno je bio sahranjen u porodičnoj kapeli u Borovu, a kasnije je njegovo telo preneseno u manastir Bođani.
Radovi na rušenju kapele počele su juče, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.link

Ништа ново.

Избацили су живе ..сада избацују мртве.... избацују са Крсте ....

Izgradili cijeli manastir usred groblja

o_ko_anin_mauzolej_609be22d39fa1_840x560_1_696x464.jpg

To je južna Srbija, u svetu poznata kao Severna Makedonija. Nemamo ingerencije.
Spomenik stradali pripadnicima OVPMB i UČK uredno je davno izbagerisan.

Ali postoji jedna značajna razlika. U Preševu je bio podignut spomenik u samom centru grada, javnom prostoru.
Hrvati ruše spomenike po grobljima. Ne u privatnoj režiji. Institucionalizovano.
Jedan poseban oblik varvarstva.

Koga briga šta kome piše na nadgrobnom spomeniku?
Posebno ako znamo da se ovde države, ideologije i granice među njima menjaju svetlosnom brzinom.
Šta je sledeće?
Neko će po BiH krenuti da ruši srednjevekovne stećke zato što na njima piše da tu leži neki Ratko, Gojak i Radovan?

Kad mi trpimo Tita u Kući cveća, sve ostalo deluje kao prava sitnica.

Back