Greške srpske politike 20. veka

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
35.469
"Stetan, uvredljiv, nepotreban, suvisan, ambivalentan". Toliko naopake svijesti tesko se moci naci idje u evropi.
Прво, штетан је зато што га нико сем неких људи српског порекла у самој Србији не признаје. Друго, гроф Андраши је у оквиру специјалног рата против Србије, наредио да се у сваком документу и свакој јавној комуникацији термин " Србијанац и Србијанци обавезно користи, је је већ тад био припреман рат против Србије. Тиме је хтео да постигне утисак код српског народа преко дрине и из прека, да у Србији живи неки други народ, како би их против Србије лакше мобилисао. Ако не постоји Бугаријанац,, Хрватијанац, Мађаријанац, нема потребе да постоји ни Србијанац. Ни један Алабанац, или Муслиман из Србије, за себе никад неће рећи да је србијанац. Амбивалентан је зато што има потпуно другачије значенње кад га користе на пример хрвати, и кад га користе из незнања Срби из Апатина. Кад Мило Ђукановић каже Србијанска полиција, он мисли и на полицију у Апатину. Кад неко из Апатина каже Србијанац, он мисли на становништво јужно од Дунава. И зато је амбивалентан. То је једна језичка могућност, баш као и Хрваатијанац, ( Хрваћанин је нешто сасвим друго. То су Срби са територије данашње хрватске, али тај термин нико не користи, јер би он био за хрвате неприхватљив.
 

guslar1389

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.134
Прво, штетан је зато што га нико сем неких људи српског порекла у самој Србији не признаје.

To, ocigledno po broju pjesama s tim terminom, nije tacno, a drugo nema veze sa tacnoscu i opravdanoscu termina.

Друго, гроф Андраши је у оквиру специјалног рата против Србије, наредио да се у сваком документу и свакој јавној комуникацији термин " Србијанац и Србијанци обавезно користи, је је већ тад био припреман рат против Србије. Тиме је хтео да постигне утисак код српског народа преко дрине и из прека, да у Србији живи неки други народ, како би их против Србије лакше мобилисао.

Evo teorija zavjere...

Ако не постоји Бугаријанац,, Хрватијанац, Мађаријанац, нема потребе да постоји ни Србијанац. Ни један Алабанац, или Муслиман из Србије, за себе никад неће рећи да је србијанац.

Srbi ne poticu iz Srbije, Srbija je doseljenicka drzava, tako da je netacno i stetno povezivati ,,srpsko" sa bilo cim u vezi drzave Srbije.

Амбивалентан је зато што има потпуно другачије значенње кад га користе на пример хрвати, и кад га користе из незнања Срби из Апатина. Кад Мило Ђукановић каже Србијанска полиција, он мисли и на полицију у Апатину. Кад неко из Апатина каже Србијанац, он мисли на становништво јужно од Дунава. И зато је амбивалентан. То је једна језичка могућност, баш као и Хрваатијанац, ( Хрваћанин је нешто сасвим друго. То су Срби са територије данашње хрватске, али тај термин нико не користи, јер би он био за хрвате неприхватљив.

Veoma je jasan, Srbija - Srbijanac. Svaki covjek koji je gradjanin Srbije, je Srbijanac. Samo jedan dio tih Srbijanaca su etnicki Srbi, neki su etnicki Madjari, Romi, itd. Hrvatska je etnicka drzava sa istorijskim/geografskim kontinuitetom. To je drugo.
 

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
35.469
To, ocigledno po broju pjesama s tim terminom, nije tacno, a drugo nema veze sa tacnoscu i opravdanoscu termina.Evo teorija zavjere...Srbi ne poticu iz Srbije, Srbija je doseljenicka drzava, tako da je netacno i stetno povezivati ,,srpsko" sa bilo cim u vezi drzave Srbije.Veoma je jasan, Srbija - Srbijanac. Svaki covjek koji je gradjanin Srbije, je Srbijanac. Samo jedan dio tih Srbijanaca su etnicki Srbi, neki su etnicki Madjari, Romi, itd. Hrvatska je etnicka drzava sa istorijskim/geografskim kontinuitetom. To je drugo.
Ово за Андрашија је историска чињеница и није баш тако непозната. То одакле потичу Срби, није овде тема, мада је та твоја теорија шкрипава. Дакле, само Срби не потичу из Србије, а сви остали народи потичну из земљаа у којима живе????? Свашта. Зар Мађари потичу из Мађарске? Ако је Србин - Србијанац, како је Мађар - ???? Ако је Србин-Србијанац, како је Хрват - ??????. Нема. Нема, дакле не треба да буде. Зашт људи у Суботице, практично сви, Србијанцима називају само Србе из централне Србије, ако је све то јасно. И они су грађани Србије. Срби су Србију направили. Не некакви грађани Србије, него баш Срби. Додуше, Срби су направили и Словенију да буде Држава. Без српских победа у првом светском рату и без стварања Југославије, Словенија не би била Држава. Можда би ти волео да све што је у Србији повезујемо са хрватима или Турцима, али то би било бесмислено глупаво. Ја мислим да се ти у ствари правиш блесав.
 

guslar1389

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.134
Ово за Андрашија је историска чињеница и није баш тако непозната. То одакле потичу Срби, није овде тема, мада је та твоја теорија шкрипава. Дакле, само Срби не потичу из Србије, а сви остали народи потичну из земљаа у којима живе????? Свашта. Зар Мађари потичу из Мађарске? Ако је Србин - Србијанац, како је Мађар - ???? Ако је Србин-Србијанац, како је Хрват - ??????. Нема. Нема, дакле не треба да буде.

Srbin moze biti Crnogorac, Srbijanac, ili iz Republike Srpske/Bosanac. Srbi imaju tri drzave. Madjari, Hrvati, itd samo jednu.

Зашт људи у Суботице, практично сви, Србијанцима називају само Србе из централне Србије, ако је све то јасно. И они су грађани Србије. Срби су Србију направили. Не некакви грађани Србије, него баш Срби.

Zovu ih tako jer do 1945. Subotica nije bila u sastavu Srbije. Isto tako, nije izgradjena jaka drzavna svijest u Srbiji, jer Srbija je prekratko trajala bez stabilne vlasti.

Srbi iz CG su napravili Srbiju, uz pomoc drugih doseljenih Srba i manjina.

Додуше, Срби су направили и Словенију да буде Држава. Без српских победа у првом светском рату и без стварања Југославије, Словенија не би била Држава. Можда би ти волео да све што је у Србији повезујемо са хрватима или Турцима, али то би било бесмислено глупаво. Ја мислим да се ти у ствари правиш блесав.

Srbijanci su pobjedili u ratu i ugasili svoju Srbiju u miru. Nego cinjenica je da postoji Srbija danas ali da nema zdrav patriotizam jer je radikalizovan i i fiksiran na druge srpske zemlje a ne na svoju.
 

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
35.469
Srbin moze biti Crnogorac, Srbijanac, ili iz Republike Srpske/Bosanac. Srbi imaju tri drzave. Madjari, Hrvati, itd samo jednu.Zovu ih tako jer do 1945. Subotica nije bila u sastavu Srbije. Isto tako, nije izgradjena jaka drzavna svijest u Srbiji, jer Srbija je prekratko trajala bez stabilne vlasti.

Srbi iz CG su napravili Srbiju, uz pomoc drugih doseljenih Srba i manjina.Srbijanci su pobjedili u ratu i ugasili svoju Srbiju u miru. Nego cinjenica je da postoji Srbija danas ali da nema zdrav patriotizam jer je radikalizovan i i fiksiran na druge srpske zemlje a ne na svoju.
Слушај, ти оли си трол, или си бескрајно необразован, или си неки смарач суседних народа. У Србији живе и Мађари и Хрвати, исто као како што Срби живе у Мађарској, мада су их асимиловали, или у Хрватској, где је нама Србима број миноран због клања и проеривања. Суботица је у саставу Србије од 1918. године, а не од 1945, кад је изашла из састава Србије, јер је Србија искасапљена са две покраине. Нису Срби из Црне Горе направили Србију, мада између Срба из Србије и из Црне Горе нема неке велике разлике. Дакле, тролујеш, или лупеташ из незнања. И кад је Србија ставарана, Црна Гора је била исто што и Србија.
 

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860
Praktično ne postoji nikakva "srpska politika" u dvadesetom vijeku. Naime, od Majskoga prijevrata i svirepoga ubojstva poslednjega srbijanskoga kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage, vodila se jugoslavenska politika u raznim oblicima. S tim što je srpska politika postojala u SR Srbiji - u vrijeme "liberala", ali i u vrijeme Draže Markovića i Ivana Stambolića se srpska politika vodila - sve do Osme sjednice Saveza komunista Srbije 1988. godine. Tada Slobodan Milošević kreće u svoju "misiju" centralizacije Jugoslavije i disciplinovanja drugih republika, što znači da se tada opet počinje nekakva, doduše nakaradna, jugoslavenska politika iz Beograda voditi, srećom neuspješno te su tako i Srbijanci na kraju balade stekli svoju neovisnost jer su sve republike, uključujuči i Crnu Goru, pobegli od umobolne politike koja se iz Beograda vodila od Memoranduma SANU i Osme sjednice SKS.
 

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
28.187
Ne škripi podatak o plaćama. Podaci su od zavoda za statistiku Hrvatske, Srbije i Slovenije.
pa mislim da Zavod za statisku Srbije laze...............sto moze vaziti i za Sloveniju i Hrvatsku.
I bez statistike moze se primetiti da plate u Sloveniji negde ne stimaju. Naime, hiljade slovenaca svako jutro prelaze u susednu Austriju na posao i tamo rade za 1200 evra NETO,.........NETO a to je posebno vazno jer se mesanjem bruto i neto moze steci pogresna slika o visini plate.
Primer: tip , programer, radi u BGD za neku D-firmu i kaze da mu plata 3500 evra, moj poznanik, isto programer , radi u Nemackoj i zaradi 3200 evra.
Sa malom boljim uvidom dobio sam informaciju da onaj u BGD platu prikazuje u Bruto a ovaj u nemackoj u Neto...........Na osnovu prvih podataka ispada da je ovaj u BGD bolja placen a ustvari ovaj u nemackoj ima duplo vecu platu od ovog u BGD.
Ta manipulacija sa Bruto-Neto je omiljena kod nasih gradjana kako bi istakli svoju "vecu" platu od drugih.
Zato se ne veruje nikakvim ni sluzbenim ni "privatnim " podacima nego se sa lica mesta sagleda situacija...................kao ovaj primer sa slovenackim gastarbajterima u Austriji.
 
Poruka
10.539
pa mislim da Zavod za statisku Srbije laze...............sto moze vaziti i za Sloveniju i Hrvatsku.
I bez statistike moze se primetiti da plate u Sloveniji negde ne stimaju. Naime, hiljade slovenaca svako jutro prelaze u susednu Austriju na posao i tamo rade za 1200 evra NETO,.........NETO a to je posebno vazno jer se mesanjem bruto i neto moze steci pogresna slika o visini plate.
Primer: tip , programer, radi u BGD za neku D-firmu i kaze da mu plata 3500 evra, moj poznanik, isto programer , radi u Nemackoj i zaradi 3200 evra.
Sa malom boljim uvidom dobio sam informaciju da onaj u BGD platu prikazuje u Bruto a ovaj u nemackoj u Neto...........Na osnovu prvih podataka ispada da je ovaj u BGD bolja placen a ustvari ovaj u nemackoj ima duplo vecu platu od ovog u BGD.
Ta manipulacija sa Bruto-Neto je omiljena kod nasih gradjana kako bi istakli svoju "vecu" platu od drugih.
Zato se ne veruje nikakvim ni sluzbenim ni "privatnim " podacima nego se sa lica mesta sagleda situacija...................kao ovaj primer sa slovenackim gastarbajterima u Austriji.
Ja uvijek govorim da je prosječna plaća potpuno beskoristan podatak koji ne govori apsolutno ništa o ničemu. Puno bolji i realniji podatak je medijalna i minimalna plaća. To su pravi podaci. A oni su kod nas u Hrvatskoj sljedeći. Minimalna plaća za 2023. je 700€ bruto. To ispada 560€ neto bez poreza i prireza, a 553€ kad platiš porez i prirez, ako ga plaćaš. Medijalna plaća za 12/2022. je bila 877€. I to je pravi, korisni podatak. Kod vas je minimalna sad oko 340€ neto, a medijalna plaća za 12/2022. vam je bila 514€ neto.
Recimo u Sloveniji je od 01.01. minimalna plaća 878€ neto! Znači ista kao medijalna plaća kod nas u Hrvatskoj!!! Znači njihov minimalac je kod nas medijalna plaća. U Njemačkoj je bruto minimalna satnica 3 puta veća nego kod nas. Kod nas je 4€ bruto, u Njemačkoj 12€ bruto!
Inače kod nas u Hrvatskoj plaća je iznos u brutu, a ne neto što dobiješ.
 

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
28.187
Ja uvijek govorim da je prosječna plaća potpuno beskoristan podatak koji ne govori apsolutno ništa o ničemu. Puno bolji i realniji podatak je medijalna i minimalna plaća. To su pravi podaci. A oni su kod nas u Hrvatskoj sljedeći. Minimalna plaća za 2023. je 700€ bruto. To ispada 560€ neto bez poreza i prireza, a 553€ kad platiš porez i prirez, ako ga plaćaš. Medijalna plaća za 12/2022. je bila 877€. I to je pravi, korisni podatak. Kod vas je minimalna sad oko 340€ neto, a medijalna plaća za 12/2022. vam je bila 514€ neto.
Recimo u Sloveniji je od 01.01. minimalna plaća 878€ neto! Znači ista kao medijalna plaća kod nas u Hrvatskoj!!! Znači njihov minimalac je kod nas medijalna plaća. U Njemačkoj je bruto minimalna satnica 3 puta veća nego kod nas. Kod nas je 4€ bruto, u Njemačkoj 12€ bruto!
Inače kod nas u Hrvatskoj plaća je iznos u brutu, a ne neto što dobiješ.
vazno je da se uvek naglasi dal je neto ili bruto.........da se nedogodi bas to da ovaj u BGD ima vecu platu od onog u Minhenu.
Inace, stanje je jadno u celom svetu i visina plate nema veze sa standardom. Dzaba onom u Norveskoj neto-plata od 4000 evra kad mu pivo 15 evra.
Kazu da se po tom pitanju najbolje zivi u Izraelu.Plate su nesto nize nego u evropi al su cene dosta nize, pa se lepo zivi.
 
Poruka
10.539
vazno je da se uvek naglasi dal je neto ili bruto.........da se nedogodi bas to da ovaj u BGD ima vecu platu od onog u Minhenu.
Inace, stanje je jadno u celom svetu i visina plate nema veze sa standardom. Dzaba onom u Norveskoj neto-plata od 4000 evra kad mu pivo 15 evra.
Kazu da se po tom pitanju najbolje zivi u Izraelu.Plate su nesto nize nego u evropi al su cene dosta nize, pa se lepo zivi.
Da, ovdje si u pravu. Netko je to isto već bio spomenuo, najbitniji je SKM Index (Standard Kupovne Moći). Ono što možeš kupiti za plaću. Da možeš podmiriti troškove i da ti ostane novaca.
Kod nas su sindikati pred par godina bili izračunali da je dostatna plaća oko 1400€. 17% na režije, 27% na hranu i 56% na ostale troškove. To je bilo pred 3 godine čini mi se. Sad je to puno više...
 

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
28.187
Da, ovdje si u pravu. Netko je to isto već bio spomenuo, najbitniji je SKM Index (Standard Kupovne Moći). Ono što možeš kupiti za plaću. Da možeš podmiriti troškove i da ti ostane novaca.
Kod nas su sindikati pred par godina bili izračunali da je dostatna plaća oko 1400€. 17% na režije, 27% na hranu i 56% na ostale troškove. To je bilo pred 3 godine čini mi se. Sad je to puno više...

To sa prosecnim platama je propagandna manipulacija. 5 menadzera prima mesecno po 50 000 evra i 500 radnika po 1000 evra i dobijes prosek od 1500 evra.
 
Poruka
10.539
To sa prosecnim platama je propagandna manipulacija. 5 menadzera prima mesecno po 50 000 evra i 500 radnika po 1000 evra i dobijes prosek od 1500 evra.
Točno tako. Ja to cijelo vrijeme pričam. Da je prosječna plaća potpuno beskoristan i nebitan podatak. Direktori, političari sebi dignu plaće i trube kako je narasla prosječna plaća. Je, narasla je moj _______. Minimalna i medijalna plaća govore o pravom stanju stvari. I taj SKM.
 

zauvek branilac

Aktivan član
Poruka
1.729
Jedino što se moglo uraditi da se malko popravi stvar je da se prihvati konfederacija koju je nudila Slovenija 1990. Ali Srbija to nije htela.
Slovenački i hrvatski predlog za pretvaranje 2.Jugoslavije u konfederaciju iz 1990 je bio prevara (po tom predlogu bi prvo svih 6 republika proglasilo nezavisnost, a onda bi se ujedinile u konderaciju, što se u realnosti, ako bi prvo svih 6 republika proglasilo nezavisnost, ne bi desilo nikada), a nikada nije postojala nijedna država koja je bila konfederacija, jer ako je konfederacija onda to nije država!

Ubrzo potom su u to vreme 1990 Muslimani i Vardarski Makedonci stvorili predlog da 2.Jugoslavija postane asimetrična federacija što je zapravo (već) bila čitavo svoje postojanje (jedini koji su je smatrali svojom državom su bili Srbi, tolerisali su je i 3 novonaroda, a za Slovence i Hrvate je bila samo privremena tvorevina)!
👀👂👂
 

Gruban

Buduća legenda
Poruka
36.959
Ovo je i najveća. Prosto se kralj polakomio da vlada i Slovencima i Hrvatima. Da mu Bled bude kuća. Iako su i Mišić i ostali upozoravali da se to ne radi, čak i Francuski političari koji su voleli Srbiju, ona je to ipak uradila. To je velika greška koja se neće izmeniti vekovima. Umesto da kao pobednica rata ima svoju zemlju, smao proširenu, na delove gde su Srbi bili u većini, Srbija napravi takvu glupost.

Velika Francuska je pustila Nemce tu, ali mi ne. Bolje grob nego rob... da ne deluje to malko samoubilački?

Jasno. Plus stvaranje autonomnih pokrajina sa ovim granicama.
O tome kako će izgledati politička mapa Evrope a i ostatka Sveta uvek su odlučivale velike sile.Najčešće posle ratova.Tako je bilo i Bečkom kongresu i na Berlinsom kongresu i na Versajskoj konferencije gde je i odlučeno o stvaranju Kraljevine SHS kasnije preimenovane u Jugoslaviju.Srbija jeste bila na pobedničkoj strani u Velikom ratu 1914-1918 ali nije imala značajnu ulogu u krerianju Versajskog poretka koji je imao da posluži ciljevima i interesima Velike Britanije i Francuske.Te dve sile su u stvaranju KSHS videle svoj interes.
 
Poruka
15.487
To sa prosecnim platama je propagandna manipulacija. 5 menadzera prima mesecno po 50 000 evra i 500 radnika po 1000 evra i dobijes prosek od 1500 evra.
Свако ко ово каже зарађује више од 600 евра месечно бајдевеј
Немаш ти благе везе како се то израчунава, а методологија је јавна информација

https://www.stat.gov.rs/sr-Latn/oblasti/trziste-rada/zarade
 

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
27.591
Najveća srpska greška od kada sam rođen je to što su mislili da će oružjem mijenajti republičke granice
Posljedice toga su dramatične i dan danas.
Dabome Frzzi, nego kako zamišljaš da vam Volksdeutsche pomognu ovaj put? GDP Danke Deutchland je ceć sada manji od 1/5 kineskog, a ide to i na oko 1/20 (ko nije nosa pomolio iz Evrope može da penuša povodom izjave, samo negde drugde možeš da putuješ avionom duže negi u Nemačkoj kolima a da ne izađeš iz zemlje, a i mnogo bolje izgleda nego DE, i jezik je lakši). Šta ćete onda vi sa državama od po 20-30 godina vaskolike istorije? Da li si svestan koliko ste prigrabili Pošto ste se svrstali uz ubice Narodnog Kralja Dmitra Zvomira neće vam biti teško da budete opet jedno 1000 godina kod Orbana, šta misliš?

 

Top