Borovo: Počelo uklanjanje kapele srpske porodice Šoškoćanin

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lajkao sam prvi dio Grujanovog upisa, ostatak sam na brzinu preletio, iskonstruirao si sadržaj u glavi i zaključio da isto valja.
ja hrvatski pokatoličeni prijatelju kažem kako jeste bez uvijanja
kako znam i umem
kad ne umem rečima onda rukama i nogama
uvek, dakle, postoji način da se iskaže šta misliš
nema izgovora za neučinjeno

U međuvremenu je sa porodične kapele uklonjena ploča na kojoj je pisalo:

"Ovde počiva Vukašin-Vule Šoškoćanin tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15. maja 1991. komandant odbrane Borova sela. Za narodnog junaka proglašen na Velikoj narodnoj srpskoj skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine. I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću, sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje".

Vukašin Šoškoćanin stradao je 13 dana nakon sukoba u Borovu, u kojem je stradalo 12 policajaca iz vinkovačke policijske stanice.
Udavio se u Dunavu kada je čamcem prelazio iz Srbije.
Prvobitno je bio sahranjen u porodičnoj kapeli u Borovu, a kasnije je njegovo telo preneseno u manastir Bođani.
Radovi na rušenju kapele počele su juče, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.link
Nisam razumjela da li se uklanja samo spomen ploca i/ ili kapela.
Ne navodi se o cijem trosku se obavljaju radovi, na koji nacin ce se obiljeziti grobno mjesto...i, naravno, misljenje postavljaca teme o ovom dogadjaju.

Nisam razumjela da li se uklanja samo spomen ploca i/ ili kapela.
Ne navodi se o cijem trosku se obavljaju radovi, na koji nacin ce se obiljeziti grobno mjesto...i, naravno, misljenje postavljaca teme o ovom dogadjaju.
I spomen ploča i kapela. Spomen ploča jer nije u skladu sa zakonom o grobljima, kapela jer nema građevinsku dozvolu.

I spomen ploča i kapela. Spomen ploča jer nije u skladu sa zakonom o grobljima, kapela jer nema građevinsku dozvolu.
O trosku familije, pretpostavljam, ako komunalno poduzece sada rusi?
Nadam se da su sve ostale kapele izgradjene sa dozvolom...na oba groblja, bilo gdje u Hrvatskoj.
Imagine...ta rusenja kapelica sagradjenih u nedemokratskoj Jugi od sedamdesetih na ovamo!:(

O trosku familije, pretpostavljam, ako komunalno poduzece sada rusi?
Nadam se da su sve ostale kapele izgradjene sa dozvolom...na oba groblja, bilo gdje u Hrvatskoj.
Imagine...ta rusenja kapelica sagradjenih u nedemokratskoj Jugi od sedamdesetih na ovamo!:(
Nisam siguran je li o trošku obitelji ili o trošku upravitelja groblja. Znam da se za svaku neusklađenost sa zakonom kažnjava upravitelj s 30 000 eura a ne obitelj, jer postoji puno slučajeva da više ni nema nikoga iz obitelji. Upravitelj je dužan svako grobno mjesto obilježiti, ime i prezime i godinu smrti. Ako obitelj želi nešto više, to sami moraju platiti. Zakon se odnosi na sagrađeno nakon 1991, ovo prije je građeno u skladu s tada vrijedećim zakonima.

Nisam siguran je li o trošku obitelji ili o trošku upravitelja groblja. Znam da se za svaku neusklađenost sa zakonom kažnjava upravitelj s 30 000 eura a ne obitelj, jer postoji puno slučajeva da više ni nema nikoga iz obitelji. Upravitelj je dužan svako grobno mjesto obilježiti, ime i prezime i godinu smrti. Ako obitelj želi nešto više, to sami moraju platiti. Zakon se odnosi na sagrađeno nakon 1991, ovo prije je građeno u skladu s tada vrijedećim zakonima.
Logicno bi bilo da se upozori familiju na nove zakonske norme i odredi rok za radnje predvidjene zakonom.
Ako nema familije, ili se oglusi o poziv, drzava/ komunalno poduzece izvodi radove na njihov trosak koji se naplacuje u gotovini, pljenidbom racuna ili prodajom imovine.
Mene zanima slijedece; mogu li ja prijaviti onih par familija koje su podigle kapelice bez dozvole zato sto ugrozavaju moj osjecaj estetike?

Tehnicki mogu...ali, razlog podnosenja: estetski...cisto sumnjam.
Salu na stranu: iskreno se nadam da ce neko da pokrene pitanje legalnosti podizanja svih kapelica, na svim grobljima...ne samo onih koje Penavi smetaju.
Ipak je RH u EU!
Velika većina kapelica je legalizirana u postupku legalizacije. Četnički spomenici ne smetaju samo Penavi nego i velikoj većini normalnih ljudi. Lik doslovno na spomeniku ima tekst - ovo je Srbija. Wtf?

Velika većina kapelica je legalizirana u postupku legalizacije. Četnički spomenici ne smetaju samo Penavi nego i velikoj većini normalnih ljudi. Lik doslovno na spomeniku ima tekst - ovo je Srbija. Wtf?
Taj pojam " cetnici" bode mi oci od 1991.g.
Zasto tako?
To su bili srpski borci u SFRJ.
Sta znaci Hrvatima "biti cetnik?"
Ono, kao Srbima, ustasa/ koljac/ sovinista?

Nema tamo sigurno mnogo onih koji se zbog toga potresaju. Osim njegove rodbine. Pitanje koliko ih uopšte i ima tamo.
Više se oko toga brinu ovdašnje pobegulje i kvazi rodoljubi zarad kojih izgibe čovek
Borovljani (i kninjani) su među prvima počeli da odlaze tj.dolaze još pre nego što je rat i počeo.
Ma, naravno!
Oni sretnici sto ostase danas tjese unucad kada se vrate iz osnovne skole sa :" rekla mi je da san cetnik"...a niti jedna ne zna sta to znaci.

Back