Gresi predaka na današnje generacije

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jeste li vi svesni, koliko je ova tema nepovoljna po religiju?
Ne;, moze da znaci svasta...
Moze da znaci da ti deda nije cinio grehe....moze da znaci da ne primecujes svoje ispastanje greha....tj legla ti kazna.....

Deda mi je bio sveštenik u drugoj religiji - Nazaren,.. pa je odverio kada mi se otac ženio,.. jer je njima zabranjeno slavlje - svadba ( a materi otac nije dao da se uda bez svadbe)
Otac mi nije kršten.. ja jesam sa dve godine, .. ali nije me Bog kažnjavao. Sve svoje grehe sam počinio sam i opet me Bog nije kaznio. Nisam slabić da bih ih pripisivao nekome.
Gde piše u crkvenim knjigama da potomci imaju snašati grehe predaka. I ko bi to smeo da napiše?

Deca placaju svaki greh....
Od gordosti, taj greh se prenosi 3 ili 4 kolena nadole....do glutany, tj prejedanja, gde se isto prenosi tri cetiri kolena nadole, preko epigenetike..
auuu, ima nekih pisanija o tome što ti ovde prezentuješ?

Mislim da je jasno da ne bih,.. i to ne samo tebi, već i ostalima,..
A, sad već počinješ igru.
Ali ja ne verujem ni da to piše ( nećemo sa zamenom teza,.. to sam prepoznao) .
Pa zamena teza je tu upravo da ti pokaze da odgovor na tvoje pitanje ne menja tvoj zakljucak....niti razmisljanje....

Upravo je po ovom pitanju to najociglednije..

Nego da te pitam jednu drugu stvar, nije podmetacina kao ovo proslo, mada nije ni to bila podmetacina, nego cisto da razjasnimo...

Da li znas sta je definicija greha ili bar opis sta je greh?

Opet se igramo filozofije i demagogije,..
Pa zamena teza je tu upravo da ti pokaze da odgovor na tvoje pitanje ne menja tvoj zakljucak....niti razmisljanje...
To je posledica moje vere, da su te knjige pisali malo mudriji,.. pa to nisu napisali!
.Upravo je po ovom pitanju to najociglednije..
Kome je to očigledno?,.. dovoljno je da bude očigledno,.. ne treba ni očiglednije, ni najočiglednije,.. to je preterivanje sa komparativom i superlativom,.. to nam ovde ne treba.
Nego da te pitam jednu drugu stvar, nije podmetacina kao ovo proslo, mada nije ni to bila podmetacina, nego cisto da razjasnimo...

Da li znas sta je definicija greha ili bar opis sta je greh?
Mislim da znam,.. bibliju sam čitao u ranoj mladosti, gledao sam kasnije i dosta filmova na tu temu,.. mati mi se i sada svako veče moli Bogu pred spavanje, imam dosta prijatelja među sveštenim licima,..

A, kakve to sve ima veze sa mojim čekanjem na tvoj odgovor ?

Poslednja izmena:
Nije,.. nije badava škola baš u tim godinama. Imamo mi zlatne dece od svakakvih roditelja, domce (žive u domu),..
U tim godinama najviše usvajaju i više veruju nama - tinejdžeri na primer,.., jer ne znaju naše mane i slabosti. Veći smo mi uzor od roditelja, ako pošteno radimo svoj posao.
A, ja dovoljno dugo radim prosvetarski posao da mogu da sagledam rezultate i uspešne i propuste,..

valjda decu vaspitavaju prvo roditelji od malih nogu pa onda prosveta ..i kucno vaspitanje je najvaznije od svih
jer ono sto poneses iz kuce prati te ceo zivot..
Ko da vaspitava decu?
Roditelji?
Ostajem bez reci......

Evo jednog pitanja za sve vas.....
Vi bi da pricate o religiji i o gresima, a niste primetili da smo promenili sistem vaspitanja dece , a da nismo kvalifikovali nove predavace.....
To je kao da smo resili da golim dupetima sedamo u svako zbunje da bi saznali sta ne zelimo da radimo, a da ne znamo sta zelimo da radimo .....
PIG metoda, pokusaja i greske...
Pazi koji je to kanjon izmedju na jednoj strani kao dubokoumnog posmatranja religije i visegeneracijskih prozimanja grehova i plitkog neprimecivanja osnovnog funkcionisanja neposrednih clanova domacinstva....tj roditelja i dece...

Poslednja izmena:
Ko da vaspitava decu?
Roditelji?
Ostajem bez reci......

Evo jednog pitanja za sve vas.....
Vi bi da pricate o religiji i o gresima, a niste primetili da smo promenili sistem vaspitanja dece , a da nismo kvalifikovali nove predavace.....
To je kao da smo resili da golim dupetima sedamo u svako zbunje da bi saznali sta ne zelimo da radimo, a da ne znamo sta zelimo da radimo .....
PIG metoda, pokusaja i greske...
Pazi koji je to kanjon izmedju na jednoj strani kao dubokoumnog posmatranja religije i visegeneracijskih prozimanja grehova i plitkog neprimecivanja osnovnog funkcionisanja neposrednih clanova domacinstva....tj roditelja i dece...
Kontrola nije vaspitanje.

Ne verujem ni ja,. A ako može,.. da li je to Božiji greh?
Mnogo nevine dece strada.
O kakvom ponašanju govorimo? I šta ja to treba da radim, a "valjda" ne radim ili nisam ?
Koliko pitanjaaa..
Jel možeš na neka da probaš sam da odgovoriš?
Tako samo slušaj sebe kada pričaš i probaj da primetiš na koga ti to liči. Vidi šta tvoji potomci rade, a da se ti možda nisi usudio iz bilo kojih razloga.
Pa ako ništa od toga ne primetiš, onda batali sve što sam rekla.

Koliko pitanjaaa..
3
Jel možeš na neka da probaš sam da odgovoriš?
sebi mogu,.. ustvari ja znam odgovore na ta pitanja a metoda izlaganja je Heuristička.
Tako samo slušaj sebe kada pričaš i probaj da primetiš na koga ti to liči.
To je stvar percepcije,.. to na čega meni nešto ličui, ne znači da i tebi.
Vidi šta tvoji potomci rade, a da se ti možda nisi usudio iz bilo kojih razloga.
To je neuporedivo. A, i meni je svašta padalo na pamet.. ne vidim ja tu neke velike razlike u ponašanju omladine, već u tumačenju,.. e tu je drastična razlika. mangupa je uvek bilo i biće,.. a i drugih grehova mladosti..
Pa ako ništa od toga ne primetiš, onda batali sve što sam rekla.
ok.

3

sebi mogu,.. ustvari ja znam odgovore na ta pitanja a metoda izlaganja je Heuristička.

To je stvar percepcije,.. to na čega meni nešto ličui, ne znači da i tebi.

To je neuporedivo. A, i meni je svašta padalo na pamet.. ne vidim ja tu neke velike razlike u ponašanju omladine, već u tumačenju,.. e tu je drastična razlika. mangupa je uvek bilo i biće,.. a i drugih grehova mladosti..

ok.
Moguće je da pojam greha ne vidimo isto. Ja zapravo i ne znam šta je to greh. Valja je neko pogrešno, škodljivo ponašanje u smislu činjenja i odustajanje od ideja zbog straha ili predrasuda u smislu nečinjenja. I pošto ne pišem iz hrišćanskog ugla, bojim se da me ne shvatiš pogrešno.
Meni je moglo da naškodi to što sam od nečeg u životu odustala. Mom detetu neće naškoditi to što će to da uradi i da mi pokaže da je moguće. U tom smislu sam mislila.
A drugi primer bi bio malo gori za priču, ali probaçu da objasnim. Kaže devojka ovako. Šta god da se mami desi i meni je. Bolelo je rame i mene je posle bolelo nekoliko dana. Uvo je juče zabolelo, evo i mene sada boli. I sve ti ona tako u šali, kao zanimljivo je..
A što to radiš? Na koji način joj pomažeš?
Tajac..
I ne sva deca i ne uvek, ali ih ima bisera takvih da skupljaju na sebe nešto ne znajući ni sami šta rade. Valjda da se izbore sa time i kažu roditelju, evo, tako se to rešava, aj sad budi dobro i prestani da se kvariš.

Nasla sam na netu da u knjizi Brojeva u jednom delu Bog kaze “ne pravda krivoga, nego pohodi bezakonje otačko na sinovima do trećeg i četvrtog kolena” (4. Mojs. 14:18). Ovo prepodobni Jefrem Sirin objasnjava i kaze "ovo se tiče onih slučajeva kada deca i potomci lično saučestvuju, dobrovoljno saučestvuju u grehu predaka, ponavljajući ga".

A ja pitam : sta ako deca i potomci ne saucestvuju i ne ponavljaju greh?
Cesto se moze cuti kada neko dozivi neku tragediju da je to greh nekog od njegovih predaka koji on sada ispasta kao kaznu Boziju.
Koliko u ovome ima istine , bez obzira sta kazu svete knjige ili neko sveto lice?
Da li je to Bozija pravda i da li je u redu da Bog dozvoljava da neko ni kriv ni duzan ispasta tudje grehe
Mozda nije lose uzeti u obzir i neke druge Biblijske tekstove koje nam pojasnjavaju kontekst,sagledano iz neke malo drugacije perspektive:

Jez.18,19.20:
"...Ali govorite: zašto da ne nosi sin bezakonja očina? Jer sin čini sud i pravdu, sve uredbe moje drži i izvršuje; doista će živjeti.
Koja duša zgriješi ona će umrijeti, sin neće nositi bezakonja očina niti će otac nositi bezakonja sinovljega; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova..."

Dakle ovo je kljucan dokaz koji nam veoma jasno daje do znanja da ne smemo sumljati u Bozju pravednost i da je sasvim u redu ono stu su rekli neki diskutanti na ovu temu i to zasnivajuci se na svoju logiku.

Ja zapravo i ne znam šta je to greh. Valja je neko pogrešno, škodljivo ponašanje u smislu činjenja i odustajanje od ideja zbog straha ili predrasuda u smislu nečinjenja. I pošto ne pišem iz hrišćanskog ugla, bojim se da me ne shvatiš pogrešno.
Evo Biblijske definicije za greh:

1 Jov.2,4:
"...Svaki koji čini grijeh i bezakonje čini: i grijeh je bezakonje..."

Sad znam isto koliko sam znala i pre nego što sam to pročitala. Ne možeš jednu reč definisati drugom rečju.
Dakle greh je pre svega Biblijski termin i on oznacava bezzakonje sto ce reci prestup Bozjih zapovesti.
Svako krsenje koje god zapovesti jeste greh stoga da bi svako tacno znao sta je sve greh treba znati sve zapovesti Bozje...a zapovesti Bozje nalazimo u Svetom Pismu.

Dakle ovo je kljucan dokaz koji nam veoma jasno daje do znanja da ne smemo sumljati u Bozju pravednost i da je sasvim u redu ono stu su rekli neki diskutanti na ovu temu i to zasnivajuci se na svoju logiku.
Mnogi su naučnici bili vernici, ali iz drugačijih pobuda nego što se to ovde kazuje.
Stevo Žigon je u jednoj TV emisiji lepo rekao da veronauka nije nauka, jer se zasniva na veri, a nauka se zasniva na sumnji.
Mnoge umne glave su rekle: Ako Boga i nema trebalo bi ga izmisliti.

kako da tumačimo ovo:
veoma jasno daje do znanja da ne smemo sumljati u Bozju pravednost

Back