Greh

taj deo je veoma oskudan da bi se neko tumačenje sprovelo.
Ево почнимо са Дамаскиновим схватањем:
"Но, дрво познања добра и зла представља распознавање многообразног знања. А то знање је спознавање сопствене природе, које је, наравно, добро за оне који су савршени и који су доспели до божанског созерцања (духовног виђења); јер то знање из себе објављује величанствено дело Створитељево онима који се не боје пада. Јер они су временом достигли до извесног ступња таквога созерцања, али то знање није добро за младе и за оне чије су жеље лакоме; за оне које старање за сопствено тело привлачи ка себи одвраћајући њихову пажњу. А то бива због несталности њиховог пребивања у добру и због тога што се нису чврсто утврдили у привржености јединоме добру."

žardinjere nemaju rupu, a opet, biljke rastu, cvetaju, zelene se i odišu prirodom
Живе, расту и васкрставају опет сваке године, зато што им је Бог тако заповедио на почетку универзума...

Расту и из камена и мермерне плоче без семена ако затреба... опет исти Добротвор

Живе, расту и васкрставају опет сваке године, зато што им је Бог тако заповедио на почетку универзума...

Расту и из камена и мермерне плоче без семена ако затреба... опет исти Добротвор

postoje jednogodišnje i višegodišnje biljke

:cross:
Адам и Ева су прије гријеха знали шта је врлина. Заправо су и били створени украшени сваком врлином.
Да су били украшени сваком врлином, онда не би отказали послушност Богу.

Бог не ствара супротности, већ хармонике тј. савршенства сагласја

Тама је одсуство светлости, а не супротно од ње... исто важи и за ресто симфонија, хладоно је одсуство топлог, слабост одсуство силе, грех одсуство послушања и сл...

Мораш и нестворено да разумеш, јер то је домен умног, интелектуалног и духовног (Божанског), а не материјалног... у порешном оквиру закључујеш о супротностима, кроз сукоб и рат, а не кроз синергију и савршенства
Бог је створио могућност за одсуство светлости у створеном свету.

Бог не припада створеном свету о коме говоримо у овој теми зашто је Бог створио грех.

Бог је створио могућност за одсуство светлости у створеном свету.
Да... али не потпуног одсуства светлости, јер ноћу сијају месец и звезде, кад сунце одмара

Бог не припада створеном свету о коме говоримо у овој теми зашто је Бог створио грех.
Нејасно формулишеш ''не припадност Бога свету'', мада видим да циљаш и имаш православни смер... тема те надилази

Бог Христос је Сам рекао да је још мало у овом свету са апостолима, и да ходимо за Њим док имамо светлости у свету тј. Њега...

дакле Он иако је Нестворен, оваплотио се и родио у овом свету, да би ми људи поново могли у онај Његов првобитни и бесмртни свет, одакле смо изгнани...

Зато ће опстати само онај део света, који је у Њему и Њему послушан и веран

Да су били украшени сваком врлином, онда не би отказали послушност Богу.
Били су украшен сваком врлином, али и слободном вољом да врлину нпр. послушност одбаце... нису били безусловно ограничени, већ могу ван својих граница да се крећу хтењем и слободом...

Анђели су исто тако били у још већим врлинама, па је опет део захтео да одбаци врлину Божију, ради сопствених представа о врлини...

Па био је и ђаво свјетлоноша па види шта је било. Слободна воља.

Били су украшен сваком врлином, али и слободном вољом да врлину нпр. послушност одбаце... нису били безусловно ограничени, већ могу ван својих граница да се крећу хтењем и слободом...

Анђели су исто тако били у још већим врлинама, па је опет део захтео да одбаци врлину Божију, ради сопствених представа о врлини...

Био је Луцифер Светлоноша, али није био украшен сваком врлином, да јесте не би постао нарцисоидан због слободне воље и помислио да је сам Бог. Јасно ми је шта говорите, али ми боде очи то "сваком врлином", сваку врлину поседује једино Бог, а прва врлина створеног бића је да постане свестан да не поседује сваку врлину.

Ми ваљда верујемо у Бога Творца свега видљивог и невидљивог. Није неко други дакле могао да створи грех, већ га је створио Онај који је створио све видљиво и невидљиво. А ми се овде питамо зашто је то створио. Па сам покушао да пружим своје објашњење.

Био је Луцифер Светлоноша, али није био украшен сваком врлином, да јесте не би постао нарцисоидан због слободне воље и помислио да је сам Бог. Јасно ми је шта говорите, али ми боде очи то "сваком врлином", сваку врлину поседује једино Бог, а прва врлина створеног бића је да постане свестан да не поседује сваку врлину.
Бог је издан свега, Извор и Давалац врлина, а не врлински створ... Нема њему пандама ни у чеми, ни са ким... Неупредив је са природама које је створио, чувај се тог Поређења Њега и створова

Ми ваљда верујемо у Бога Творца свега видљивог и невидљивог. Није неко други дакле могао да створи грех, већ га је створио Онај који је створио све видљиво и невидљиво. А ми се овде питамо зашто је то створио. Па сам покушао да пружим своје објашњење.
Не објашњавај себи ништа пре учења православља, грех је нестворен, и ти то не можеш да схватиш како, ретко ко може од вас обичног плебса удаљеног од светости миљама...

Back