Greh

Питај Макија, видим да учи и старогрчки, ако оћеш баш потврде оригиналне семантике и лингвистике на грчком... Ја знам само по светим оцима да је Адам био намесник у рају, дакле био је бог на земљи, ко што је Христос на небу...
bio bog životinjama?

bio bog životinjama?
И Стихијама, планетама, сунцу, морима, звездама... А Јева сапрестолница и богоЦарица ...

Требала је да се деси узвишена тајна преко човека, да анђели напредују у богопознању...

Ето сад знаш, надоместили смо нашим настанком пад демона и преко наше природе, анђели су требали да се науче непокретности ка злу...

Научили су се тек, кад се Христос оваплотио, јер Адам није пазио на чување предатих знања и сила...

Što je to bitno?
bitno je što ne tumačite dalje od drveta, drvo tu nije ni bitno, drvo je bilo namenjeno da se konzumira a tek kasnije dolazi rasplet kada su saznali šta je dobro a šta je zlo. tada se pokazuje prava priroda čoveka, kakav đavo i bakrači , čista alegorija

То дрво је био за созерцање, а не за јело... није било за праксу, већ за теорију (теорија значи сагледавање, гледање ''кроз нешто јаче од твог ума'')... Остала дрвета нису имала толику количину духовних смислова, и могла су без проблема да се осете на својој кожи и телу...

Има о томе код Светог Григорија Богослова, сва дрвета су била за опитовање, а ово једино за теорију, јер је човек већ знао шта је добро кроз Духа

Наравно да је спознаја добра и зла добра, али само ако имаш капацитет за то...

Адам као неискусан није имао капацитет, зато му је и речено да не прилази и не опитује, јер то само Бог Дух може да ти објасни на свом личном примеру...
Hvala..

Nekako pričaš sa mnogo mistike, tako da običnom čoveku ništa nije jasno...
Bog je svetlost i kod njega trunke tame niti mistike nema...
Nemoj pogrešno da me shvatiš, ne aludiram uopšte na tebe kao vernika...već na samo tumačenje, koje očigledno nije tvoje...

Hvala..

Nekako pričaš sa mnogo mistike, tako da običnom čoveku ništa nije jasno...
Причам строго монашко догматско гледиште... оно се више не изучава на богословијама...

Bog je svetlost i kod njega trunke tame niti mistike nema...
Мистика је увек на тајнама... Бог је толико Свемоћан, да и кад се открива, то ради само делимично, јер нити једна словесна природа не може сву светлост Богооткровења да поднесе, зато мора постепено да се илуминира Духом универзум

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ne aludiram uopšte na tebe kao vernika...već na samo tumačenje, koje očigledno nije tvoje...

Није моје, наравно, нисам ја тај степен духа... Ово ти је догматика из раја, не из богословија...

Нпр. Макију сам саветовао Светог Нила Мироточивог... који се упокојио крајем седамнестог века, а његова догматика је из деветностог, настала је преко созерцатеља око 1820те, око 200 година након упокојења светог Нила...

Таква догматска знања су јако драгоцена, јер слабо ко и зна за њих...

bitno je što ne tumačite dalje od drveta, drvo tu nije ni bitno, drvo je bilo namenjeno da se konzumira a tek kasnije dolazi rasplet kada su saznali šta je dobro a šta je zlo. tada se pokazuje prava priroda čoveka, kakav đavo i bakrači , čista alegorija
Sveti Oci i uče da nije drvo bilo samo drvo a jabuka samo jabuka.

Причам строго монашко догматско гледиште... оно се више не изучава на богословијама...

Мистика је увек на тајнама... Бог је толико Свемоћан, да и кад се открива, то ради само делимично, јер нити једна словесна природа не може сву светлост Богооткровења да поднесе, зато мора постепено да се илуминира Духом универзум

Није моје, наравно, нисам ја тај степен духа... Ово ти је догматика из раја, не из богословија...

Нпр. Макију сам саветовао Светог Нила Мироточивог... који се упокојио крајем седамнестог века, а његова догматика је из деветностог, настала је преко созерцатеља око 1820те, око 200 година након упокојења светог Нила...

Таква догматска знања су јако драгоцена, јер слабо ко и зна за њих...
Poštujem, svako ima svoja uverenja..

Ja idem sam preko jednog posrednika Isusa...

Poštujem, svako ima svoja uverenja..
Нису то лична уверење, него следовање саветима Цркве о избору руководитеља на духовном путу

Ja idem sam preko jednog posrednika Isusa...
Боље да их је више... да се допуњују

Мој избор руководитеља су нпр свети Игњатије Брјанчанинов, свети Теофан Затворник, свети владика Николај, свети Петар Дамаскин, свети Јован Златоусти и Касијан, амма Синклитикија, свети Нил сорски, свети Филарет Њујоркшки и свети Јован Шангајски, свети Антоније Велики, свети Григорије Палама...

Отприлике ухватиш све велике учитеље, из сваког века Хришћанства по једног, да био добио добру залеђину за реалне проблеме данашњице

a kako se odlucuje sta je greh ako ga Bog nije stvorio?
Имаш десет заповести...

Једно непослушање Богу, има десет нових изданака, на њих пазиш да не нарасту превише у корену и тако се чуваш од сржи греха и његових пројава кроз злоделање

Нису то лична уверење, него следовање саветима Цркве о избору руководитеља на духовном путу

Боље да их је више... да се допуњују

Мој избор руководитеља су нпр свети Игњатије Брјанчанинов, свети Теофан Затворник, свети владика Николај, свети Петар Дамаскин, свети Јован Златоусти и Касијан, амма Синклитикија, свети Нил сорски, свети Филарет Њујоркшки и свети Јован Шангајски, свети Антоније Велики, свети Григорије Палама...

Отприлике ухватиш све велике учитеље, из сваког века Хришћанства по једног, да био добио добру залеђину за реалне проблеме данашњице
Ako ti to tako pomaže Ok..

Ja smatram da iznad Hristovog predanja nema ništa veće, zato ne mogu da se spuštam dole...Svi smo mi po Hristu braća i niko nije veći ni manji...već smo svi isti...
Hrist je put, istina i život...i meni i tebi i svim ovim koje si nabrojao...
Dužan sam samo Hristu i nikom više...njegovo breme je lako i ja drugog bremena na leđa neću staviti...
Pa još ako molim za Duh živi...koji preko njega od Oca dolazi...kućaš veću snagu u današnjici...

Имаш десет заповести...

Једно непослушање Богу, има десет нових изданака, на њих пазиш да не нарасту превише у корену и тако се чуваш од сржи греха и његових пројава кроз злоделање
a kako Bog zna za greh ako ga niej stvrio?

pazi ulazis u spiralu
tvrdis da ga Bog nije stovrio ali u isto vreme kazes da ima kaznu za njega?
kako je onda znao za postojanje greha?

a kako Bog zna za greh ako ga niej stvrio?
Ајд још непромишљеније питање, како Свезнајући да зна?

pazi ulazis u spiralu
tvrdis da ga Bog nije stovrio ali u isto vreme kazes da ima kaznu za njega?
kako je onda znao za postojanje greha?
Па Свезнајући има предзнање о свему... а и оно дрво ти је била спознаја баш о томе... Грех је већ постојао пре стварња Адама, у томе ј фора, прочитај задње две стране ако те интересује, прво грех демона, потом Адамов

А за ''предзнање'' Бога ... - рецимо ко ти као старији, кад знаш које ће све исте проблеме и недоумице твој син или млађи рођак да пролази кроз живот, иако му дајеш идеалне услове унутар свог дома...

Кад изађе на улицу, мораће да покаже и докаже интегритет, а и то знаш...

Дакле још једном, Бог је знао да је настао грех пре Адама, а Адам то још не зна (јер ни не треба да зна по свом хтењу ко за остала дрвета, већ по заповести Божијој), ту је цака... послушање за ствари које ти тренутни капацитет надилазе као духовном младенцу

dete nema slobodnu volju jer jos nije upoznalo svet, zato je uz nas dok ne upozna sve opasnosti i tajne zivota........i tek kada postane svesno da ce se povrediti ako gurne prst i steker, tada moze da se otisne u samostalni zivot.
Adam i Eva nisu bili deca.
Kako da ti sročim...svi imamo slobodnu volju, to je kao kad imaš želju, može ti biti zabranjeno da nešto  uradiš ali niko ti ne može zabraniti da i dalje želiš.
Isto je i sa voljom.
Dete ima želju da pipne šteker, krene ka štekeru ali bude zaustavljeno, to znači da si uspeo da ga onemogućiš i sprečiš sad, ali ono i dalje ima volju i želju da sazna nešto više o štekeru pa će najverovatnije postupak ponoviti OSIM ako ne dobije batine što je uopšte i pokušalo da gurne prst u šteker, onda verovatno neće više iz straha od batina ni pokušavati (a u međuvremenu će odrasti i shvatiti i samo da se u šteker ne guraju prsti).

Al' sam objasnio...jbg.

a kako se odlucuje sta je greh ako ga Bog nije stvorio?
Zdravim razumom. Pojesti 6 kocki čokolade nije greh, no pojesti 2x 300g i završiš u bolnici.
U suštini "greh" bi se moglo prevesti kao "greška".

Имаш десет заповести...

Da, to je osnova. Ja sam mu gore dao primer na sitnici.

Ako ti to tako pomaže Ok..

Ja smatram da iznad Hristovog predanja nema ništa veće, zato ne mogu da se spuštam dole...
''Веће је'' (тачније обимније) Предање Духа Светога од Предања Христовог, јер Дух Свети објашњава у детаљ све оно што нам је Христос заповедио да чинимо, мислимо и осећамо...

Svi smo mi po Hristu braća i niko nije veći ni manji...već smo svi isti...
Нисмо... Морамо да смо у истом Духу, да би били сви у Христу

Hrist je put, istina i život...i meni i tebi i svim ovim koje si nabrojao...
Dužan sam samo Hristu i nikom više...njegovo breme je lako i ja drugog bremena na leđa neću staviti...
Дужан си и људима тј. браћи да их љубиш... Дуг љубави којом на Христос љуби, дужни смо враћати љубљењем наше људске браће...

Pa još ako molim za Duh živi...koji preko njega od Oca dolazi...kućaš veću snagu u današnjici...
Снага Божија је у љубави, животу и истини... то је тај пут, мора сво троје заједно, а не љубав самољубљем да се скрнави ...

Back