GRCKU CEKA BANKROT - MOGUC KRAJ EVRA!

Grčka na dve nedelje od bankrota
7. maj 2010. | 01:12 | Izvor: B92, SEEbiz
Atina -- Grčka se nalazi na dva nedelje od bankrota jer 19. maja mora da plati dug od 12 milijardi dolara, kaže grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu.

On objašnjava da u državnoj kasi tih novaca nema i dodaje da je novac iz međunarodnog paketa pomoći jedini način da se izbegne propuštanje rate. Grčki ministar finansija je istakao da je uslov za dobijanje pomoći drakonske mere štednje.

Parlament Grčke je večeras, većinom glasova, usvojio vladin 30 milijardi dolara vredan predlog zakona o merama štednje, koji je jedan od uslova za dobijanje 110 milijardi evra strane pomoći, neophodne toj zemlji da se izvuče iz teške ekonomske krize.

"Učinili smo ono što je neophodno, a ne ono što je lako", izjavio je posle glasanja ministar fiansija Jorgos Papakonstantinu. "Bez ovih mera, bili bismo bačeni u najdublju recesiju u istoriji ove zemlje", rekao je on i dodao da Grčka traži zajmove od zemalja koje takođe imaju deficite i zemalja koje su na meti špekulanata.

"Da bi dobili (novac), moramo da ih ubedimo da našu kuću dovodimo u red", kazao je grčki ministar obrazlažući nužnost "pritezanja kaiša".

Mere štednje kojim bi, prema računici grčke vlade, zemlja uštedela 30 milijardi evra u naredne tri godine, podrazumevaju zamrzavanje plata u javnom sektoru do 2014. godine, zamrzavanje ili smanjenje penzija, povećanje PDV-a sa 19 na 23 odsto.

Predviđeno je i podizanje prosečne starosne granica za odlazak u penziju sa 61 na 63 godine, povećanje akciza na gorivo, cigarete i alkohol do 10 posto, jednokratni porez na profit plus porez na nekretnine i kockanje i ekološku taksu.

Premijer Jorgos Papandreu je apelovao na grčki narod da prihvati drakonske mere štednje koje su podstakle desetine hiljada građana da izađu na ulične proteste i obećao je da će se odazvati njihovom pozivu na borbu protiv korupcije. Grčki premijer kaže da hitno treba početi rad na oporavku posrnule privrede, čiji su problemi oko ogromnog duga i deficita doveli u opasnost čitavu 16-članu evrozonu.

"Hitne mere štednje su uslov koji je potreban da bismo povratili kredibilitet i dobili na izgubljenom vremenu. Vreme je da se dese velike promene koje su odgađane godinama", rekao je Papandreu.

"Mi danas ne bismo bili tu gde smo i ne bismo tražili od Grka tako veliku žrtvu da nije bilo pljačke", naveo je premijer, optužujući time prethodnu, konzervativnu vladu za sistemsku korupciju, koja je Grčku dovela na rub bankrota.

Grci su duboko nezadovoljni merama štednje, iako se ta zemlja nalazi, zbog sve oštrije dužničke krize i rastućeg socijalnog nezadovoljstva, "na ivici ponora".
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2010&mm=05&dd=07&nav_id=429444

UAAAAAAAAAAAA

Yebote ovo sve isto ko kod nas!

GRCI PREPISUJU OD TADICA :eek: :hahaha:

Znaci ko sto je Tihi pricao, Srbija je bila u bankrotu zato su kod nas ove mere usvojene 2 godine pre Grcke :)

ROKANJAC SNIMANJAC :super:

Tihi ove mere nisu nista nenormalno obzirom na stanje u Grckoj. Oni su isplacivali 13. i 14. platu, bonus za Bozic, bonus za Uskrs i regres...prekjuce sam slusala sta kazu strajkaci i mahom se zale sto su izgubili 5000 evra od 13. i 14. plate a oni su samo radnici, trosili su novac koji nisu imali ni zaradili. A zbilja su talentovani da sa onakvom zemljom i ostrvima proglase bankrot, bruka, nemacki ekonomisti su izracunali da uz svu pomoc bankrot drzave nece moci da se izbegne

meni oni bre nisu svi jasni

prave tu sranja bez veze mesto samo da kazu poveriocima "nemamo sad da platimo platicemo neki drugi put" i zdravo rodjaci....

i onda lagano reforme a placanje tek kad se reformisu :)

Ja simpatisem Grke u nacelu ali ljude koji manje vole da rade a vise su umisljeni nema na svetu, mi smo lenji ali za njih smo Nemci. U Grckoj najvise rade sitni manufakturisti sve ostalo nece prstom da makne a bahati su veoma. Obozavaju da kupuju, putuju, prave se vazni i to je odgovor zasto nikom zivom nije palo na um odakle im stize toliki novac. Proslog leta je moj dobar prijatelj Grk pricao kako se plata od tri hiljade evra ne smatra dobrom, ja sam bila u soku, pa tri hiljade evra se u Austriji smatra sasvim dobrim primanjem. Nista im nije bilo dovoljno a nisu se vadili iz kafica, garderoba i tehnika su se kupovale na angro i to najnovniji proizvodi, secam se kada je njihova novinarka Ella pricala kako prosecna Grkinja ako nema za najnoviju garderobu ona podigne kredit...pa ne moze to tako, ko tako zivi ovako prodje. Jos od hunte njima je resenje za sve udar na policiju, sramotno rusenje i divljanje. Licno sam na DW cula na pocetku krize kada su njihovi ljudi pricali kako su oni EU pa neka im pomognu koliko treba i sada Nemac mora da radi i za sebe i za Grka jer Grk nece da radi, meni je ta logika suluda...kao sto rekoh u globalu simpatisem Grke ali ih mnogo dobro poznajem i ja bahatiji narod ne znam, mi smo mala deca za njih

LJUBLJANA - Zona evra bi trebalo da ima pravila koja bi joj omogućila da isključi članove koji ne poštuju pravila finansijske stabilnosti, izjavio je slovenački premijer Borut Pahor. Slovenija je postala članica zone evra 2007. godine. U okviru plana kriznih kredita za prezaduženu Grčku, sleduje joj da Atini tokom tri godine da 384 miliona evra, što predstavlja 0,48 odsto ukupnog programa zone evra i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ja simpatisem Grke u nacelu ali ljude koji manje vole da rade a vise su umisljeni nema na svetu, mi smo lenji ali za njih smo Nemci. U Grckoj najvise rade sitni manufakturisti sve ostalo nece prstom da makne a bahati su veoma. Obozavaju da kupuju, putuju, prave se vazni i to je odgovor zasto nikom zivom nije palo na um odakle im stize toliki novac. Proslog leta je moj dobar prijatelj Grk pricao kako se plata od tri hiljade evra ne smatra dobrom, ja sam bila u soku, pa tri hiljade evra se u Austriji smatra sasvim dobrim primanjem. Nista im nije bilo dovoljno a nisu se vadili iz kafica, garderoba i tehnika su se kupovale na angro i to najnovniji proizvodi, secam se kada je njihova novinarka Ella pricala kako prosecna Grkinja ako nema za najnoviju garderobu ona podigne kredit...pa ne moze to tako, ko tako zivi ovako prodje. Jos od hunte njima je resenje za sve udar na policiju, sramotno rusenje i divljanje. Licno sam na DW cula na pocetku krize kada su njihovi ljudi pricali kako su oni EU pa neka im pomognu koliko treba i sada Nemac mora da radi i za sebe i za Grka jer Grk nece da radi, meni je ta logika suluda...kao sto rekoh u globalu simpatisem Grke ali ih mnogo dobro poznajem i ja bahatiji narod ne znam, mi smo mala deca za njih

zato sad i pucaju...kredit na kredit,platice neko drugi,vazno da oni glumataju evropsku gospodu sa azurne obale,da im nije turizma i onolike obale i ostrva,cuvali bi koze i brali masline...
procitah da je nemacka javnost zapanjena da nemacka ucestvuje sa 22 milijarde € pomoci

PRETERUJES.Itekako se plata od 3000 eura smatra dobrom platom,verovatno je mislio na prihode cele porodice koji ako su 3000 nisu mnogo veliki jer je zivot veoma skup u GR.
Jeste da su mnogo trosili i zaduzivali se ali niko ne trazi da im novac pokloni EU nego da vrate novac oni koji su ga i ukrali.To je vec mit da Grci nista ne rade i da su lenstine i sigurno vazi za drzavne sluzbenike ali ne i za privatnike.Svi smo mogli videti leti po lokalima raznim rade gazde a ne radnici cak i cele porodice zajedno sa decom.Ja ih odlicno poznajem i moram reci da imaju mnogo mana ali imaju dobru dusu i spremni su da uvek pomognu.Narod je najmanje kriv za ovakvu situaciju u ekonomiji jer nije direktno uticao ni na sta,zato malo manje pljuvanja,posle bitke svi su generali!

• Podržavam
Reactions: 27E
NE DIRAJTE MI MOJU EVROPU LAZOVI JEDNI!!!! :azdaja:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=429029#hrono

Dajte bre ljudi ne znam odakle vadite ove kao analiticare a covek nema bllagu predstavu o grckoj ekonomiji a pitanje je sta uopste zna o makroekonomiji. Pogledajte kako se to radi po svetu.
(Shon, 5. maj 2010 14:50)

O strucnosti gospodina Prokopijevica nema potrebe govoriti - nema je! Btw on je jedan od onih sto predlaze da evro treba da bude 120 dinara!
(neo, 5. maj 2010 16:58)

Mozda Grcka i bankrotira, ali da je kraj evra... Prokopijevicu, to si bas lupio!
(DrMr, 5. maj 2010 17:19)

Lupi covek pa ostade ziv. Nece evro propasti niti ce se EU raspasti. Tu pricu slusam vec 20 godina a oni se sve vise i jace udruzuju. EU ce postati vrlo brzo federacija.
(Vladan, 5. maj 2010 18:44)

To je onaj isti strucnjak koji je prognozirao katastofu dinara, propast ekonomije.... - zasto vise dozvoljavate da bas svako sme na B92 da pise na ovaj nacin? Ako se za nekoliko meseci sve dovede u normalu, da li g. Prokopijevic da se izvini i da kaze da se malo zaneo?
(Spikey, 5. maj 2010 21:12)

Jao pa jeste! Kraj evra! I kraj Evropske Unije! Mozda i kraj zapadne civilizacije?

Ko smo mi iz evropske kloake da predvidjamo kraj svega i svacega???
(Pop, 5. maj 2010 23:53)

Sto volim ove Baba Vange i vidovite Milojke sto prognoziraju raspad EU. Ti ljudi me zaista fasciniraju. Kako im ne dosadi da pricaju istu pricu vec 15 godina. Cim nesto krene po zlu krecu komentari "Gotovo, EU se raspada", "Kraj Evrope"... Dajte ljudi uozbiljite se malo.
(Milance, 6. maj 2010 00:39)

Ma jelte? Opet se raspada Evropa, sirota, po koji put vec. Od tolikih njenih raspada vec se pitam ostade li nesto od nje, neki delic? Jedino sto se u Evropi raspada je Srbija.
(JovanBg, 6. maj 2010 00:45)

kakav strucnjak, takva i prognoza. Nikakav(a)!
(Macor Marko, 6. maj 2010 02:19)

Hahaha procitajte kometare na sajtu B92 na ovu vest; sve nesto tipa "ovaj nema pojma sa zivotom".... i nesto u stilu "kako vi u B92 uopste smete da objavljuju ovakve neistine i lazi"? "Ne dirajte mi moju Evropu" Hehehe. :D :D :D

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=429029#hrono

Da li sam ja to propustio nesto, pa je Prokopijevic postao glavni ekonomski ideolog srpskih nacionalista koji vole da pljuju po EU i Americi? :dontunderstand: Pa to je kao da vam Natasa Kandic bude glavni politicki ideolog:hahaha:

A jel se vi radujete propasti Grčke tj. Evrope po pitanju monete ili se radujete nekom slabljenju ili pucanju dolara tj. Amerike? Jedno od ta dva će preovladati, a vi tamo negde likujete problemima Amerike, a ovde nad problemima Evrope. Znate li uopšte gde udarate?

Ne znaju, u tome je citava nevolja.

Da je bar dinar jaka valuta, pa jos i da razumem.

Nego vid'la zaba da se konj potkiva, pa i ona digla....

Evropa spasava Grčku od bankrota
8. maj 2010. | 01:10 | Izvor: B92
Brisel -- Čelnici 16 zemalja evro-zone su na vanrednom samitu u Briselu odobrili hitan zajam Grčkoj vredan 110 milijardi evra u periodu od tri godine.

Italija i Nemačka prve su zemlje koje su pre sastanka u Briselu usvojile programe paketa pomoći Grčkoj, a nemačka kancelarka Angela Merkel je apelovala na evropske lidere da pooštre ključna pravila koja leže u osnovi evra kako bi se izbegla dužnička kriza kao ona koja je pritisla Grčku.

Ona je sugerisala da bi zemlje evrozone morale bolje da usklađuju nacionalne bužete kao i da bi zemalje koje ne poštuju propise mogle da budu kažnjene ukidanjem nekih evropskih subvencija, ili prava glasa u okviru EU.

Merkelova je pozvala svoje evropske kolege da razmotre i promenu ugovoru iz 1992. godine koji je postavio temelj za zajedničku valutu.

„Moramo da preduzmemo preventivne mere kako bi se osigurala bezbednost evra. To podrazumeva snažnu i odlučnu akciju svih država članica našoj zajedinčkoj valuti, ali eventualnu mogućnost izmene sporazuma. U suprotnom, sa moje tačke gledišta to neće biti izvodljivo“, kazala je ona.

Istovremeno, grčki premijer Jorgos Papandreu je rekao da je „grčki narod izdržao napor i bol ekonomske krize tokom poslednjih nekoliko meseci, ali i vlada i grčki narod su apsolutno odlučni da promene dosadašnji putanju kako bi krenuli putem stabilnosti i rasta“.

„Mi smo usvojili program štednje, što dokazuje našu volju da krenemo napred. Ovaj sastanak u Briselu važan je i za vraćanje poverenje u naše ekonomije i zajedničku valutu što je neophodno za globalni ekonomski oporavak, oporavak koji će vratiti privredni rast, radna mesta i doneti dobrobit narodima u celoj Evropi“, rekao je Papandreu.

grcka ekonomski,voeno nece mocu da mrdne u sledeci 5 godina

izgubila je kredibilitet pred strancima
emigranta od grcku bezu kuci
turizam ove godine bice jos gorij od 2009 -kad su se zatvorili 40% od hotela
sve strajkuje
za 20% bicu smanjeni plate i penzije
cene nemogu da se smale jel grci su deo evrozone
se demoliraju prodavnice ,vodi se ulicni rat...
grcki narod je demoraliziran i njegova ponos je na najnize nivo

ovo samo pomaze na drzave kao

Hrvatska,Bugarska,Slovenija,Srbija,Rumunija,Turska pa i Albaniju

Back