Prosle godine su i nama rekli da su svi termini popunjeni (na nekih 2-3 nedelje do putovanja), ali da zovem sto cesce, "ako neko odustane od razgovora" (ucinilo mi se da je to besmislica, sto bi neko zvao da otkaze zakazani termin, kad se i to pozivanje naplacivalo?). Naravno, nisam zvao sto cesce, jer se placao svaki razgovor, nego sam nazvao nekih nedelju dana kasnije i dobio drugog operatera, koji je bio malo manje inventivan, pa kad sam joj rekao da mi je receno da ponovo zovem u slucaju da je neko odustao od termina, pitala me je kad putujemo, i rece mi da sacekam. Naravno, nasla mi je termin na nekih nedelju dana pre putovanja, i sve je dobro proslo, osim sto zakazani termin nije imao veze sa realnoscu, jer je ispred ambasade bio red od bar pola kilometra.
Ove godine je cena zakazivanja razgovora fiksna, i naplacuje se samo kada se razgovor stvarno zakaze, a ne svaki minut razgovora sa operaterom (cena je 200 din za pojedinca, 400 za porodicu). Kad sam stigao ispred ambasade, ponovo iznenadjenje: red je bio duzine 5 (pet) metara. Dal' sto jos nije puna sezona, ili ne, ali kazes ime i kad ti je termin, i kaze ti gde da stanes. Sve gotovo za 20 min. Vredelo je tih 400 din.
U svakom slucaju, nema sanse da neko ne ode na put samo zbog toga sto nema slobodnog termina za predaju dokumenata. Probaj da im kazes da putujete za nedelju dana, da vidis kako ce odmah da nadju slobodan termin.
I zato, nema mesta nervozi, i mi imamo malu decu, 3 i 4.5 godina, fino nam je bilo i u Z-101, a, nadamo se istom i ovog leta. Nismo za varijantu sa autobusom, kad ce da piske i kake, dal su nervozni ili nisu... stanes kad hoces, krenes kad hoces, ides gde hoces. Kosta vise, ali ti daje slobodu.
Srecan put!
Pozdrav,
Djordje