GRČKA VIZA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zanima me da li treba uopste nekom da objasnjavam da sam imao crveni pasos itd i da li mi treba neka izjava od svedoka da sam imao pa izgubio ili sl.

Ne treba da pominjes crveni pasos, niti sta da im objasnjavas. I mom muzu je prethodni pasos crveni, a plavi - vazeci iz 1999. i niko ga za crveni nije pitao.

mirarbi:
I mi smo u agenciji dobili, svako od nas, jedan vaucer za ambasadu i jedan pravi za vilu u Grckoj u koju idemo.

Sto se garantnog pisma tice, istina je ovo sto kaze Doctor. Agencije imaju obrazac u kompjuteru, sa skeniranim pecatom hotela u Grckoj ili grcke turisticke agencije koja drzi odredjeni broj vila, i onda samo menjaju imena putnika, za koje treba isto izdati, i stampaju.

Tako je Mirka, ja upravo to pokusavam da kazem doticnom sveznajucem gospodinu cije veze sezu do samog vrha grcke vlasti i parlamenta...
Postoji jos nacina da dobijes vizu a da ne putujes u organizaciji agencije... Evo jednog koji sam vise puta koristio... uplatim najjeftiniji aranzman 30 dana, zakazem za vizu, dobijem vizu, istog dana otkazem aranzman, agencija mi vrati pare (zadrzi smesnih 5 ili 10%), viza mi je u pasosu a ja mogu da idem gde mi se svidi.
Meni je stvarno zao sto nekoga pogadjaju ovakve stvari, ali moramo da se snalazimo...

Da, znam ljude koji su preko Interneta nalazili jeftin smestaj i placali 10% od cene istog na ime rezervacije, iako uopste nisu imali nameru tu da odsednu. Grci im poslali garantno pismo, oni to pismo prilozili uz ostalu dokumentaciju za vizu, dobili vizu naravno, a zatim sa vizom u pasosu isli gde su namerili. E sad, neki su bili fer pa su javljali vlasnicima kuca u kojima su izvrsili tu navodnu rezervaciju, da nece doci, a neki nisu.

Ima i onih koji su koristili svoja poznanstva u ovdasnjim agencijama, pa su od njih dobijali vaucere i garantno pismo, iako nisu preko njih uplatili aranzman. To je bila prijateljska "pomoc" za dobijanje individualne vize.

Jos jedan oblik muvanja, za koji znam, je da su nezaposleni i apsolventi, da ne bi rizikovali da nece dobiti vizu, "malo" prepravljali radne knjizice ("radili" na fotokopiji, pa onda fotokopirali fotokopiju) i uzimali potvrde od svojih prijatelja koji imaju manju firmu, radnju, restoran, da su u stalnom radnom odnosu, i tako pripremljenu dokumentaciju predavali za vizu, kao da su zaposleni.

Nas narod je devedesetih godina izgleda jako dobro ispekao zanat zvani "snalazenje u nemogucim uslovima".

GSM doctor:
Tako je Mirka, ja upravo to pokusavam da kazem doticnom sveznajucem gospodinu cije veze sezu do samog vrha grcke vlasti i parlamenta...
Postoji jos nacina da dobijes vizu a da ne putujes u organizaciji agencije... Evo jednog koji sam vise puta koristio... uplatim najjeftiniji aranzman 30 dana, zakazem za vizu, dobijem vizu, istog dana otkazem aranzman, agencija mi vrati pare (zadrzi smesnih 5 ili 10%), viza mi je u pasosu a ja mogu da idem gde mi se svidi.
Meni je stvarno zao sto nekoga pogadjaju ovakve stvari, ali moramo da se snalazimo...
Tebi je prijatelju izgleda malo krivo sto "doticni sveznajuci gospodin" ima prijatelje tamo gde ti ni nogom ne mozes da krocis? Takav je zivot, sta ces... nemoj da ti je krivo, i ti raznim muckama lako dobijas vizu pa sta je onda problem... Dok te ne uhvate.

Zasto si utripovao da mene to sto si ti "snalazljiv" nesto kao pogadja? Sta imam ja sa tvojim muckama? Ja za razliku od tebe sve vize do sada u pasosu imam sa "gratis visa" pecatom (sto ipak nesto znaci, ali da ti sad ne objasnjavam i stajem na muku), pa nemam zasta tebi i slicnima koj muckaju da nesto zavidim. Reagujem zbog toga sto svi oni koji muckaju sa dokumentima, stvaraju probleme ljudima koji to ne rade pa i njih bespotrebno zatezu sa dokumentacijom. To je sve.

Ako si zaposlen, ako nisi pod istragom, ako nisi nikog silovao u Grckoj ili drugoj drzavi sengena, ako imas sva dokumenta, nema nikakvog razloga da ne dobijes vizu. I ne samo to, ako u toku godine i treci puta zatrazis individualnu vizu, a prethodne dve odobrene, mozes bez problema dobiti i na vise meseci i vise ulazaka, tek da te obavestim, kao sveznajuci.

Uopste mi nije jasno odkud tolike potrebe da se mucka sa dokumentima, naravno ako nisi "problematican" u smislu kvalifikacije za dobijanje vize.

A to sa uplatom najjeftinijih aranzmana, si otkrio toplu vodu? Pa o tome je na forumu pisano nekoliko puta.

mirarbi:
Jos jedan oblik muvanja, za koji znam, je da su nezaposleni i apsolventi, da ne bi rizikovali da nece dobiti vizu, "malo" prepravljali radne knjizice ("radili" na fotokopiji, pa onda fotokopirali fotokopiju) i uzimali potvrde od svojih prijatelja koji imaju manju firmu, radnju, restoran, da su u stalnom radnom odnosu, i tako pripremljenu dokumentaciju predavali za vizu, kao da su zaposleni.

Nas narod je devedesetih godina izgleda jako dobro ispekao zanat zvani "snalazenje u nemogucim uslovima".
Znam slucajeve da se odobri viza za jednog partnera a drugom odbije, imam poznanike koji su tako "stradali". Nakon sto se prvobitno razocaranje i bes stisa, uvek se ispostavi da je neki od do,kumenata bio "fals" u najmanju ruku. Neki puta i sluzbenici ambasade to uspeju da primete, pa 'ladno odbiju zahtev za vizu. Da ne govorimo o prekoracenju viznih dana ili ne odlaska u Grcku uopste vec u Austriju itd, sto ce sledeci puta u ambasadi sankcionisati.

Dakle ta "snalazenja" su dvosekli mac, moze se desiti da budes odbijen, pri cemu i zabelezen kao takav (poneki puta ako je "tezi prekrsaj") pa posle nema prava aplikacije neko vreme. A moze i da prodje...

E bas to pecenje zanata je sa problem. I dalje ga pecemo, kad nije toliko neophodno.
Slazem se u vreme bednih devedesetih, trebalo se snaci, ali sada je to vreme malo drugacije. Sada vidim da vizu dobijaju i oni koji bas tih devedesetih ne bi imali ni teoretske sanse. Cerka jedne moje poznanice je dobila individualnu vizu a nezaposlena je. Majka i otac su joj napisali potvrdu da je izdrzavaju, overili u opstini (tada je trebalo), imala je vaucer uplacenog hotela (cak i bez agencije) i dobila je vizu na potreban broj dana.

@ codemaker

Vidi.... ono sto sam napisao na predhodnoj strani, napisao sam obracajuci se "anke1", a ne tebi. Ti kazes da si reagovao zato sto mi koji muckamo stvaramo drugima probleme. OK, razumem, ali nemas pravo da mi kazes da sirim dezinformacije, pricam gluposti i bajke, jer sve sto sam napisao je tacno.
Kod tebe mi narocito smeta sto volis da se qurcis, neprestano istices kako si u nekim vaznim poslovima, imas ljude na vaznim mestima u grckoj, imas gratis visa pecat.... koga to pokusavas da fasciniras, koga to uopste zanima?! Pa onda kazes da je meni krivo sto ti imas prijatelje tamo gde ja ni nogom ne mogu da krocim?! Znas koliko sam se potresao zbog tvojih imaginarnih prijatelja? Ajde bre olabavi malo, cestitam ti na svemu sto si u zivotu postigao, najjaci si od sve dece, ali komplekse leci na drugom mestu.
E da, pre neki dan sam dobio ovo

mojaox5.jpg

pa me zanima kako sad da trazim vizu? Pomagaj CoDeMaKeR 8)

I ti se hvalis tim parcetom djubreta?

Pominjao sam moje kontakte samo zbog toga sto ti ironises kako imam veze u parlamentu Grcke a pomenuo sam ljude tamo (koji sa parlamentom niakkve veze nemaju) jer im verujem da imaju prave informacije (za razliku od tebe). I pominjao sam moje besplatne vize samo zbog toga sto ti ispade da ni jednom nisi isao van Srbije bez mucke, a meni pokusavas da drzis predavanja kako se snalazis i kako ja ne znam o tome bas mnogo, znaci imas problem. Ti si pa neki covek u toku, "znas gde djavo spava"...

Uostalom radi sta hoces, meni si nezanimljiv i nevazan, reagujem samo kad pricas nebuloze i palis ljude da i sami pocnu da muckaju jajima... o sto neke agencije najverovatnije stvarno rade to sto rade, ne znaci da je to sad resenje, radice to dok ih ne uhvate a posle mogu da se slikaju.
Reagujem na "snalazljivce" poput tebe jer takvi kao ti i nelegalne stvari pokusavaju da predstave kao savrseno normalne i legalne i jos se time hvale.
Ne pitas se zasto ti nisi mogao dobiti regularnim putem individualnu vizu? Ovamo imas kuma Grka i umesto da ti on salje garantno pismo, ti radije radis trange frange sa jajima i kopiranjem i gubis 5-10% kad otkazujes uplatu agenciji? Ajde, molim te...

Jedino mi zao sto zbog takvih kao ti normalni ljudi imaju sve vece probleme za vizu. Takve kao ti (kad ih uhvate u mucki) im iz ambasade poturaju pod nos "vidite kako muckate, moramo vam zatezati kontrolu..."

Ne qrcim se ja i nemam kompleksa. Ti ih imas, mislis da ne citam tvoje (i ostale naravno) postove, ma baja si nevidjeni, spartas Evropom kako ti se hoce, ucis jezike, nema sta ne mozes, jednom recju ubi se od qrcenja. A onda kad te neko cacne da oladis malo i ne lupas bas previse, nastaje frka, a?

Ajde uzmi sad to djubre od papira pa prosetaj malo svetom da se kultivises za koju godinu. Za kratko vreme ni nasim ljudima nece vise trebati vize a ti to parce djubreta slobodno posle drzi u WC i koristi pazljivo jer papir bas i nije mekan.

Sto se mene tice, nemam vise sta da ti kazem i nemam nameru da sa tobom polemisem.

Sta vam je bre ljudi :roll: Vrucina?
Svako ima svoj stil i to je u redu. Bilo bi glupo drugacije. Ne bi ni znali sta je dobro a sta ne.
Codemaker, to sto je GSM doctor napisao kako je dobio vizu ne znaci da ce svi ostali za njim...
I on je samo hteo da opusti zabrinutog coveka...

Jeluska:
Sta vam je bre ljudi :roll: Vrucina?
Svako ima svoj stil i to je u redu. Bilo bi glupo drugacije. Ne bi ni znali sta je dobro a sta ne.
Codemaker, to sto je GSM doctor napisao kako je dobio vizu ne znaci da ce svi ostali za njim...
I on je samo hteo da opusti zabrinutog coveka...

Pa naravno, ali ne volim ljude koji misle da su popili svu pamet ovoga sveta i koji sebi daju za pravo da sude o tome sta je dobro a sta lose, sta je ispravno a sta ne. Ko nije zadovoljan sobom, nije ni sa drugima.
Codemaker... razumes, nemas ti pravo da reagujes i da sudis, mozes samo da izneses svoje misljenje, npr: Doktore, mislim da gresis u tome i tome, ja bih to tako ili ovako.... razumes? Tvoj nastup je problem, ne tvoje misljenje. Evo i sad si rekao za HR pasos da je djubre od papira i da ga koristim za brisanje ako se ne varam, a vidim i da si se pripremio i citao moje postove, bravo...
Sto se kuma tice, nije mogao da mi da gar. pismo jer je bio u zatvoru, skrivio je saobracajku, da ne mislis da je kriminalac. I prestani da glumis Majku Terezu i nekakvog legalistu, smesan si... krijes se iza monitora i pokusavas da drzis predavanje. U stvarnom svetu.... mislim da te nigde nema, mislim da si izmislio i te uticajne prijatelje i te besplatne vize, imas potrebu da sebe predstavis kao uspesnog i ostvarenog evropejca. Kladim se da si obican kompjuteras u kasnim tridesetim, neozenjen, imas par drugara sa fakulteta, potajno zaljubljen u rasnu komsinicu na koju cesto mislis dok se igras sa sobom.... Nadam se da gresim, ali takvu sam sliku stvorio o tebi.
Jbg, izvini, malo sam se zaneo, stvarno nemam nista protiv tebe, ali bas cu da prelistam tvoje postove.

Ne zaboravi:
- obratio sam se drugom forumasu, ne tebi
- ti si se obratio meni na nacin koji ne podnosim
- ti nisi savest naroda Serbskog
- ne trpim nikakvu vrstu autoriteta
- nije tesko biti fin

GSM doctor:
Pa naravno, ali ne volim ljude koji misle da su popili svu pamet ovoga sveta i koji sebi daju za pravo da sude o tome sta je dobro a sta lose, sta je ispravno a sta ne. Ko nije zadovoljan sobom, nije ni sa drugima.
Codemaker... razumes, nemas ti pravo da reagujes i da sudis, mozes samo da izneses svoje misljenje, npr: Doktore, mislim da gresis u tome i tome, ja bih to tako ili ovako.... razumes? Tvoj nastup je problem, ne tvoje misljenje. Evo i sad si rekao za HR pasos da je djubre od papira i da ga koristim za brisanje ako se ne varam, a vidim i da si se pripremio i citao moje postove, bravo...
Sto se kuma tice, nije mogao da mi da gar. pismo jer je bio u zatvoru, skrivio je saobracajku, da ne mislis da je kriminalac. I prestani da glumis Majku Terezu i nekakvog legalistu, smesan si... krijes se iza monitora i pokusavas da drzis predavanje. U stvarnom svetu.... mislim da te nigde nema, mislim da si izmislio i te uticajne prijatelje i te besplatne vize, imas potrebu da sebe predstavis kao uspesnog i ostvarenog evropejca. Kladim se da si obican kompjuteras u kasnim tridesetim, neozenjen, imas par drugara sa fakulteta, potajno zaljubljen u rasnu komsinicu na koju cesto mislis dok se igras sa sobom.... Nadam se da gresim, ali takvu sam sliku stvorio o tebi.
Jbg, izvini, malo sam se zaneo, stvarno nemam nista protiv tebe, ali bas cu da prelistam tvoje postove.
Haj' prelistaj malo pa se javi kad nesto pametno naucis...

Nista ja ne "sudim" sta je pravilno a sta ne, ja ZNAM sta je pravilno a sta ne, kao sto to zna svaki normalan i mentalno sasvim pristojno zdrav covek. To sto ti falsifikovanje, mucke i podmetanje laznih papira smatras za pravilno, samo govori kakvo je tvoje shvatanje "pravilnosti" Ne solim ja nikome pamet, vec iznosim svoje misljenje i podatke koje znam, za razliku od tebe. Da li sam rekao nesto sto nije istina?

I dalje mislim da si nabavio materijal za WC ali tvoj problem ako bi zadnjicu prodao za putovnicu. Ne dam ja moj srpski pasos, ma sta na njemu pisalo, ipak je moj. A da se uvlacim onima tamo da mi daju putovnicu, na pamet mi ne pada. Tek radi tvoje informacije, rodjeni sam Zagrepcanin i ako bih zeleo mogao bih taj papir da imam vec odavno. Ovako bi se verovatno u tom slucaju morao odreci srpskog drzavljanstva, ne znam zasigurno (vidis ni ja ne znam sve) ali me taj papiric ne zanima.

Sta je tebi to trebalo? Da bi mogao putovati? I zato si se uvlacio onima? Ne vidim nijedan drugi razlog zbog cega bi neko odavde imao i njihov pasos. To znaci da imas problema sa putovanjima, za razliku od mene na primer. Nemam ja razloga da se hvalim jer u 21. veku putovanja su sasvim normalna stvar, podugacak je spisak zemalja ali to nije sustina. Sustina je da sam regovao na nacin na koji se ti hvalises po forumu kako dobijas vizu (zbog toga sam i pomenuo i kako ih ja dobijam, cisto da pokazem da moze i regularno), to je sve.

Sto se tice tvoje opklade samog sa sobom a u vezi moje malenkosti, oman' cu ti kazem - gresis sinko, mnogo gresis sinko - totalno si promasio i izgubio opkladu u prvom koraku. Inace, nikome ja nista ne dokazujem, samo reagujem da ono sto mislim da nije ispravno, pa i na tvoje postove.
Posto je ovo ovde forum, ako nisi do sada shvatio, diskusije se vode i "unakrst" i nije neophodno da se ti meni obratis da bih ti ja (ili ti meni) odgovorio, ybg, takva su pravila foruma, sta da ti radim.

Nemam ni ja nista licno protiv tebe, naravno, imam protiv tvog shvatanja u vezi tih prokletih viza i "snalazenja" Uvek su mi bilo antipaticni likovi koji moraju da "se snadju" pa makar i ne trebalo, ali takva su sojta. E takve sojte vidis, ne simpatisem bas, pa onda i reagujem.
Majka Tereza da budem ne mogu iz jasnih bioloskih, vremenskih i religioznih razloga, tako da sve sto pisem u vezi tvojih postova je obicno reagovanje na "snalazenje" koje nam je i inace donelo samo lose stvari.
Neki ljudi nikako da shvate da moze i normalnim putev da se neke stvari obave, ako su i sami ok. E sad, sto ti imas problema sa dobijanjem individualne vize regularnim putem, to vec moras sam razresiti sa sobom, sta je razlog, ja ne znam.

Ne bih da zalazim u tvoj privatni zivot, jer napisao si da si da si razveden i degutantno mi je da govorim o necijem oprivatnom zivoru, kad o njemu zaista nista neznam (kao sto ti radis) ali mislim da si ti kvalifikovaniji od mene za tu "igru sa sobom" kako velis, i od nas sretno i zadovoljno ozenjenih, kad vec pominjes taj aspekt zivota.

Nemoj se truditi da me "opletes" kako kazes, samo ces sam sebe "oplitati" a nema razloga. A ako bas moras, hajde kreni, cekam da vidim kako ces to da ucinis.

Evo, ti ponovo radis isto, izvukao sam par tvojih stihova:

codemaker:
"To sto ti falsifikovanje, mucke i podmetanje laznih papira smatras za pravilno..."
nikada, ali nikada ni u jednoj recenici nisam spomenuo da je to pravilno, vec sam rekao da sam to jednom uradio, i da je to tako proslo

codemaker:
"I dalje mislim da si nabavio materijal za WC ali tvoj problem ako bi zadnjicu prodao za putovnicu..."
nastavljas sa insinuacijama i pretpostavkama, pricas napamet i pomalo vredjas, a rodjeni si Purger, postuj svoje korene i Lijepu Nasu

codemaker:
"Sta je tebi to trebalo? Da bi mogao putovati? I zato si se uvlacio onima?..."
ko se uvlacio kome, ne razumem... Za tvoju informaciju, da ne bi nastavio da pljujes po monitoru, putovnicu sam zatrazio i dobio regularnim putem, u HR konzulatu u Beogradu, ulica Mirka Tomica 11, iz razloga sto mi sada treba i sada imam potrebu da putujem dosta cesce, a ne samo leti na more. Da li mislis da je lose to sto sam iskoristio pravo na putovnicu, ili treba kao veliki Srbin da molim pravoslavnu bracu da mi daju vizu, a predhodno da 9 dana pokusavam da zakazem termin

codemaker:
"Sustina je da sam regovao na nacin na koji se ti hvalises po forumu kako dobijas vizu (zbog toga sam i pomenuo i kako ih ja dobijam, cisto da pokazem da moze i regularno), to je sve..."
nisam se hvalisao, to si ti tako shvatio, a pritom nisi napisao kako ti dobijas vize, samo si spomenuo gratis pecat, mozda se ti nekome uvlacis pa onda pretpostavljas da sam tako i ja braci Hrvatima, a?

codemaker:
"Ne bih da zalazim u tvoj privatni zivot, jer napisao si da si da si razveden ..."
nisi dobro procitao, nisam razveden, imam prelepu zenu i divnu cerkicu

Citao sam malo tvoje postove, dosao sam do jele webmasterke i nisam mogao dalje, mislim stvarno, nicim izazvan si je nazvao qurvom i droljom, bez obzira na sve, hocu da kazem da je to tvoj stil da volis pljujes po drugima.

Dragi forumasi i svi ostali koji ovo citate:

Zao mi je sto smo sisli sa teme, ovde se prica o Grckim vizama, ali dok ovaj evropski covek sirokijeh shvatanja ne prizna da preteruje ili dok me moderatori ne iskljuce sa foruma, ja necu prestati da mu odgovaram, ne trpim licemerje.

GSM Doctor
www.mt-box.org

Ubedio si me u dve reci, evo prestacu da ti se uopste obracam, jer je tema sto se tebe tice zakljucena - imas fantasticni dokument putovnicu sa sve sahovnicom, tako da nema potrebe da muckas ubuduce i razlog nase diskusije vise ne psotoji.

"Lijepa Vasa" nikad nece biti moja, zato i nemam njihov pasos kao ti. Kad vec pominjes rec licemerje, bilo bi za tebe dobro da znas znacenje neke reci pre nego sto je upotrebis. Ako bolje razmislis, shvatices valjda.

Usput, povedi i pomenutu webamasterku da ti pravi drustvo dok veselo putujes sa sahovnicom u dzepu, pazi samo da se ne zarazis. Da bi nekoga nazvao droljom, ne moram biti izazvan, vec se to vidi iz ponasanja i nacina zivota koji doticna drolja sprovodi na forumu, samo ti to ne znas da razlikujes izgleda, mada ti se pred nosom reklamira kako ume - znas vec sta, citao si njene postove sa radoscu i odobravanjem.

Uostalom, da se mi manemo diskusije, ti ne moras vise da jajaris za dokumenta za vizu (i to si radio vise puta, sam si napisao, a ne jednom, kao sto kazes - zelis dokaz iz tvojih postova?), ja necu imati razloga za kritiku i svi srecni i zadovoljni.

Sto se tice razvoda, bez obzira na sve neslaganje sa tvojim stavovima, nisam mislio da te vredjam kao sto si ti pokusao da vredjas mene licno, ali u jednom od tvojih postova si napisao nesto u vezi "prve zene", pa sam predpostavio. Mada, nemam pravo ni da o tome predpostavljam, to je tvoj privatni zivot, niti sam to apostrofirao kao bitno.

Dakle, za mene je ova licna diskusija izmedju nas dvojice zavrsena. Sve dok ne budes opet pisao slicne stvari, nemam nameru da te konstatujem. Da ne bude da ja zelim da moja bude "zadnja" ovde, imas eto priliku da zavrsis ovu diskusiju kako mislis da je pravilno.

.

E drago mi je da si mi ostavio priliku da zavrsim diskusiju, i meni je stvarno glupo ovo prepucavanje koje nikuda ne vodi. Ne zbog tebe, vec zbog drugih koji nisu duzni da ovo citaju, zavrsavam.... putuj Igumane...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back