Грб и застава Србије

Раније смо S&W и ја имали разговор на ту тему.

Можда би најбољи кандидат за челенку била рука с мачем?

Screen-Shot-10-24-21-at-09-26-PM.jpg
Screen-Shot-10-24-21-at-09-29-PM.jpg

Део је устаничке хералдике подједнако као грб са крстом и огњилима, а налази се и на печату Карађорђа као вожда Србије.

Осим тога, и осим илирских грбовника, то је симбол који се доста често среће на прстењу Србије и Угарске из периода 15. и 16. века.

Као нпр. овај пример недавно пронађен код Фекетића.

42063-prsten-1.jpg

Раније смо S&W и ја имали разговор на ту тему.

Можда би најбољи кандидат за челенку била рука с мачем?

Screen-Shot-10-24-21-at-09-26-PM.jpg
Screen-Shot-10-24-21-at-09-29-PM.jpg

Део је устаничке хералдике подједнако као грб са крстом и огњилима, а налази се и на печату Карађорђа као вожда Србије.

Осим тога, и осим илирских грбовника, то је симбол који се доста често среће на прстењу Србије и Угарске из периода 15. и 16. века.

Као нпр. овај пример недавно пронађен код Фекетића.

42063-prsten-1.jpg
рука са мачем је неизоставан мотив у устаничкој хералдици, који има много дубље корене у вековима који су обележени ратовима против Османлија. ипак, сматрам га прикладнијим за кресту на породичном грбу Карађорђевића (где јој је и место), него за српско владарско наглавље. ту би требало нешто древније. зато би било добро да овде представимо све челенке које се могу наћи у изворима, а које се доводе или могу довести у везу са српским владарима кроз историју.

A Vojnovići pak imaju zanimljivu čelenku
grb-vojinovica.jpg

Iako su nebitna dinastija jer ih je Lazar nalupao vrlo brzo, svakako mogu poslužiti kao inspiracija.

Hoću sa da se pojedem što ne mogu da nađem onaj grb Karađorđevića gde se lepo vidi lav dardanije na heraldički desnom barjaku i grb tribalije na levom.

Možda bi tako trebalo popakovati grb Dardanije, Tribalije, Dakije, Makedonije, Bosne, Hercegovine, Japodije.... sve je naše od Soluna do Berlina.

Stefan Lazarević, ima bivolje rogove sa šlema Kneza Lazara.

R.5a124578abc8e69f843ab7080fc7919e
својевремено је наш велики форумски пријатељ, блажене успомене, Вујадин објаснио да бивољи рогови у хералдици означавају храброст. што има смисла, ако се зна да је тур био највећа и најстрашнија животиња европског континента.

Da, da, baš bi kraljevina Srbija bila deo EU. :roll: :hahaha:

Jednostavno, EU je bivša habzburška monarhija + imperija Karla Velikog + front ka istoku (Baltik, RO, BG, GR) i to je to.
Za Srbiju tu nema mesta niti će ga biti. ;)
Хабзбурзи су и Србију истицали у својој владарској титули. у 18. веку су Краљевину Србију и фактички обновили на просторима ослобођеним од Османлија, јужно од Саве и Дунава.

Хабзбурзи су и Србију истицали у својој владарској титули. у 18. веку су Краљевину Србију и фактички обновили на просторима ослобођеним од Османлија, јужно од Саве и Дунава.
To je nešto efemerno, ko i njihova okupacija BiH ili Boke Kotorske.

Da, da, baš bi kraljevina Srbija bila deo EU. :roll: :hahaha:

Jednostavno, EU je bivša habzburška monarhija + imperija Karla Velikog + front ka istoku (Baltik, RO, BG, GR) i to je to.
Za Srbiju tu nema mesta niti će ga biti. ;)
Samostalna Srbija imala je najveće šanse da izbegne komunizam od svih istočnoevropskih država. Srbija u takvom komunističkom okruženju bi težila ka EU žustrije nego bilo koja druga zemlja. Verujem da bi na kraju ušla u EU sa Grčkom ili sa Španijom. Sad nema mesta, to je jasno.

Srbija u takvom komunističkom okruženju bi težila ka EU žustrije nego bilo koja druga zemlja
Težila bi, al' nikad ne bi stigla, jer je švaburde i franjcuzi neće pa neće. :mrgreen:
. Verujem da bi na kraju ušla u EU sa Grčkom ili sa Španijom.
Ne bi.
Turska npr. nikada nije imala komunizam, trči ko bez duše u EU još od 60-ih godina, pa nikada neće ući u istu. ;)

Težila bi, al' nikad ne bi stigla, jer je švaburde i franjcuzi neće pa neće. :mrgreen:

Ne bi.
Turska npr. nikada nije imala komunizam, trči ko bez duše u EU još od 60-ih godina, pa nikada neće ući u istu. ;)
Ne verujem da bi Zapad propustio šansu da usred istočne Evrope ima saveznika i to jedinog slovenskog. Turska je druga priča, to je velika zemlja koja bi poremetila francusko i nemačko vodstvo, uostalom Grčka ne bi pristala na tursko članstvo. Srbija je mala zemlja, manja i od Grčke (ili bi eventualno bila slične veliličine kao Grčka), ne bi bila problem za EU.

To onaj isti zapad koji pogrdno naziva Srbiju "mala rusija na Balkanu"?
Da, jer je Miloševićeva Srbija poslednja socijalistička država u Evropi (ne računajući Belorusiju). Istočna Evropa se rešila tog diktatorskog zla 1990. ili 1991. a mi tek 2000. Ironija je što smo najlakše mogli da izbegnemo socijalizam a završili kao najveći fanatici tog sistema.

Da, jer je Miloševićeva Srbija poslednja socijalistička država u Evropi (ne računajući Belorusiju). Istočna Evropa se rešila tog diktatorskog zla 1990. ili 1991. a mi tek 2000. Ironija je što smo najlakše mogli da izbegnemo socijalizam a završili kao najveći fanatici tog sistema.
Pa šta ćeš kad nas Ivan Pavao Drugi nije voleo i nije hteo da podrži vredne napore srpske opozicije za uvođenje demokracijskih vrijednosti kao u Lijepoj njihovoj, ponos demokracijske istočne Europe.

Pasoš da je opstala kraljevina

Paso.jpg
Ufff... ovaj "grb" nesto bas cudan... a i ovaj crkveni font mi nesto ne ide za bilo koji dokument.

Sanse da Srbija / Jugoslavija ostane monarhija posle drugog svetskog rata su bile minimalne. Pregazili bi nas Sovjeti kao plitak potok. A i cinjenica je da su Srbi hteli komunizam i 1945. i 1990...

A verovatno bi ga i danas dobar deo...

Na referendumu o drzavnim simbolima pocetkom devedesetih, Srbi su izabrali zastavu s petokrakom... Komunizam je tada vec bio mrtav.

Flag_of_Serbia_%281947%E2%80%931992%29%3B_Flag_of_Montenegro_%281946%E2%80%931993%29.svg

Ufff... ovaj "grb" nesto bas cudan... a i ovaj crkveni font mi nesto ne ide za bilo koji dokument.

Sanse da Srbija / Jugoslavija ostane monarhija posle drugog svetskog rata su bile minimalne. Pregazili bi nas Sovjeti kao plitak potok. A i cinjenica je da su Srbi hteli komunizam i 1945. i 1990...
I posle se mnogi od njih cude sto im se desilo to sto im se desilo....

Браво за ове фотографије, још када бисмо нашли опис, тачније, када бисмо нашли како се дефинишу ти предмети челенке. Али питање која сам вам раније постављало, односно премет мог интересовања јесте, да ли се челенка сматра само украсом, односно, како објашњавате то што се и на овим грбовима, често предмет са челеке налази и на штитовима. Колико ја разумем, по хералдичким правилима дозвољено је да се шаржа са штита пренесе на челенку, али не и обрнуто. Односно, тиме што се украс са челенке пренесе на штит, он не постаје аутоматски шаржа? Такође још једно питање, по ком критеријуму се неке ствари могу сматрати шражом? Да ли је основ за то појављивање на штитовима, односно "шаржа су јер их неко тако користи", или морају да буду негде записани као шаржа?

Такође, колико ја разумем, дашчица је заправо била практични предмет са улогом да се објекат са танком основом сигурно причврсти за шлем? Такође на основу ових грбовника да се закључити да розета није баш најадекватнији назив за тај знак, пре ће бити да се ради о букету пауновог перја.

Што се тиче мађарских краљева, ја сам разумео баш да су неки придавали већи значај челенци, не у смислу да они нису знали хералдику, и да нису штитове приказивали доминантно, већ да су на самом новцу (не на већини) придавали већи значај челенци, те су у том смислу Немањићи од њих преузели тренд. Ја сам ову препричао из одређеног текста групе хералдичара, поводом српских грбова, а гласила је да су тренд да се примат на новцу даје челенци наши владари преузели од мађарских. Међутим очигледно је одмах нисам најбоље разумео.

Ево и једног поједностављеног српског штита, одрађеног на основу емблазона Србије, рада одличног хералдичара којег смо овде помињали.

Pogledajte prilog 330953
Фантастичан грб, само избацити штит и љиљан и одмах ставити на пасош. Свака част.

Back