- Poruka
- 720
Orao u grbu nema nikakve veze sa solarnom simbolikom, njegova simbolika je heraldička kao i svih drugih šarži koje se koriste u grbgovima. Da li se to poklapa sa nekakvim totemskim znakovima ili nekim drugim značenjem je slučajnost na koju ne treba obraćati pažmju jer zamagljuje stvarno stanje, mada se kao duhovita poređenja mogu nvoditi. Ne postoji bijela boja u heraldici već metal srebro koji opet ima svoje simbolično značene u heraldici. Narodne ili bolje reći nacionalne boje postoje od kad postoje nacije a to je neđe XIX vijek i to je sve. Sami narodi u davnim vremenima nijesu imli nikakve boje. Čak je postojalo pravilo korišćenja boja tako da su crvena i plava bile boje socijalnog sloja visokog plemstva ili čak kraljeva i njihova neodobrena upotreba je kažnjavana najstrožije. Zato ne vjerujem da je narod mogao imati komade platna da sa njima landara i to u zabranjenim bojama, dok nije imao što ni obući. Plava i crvena boja koja se pominje u Dubrovniku su univerzalne boje vojnih zastava Romejskog carstva i zemalja koje su bile u njegovoj kulturnoj sferi i opet one nemaju nikakve veze sa narodom i nacijom jer su imale isključivo vojnu upotrebu. Kad bi narod vidio te zastave u najboljem slučaju bi se sklanjao na skrovita mjesta ili bi u panici bježao od njih, nema tu nikakvih narodnih boja.
Simetrija je rezličito shvatana u različitim dobima. Ranije su sve šarže postavljane orijentisane prema desnoj heraldičkoj strani, dok se danas postavljaju orijentisane prema središnjoj ravni simetrije, ali i to zavisi od ukusa.. Uzgred jedna zanimljicost, jesi li znao da riječo orijentacija, orijentir, orijent i ostale izvedene riječi zapravo potiču od naziva planine Orijen u Crnoj Gori?
Kazes da orao nema veze sa solarnim kultom jer imas suzene vidike,usljed manjeg saznanja.Dakle,orao je solarni simbol,jer je ptica koja leti ka suncu bez da zatvara oci,ne smeta joj...sokol i osokoliti,ojunaciti,kao i orao koji je vitez duha...su nasi stari simboli usli u kasniju heradiku.orao ili blo koja prica nosi dusu na nebesa,tj predak umrli s pretvori u pticu zato je to cest simbol na grobovina donedavno ali i na slavskom kolacu,sa istom simbolikom,jedenja zrtve... DAKLE ORAO JE ANTICKI SIMBOL PERJANIKA,RATIKA SVJETLOSTI,PERUNA... SRBA! U TO NEMA SUMNJE. Znam da u heraldici nema bijela boja ali imam pravo reci da je orao bijele boje dusanov a crveni srbije...nismo strucni heraldicari da bi mi lovili svaku rijec. ZATO JE CRVENO PLAVA BOJA na zastavi srbije koja je u Dubrovniku sacuvana iz 13.vijeka mislim...hvala za info da su to boje plemstva,jer crveno nose samo plemici kroz istoriju,cak i turci to preuzimaju pa raja ne smije nositi crvenu a plava kao plava krv je isto plemenita boja... HVALA I ZA INFO,da su plavo crvene boje boje vojne boje zatsava romeja,to su od srba uzeli! pa to i govorim da su Serbi ne poseban narod vec vojsta aijevska,anticka,i kasnije kroz istoriju kao ratnici,konjanici,husari,sarmati,granicari... to su postale narodne boje kada su i srbi postali od staleza narod na helmu,u tom smislu kazem! Nisam znao za orijen i orjentaciju,ali hvala,opet.Od tebe se ima sta nauciti,detalji,dok konacni zakljucak moras prepustiti meni,jer sam dobro izveo tu sintezu saznanja,na pravi nacin,sire gledajuci,dublje u starinu.konacno i neki diskutant dostojan postovanja!