Грб и застава Србије

Мени је Манасијевићева верзија звучнија.
Иначе та друга верзија је настала за потребе ТВ серије Јастук гроба мог у којој је Раде Марковић у улози Доситеја Обрадовића.

Гледао серију и јако је добра, али "Востани Сербије" није песма за химну.Ова данашња је сасвим добра, још када би јој мало убрзали ритам како би била лепша за певање великог броја људи било би још лепше.

Не знам вама, али се мени ови грбови са разним лишћем около разбацаним никако не свиђају, деградирају ми грб некако, мада су венце некад користили повлашћени слојеви и били симбол статуса.Као да је грб нађен у шуми.:D
Симболично приказани је већ друга ствар:
http://sr.wikipedia.org/sr/Венац_(хералдички)

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Torses

Poslednja izmena:
Мени је Манасијевићева верзија звучнија.

Иначе та друга верзија је настала за потребе ТВ серије Јастук гроба мог у којој је Раде Марковић у улози Доситеја Обрадовића.

Manasijevićeva verzija uopšte nije himnična.

A ta druga verzija nije druga nego prva. :)

I da - znam kako je nastala - to je nebitno. Bitno je da je odlična!

Jedini razlog zbog kog nije pogodna za himnu je što ima ogroman opseg tonova od jedne i po oktave (12 tonova), dok himna treba da bude pevljivija u smislu da veliki broj građana koji imaju prosečan sluh može makar kako da je otpeva...

P.S. Mada ni Bože pravde nije mnogo bolja po tom pitanju - 9 tonova...

Па ево, иако је детаљ с ловор-храст венцем преузет са грба Кнежевине Србије, за мене зелена боја симболише младост, ловор као симбол победе, а храст као део српске традиције.
Бедемска круна као симбол суверенитета.

A evo i nešto najsvežije - svečana sednica Narodne skupštine povodom Dana državnosti ove godine.

Na 40:10 počinje u izvođenju odlikovanog Prvog beogradskog pevačkog društva (hor Saborne crkve) povodom 160 godina postojanja i neprekidnog rada.

!

обратите пажњу где бивши председник републике Борис Тадић држи руке док се пева химна (на 04:50). скандал!

Па ево, иако је детаљ с ловор-храст венцем преузет са грба Кнежевине Србије, за мене зелена боја симболише младост, ловор као симбол победе, а храст као део српске традиције.
Бедемска круна као симбол суверенитета.

бедемска круна (corona muralis) не може никако бити симбол суверенитета, него само неке градске комуне (које по правилу нису биле суверене, него су бар формално признавале неког сизерена- краља или цара). за оне који сматрају да Србија није ништа друго (више и шире) од Београда, тај предлог би био савршен :)

Шпанска република је имала бедемску круну уместо краљевске.
И прва и друга. Симболише и грађанско друштво.

Исто тако и грб Баустрије има бедемску круну, срп и чекић. Грађани, сељаци и радници.

Иначе сам нашао сличан предлог за грб Београда:

beogradskigrb11.png

Изгледа да неко од монархиста види Србију само као Београд. :per:

Шпанска република је имала бедемску круну уместо краљевске.
И прва и друга. Симболише и грађанско друштво.

Исто тако и грб Баустрије има бедемску круну, срп и чекић. Грађани, сељаци и радници.

то су све псеудохералдичке небулозе, јер бедемска круна не представља грађане као друштвену групу, него град (територију омеђену зидом) као правни субјект. да иронија буде већа, у тим градовима власт је углавном припадала племству, док је сиротиња живела у горим условима него сељаци на имањима феудалаца.

Иначе сам нашао сличан предлог за грб Београда:

http://img820.imageshack.us/img820/5281/beogradskigrb11.png

Изгледа да неко од монархиста види Србију само као Београд. :per:

не знам на основу чега си то закључио :)

Mislim da ovo nisam postavio.

Ovo je su elementi nove stilizacije državnog grba inkorporirani u amblem jednog poslovnog udruženja.

430232_3303901392157_11813963_n.jpg

Čini mi se da je malo previše dva dvoglava orla na jednom mestu, ali dobro - ukusi su različiti.

Osim toga, ovaj veliki je u letu za razliku od državnog...

Mislim da ovo nisam postavio.

Ovo je su elementi nove stilizacije državnog grba inkorporirani u amblem jednog poslovnog udruženja.

Pogledajte prilog 273742

Čini mi se da je malo previše dva dvoglava orla na jednom mestu, ali dobro - ukusi su različiti.

Osim toga, ovaj veliki je u letu za razliku od državnog...

Ovo je amblem a ne grb pa je dozvoljeno da se mašta umjetnika razigra. Nego mi se čini da se grb Srbije, niti njegovi elementi, nesmiju koristiti na ovaj način. Doro ovaj orao u pozadini je i stilski dobro urađen jer asocira na djelatnost firme, u redu je i štit dobri su i mačevi ali su se oni trebali naći na štitu a za korišćenje grba Srbije dozvolu ne može dati ni Skupština ni predsjednik ni niko, to je zakonom zabranjeno, a nije ni u redu, grb na neki način predstavlja državu a sa njom se ne treba igrati ninakoji način.

Poslednja izmena:
Ovo je amblem a ne grb pa je dozvoljeno da se mašta umjetnika razigra. Nego mi se čini da se grb Srbije, niti njegovi elementi, nesmiju koristiti na ovaj način. Doro ovaj orao u pozadini je i stilski dobro urađen jer asocira na djelatnost firme, u redu je i štit dobri su i mačevi ali su se oni trebali naći na štitu a za korišćenje grba Srbije dozvolu ne može dati ni Skupština ni predsjednik ni niko, to je zakonom zabranjeno, a nije ni u redu, grb na neki način predstavlja državu a sa njom se ne treba igrati ninakoji način.

Ovde se očigledno ne radi o igri već o predstavljanju jedne ozbiljne firme.

Drugo, koriste se samo elementi grba, a ne ceo grb onako kako ga država koristi i kako je zaštićen.

Treće, svakako se ne radi o nedoličnoj upotrebi i skrnavljenju pa je stoga sasvim u redu...

Важно је да су они то написали на енглеском, еманципована господа, јер је српски аут:roll:

Pa mozda, rade van granica. Dosta zemalja angazuje ljude iz Srbije i okoline kao bodyguards jer uglavnom imaju iskustva sa ratista i cini mi se pristupacne cene imaju ... Cuo sam za dosta slucajeva gde su negde kao telohranitelji ili placenici za neke kompanije po Avganistanu, Iraku etc.

Jednog prijatelja sam znao sto je bio u tom poslu al' je nastradao u Juz. Americi negde ...

Poslednja izmena:
Grb srbije! Dobro je da je dvoglavi orao,nas stari simbol,solarnog kulta serba ratnika...jos u rumsko vreme je orao bitan kao vojni simbol.i daleko prije rume...lose je sto je bijeli,treba da je crvene boje,jer to je grb serbije,a bijeli je dusanovog carstva...sto je sire od srbije...dobro je i krst sa ocilima sto je jos iz vince znak,4 mlada mjeseca u smislu plodnosti....a raspored boja mi se ne svidja,obrnuta ruska,bolje verzija iz 1835 uz ustava serbije,kao kasnija i sadasnja hr trobojke,ljepse je! mada crveno plava je i u dubrovniku sacuvana kao zastava srbije od ranije...bez bijele! to su nase stare slavenske boje crvena i plava,i mislim da je bila i prije fr i holandije pa preko petra velikog na slavene sto je uticalo...

idelano bi bilo: crveno,bijelo,plavo,a izmedju crveni dvoglavi orao sa krstom i ocilima i na sredini a ne po strani kao sada...jer simtrija je bitna i u koloritu i u motoivima,tj grbu.

Ovde se očigledno ne radi o igri već o predstavljanju jedne ozbiljne firme.

Drugo, koriste se samo elementi grba, a ne ceo grb onako kako ga država koristi i kako je zaštićen.

Treće, svakako se ne radi o nedoličnoj upotrebi i skrnavljenju pa je stoga sasvim u redu...

Ne nijesam mislio da je firma neozbiljna. Kažem da se s državnim grbom ne treba igratui ninakoji način. On je takav kakav je i tu je tačka. niko ga drugi ne smije koristiti, a niti njegove elementa na oprimjer dvoglavog srebrnog orla, ili srebrni krst sa ognjilima na crvenom. SHD Beli Orao zabranjuje njihovu upotrebu a oni su jednini heraldički autoritet u Srbiji i treba ispoštovati njihov zahtijev. I simbolično nije u redu koristiti državni grb ili njegove djelove.

Ako je ta firma JU, odnosno u vlasništvu države onda u redu, ukoliko nije onda nije u redu.

Korišćenje državnog grba predstavlja polaganje prava na državnu funkciju, što nije baš skrnavljenje grba ali svaka neispravna upotreba državnih simbola koj nije u zakonskim okvirima, zapravo predstavlja njihovu zloupotrebu, i na neki način jeste rušenje njihovog uglerda.

Zar macevi ne bi trebali biti okrenuti ostricom ka gore,okrenuti macevi na dole znace predaju.I mogli su bolje odraditi stit i elemente na stitu,a ne puko preuzimanje drz.grba.

Osnovni položaj mača ili strijela jeste sa vrhom na dolje, i tj položaj se ne naglašava u blazonu, to ne znači da vrh ne mođe biti okrenut i na gore ili u bilo koju drugu stranu ali se td taj položaj opisuje u blazonu.

Grb srbije! Dobro je da je dvoglavi orao,nas stari simbol,solarnog kulta serba ratnika...jos u rumsko vreme je orao bitan kao vojni simbol.i daleko prije rume...lose je sto je bijeli,treba da je crvene boje,jer to je grb serbije,a bijeli je dusanovog carstva...sto je sire od srbije...dobro je i krst sa ocilima sto je jos iz vince znak,4 mlada mjeseca u smislu plodnosti....a raspored boja mi se ne svidja,obrnuta ruska,bolje verzija iz 1835 uz ustava serbije,kao kasnija i sadasnja hr trobojke,ljepse je! mada crveno plava je i u dubrovniku sacuvana kao zastava srbije od ranije...bez bijele! to su nase stare slavenske boje crvena i plava,i mislim da je bila i prije fr i holandije pa preko petra velikog na slavene sto je uticalo...

idelano bi bilo: crveno,bijelo,plavo,a izmedju crveni dvoglavi orao sa krstom i ocilima i na sredini a ne po strani kao sada...jer simtrija je bitna i u koloritu i u motoivima,tj grbu.

Orao u grbu nema nikakve veze sa solarnom simbolikom, njegova simbolika je heraldička kao i svih drugih šarži koje se koriste u grbgovima. Da li se to poklapa sa nekakvim totemskim znakovima ili nekim drugim značenjem je slučajnost na koju ne treba obraćati pažmju jer zamagljuje stvarno stanje, mada se kao duhovita poređenja mogu nvoditi. Ne postoji bijela boja u heraldici već metal srebro koji opet ima svoje simbolično značene u heraldici. Narodne ili bolje reći nacionalne boje postoje od kad postoje nacije a to je neđe XIX vijek i to je sve. Sami narodi u davnim vremenima nijesu imli nikakve boje. Čak je postojalo pravilo korišćenja boja tako da su crvena i plava bile boje socijalnog sloja visokog plemstva ili čak kraljeva i njihova neodobrena upotreba je kažnjavana najstrožije. Zato ne vjerujem da je narod mogao imati komade platna da sa njima landara i to u zabranjenim bojama, dok nije imao što ni obući. Plava i crvena boja koja se pominje u Dubrovniku su univerzalne boje vojnih zastava Romejskog carstva i zemalja koje su bile u njegovoj kulturnoj sferi i opet one nemaju nikakve veze sa narodom i nacijom jer su imale isključivo vojnu upotrebu. Kad bi narod vidio te zastave u najboljem slučaju bi se sklanjao na skrovita mjesta ili bi u panici bježao od njih, nema tu nikakvih narodnih boja.

Simetrija je rezličito shvatana u različitim dobima. Ranije su sve šarže postavljane orijentisane prema desnoj heraldičkoj strani, dok se danas postavljaju orijentisane prema središnjoj ravni simetrije, ali i to zavisi od ukusa.. Uzgred jedna zanimljicost, jesi li znao da riječo orijentacija, orijentir, orijent i ostale izvedene riječi zapravo potiču od naziva planine Orijen u Crnoj Gori?

Poslednja izmena:

Back