Грб и застава Србије

Orao u grbu nema nikakve veze sa solarnom simbolikom, njegova simbolika je heraldička kao i svih drugih šarži koje se koriste u grbgovima. Da li se to poklapa sa nekakvim totemskim znakovima ili nekim drugim značenjem je slučajnost na koju ne treba obraćati pažmju jer zamagljuje stvarno stanje, mada se kao duhovita poređenja mogu nvoditi. Ne postoji bijela boja u heraldici već metal srebro koji opet ima svoje simbolično značene u heraldici. Narodne ili bolje reći nacionalne boje postoje od kad postoje nacije a to je neđe XIX vijek i to je sve. Sami narodi u davnim vremenima nijesu imli nikakve boje. Čak je postojalo pravilo korišćenja boja tako da su crvena i plava bile boje socijalnog sloja visokog plemstva ili čak kraljeva i njihova neodobrena upotreba je kažnjavana najstrožije. Zato ne vjerujem da je narod mogao imati komade platna da sa njima landara i to u zabranjenim bojama, dok nije imao što ni obući. Plava i crvena boja koja se pominje u Dubrovniku su univerzalne boje vojnih zastava Romejskog carstva i zemalja koje su bile u njegovoj kulturnoj sferi i opet one nemaju nikakve veze sa narodom i nacijom jer su imale isključivo vojnu upotrebu. Kad bi narod vidio te zastave u najboljem slučaju bi se sklanjao na skrovita mjesta ili bi u panici bježao od njih, nema tu nikakvih narodnih boja.

Simetrija je rezličito shvatana u različitim dobima. Ranije su sve šarže postavljane orijentisane prema desnoj heraldičkoj strani, dok se danas postavljaju orijentisane prema središnjoj ravni simetrije, ali i to zavisi od ukusa.. Uzgred jedna zanimljicost, jesi li znao da riječo orijentacija, orijentir, orijent i ostale izvedene riječi zapravo potiču od naziva planine Orijen u Crnoj Gori?

Kazes da orao nema veze sa solarnim kultom jer imas suzene vidike,usljed manjeg saznanja.Dakle,orao je solarni simbol,jer je ptica koja leti ka suncu bez da zatvara oci,ne smeta joj...sokol i osokoliti,ojunaciti,kao i orao koji je vitez duha...su nasi stari simboli usli u kasniju heradiku.orao ili blo koja prica nosi dusu na nebesa,tj predak umrli s pretvori u pticu zato je to cest simbol na grobovina donedavno ali i na slavskom kolacu,sa istom simbolikom,jedenja zrtve... DAKLE ORAO JE ANTICKI SIMBOL PERJANIKA,RATIKA SVJETLOSTI,PERUNA... SRBA! U TO NEMA SUMNJE. Znam da u heraldici nema bijela boja ali imam pravo reci da je orao bijele boje dusanov a crveni srbije...nismo strucni heraldicari da bi mi lovili svaku rijec. ZATO JE CRVENO PLAVA BOJA na zastavi srbije koja je u Dubrovniku sacuvana iz 13.vijeka mislim...hvala za info da su to boje plemstva,jer crveno nose samo plemici kroz istoriju,cak i turci to preuzimaju pa raja ne smije nositi crvenu a plava kao plava krv je isto plemenita boja... HVALA I ZA INFO,da su plavo crvene boje boje vojne boje zatsava romeja,to su od srba uzeli! pa to i govorim da su Serbi ne poseban narod vec vojsta aijevska,anticka,i kasnije kroz istoriju kao ratnici,konjanici,husari,sarmati,granicari... to su postale narodne boje kada su i srbi postali od staleza narod na helmu,u tom smislu kazem! Nisam znao za orijen i orjentaciju,ali hvala,opet.Od tebe se ima sta nauciti,detalji,dok konacni zakljucak moras prepustiti meni,jer sam dobro izveo tu sintezu saznanja,na pravi nacin,sire gledajuci,dublje u starinu.konacno i neki diskutant dostojan postovanja!

Један нови моменат на тему грба цара Србије (der keyser von servye).

У прилогу је грб, баш тако описан, а који више него очигледно подсећа на Анжујски.

543718_578989395463072_759068840_n.jpg

Иначе грб се налази у хералдичком зборнику познатом под називом Das Uffenbachsche Wappenbuch, а који је настао негде око 1400. године. Јавља се и у неким другим грбовницима из каснијег периода, који су вероватно преписивани са овога или са неког другог, старијег извора.

Како било, мислим да овде није у питању још једна грешка из незнања, већ да је онај који га је тако насловио добро знао шта ради.
Питање је, шта је имао на уму онај ко је приписао овај грб цару Србије?

P. S.
Пажњу на овај грб обратио нам је један од чланова странице. :)

- - - - - - - - - -

Ok Stanislav... smiri se malo, stalozi se :) Heraldika je nauka simbola i ima principe po kojima se stavljaju sarze/charges na stit. Uostalom to nije grb srpskog naroda nego vlasti odnosno institucije koja sprovodi i vrsi zakon. Ne postoji grb naroda, jedino entiteta/pojedinaca.
Evo smirio sam se. Obrisao sam pjenu sa usta, pa u nove pobjede! Kazes da je heraldika nauka simbola, neko drugi rece da ne postoji bijela boja u heraldici. Pitanja za vas, kako bi rijecima opisali zastave, tj grbove na zastavama cg i srbije? Sta bi rekli za boju orla na cg i srbijanskoj zastavi. Morali bi reci zlatna? a sta to znaci,kada je njihov zut a nas orao bijeli? Kako bi se heraldicki izrazili,a da je pravilno,ako je smrtni grijeh reci bijela boja! Sto se tice grbova naroda, i nepostojanja istoga,cinjenica je da pise da je to grb Srbije,pa imaju grbovi gradova...Cemu pametovanje kada te praksa demantuje? Da,istina je da su pojedinci i vladarske loze imale grbove,ali danas imaju i razne druge institucija,ustanove... Srbski grb zna se kako izgleda danas. Ako kazes da je to grb vlasti, sta to podrazumjeva? Da je to Nikolicev i Dacicev grb? Koji je to entitet, i po kojim herdal.pravilima entiteti dobijaju a licnosti ne? Kome konkretno pripada grb Srbije? Ops,izvinjavam se,sto rekoh grb Srbije,jer to nikako ne moze biti,posto Srbija nije pojedinac ali je neka vrsta entiteta.Ko je to Srbiji dodjelio,po kojem aktu? i po kojim to herald,pravilima fiktivnan entitet dobija grb?i od kada?

У прилогу је грб, баш тако описан, а који више него очигледно подсећа на Анжујски.

Иначе грб се налази у хералдичком зборнику познатом под називом Das Uffenbachsche Wappenbuch, а који је настао негде око 1400. године. Јавља се и у неким другим грбовницима из каснијег периода, који су вероватно преписивани са овога или са неког другог, старијег извора.

Како било, мислим да овде није у питању још једна грешка из незнања, већ да је онај који га је тако насловио добро знао шта ради.

P. S.
Podseca na grb Ugarske iz vremena dinastije Anzuj.

Poslednja izmena od moderatora:
- - - - - - - - - -

Evo smirio sam se. Obrisao sam pjenu sa usta, pa u nove pobjede! Kazes da je heraldika nauka simbola, neko drugi rece da ne postoji bijela boja u heraldici. Pitanja za vas, kako bi rijecima opisali zastave, tj grbove na zastavama cg i srbije? Sta bi rekli za boju orla na cg i srbijanskoj zastavi. Morali bi reci zlatna? a sta to znaci,kada je njihov zut a nas orao bijeli? Kako bi se heraldicki izrazili,a da je pravilno,ako je smrtni grijeh reci bijela boja! Sto se tice grbova naroda, i nepostojanja istoga,cinjenica je da pise da je to grb Srbije,pa imaju grbovi gradova...Cemu pametovanje kada te praksa demantuje? Da,istina je da su pojedinci i vladarske loze imale grbove,ali danas imaju i razne druge institucija,ustanove... Srbski grb zna se kako izgleda danas. Ako kazes da je to grb vlasti, sta to podrazumjeva? Da je to Nikolicev i Dacicev grb? Koji je to entitet, i po kojim herdal.pravilima entiteti dobijaju a licnosti ne? Kome konkretno pripada grb Srbije? Ops,izvinjavam se,sto rekoh grb Srbije,jer to nikako ne moze biti,posto Srbija nije pojedinac ali je neka vrsta entiteta.Ko je to Srbiji dodjelio,po kojem aktu? i po kojim to herald,pravilima fiktivnan entitet dobija grb?i od kada?

Pa zato sto imas srebrnu i zlatnu koje idu na stit. Takodje, grb vlasti je grb institucije koja je vlast, drzavni aparat i nije grb njenih ljudi. Ljudi, gradjani imaju civilnu, nacionalnu zastavu i to je to. Grb Srbije je utoliko sto je grb vlasti koja je predstavlja u zemlji i inostranstvu.

Tako da, da vise su Nikolicev i Dacicev grb nego tvoj u sustini :D Jer oni su deo vlasti koju predstavlja taj grb, a ti nisi verovatno. Grb se tacno zna po kakvim pravilima moze da nastane, pa je tako i grb Srbije nastao u skladu sa pravilima i regularnostima po kojima su sarze unesene u njega.

Gle, orao je na grbu, taj orao drzi stit na grudima sa ocilima. Srebrni je orao.

Inace u monarhiji grb suverena predstavlja "ja sam taj i taj, vladam teritorijom odavde dotle i dotle". U republici je " ovo smo mi, vrsimo vlast u teritoriji u tim i tim granicama kao vrhovni entitet". Ljudi, pojedinci samo zive tu u toj teritoriji. Zato nije to njihov grb licno.

Kazes da orao nema veze sa solarnim kultom jer imas suzene vidike,usljed manjeg saznanja.Dakle,orao je solarni simbol,jer je ptica koja leti ka suncu bez da zatvara oci,ne smeta joj...sokol i osokoliti,ojunaciti,kao i orao koji je vitez duha...su nasi stari simboli usli u kasniju heradiku.orao ili blo koja prica nosi dusu na nebesa,tj predak umrli s pretvori u pticu zato je to cest simbol na grobovina donedavno ali i na slavskom kolacu,sa istom simbolikom,jedenja zrtve... DAKLE ORAO JE ANTICKI SIMBOL PERJANIKA,RATIKA SVJETLOSTI,PERUNA... SRBA! U TO NEMA SUMNJE. Znam da u heraldici nema bijela boja ali imam pravo reci da je orao bijele boje dusanov a crveni srbije...nismo strucni heraldicari da bi mi lovili svaku rijec. ZATO JE CRVENO PLAVA BOJA na zastavi srbije koja je u Dubrovniku sacuvana iz 13.vijeka mislim...hvala za info da su to boje plemstva,jer crveno nose samo plemici kroz istoriju,cak i turci to preuzimaju pa raja ne smije nositi crvenu a plava kao plava krv je isto plemenita boja... HVALA I ZA INFO,da su plavo crvene boje boje vojne boje zatsava romeja,to su od srba uzeli! pa to i govorim da su Serbi ne poseban narod vec vojsta aijevska,anticka,i kasnije kroz istoriju kao ratnici,konjanici,husari,sarmati,granicari... to su postale narodne boje kada su i srbi postali od staleza narod na helmu,u tom smislu kazem! Nisam znao za orijen i orjentaciju,ali hvala,opet.Od tebe se ima sta nauciti,detalji,dok konacni zakljucak moras prepustiti meni,jer sam dobro izveo tu sintezu saznanja,na pravi nacin,sire gledajuci,dublje u starinu.konacno i neki diskutant dostojan postovanja!

Ne Stanislave ne kažem to. Nijesam rekao da orao nema solarnu simboliku. Rekao sa da u heraldici orao nema solarnu simboliku. Svaka heraldička šaržaima svoju heraldičku simboliku, ona nije jednaka sa drugim simboličniom znaćenjima u uobičajenom životi i sa njima se ne smije miješati jer dolazi do pogrešnog tumačenja i zabune. Što ćemo sa njemačim ili ruskim orlom ili arapskim sokolom? Niko izgleda još ne viđe tu zastavu iz Duubrovnika, pa i nije ni mogao jer tkanina poslije 8 vjekova ne može postiojati budući se pretvori u prašinu. Radi se o svjedočenju zapisanom u nekakvom izvještaju u kojem se pominju samo boje koje odgovaraju bojama vojnih stnandarda iz tog doba.

SRBSKA ZAPADNA GRANICA TJ KRAJINA, U VREME KARLA VEIKOG, 9.VIJEK!

http://en.wikipedia.org/wiki/Sorbian_March

LIMES SORABICUS, ALI IMA I LIMES SARMATIAE NA DUNAVU! SARBATI SU SERBI,JAZIGI,JAZICI,NAROD,SLAVENI... http://de.wikipedia.org/wiki/Limes_Sarmatiae

.............

dakle sa jedne strane dunava su neromanizavanu sarbati srbi,koji i osnivaju sirbijum,tj sirmijum,a sa druge strane su romanziovani serbi.i drugi...kao i sada preko save imas hrvatizirane srbe,a sa druge strane pravoslaven srbe itd...a isti narod,obicaji

KONSTANTIN je pravio novac SOLIDUSE,zlatnike kojima placa vojsku,srbE SOLDATE.. zove se solidus jer su placani ratici svjetlosti,suca sole,time kao i moji preci u Slavoniji krajini sto dukate dobijaju od austrije,srbstvo je dakle staro vojnicko krajisko zanimanje,nikakva slucajnost!

Ovo je karta one poljakinje i ona mi se čini u redu. Njemci su Srbe nazivali Zerbs, pa je otud i ruska carica Katarina Velika Srpkinja jer je iz Anhalt Zerbs.

Srbi su jedno slovensko pleme, a možda i nijesu slovensko, ali su imali savez sa slovenskim plemenima. tako su dali svoje plemensko ime drugim plemenima, ali se sve to odigrava prilično kasno.

Ok Stanislav... smiri se malo, stalozi se :) Heraldika je nauka simbola i ima principe po kojima se stavljaju sarze/charges na stit. Uostalom to nije grb srpskog naroda nego vlasti odnosno institucije koja sprovodi i vrsi zakon. Ne postoji grb naroda, jedino entiteta/pojedinaca.

ovo je istina koju nikad nje treba ispuštati iz vida.

P. S.

Kome bi mogao pripadati ovaj grb zaista neznam. meni nekako liči na grb nekog od mađarskih vladara. E sad ako je taj vladar n neki način upravljao Srbijom, ili makar želio njom upravljati, ili ju je svojatao po bilo kom osnovu mogao se i prozvati carem Srbije, budući Srbija jeste bila carevina čiji je carski prijesto uprađnjen poslije smrti Uroša Nejakog.

- - - - - - - - - -

Boje na zastavama se drugaćije opisuju. U veksilologiji se koriste stotine boja i nijansi au heraldici 5 emajla, 2 metala i krzna neodređenog broja jer se u krzna pored hermelinovog i vjejveričijeg koriste i pera (ptičije krzno), krljušt (riblje krzno) čak i leptirovo krzno (to je ona tprašina obojena što se otire sa leptirovih krila).
Po definiciji je grb slikovni razlikovni znak vlasništva fizičkih i pravnih lica. Narod nije pravno lice pa ne može imati grb. To ne znači da se narod ne može identifikovati sa grbom i shvatati ga i kao nacionalni simbol. grb Srbije pripada izvršmoj i zakonodavnoj vlasti znači Skupštini. Skupština donosi Zakon o državnim simbolima i usvaja njihov standardni izgled i upotrebu. Današnji grb Srbije je uveden u upotrebu odlukom Skupštine, ne znam kojeg datuma, tako što je obnovljena upotreba grba Kraljevine Srbije a njzin grb je usvojen tajkođe aktom suverena ovjerenom u Skupštini početkom XIX vijeka. I to je to.
Orlovi na zastavama Crne Gore i Srbije se opisuju kao žuti i bijeli, a na grbovima kao zlatni i srebrni.

Poslednja izmena:
E pa to i je problem jer u cg ustavu ili gdje vec pise da je orao zlatni,a bio je bijeli,a sada je zuti! a ne znam kako kod nas stoje stvari. Sto se ovoga tice:

Što ćemo sa njemačim ili ruskim orlom ili arapskim sokolom?

Sta cemo?pa priznati da su njemci uzeli iz rumskog carstva koji uzima od nas,a Rusi od "Vizantije" koja uzima od nas,jer je to isto rumsko carstvo samo istocno,ili romejsko.

Prvo treba znati sta su Srbi,koji su njihovi simboli funkcija pa onda dalje.Nemoj sumnjati da li su Serbi Slaveni? Mi smi izraziti primjeri Slavena,arijevaca,i to ratnicki dio istih.pa ti se cini da smo sa strane i anmetnuli se mirnim slavenima.ne i mi smo to kao i vlasi,rasani,veneti,samo drugu ulogu i funkciju imamo.Od patera Sardusa Makeridovog,ili Herakla,Herkula smo heroji,on je proglasen za boga,mitska licnost,po njemu nosimo ime,tj po kultu Sunca jer je on bog sunce...surija...kao i sirija,sardinija,serdika,serbinum,sorbiodunim,servia u grckoj ,ser itd... Orao je nas simbol,kao i soko,perje tj perjanice,konjica,sunce,rat,vojska,krajina,zmaj=dragon,junastvo,vitestvo...i oblaenje u lava,medvjeda,vepra i dr zivotinje je nas stari obicaj,ratnika,da izgledaju strasnije,a na glavu perjanica,,,sto imaju sirom indoevropskog prostora i sire,u svim vremenima,najhrabriji ratnici,elitna vojska!

Cek malo,jel orao grb,dio grba ili nije? kazes samo stit,ja pitam za boju orla! koje je boje orao po heraldickim pravilima? zlatne? pa u cg je isto pa je zut a srbijanski je bijele boje isto zlatni,sta sada?

Станиславе, за очекивати је да си ову тему прочитао од почетка пре него си се упустио у дискусију, јер је врло некоректно малтретирати људе пирањима на која је већ давно врло детаљно и опширно одговорено.

http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/543718_578989395463072_759068840_n.jpg?dl=1

P. S.

Kome bi mogao pripadati ovaj grb zaista neznam. meni nekako liči na grb nekog od mađarskih vladara. E sad ako je taj vladar n neki način upravljao Srbijom, ili makar želio njom upravljati, ili ju je svojatao po bilo kom osnovu mogao se i prozvati carem Srbije, budući Srbija jeste bila carevina čiji je carski prijesto uprađnjen poslije smrti Uroša Nejakog.

биће да је Формица у праву.
ако занемаримо (погрешне) тинктуре, нема никакве сумње да се овде ради о грбу мађарских Анжујаца. с обзиром да су угарски краљеви још почетком 13. века у своју титулу унели и Србију, сасвим је могуће да је те претензије имао у виду и херолд приликом састављања изворног грбовника. то је морала бити друга половина 14. века- време Лајоша I Анжујског, званог Велики (владао од 1342-1382), након што је српски престо остао упражњен после смрти цара Уроша.

међутим, још једна околност ми привлачи пажњу - западни владари (осим непосредних суседа- Дубровника, Босне и можда Венеције) нису никад признали Немањићима царско достојанство. у званичној преписци, и Душан и Урош су и даље били само краљеви Србије. ипак, хералдика прича нешто друго - грбовници (сад видимо и овај пример знатно ранији од Рихенталове Хронике из 1420.) јасно прате уздизање српског престола. оно што нису прихватиле званичне канцеларије, признала је њихова хералдика. а то није нешто што треба занемарити.

Orlovi na zastavama Crne Gore i Srbije se opisuju kao žuti i bijeli, a na grbovima kao zlatni i srebrni.

не бих рекао да је тако. у опису државне заставе Србије нигде се не помиње бели орао, него мали грб.

''Државна застава јесте хоризонтална тробојка са пољима истих висина, одозго на доле: црвена, плава и бела, а преко свега је, центра помереног ка јарболу за 1/7 укупне дужине заставе – Мали грб.'' (члан 18. Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне)

Podseca na grb Ugarske iz vremena dinastije Anzuj.

биће да је Формица у праву.
ако занемаримо (погрешне) тинктуре, нема никакве сумње да се овде ради о грбу мађарских Анжујаца. с обзиром да су угарски краљеви још почетком 13. века у своју титулу унели и Србију, сасвим је могуће да је те претензије имао у виду и херолд приликом састављања изворног грбовника. то је морала бити друга половина 14. века- време Лајоша I Анжујског, званог Велики (владао од 1342-1382), након што је српски престо остао упражњен после смрти цара Уроша.

међутим, још једна околност ми привлачи пажњу - западни владари (осим непосредних суседа- Дубровника, Босне и можда Венеције) нису никад признали Немањићима царско достојанство. у званичној преписци, и Душан и Урош су и даље били само краљеви Србије. ипак, хералдика прича нешто друго - грбовници (сад видимо и овај пример знатно ранији од Рихенталове Хронике из 1420.) јасно прате уздизање српског престола. оно што нису прихватиле званичне канцеларије, признала је њихова хералдика. а то није нешто што треба занемарити.

Дакле сви смо сагласни да је то заправо грб мађарских Анжујаца, само нешто мало измењен.

Што се самих тинктура тиче, могли бисмо рећи да су погрешне да је овде реч о грбу који је насловљен на краља Угарске, али овде је титулар неко сасвим други, па је то можда неко коме је требало придати такав статус, статус какав је имао краљ Угарске, или неко кога је требало довести у везу са Анжујском динстијом. Пошто ово није грб који се често среће у разним комбинацијама, какав је случај са неким другим грбовима, нама више познатима. Ценим зато да је ова измена тинктура с намером начињена да се направи отклон од изворног грба.

Иначе, поред овог грба, занимљив је још један, а највероватније да се ради о грбу српског кнеза Лазара (der lasure ist ein grove in servie):

604100_578990995462912_768103578_n.jpg

Испод круне се по свој прилици налазе гвоздена врата (бар је такав опис дао Steen Clemmensen, који је проучавао грбовник), иако мене ова шаржа највише подсећа на кацигу, док се FORMICA већ изјаснио да би то могао да буде и престо.

Иначе, поред овог грба, занимљив је још један, а највероватније да се ради о грбу српског кнеза Лазара (der lasure ist ein grove in servie):

604100_578990995462912_768103578_n.jpg

Испод круне се по свој прилици налазе гвоздена врата (бар је такав опис дао Steen Clemmensen, који је проучавао грбовник), иако мене ова шаржа највише подсећа на кацигу, док се FORMICA већ изјаснио да би то могао да буде и престо.

I meni više liči na kacigu, odnosno šlem.

Kao grb kneza Lazara je inače poznat kalpak sa rogovima.
Kripta hrama Svetog Save, posvećena velikomučeniku kosovskom knezu Lazaru, ukrašena je ovim simbolom u reljefu na svakom koraku!

Za administraciju:

Mislim da postove gospodina Stanislava treba premestiti u Vojsku Srbije, njenu istoriju ili tako nešto. Ili makar u grupu za filologiju - toponimi i njihova etimologija npr.

Ovo je ikona svetog kneza Lazara sa česticom moštiju koju je Prvo beogradsko pevačko društvo odnelo na poklon Poljskoj pravoslavnoj crkvi u Bjalistoku pretprošle godine.

Tetrapod (stalak) za ikonu su napravili domaćini povodom Dana srpske kulture u Poljskoj i proslave Vidovdana prošle godine.
Na vrhu stalka za ovu ikonu su pod jednu krunu i ogrnuti jednim hermelinom stavljeni grb kneza Lazara i dvoglavi orao sa krstom i ocilima na grudima. Evo detalja:

Ovde se vidi da je ova ikona postavljena pored prestola za ikonu svetih vračeva Kozme i Damjana čije je delove moštiju Poljska crkva takođe dobila kao blagoslov Srpske crkve sa Kosmeta.

Ovo je sadašnji izgled crkve svetog Jovana Bogoslova (posvećena ovom evanđelisti zato što je Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu posvećen njemu) - ovo je montažni objekat.

A ovako će crkva izgledati kad se izgradi (očigledan uticaj srpko-vizantijskog stila).

Inače se njihove crkve grade u ruskom stilu (sa kupolama u obliku lukovica).

Veza SPC i PPC se brižljivo neguje jer je njihov poglavar studirao bogoslovlje u Beogradu, zove se Sava po našem Svetom Savi; on šalje studente i dalje da studiraju kod nas; oni ostaju vrlo vezani sa Srbiju, pogotovo Kosmet.
Sporedni oltar u najvećoj pravoslavnoj crkvi u Bjalistoku je posvećen svetom Savi Srpskom (glavni je Svetoj Trojici)...

Eto, ako nekog interesuje otkud ovakvo prijateljstvo dveju sestrinskih crkava. U Poljskoj ima 10% pravolsavnih što izgleda malo, ali to je oko 4 miliona ljudi, što je ponovo manje nego u Srbiji npr. Ono što je velika razlika je da tamo svi idu redovno u Crkvu, a kod nas možda jedan procenat...

- - - - - - - - - -

Ja ne mislim tako.Ako se vec u grbpvima pojavljuje i lav,orao,perje,i dr anticki simboli zasto je suvisno da se kaze i odakle oni u heraldici,i koji im je anticki znacaj?

Dobro, eto rekli ste - hvala vam na tome.

Evo kad sam već počeo.

Ovo je pravoslavna crkva Svete Trojice u Bjalistoku:

Sa desne strane je pomoćni oltar (manji ikonostas).

I evo Svetog Save na njemu:

:)

Nadam se da niko neće zameriti - počeo sam od grba kneza Lazara i cilj je bio da pokažem kako je nadaleko poznat po njemu :)
Mada se sve pretvorilo u mali ekskurs o PPC odnosno njenoj vezi sa SPC...

Kod Orbina u naslovu Kraljevstva Slavena pise Raska i Srbija,odvojeno a i grbovi su odvojenop,srb je lkrst sa 4 icila a Raska sa 3 potkovice.

Orvini je uglavnom nepouzdan, a što je mislio sa tim grbom Paleologa samo on zna.. Prvi put krst sa ognjilima na crvenom štitu postaje grb Srbije za vrijeme kneževine Obrenoviča početko XIX vijeka. Taj grb sa zlatnim krstom i ognjilima je grb Paleologa romesjkih careva. Danas se u grbu Srbije nalazi umetnuti štit sa srebrnim krstom i ognjilima nacrvenom štitu i to j u redu.

Poslednja izmena:
Дакле сви смо сагласни да је то заправо грб мађарских Анжујаца, само нешто мало измењен.

Што се самих тинктура тиче, могли бисмо рећи да су погрешне да је овде реч о грбу који је насловљен на краља Угарске, али овде је титулар неко сасвим други, па је то можда неко коме је требало придати такав статус, статус какав је имао краљ Угарске, или неко кога је требало довести у везу са Анжујском динстијом. Пошто ово није грб који се често среће у разним комбинацијама, какав је случај са неким другим грбовима, нама више познатима. Ценим зато да је ова измена тинктура с намером начињена да се направи отклон од изворног грба.

сасвим могуће. то си лепо запазио.
указао бих на још једну околност - угарски владари нису својим крунским поседима (бројне земље на које су полагали титуларна права) додељивали посебне грбове, различите у односу на већ познати грб Арпадовића и Анжујаца, него су све (са изузетком Далмације) биле обухваћене јединственим хералдичким знамењем (о томе је већ било речи кад смо се бавили грбовима Хрватске и Славоније).

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/604100_578990995462912_768103578_n.jpg

ја сам ипак мишљења да се ради о већ познатој кациги, која је вероватно виђена на неком новчићу или печату па је погрешно протумачена као врата - капија на тврђави (?) или нека неодређена шаржа. капија не би смела имати овај отвор изнад решетака, док је код кациге он уобичајен.

Uroše slike su fantastične a slikane na način kao da sam i ja prisutan. Bravo za njih a teškoća je što su ogromne,m ožda sljedeći put da ih postavioš preko avatara za forume sa sajtova za slike?

Drago mi je što vam se dopadaju, to je samo mrvica svega što imam.
Baš malo znamo o pravoslavnim Poljacima a ti ljudi nas mnogo cene i podržavaju...

Ja sam ih i postavio prvo na sajtu za fotografije pa su linkovi ili kako već - adrese, prekopirane ovde na forumu...

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/604100_578990995462912_768103578_n.jpg

кацига са волујским роговима и глава тура (дивљег бика) од времена кнеза Лазара често се повезују са Моравском Србијом (Лазаревићима и Бранковићима), а касније и са српским деспотима у јужној Угарској (сетимо се печата са грбом деспота Ђорђа и Јована Бранковића). пронашао сам још један податак, значајан за ову нашу тему:

Manastir Svetog arhiđakona Stefana, Milentija

6316672650_ee87e33552_z.jpg

index.php

Nije poznato ko je i kada podigao manastir, ali se smatra da je nastao tokom četvrte ili pete decenije XV veka. Ovakvo datiranje se bazira na nekoliko činjenica: osnova crkve (trikonhos) i kamena plastika svedoče o gradnji u Moravskom stilu (poslednja trećina XIV i prva polovina XV veka) i umetnička vrednost i način izrade kamene dekoracije koji svedoče o gradnji u doba razvijenog Moravskog stila.

U povelji Radiča Postupovića iz 1430. godine se pominje selo Milentija u njegovoj oblasti, ali ne i manastir u njemu. Na osnovu ostataka manastirske crkve, smatra se da u pitanju zadužbina moćnog oblasnog gospodara, zbog čega se predpostavlja da njegov ktitor mogao da bude veliki čelnik Radič Postupović, koji je spadao u viđenije velmože Srbije, u doba despota Stefana (knez 1389—1402, despot 1402—1427) i Đurđa (1427—1459), a držao je oblast Rasine oko Koznika, u kojoj se nalazi Milentija.

Manastirska crkva, posvećena svetom Stefanu, ima osnovu sažetog trikonhosa, sa polukružnim apsidama i kupolom nad naosom. Dugačka je 17.5 metara, a po svojoj osnovi je veoma slična obližnjem manastiru Lepencu (u istoimenom selu). Njeni zidovi su danas očuvani do visine od oko 2 metra, dok je njena spoljašnjost bila ukrašena kamenom dekorativnom plastikom, a smatra se da je delimično bila i ofarbana. Sami kameni ukrasi svedoče o visokom nivou umetničke i zanatske obrade, a smatra se da su bili ofarbani, što je doprinosilo živopisnosti. Prema mišljenju istoričara umetnosti Sanje Kesić-Ristić: „Kamena plastika u Melentiji je izvedena vrlo vešto, smelo i u dubljem reljefu nego što je to slučaj sa drugim spomenicima moravske škole, što doprinosi jakim kontrastima svetlosti i senke na njoj“. Jedna od specifičnosti kamene plastike je i velika rozeta, na kojoj je predstavljena stilizovana volovska glava, iako se na rozetama Moravskog stila javljaju gotovo isključivo geometrijski i biljni motivi.
http://www.rasina.net/index.php/akt...9-manastir-svetog-arhiakona-stefana-milentija

ово је једна од камених розета из Милентије. било би занимљиво да неко пронађе слику и те са главом тура.

lossy-page1-768px-L%27eglise_Melentija_rosace_reconstruite.tif.jpg

Има ли неко који документ о коришћењу наше тробојке пре 1835.? Прточитао сам негде да је Кнез Милош заправо сретењским уставом хтео да уведе своју тробојку, а да је још пре њега наш народ у Аустријској Царевини користио тробојку, на коју је он био приморан 1836. (када је стигао ферман, по којем је састављен устав 1838.)! Ако је још неко наишао на овај податак, или, још боље, има неки документ о коришћењу црвено-плаво-беле тробојке код Срба пре Милоша, нека објави! Хвала!

Има ли неко који документ о коришћењу наше тробојке пре 1835.? Прточитао сам негде да је Кнез Милош заправо сретењским уставом хтео да уведе своју тробојку, а да је још пре њега наш народ у Аустријској Царевини користио тробојку, на коју је он био приморан 1836. (када је стигао ферман, по којем је састављен устав 1838.)! Ако је још неко наишао на овај податак, или, још боље, има неки документ о коришћењу црвено-плаво-беле тробојке код Срба пре Милоша, нека објави! Хвала!

Tih dokumenata ja nemam. Znam da su postojle zastave koje su koristili srpski ustanici, koje su bile dvobojne trotrake sa plavom izmešu crvenih i jednmom čak bijelom između crvenih traka, sa raznim aplikacijama koje su predstavljale oznaku komandanata jeduinica. One su vjerovatno po ugledu na zastavu koju su koristilio grčki ustzanici, a koja se zasnivala na pomorskoj zastavi Turske za pravoslavnu vjeru.

ја сам ипак мишљења да се ради о већ познатој кациги, која је вероватно виђена на неком новчићу или печату па је погрешно протумачена као врата - капија на тврђави (?) или нека неодређена шаржа. капија не би смела имати овај отвор изнад решетака, док је код кациге он уобичајен.

У потпуности се слажем с тобом. Могуће је само да аутор грбовника није био сасвим сигуран шта црта, па је нацртао помало неодређену шаржу, која личи на све побројане ствари, али је унео све елементе са изворног цртежа или приказа, тако да се на концу ипак да назрети шта је у ствари прецртавао.

Поред ова два грба, у истом грбовнику налазе се још два занимљива грба, а то су грб господара Рудника у Србији (der herre von dem rudenig in servie) и грб Новог Брда у Србији (der grove vo dem nuwenberge in servie):

526638_578989825463029_930470695_n.jpg
427260_578990385462973_480045852_n.jpg

Осим тога што оба ова грба подсећају на изглед грба Рашке, занимљиво је да се као грб Рашке у великом грбу Венеције јавља једна веома слична верзија овог првог грба, на златном три црне потковице (or three horseshoes sable).

Tih dokumenata ja nemam. Znam da su postojle zastave koje su koristili srpski ustanici, koje su bile dvobojne trotrake sa plavom izmešu crvenih i jednmom čak bijelom između crvenih traka, sa raznim aplikacijama koje su predstavljale oznaku komandanata jeduinica. One su vjerovatno po ugledu na zastavu koju su koristilio grčki ustzanici, a koja se zasnivala na pomorskoj zastavi Turske za pravoslavnu vjeru.

Нисам мислио на устаничке заставе (не бих се сложио са вама да су било какве везе имале за поморском заставом за православце), мислио сам на ранији период. Покушаћу да пронађем ове податке. Чини ми се да сам до њих дошао од кустоса музеја Српске Православне Цркве, али нисам сигуран. Хвала на одговору господине.

Нисам мислио на устаничке заставе (не бих се сложио са вама да су било какве везе имале за поморском заставом за православце), мислио сам на ранији период. Покушаћу да пронађем ове податке. Чини ми се да сам до њих дошао од кустоса музеја Српске Православне Цркве, али нисам сигуран. Хвала на одговору господине.

Neznam da je iko koristio ikakve zastave prije toga. Zapravo je stvar u tome da su ranije zastave imale isklučivo vojnu upotrebu, i to kao objekti obavještavanja i signalizacije. One nijesu imale na sebi nikakve druge oznake i boje osim elemenata grba armigera,a razlikovale su se po obliku jer su oblikom označavale jedinicu kojoj su pripadale (pukovi, čete, odjeljenja... ) ili rod voske. Naročito nijesu imale nikakvo nacionalno značenje. nacionalno značenje se počinje javljati sa pojavom nacija i grđanskog društva kad se zastavama (tad se počinju nazivati boje) počinju označavati političke ideje. Vladari i plemstvo su koristili grbovne banere koji su predstavljali grb.

Neznam da je iko koristio ikakve zastave prije toga. Zapravo je stvar u tome da su ranije zastave imale isklučivo vojnu upotrebu, i to kao objekti obavještavanja i signalizacije. One nijesu imale na sebi nikakve druge oznake i boje osim elemenata grba armigera,a razlikovale su se po obliku jer su oblikom označavale jedinicu kojoj su pripadale (pukovi, čete, odjeljenja... ) ili rod voske. Naročito nijesu imale nikakvo nacionalno značenje. nacionalno značenje se počinje javljati sa pojavom nacija i grđanskog društva kad se zastavama (tad se počinju nazivati boje) počinju označavati političke ideje. Vladari i plemstvo su koristili grbovne banere koji su predstavljali grb.

Da, pre toga nisu bile koriscene u nacionalnom smislu, nije bilo ni potrebe ...

Back